Er zijn veel interventies die je complementair (aanvullend) in de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Inmiddels hebben diverse complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis verworven, wat aantoont dat ze veilig en effectief zijn. Daarnaast zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er interventies die zorgverleners gewoon inzetten, simpelweg omdat ze troost bieden of de pijn verlichten.

Wetenschappelijke inzichten leren ons tevens dat door middel van leefstijlinterventies ziekten behandeld kunnen worden, en mogelijk het gebruik van medicatie verminderd kan worden. Zelfs kleine aanpassingen in de leefstijl kunnen invloed hebben op het verminderen van symptomen bij patiënten.

Welke interventie(s) je toepast, hangt mede af van de behoefte van de zorgvrager. Wat is jouw rol als verpleegkundige in dit verband? Kun je de leefstijl van je patiënt of client beïnvloeden en zo ja, hoe? Welke complementaire interventies kun je inzetten bij mensen met dementie, neurologische aandoeningen of kanker? Tijdens dit congres gaan we in op deze en andere vragen.

Na afloop ben je op de hoogte van:

– wat jouw rol als verpleegkundige is als het gaat om leefstijl en complementaire zorg
– wat de toegevoegde waarde is van complementaire zorginterventies bij dementie
– hoe groot het belang is van leefstijl bij hartproblemen
– welke complementaire zorg- en leefstijlinterventies je kunt inzetten bij neurologische aandoeningen
– hoe je mensen met diabetes kunt helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes en bij het veilig afbouwen van medicijnen
– welke eenvoudige complementaire interventies je direct kunt inzetten op je werk
– hoe je ervoor kunt zorgen dat de door de oncologiepatiënt gewenste aromazorg veilig en verantwoord gebruikt kan worden
– waarom luisteren naar muziek na een CVA zinvol is


Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening

10.10 uur Leefstijl en complementaire zorg: de rol van de verpleegkundige
Martine Busch, directeur Van Praag Instituut, Utrecht
Als verpleegkundige heb je veel opties om mensen te helpen een gezondere leefstijl te kiezen en vol te houden. Je kunt adviseren, coachen, zelf interventies toepassen. Maar hoe doe je dat en wat moet je daarvoor weten en kunnen? Het INES-model voor integrative nursing biedt een eerste kader.

10.25 uur Complementaire zorg bij dementie
Rita Vaz, internist en aios specialist ouderengeneeskunde, ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen en Mattie Hoogstraate, verpleegkundige complementaire zorg, deskundige Aromazorg, kwaliteitsverpleegkundige, Zanddreef/Meander
Complementaire zorg bij mensen met dementie kan een toegevoegde waarde hebben voor het welbevinden. Vanaf de diagnose tot aan de palliatieve fase kunnen complementaire zorginterventies toegepast worden die alle facetten van deze ziekte kunnen verlichten. Wetenschappelijk onderzoek en ervaring maken duidelijk dat deze interventies zeker een toegevoegde waarde hebben, en dat zoals ook zal blijken uit onze presentatie.

11.00 uur Leefstijl bij hartproblemen
Maurits van der Veen, cardioloog, Isala, Zwolle en voorzitter Taskforce Tabak RookStopZorg, Trimbos-instituut en en Jessica van der Waa, verpleegkundig specialist AGZ/ Cardiologie, Isala, Zwolle
In deze presentatie wordt ingegaan op het belang van preventie nadat een patiënt geconfronteerd is met een cardiologische diagnose. We spreken dan van individuele, zorggerelateerde preventie. Naast beïnvloeding van leefstijlfactoren speelt ook farmacotherapeutische benadering van preventie een belangrijke rol.

11.35 uur Pauze

12.00 uur Complementaire zorg bij neurologische aandoeningen
Marieke Kool, revalidatiearts en arts integrative medicine i.o. en Annette Baars, gespecialiseerd verpleegkundige neurologie
In deze presentatie worden een aantal zaken belicht aangaande neurorevalidatiezorg en leefstijl vanuit de kant van de gespecialiseerde neuro-verpleegkundige en revalidatiearts. Daarnaast wordt een tool geïntroduceerd die gebruikt kan worden in de spreekkamer om leefstijl onder de aandacht te brengen.

12.35 uur Eet je beter: leefstijl als medicijn bij diabetes
Ellen Willemsen, leefstijlapotheker en Els van Beek, sociaal makelaar gezondheid
Steeds meer mensen krijgen steeds jonger diabetes. Het is allang geen ‘ouderdomssuiker’ meer. Diabetes type 2, daar zit je je leven lang aan vast. Dat is wat we tot voor kort dachten. Het goede nieuws is dat mensen met andere voeding hun suikerwaardes kunnen verlagen en hun medicatie vaak kunnen afbouwen. Goede afstemming tussen zorgverleners zoals huisarts, praktijkondersteuner, diëtist en de apotheker is hierbij belangrijk.

13.10 uur Lunch

14.00 uur Workshopronde 1 – keuze uit workshops 1, 2, 3 en 4

15.00 uur Pauze

15.30 uur Workshopronde 2 – keuze uit workshops 3, 4, 5 en 6

16.30 uur Borrel


Workshops

Workshop 1. Eet je beter: leefstijl als medicijn bij diabetes
Ellen Willemsen, leefstijlapotheker en Els van Beek, sociaal makelaar gezondheid
Els van Beek heeft jarenlang gewerkt als praktijkondersteuner in Rotterdam. Hier komt veel laaggeletterdheid voor. Hoe kun je deze mensen helpen gezonde voedingskeuzes te maken? Els ontwikkelde hiervoor een prachtige brochure voor mensen met diabetes, maar ook voor mensen met overgewicht. Apotheker Ellen Willemsen is mede-oprichter van ‘de leefstijlapothekers’. Ze vertelt hoe je medicatie veilig kunt afbouwen bij mensen met diabetes.

Workshop 2. Complementaire zorg om direct mee te beginnen
Erna van Buiten, verpleegkundige complementaire zorg en massagetherapeut, Cura Calda, Terwolde
In deze workshop word je meegenomen in de wereld van geur, kleur en muziek. Je krijgt praktische tips hoe je eenvoudige interventies morgen al kunt inzetten op je werk. Wat heb je daarvoor nodig, wat kun je voor effect verwachten en hoe maak je het onderdeel van de zorg? Je krijgt veel voorbeelden uit de zorgpraktijk en wordt uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan.

Workshop 3. Complementaire zorg bij dementie
Mattie Hoogstraate, verpleegkundige Complementaire Zorg, deskundige Aromazorg, kwaliteitsverpleegkundige Zanddreef/Meander
Wil jij als zorgverlener verschil maken in de zorg voor bewoners met dementie? Door niet-farmaceutische interventies toe te passen kan heel veel rust gebracht worden. Laat je voorlichten tijdens deze workshop over de verschillende vormen van complementaire zorg die je vrij snel in kan zetten bij deze specifieke doelgroep.

Workshop 4. Leefstijl bij hartproblemen
Jessica van der Waa, verpleegkundig specialist AGZ/ Cardiologie, Isala, Zwolle
In de behandeling en het vervolg van hartziekten is het uiteraard van belang welk onderliggend probleem er speelt, maar ook welk individueel risicoprofiel er bestaat. Dat kan per persoon zeer verschillend zijn. Maar eigenlijk is de combinatie van medicijnen en leefregels altijd belangrijk bij een behandeling. Welke barrières ervaren verpleegkundigen wanneer ze met patiënten werk willen maken van leefstijl? Wat zijn mogelijke oplossingsrichtingen?

Workshop 5. Veilige aromazorg bij oncologische patiënten – uitvoering en implementatie
Simone Triebels, oncologieverpleegkundige, Verpleegkundig Oncologisch Centrum, Zuyderland MC
Sommige oncologiepatiënten gebruiken aromazorg als ondersteuning bij hun behandeling, ook al zijn de resultaten uit onderzoek niet eenduidig. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in hoe Simone gesprekken over aromazorg voert en wat veilige en verantwoorde mogelijkheden lijken als ondersteuning bij procedurele angst en misselijkheid op het Verpleegkundig Oncologisch Centrum Zuyderland. Ze vertelt over haar ervaringen, de uitkomsten van vragenlijsten en de ervaringen van de patiënten.

Workshop 6. Muziektherapie na CVA
Anita Meijel, senior verpleegkundige neurologie en Peggy Raijmakers, neurologieverpleegkundige, Elkerliek Ziekenhuis, Helmond
Het wetenschappelijk bewijs is overduidelijk: als een patiënt met een CVA gedurende twee maanden één tot twee uur per dag naar zijn of haar favoriete muziek luistert, is dat heel goed voor het herstel. Belangrijk om hier tijdig mee te starten. Twee neurologieverpleegkundigen uit het Elkerliek ziekenhuis vertellen tijdens deze workshop meer over hoe zij dit op de afdeling geïmplementeerd hebben.


Ook aanwezig

Het Nederlands Tijdschrift Voor Leefstijlgeneeskunde (NTVL) biedt objectieve, peer-reviewed en evidence-based content voor alle HBO- en academische en opgeleide Healthcare-professionals werkzaam op het gebied van Leefstijlgeneeskunde. De inhoud komt tot stand door een hoofdredactieraad van bijna 30 experts.

   

Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met Vereniging Arts en Leefstijl, CIZG en het Van Praag Instituut, .Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op donderdag 6 juni 2024 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 6 mei 2024, op en na 6 mei 2024 betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 30 mei 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 6 mei 2024. Bij annulering op of na 6 mei wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 30 mei 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor 5 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  6 juni 2024
     09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Toegangsprijs tot 6 mei 2024Toon details + €229,90 (EUR)  
Toegangsprijs op en na 6 mei 2024Toon details + €254,10 (EUR)    vanaf:
6 mei 2024

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: