Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening kan tot pijn leiden en bij levensbedreigende ziekten, zoals bij kanker, komt pijn ook veel voor. Het is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Het kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als (pijn)verpleegkundige, verpleegkundig specialist, pijnconsulent of anesthesiemedewerker heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Het congres ‘Pijn en pijnbestrijding’ gaat in op diverse aspecten, actuele ontwikkelingen en nieuwe inzichten met betrekking tot pijn en pijnbestrijding.

Na afloop van dit congres weet je:

– waarom we endometriose serieus moeten nemen als oorzaak van buikpijn
– Hoe DNA-analyse kan helpen pijnmedicatie effectiever voor te schrijven, bijwerkingen te voorkomen en mogelijke verslaving kan voorspellen
– wat de nieuwste behandelmethode is bij migraine
– hoe je pijnklachten na een borstkankerbehandeling her- en erkent
– wat het verband is tussen pijnbeleving en leefstijl
– waarom voorlichting geven over de gevaren van opiatengebruik heel erg belangrijk is en blijft
– waarom je je bewust moet zijn van sekseverschillen bij chronische pijn
– hoe je als zorgverleners in een team winst kunt halen uit pijn


Programma

 

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Je mag je weer aankleden: een zoektocht naar de oorzaak van buikpijn
Maartje van Hoek, ervaringsdeskundige, journalist en auteur van ‘Je mag je weer aankleden’
Bijna een half miljoen mensen in Nederland zitten met hevige buikpijn thuis. Wacht, zitten? Eerder: liggen. In foetushouding. Schrijver en journalist Maartje van Hoek weet er alles van. Met ernstige klachten bezoekt ze als tiener de huisarts. Er volgen zesentwintig jaar met tientallen echo’s, scans, en vaginale onderzoeken door drie huisartsen en zeven gynaecologen – steeds zonder resultaat. Tot ze op de afdeling Spoedeisende Hulp belandt, onmiddellijk wordt geopereerd en een diagnose krijgt: ze heeft endometriose…

10.45 uur Pijnbestrijding en DNA-profielen, kijken in de toekomst
Ron van Schaik, afdelingshoofd Klinische Chemie, Erasmus MC en hoogleraar Farmacogenetica, Erasmus Universiteit, Rotterdam
De behandeling van pijn kent uitdagingen. De keuze van medicatie en dosering zijn aspecten die problemen kunnen geven: soms werkt de medicatie onvoldoende, in andere gevallen ervaren patiënten ernstige bijwerkingen. En als de medicatie werkt, is er de zorg omtrent verslaving. DNA-analyse (farmacogenetica) kan in bovenstaande gevallen uitkomst bieden. Ron van Schaik licht toe hoe het werkt.

11.20 uur Pauze en bezoek stands

11.50 uur Het verband tussen pijnbeleving en leefstijl
Christine Deurman,  promovendus arts maatschappij en gezondheid, LUMC
Bij aanhoudende pijn is de oorzaak meestal niet meer een beschadiging van perifere weefsels, maar speelt het brein een centrale rol. Inzichten vanuit de neurowetenschappen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe interventies die zich specifiek richten op het brein en op het optimaliseren van leefstijl om herstel te bevorderen.

12.50 uur Migraine en andere hoofdpijnen
Hans Carpay, neuroloog, The Migraine Clinic, Amsterdam
Migraine is de meest belangrijke van de primaire hoofdpijnsoorten. ‘Primair’ wil hier zeggen dat er geen bijkomende oorzaak is. Secundaire hoofdpijn heb je als de hoofdpijn een symptoom is van een andere ziekte, zoals een hersenbloeding of een ontstoken slagader. Naast migraine zijn de meest voorkomende primaire hoofdpijnen spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Hans Carpay gaat tijdens zijn presentatie in op de diagnostiek van de diverse primaire hoofdpijnen en de (moderne) behandeling van migraine.

13.00 uur Lunch en bezoek stands

14.00 uur Pijn na de behandeling van borstkanker
Sander Frankema, anesthesioloog-pijnspecialist, Erasmus MC, Rotterdam
Als de borstkanker is behandeld, wil dat vaak nog niet zeggen dat het daarmee klaar is. Een zorgwekkend percentage vrouwen ervaart nog lange tijd invaliderende pijn. Waarom is dit zo en wat is er mogelijk om dit te voorkomen, en anders, om dit alsnog te behandelen?

14.35 uur Verdieping opiaten
Michel Terheggen, anesthesioloog en pijnspecialist, Rijnstate, Arnhem
Tijdens deze presentatie gaat Michel Terheggen dieper in op een aantal minder bekende aspecten rondom de opiaten problematiek; o.a. de invloed van marketing- mn in het verleden-, achtergronden van verslaving, minder bekende maar zeer belangrijke bijwerkingen bij chronisch gebruik, hyperalgesie en preventie van opiaat misbruik en verslaving.

15.10 uur Pauze en bezoek stands

15.35 uur Sekseverschillen en chronische pijn
Sophie Waardenburg, wetenschappelijk onderzoeker en fysiotherapeut, Pijnkenniscentrum Maastricht UMC +
Chronische pijn heeft invloed op hoe mensen functioneren. Het kan leiden tot lichamelijke of sociale achteruitgang, psychische problemen en afname in levenskwaliteit. De impact van chronische pijn verschilt per persoon. Over het algemeen hebben vrouwen vaker pijnklachten en ervaren ze gemiddeld genomen meer pijn dan mannen. Sophie Waardenburg vertelt hoe dit precies zit en waarom het belangrijk is dat je je hier als zorgverlener bewust van bent.

16.10 uur Pijnmanagement
Mathilde Maas Kuper, auteur van ‘De verfrissende smaak van zure appels. Pijnmanagement: onmisbaar voor succesvol leiderschap’ en organisatieadviseur voor pijnmanagement
Mathilde verzon als kind, noodgedwongen, manieren om met pijn om te gaan: vermijden, aanvaarden, ombuigen. Tijdens haar presentatie laat ze je ervaren hoe jij veel meer winst kunnen halen uit pijn. Pijn is immers informatie! Negeren maakt kwalen erger. Dat is ook zo in een team: heb daarin ook aandacht voor pijn. Want als je leert van vallen en opstaan, doorpakt waar het anders gaat etteren en oud zeer heelt, dan zet je pijn om in positieve impact en vergroot je het werkplezier. En dat is in de zorg geen luxe, maar een noodzaak!

16.45 uur Borrel


Praktische informatie

 

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle (pijn)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, pijnconsulenten, anesthesiemedewerkers en overige geïnteresseerde zorgverleners.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op vrijdag 15 november 2024 van 9.30-16.45 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 4 oktober 2024, op en na 4 oktober 2024 betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 8 november 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 15 oktober 2024. Bij annulering op of na 15 oktober wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 8 november 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het VSR en aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en de NVAM voor 5 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  15 november 2024
     09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Prijs met kortingToon details + €229,90 EUR  
Normale prijsToon details + €254,10 EUR    vanaf:
4 oktober 2024

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: