Overdag zijn er honderdduizenden verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk, maar als Nederland slaapt zijn dat er maar een paar duizend. Als jij er daar één van bent, is dit congres speciaal voor jou. Want als het ‘s nachts donker en stil wordt en je patiënten of cliënten zich eenzaam en angstig voelen, dan houd jij hun hand vast en troost ze. Jij brengt die verwarde patiënt naar het juiste bed, verwarmt melk voor wie niet kan slapen en vangt familie op die waakt bij hun dierbare. Bijna onzichtbaar, maar elke nacht dichtbij.

Tijdens het Nachtcongres, dat we dit jaar organiseren in Akoesticum in Ede, steken we alle verpleegkundigen en verzorgenden die (soms of regelmatig) in de nachtdienst werken een hart onder de riem en besteden we aandacht aan specifieke zaken en situaties waar je tijdens je nachtdienst mee te maken hebt of kunt krijgen. Reken op een vrolijke en muzikale nacht, met inspirerende sprekers en interessante lezingen en workshops! Na afloop ben je op de hoogte van onder meer:
– Wat er gebeurt tijdens je slaap en waarom slaap goed voor je is
– Wat ’s nachts werken op de ambulance inhoudt
– Wat je kunt doen als iemand gek wordt van de jeuk
– Hoe je je (morele) veerkracht kunt behouden
– Hoe we de zorg voor mensen met dementie mooier en inclusiever kunnen maken
– Hoe je kunt handelen bij levensbedreigende situaties
– Hoe je met je team kunt blijven presteren onder druk
– Hoe je agressief gedrag kunt de-escaleren
– Hoe je met voeding het beste uit jezelf kunt halen
– Hoe je palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking borgt


Programma

21.30 uur Ontvangst

22.00 uur Opening. Nachtvoorzitter Marcellino Bogers

22.10 uur Beter uitgerust wakker worden. Anouk Puister, Happy sleeper
De nacht is de spiegel van de dag. Als je niet goed slaapt beïnvloedt dit de kwaliteit van leven. En vice versa. Ondanks het feit dat we ongeveer eenderde van ons leven slapen, weten de meeste mensen toch vrij weinig over slaap. Waarom heb je slaap nodig? En wat gebeurt er eigenlijk als je slaapt? Je leert hoe slaap vóór jou werkt en hoe je met meer energie en minder vermoeidheid kunt bijdragen aan een beter uitgeruste wereld. De combinatie van inzicht in slaapgedrag en de praktische tips creëeren meer rust, vertrouwen en verbinding. Zowel op de werkvloer, ook tijdens diensten, als privé.

22.40 uur Ambulancewerk in de nacht, is het anders? Maurice Cornelissen, ambulancechauffeur, RAV Brabant MWN en Officier van Dienst Geneeskundig, GHOR Brabant-Noord
Is werken op de ambulance in de nacht anders? En zo ja: wat is er anders? Maurice laat je zien hoe ambulancewerk in de nacht eruit ziet. Waar lopen ambulancechauffeurs en -verpleegkundigen tegenaan in de nachtelijke uren, is er verschil in paraatheid, hoe ontlasten we de HAP, en is ambulancezorg daar eigenlijk voor bedoeld? En wat vergt dan van de ambulancebemensing?

23.10 uur Jeuk in de nacht. Patrick Kemperman, dermatoloog, Dijklander Ziekenhuis, Purmerend en Amsterdam UMC
Chronische jeuk gaat gepaard met slaapstoornissen en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Er zijn diverse oorzaken voor nachtelijke jeuk. In deze lezing worden deze oorzaken besproken, evenals praktische strategieën om de symptomen te verlichten.

23.40 uur Pauze

00.10 uur Morele stress en morele veerkracht. Gytha Tijhaar, coördinator, Centrum voor Consultatie en Expertise
Niet de goede zorg kunnen bieden zoals jij eigenlijk vindt dat moet, je collega denkt er echt heel anders over, cliënten die bang zijn in de nacht en waar je toch echt meer nabij zou willen zijn, je verenigen met besluiten waar je eigenlijk niet achter staat, kies ik nu voor het één of voor het ander, beide hebben voor en nadelen. Wat kunnen we doen met deze tegenstrijdigheid met ons en hoe behouden we onze veerkracht? Aan de hand van praktijkvoorbeelden word je tijdens deze presentatie meegenomen in de begrippen morele stress en morele veerkracht.

00.40 uur Een wereld te winnen voor mensen met dementie, ook ‘s nachts! Teun Toebes, humanitair activist, verpleegkundige en zorgethicus
Teun Toebes heeft een missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Na jaren (vrijwillig) op een gesloten afdeling van een verpleeghuis gewoond te hebben, besluit hij deze missie naar een hoger plan te tillen. Hij reisde samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong de wereld rond om te onderzoeken hoe er in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de zorg voor mensen met dementie mooier en inclusiever te maken. En wat hij heeft gevonden, verandert je kijk op de mens voorgoed.

01.10 uur Pauze

01.30 uur Sessieronde 1, keuze uit 4 sessies 1, 2, 3, 4 en 1 activiteit: Djembé

02.30 uur Nachtlunch

03.30 uur Sessieronde 2, keuze uit 4 sessies 1, 2, 5, 6 en 1 activiteit: Salsa dansen

04.30 uur Pauze

05.00 uur Sessieronde 3, keuze uit 4 sessies 4, 5, 6, 7 en 1 activiteit: Samen zingen

06.00 uur Borrel


Sessies en activiteiten

Je kunt deelnemen aan 2 of 3 sessies en 1 activiteit.

Sessies:
Sessie 1. Een wereld te winnen voor mensen met dementie, ook ‘s nachts!
Teun Toebes, humanitair activist, verpleegkundige en zorgethicus
Tijdens deze workshop neemt Teun Toebes je mee in zijn ervaringen die hij opdeed tijdens zijn zoektocht naar een andere kijk op dementie. Hij gaat in op inspirerende voorbeelden die laten zien hoe het anders kan, waardoor we de toekomst mooier en inclusiever kunnen inrichten voor mensen met dementie.

Sessie 2. Primaire levensreddende handelingen in de nachtdienst
Maurice Cornelissen, ambulancechauffeur, RAV Brabant MWN en Officier van Dienst Geneeskundig, GHOR Brabant-Noord
Het vermogen om snel en doeltreffend te handelen in noodsituaties is cruciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden in de nachtdienst om levens te redden en de gezondheid van patiënten te behouden totdat ze aanvullende medische zorg kunnen ontvangen. Denk aan verstikking, insult, slagaderlijke bloeding, vergiftiging, elektrocutie, hartstilstand enzovoorts. Tijdens deze sessie leer je op praktische wijze wat je moet doen in dit soort levensbedreigende situaties.

Sessie 3. Van morele stress naar morele veerkracht
Gytha Tijhaar, coördinator, Centrum voor Consultatie en Expertise
Tijdens deze sessie staan we stil bij de ethiek van de zorg in de praktijk, gaan we op zoek naar je kernwaarden zodat je beter kunt begrijpen waarom iets jou wel raakt en een ander niet en voeren we een moreel beraad om te ervaren op wat voor manieren je morele dilemma’s aan kan pakken. Gytha maakt graag gebruik van de dilemma’s waar jullie zelf tegen aanlopen, dus denk er vast over na!

Sessie 4. Met je team presteren onder druk
Harry van Buren, algemeen directeur, Zeno Zorg B.V en Diederik Grimbergen en Thijs van der Drift van de Unbreakable Academy
Als we onvoldoende vermogen hebben om met uitdagende omstandigheden om te gaan, krijgen we last van een tunnelvisie en raken we geïsoleerd en afgescheiden van onze omgeving. Tijdens deze sessie doe je kennis en ervaring op en leer je hoe je in een team onder druk kunt blijven presteren. Vanuit onze Special Forces achtergrond én onze jarenlange praktische zorgervaring , weten wij als geen ander wat er gebeurt als we niet investeren in weerbaarheid en teamprestatie.

Sessie 5. Fysieke weerbaarheidstraining voor alle zorgmedewerkers
Azmi Alubeid, trainer en spreker binnen de zorg, “Sterk in drie elementen: Fysieke weerbaarheid, vitale teams & beweging!”, Rotterdam
In deze sessie maak je kennis met mogelijke oorzaken van signaalgedrag, met de nadruk op problematisch gedrag dat zich uit in agressie, wat de spanning bij zowel de bewoner/cliënt als omstanders en zorgmedewerkers behoorlijk kan laten oplopen. Vervolgens krijg je praktische gespreks- en houdingtools mee om deze spanning te de-escaleren, evenals basisbevrijdingstechnieken ingeval een bewoner/cliënt fysiek op de zorgmedewerker reageert.

Sessie 6. Het ritme van eten
Elly Kaldenberg, dietist/voedingskundige, SanAvis
Ritme en regelmaat zijn dé basiselementen om lekker in je vel te zitten. Bij onregelmatige diensten is dit een uitdaging. Je werkt, slaapt en eet op wisselende tijden en dat heeft veel invloed op hoe je je voelt en zelfs op je gezondheid. Wist je dat voeding een heel belangrijke rol speelt? Goed eten kan je helpen om de negatieve gevolgen van onregelmatige diensten in de hand te houden. Ontdek hoe je met voeding het beste uit jezelf kunt halen wanneer je onregelmatig werkt.

Sessie 7. Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Michael Echteld, senior adviseur en projectleider, kennisinstituut Pharos
Palliatieve zorg is voor mensen met een levensbedreigende aandoening of toenemende kwetsbaarheid en gericht op de best mogelijke kwaliteit van leven. Bij mensen met een verstandelijke beperking zijn er veel knelpunten. In deze interactieve presentatie krijg je hulpmiddelen voor markering van de palliatieve fase, gezamenlijke besluitvorming en borgen van palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Activiteiten:
Je kunt deelnemen aan één van de volgende activiteiten. Ze zijn laagdrempelig en iedereen kan meedoen, geen ervaring nodig!

Activiteit 1. Leer djembé spelen! (max. 25 deelnemers)
O.l.v. Martin Gort
Martin Gort behoort tot de top van de Nederlandse percussionisten en is in 2019 uitgeroepen tot nummer 3 beste percussionist van de Benelux. Djembé gaat erover om samen in een ritme te komen en percussie te ervaren. Van relaxed tot opzwepend: je merkt meteen wat het met je doet.

Activiteit 2. Salsadansen (max. 40 deelnemers)
O.l.v. Marie-José Pelzers en Eva van Duinkerken
Kom in latin sferen, kies een danspartner en leer de basics van het salsadansen.
Marie-José deed haar dansopleiding aan de Dansacademie te Tilburg, ze is een veelzijdig docente en is thuis in de meeste danssoorten. Eva heeft samen gewerkt met diverse salsadocenten waardoor ze de kans heeft gekregen om een persoonlijke stijl te ontwikkelen waar vooral haar altijd enthousiaste spirit centraal staat.

Activiteit 3. Ontdek de magie van samen zingen (max. 30 deelnemers)
O.l.v. Ellen Pieterse
Je leert om in een groep twee tot driestemmig een stuk in te studeren. Je hoort en herkent de verschillende partijen, zoals ieder muziekstuk wordt opgebouwd en ervaart de kracht als deze samenkomen, samen zingen.


 

Onder de deelnemers die zich voor 30 april hebben aangemeld verloten we 7 exemplaren van het nieuwe boek van Teun Toebes en Jonathan de Jong: ‘Een wereld te winnen’. Meld je dus snel aan! Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt Teun Toebes samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken.

Iedereen die nachtwerk doet en dus op onregelmatige diensten werkt, kent de dip: het moment dat de slaap toch dreigt toe te slaan, terwijl je nog aan de slag bent. Toch is alert en energiek blijven tijdens nachtwerk mogelijk met de nachtdienstbril van Propeaq. Die hoef je niet de hele werktijd te gebruiken: 30 minuten dragen met ingeschakeld blauw licht is voldoende om de dip voor te blijven. Tijdens het Nachtcongres mogen we 5 brillen (van € 199,00 per stuk) verloten onder de deelnemers. Hoe leuk is dat?!?


Ook aanwezig:

Propeaq is een waardevolle aanvulling voor zorgverleners tijdens nachtdiensten omdat het gericht is op het optimaliseren van de biologische reacties van het lichaam op licht, wat van invloed is op alertheid, stemming en slaap.


Praktische informatie

Organisatie 
Het Nachtcongres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het Nachtcongres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die (soms of regelmatig) in de nachtdienst werken.

Wanneer en waar
Het Nachtcongres vindt plaats in de nacht van 30 op 31 mei 2024 van 21.30 tot 6.00 uur in Akoesticum te Ede. Akoesticum bevindt zich in de voormalige Frisokazerne en ligt op slechts 5 minuten loopafstand van intercitystation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Je kunt parkeren op het kazerneterrein.

Kosten
Tot 30 april 2024 betaal je € 195, – excl. btw (235,95 incl btw), op en na 30 april 2024 betaal je € 215,- excl. btw (260,15 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een nachtelijke lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 23 mei 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 23 mei 2024 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor 6 punten.

Informatie
Neem voor meer informatie contact op met Congressen MetZorg, 030-7512487 of info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  30 mei 2024 - 31 mei 2024
     21:30 - 06:00
Details Prijs Vink aan:
Prijs tot 30 april 2024Toon details + €235,95 EUR  
Prijs op en na 30 april 2024Toon details + €260,15 EUR    vanaf:
30 april 2024

locatie  

Adres
Nieuwe Kazernelaan 2, D42, 6711 JC, Ede