Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als verpleegkundige, verpleegkundig specialist of anesthesiemedewerker heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Dit congres gaat in op diverse aspecten, actuele ontwikkelingen en nieuwe inzichten met betrekking tot pijn en pijnbestrijding.

Na afloop van dit congres weet je:

 • hoe je een aan geneesmiddelen verslaafde collega kunt helpen
 • hoe je een patiënt begeleidt bij het afbouwen van opioÏden
 • hoe je aan de hand van het biopsychosociale model pijnklachten bij kinderen kunt verklaren
 • hoe lichaamsgerichte coaching kan helpen bij chronische pijn
 • wat de rol van de psycholoog is in de diagnostiek en behandeling van chronische pijn
 • wat de achtergrond, inhoud en werkwijze zijn van pijnrevalidatie
 • hoe je aan de hand van PAIC-15 kunt bepalen of iemand met dementie pijn lijdt en
 • wat de pathofysiologie en de impact van jeuk zijn

Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur De verslaafde zorgverlener
Marlies de Rond, beleidsadviseur, KNMG
Een stoornis in middelengebruik of een verslaving is een behandelbare ziekte die iedereen – dus ook zorgverleners – kan overkomen. Zorgverleners met deze ziekte voelen zich vaak eenzaam en niet veilig om zich hierover te uiten. Toch is het belangrijk om het bespreekbaar te maken en je collega hulp te bieden. Maar hoe doe je dat?

10.45 uur Afbouwen van opioïden, hoe doe je dat nou?
Annemieke Horikx, apotheker bij de KNMP
Patiënten die gedurende een lange tijd opioïden hebben gebruikt en in één keer stoppen met opioïden, krijgen veelal te maken met onttrekkingsverschijnselen zoals slaap- en angstklachten. Zij moeten daarom stapsgewijs afbouwen. Daarbij is steun en hulp van een zorgprofessional belangrijk voor het slagen van het afbouwtraject. In deze presentatie krijg je uitleg waarom patiënten afhankelijk kunnen worden van opioïden en wat het verschil is tussen (zeer) kortwerkende en langwerkende opioïden. Ook krijg je handvatten hoe je de patiënt kunt helpen met afbouwen.

11.20 uur Pauze en bezoek stands

11.45 uur Pijn bij kinderen
Bernadette de Mol, physician assistent Anesthesiologie, Erasmus MC Sophia, Rotterdam
Tijdens deze lezing bespreekt Bernadette de Mol kinderpijn aan de hand van het biopsychosociale model, van nociceptieve pijn naar nociplastische pijn. Ze gaat verder onder meer in op de werking van het pijnsysteem en de invloed van ouders op de pijnbeleving van kinderen.

12.20 uur Pijnvrij door lichaamsgerichte coaching
Chantal Brouwer, ervaringsdeskundige en eigenaar van praktijk Balanzeren
Van jongs af aan liep Chantal Brouwer al bij de fysio voor chronische nek- en schouderklachten. In de loop der jaren kwamen er steeds meer fysieke en later ook mentale klachten bij waardoor ze helaas jarenlang thuis kwam te zitten. Door middel van lichaamsgerichte coaching die o.a. bestaat uit mindfulness, ademwerk, cupping therapie en het aanpassen van mijn leefstijl is ze vrij van medicatie en zo goed als pijnvrij. Tijdens deze lezing vertelt ze over dit proces en hoe zij anderen ondersteunt.

12.55 uur Lunch en bezoek stands

13.55 uur De rol van de psycholoog in de chronische pijnbestrijding
Metha Klaver, klinisch psycholoog / medisch manager, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
In deze lezing wordt de rol van de psycholoog in de diagnostiek en behandeling van chronische pijn toegelicht, uitgaande van het biopsychosociale model en gebaseerd op de meest recente richtlijnen. Tevens komen de verschillende psychologische behandelvormen bij chronische pijn aan de orde, waaronder cognitieve gedragstherapie, ACT, en recent onderzoek naar en de toepassing van EMDR.

14.30 uur Pijnrevalidatie
Dr. Albère J. A. Köke, landelijk coördinator, Netwerk Pijnrevalidatie Nederland
Voor chronische pijn bestaat er geen medische behandeling die de pijn eenvoudig wegneemt. Mensen krijgen vaak te horen: “U moet er maar mee leren leven”. Makkelijk gezegd dan gedaan! Pijnrevalidatie biedt ondersteuning hierbij en richt op het zelfstandig verbeteren van functioneren en kwaliteit van leven met de pijn. De achtergrond, inhoud en werkwijze worden in de presentatie toegelicht.

15.05 uur Pauze en bezoek stands

15.30 uur Pijn in een kwetsbaar brein
Dr. Annelore van Dalen-Kok, specialist ouderengeneeskunde, Florence. Gepromoveerd op pijn bij dementie.
Mensen met dementie zijn gevoeliger voor pijn maar kunnen dit minder goed aangeven. Mede hierdoor wordt pijn onvoldoende herkent als oorzaak van probleemgedrag.  Daarnaast speelt (niet herkende) pijn bij mensen met dementie ook een rol in het ADL functioneren. Om pijn bij mensen met dementie goed te kunnen meten is er een nieuw, internationaal, meetinstrument ontwikkel: PAIC-15. Tijdens deze lezing leert u meer over pijn bij dementie en zal er aan de hand van beeldmateriaal geoefend worden met het invullen van de PAIC-15. Tijd om meer te leren over pijn om zo pijn beter te kunnen herkennen bij mensen met dementie!

16.05 uur Jeuk versus pijn: een strijd om ongemak
Patrick Kemperman, dermatoloog, Dijklander Ziekenhuis, Purmerend en UMC Amsterdam met als specifieke aandachtsgebieden psychodermatologie en jeuk
Deze lezing duikt dieper in de vergelijking tussen jeuk en pijn, waarbij de focus ligt op de pathofysiologie en de impact. Diverse vormen van jeuk komen aan bod en het belang van multidisciplinaire samenwerking bij diagnostiek en behandeling wordt benadrukt. Beter inzicht kan leiden tot effectievere behandelstrategieën en een verbetering van het welzijn van de patiënt met jeuk.

16.40 uur Borrel


Ook aanwezig zijn:

schwa-medico Nederland B.V. wil in Nederland een van de beste distributeurs/leveranciers zijn op het gebied van niet-medicamenteuze pijnbestrijding. Hierbij staat de kwaliteit van onze producten en dienstverlening hoog in het vaandel, om een uitkomst te bieden aan mensen die die te kampen hebben met (chronische) pijn.

Ydona B.V. is de officiële distributeur van TensCare. TensCare producten bieden natuurlijke pijnbestrijding, waarmee we de kwaliteit van leven verbeteren. Ervaar de voordelen van onze TENS-apparaten en ontdek hoe ze zorgen voor comfort en welzijn, zonder medicatie.

Een wereld zonder pijn, dat is ons streven. Dit doen wij vooral door onze kennis en ervaring te delen met artsen en verpleegkundigen via (online) nascholingen, trainingen en ondersteunende services. Voor patiënten zijn er materialen en programma’s beschikbaar om te leren omgaan met pijn, zoals de pijntoolkit.

VAN LENT SYSTEMS B.V. te Oss produceert een eigen lijn van medische producten o.a. voor pijnbestrijding (TENS), slechtziendheid en incontinentie, moderne hightech elektronische apparatuur. Vandaag presenteren we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van TENS. Casuïstiek is onze passie.


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met E-nursing, www.e-nursing.nl


Voor wie, wanneer en waar
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, anesthesiemedewerkers en overige geïnteresseerden en vindt plaats op vrijdag 17 november 2023 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 17 oktober 2023, op en na 17 oktober betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 10 november 2023. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 17 oktober 2023. Bij annulering op of na 17 oktober wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 10 november is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het KR V&V en het VSR voor 5 punten. De aanvraag bij de NVAM is in behandeling.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

 •  17 november 2023
   09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Prijs met korting tot 17 oktober 2023Toon details + €229,90 (EUR)  
Prijs op en na 17 oktoberToon details + €254,10 (EUR)   Startdatum verkoop
17 oktober 2023