Pijn en pijnbestrijding | 17 mei 2022 | ReeHorst, Ede

Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als verpleegkundige heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Tijdens dit congres wordt je geheugen opgefrist door Juf Danielle en krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen:

– is er een relatie tussen postoperatieve pijn en complicaties?
– kun je pijn bestrijden met muziek?
– kun je je brein trainen en daarmee pijn verminderen?
– hoe kun je (pijn)medicatiegebruik in de laatste levensfase optimaliseren?
– kan traditionele Chinese geneeskunde een brug slaan tussen complementaire en reguliere zorg?
– kan gebruik van humor de pijn verzachten?
– hoe wordt ACNES (buikwandpijnsyndroom) behandeld?
– pijn of jeuk, wat is erger?

Dit congres is (voor 80 procent) een herhaling van het congres dat plaatsvond op 19 november 2021. Het kreeg een zeer hoge waardering van een 8,4, dus reden genoeg om het te herhalen!


Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.15 uur  Nociceptieve en neuropathische pijn / anatomie en fysiologie van pijn
Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
Speciaal voor dit congres maakte Juf Danielle een paar korte filmpjes, om je geheugen op te frissen!

10.25 uur Postoperatieve pijn en complicaties: onlosmakelijk verbonden!
Rianne van Boekel, universitair docent, verpleegkundig expert, afdeling Anesthesiologie Pijn en Palliatieve Geneeskunde, Radboud UMC, Nijmegen
Complicaties en pijn, het is altijd de vraag wat er het eerst was: een kip/ei-verhaal. Het bewijs van de relatie tussen pijn en complicaties wordt in deze presentatie uitgelegd aan de hand van de wetenschap. Tevens is er aandacht voor de toepassing in de praktijk van alledag.

10.55 uur Pijnbestrijding met muziek, een evidenced based benadering
Victor Fu, arts-onderzoeker (promovendus), Erasmus MC, Rotterdam
De huidige chirurgische patiëntenzorg is gericht op het verminderen van de fysiologische stressreactie op een operatie. De protocollen hiervoor bestaan ​​voornamelijk uit niet-farmacologische interventies. Muziek kan stress verminderen en heeft gunstige effecten op postoperatieve pijn, de behoefte aan sedatie en opioïden.

11.25 uur Koffie- en theepauze

11.50 uur  Chronische pijn
Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

12.00 uur Train het brein voor minder pijn
Louis Zantema, GZ-Psycholoog en Co-Founder Reducept, Leeuwarden
Wanneer maakt ons brein pijn? Hoe kan het dat bij chronische pijn er vaak geen oorzaak in het lichaam te vinden is? Ontdek hoe ons brein werkt en wanneer het besluit pijn aan te maken. Leer hoe je met deze kennis jouw behandeling kunt verbeteren, om zonder medicijnen toch pijnklachten te verminderen.

12.30 uur Humor en pijn
Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige en mede-auteur van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’
Humor leidt aantoonbaar tot pijnreductie: een kwartier lang lachen verhoogt onze pijngrens al met tien procent, zo is gebleken uit onderzoek. Dat komt omdat door lachen endorfine vrijkomt, een pijnverdrijver die zorgt voor een prettig gevoel. Humor toepassen om je patiënt zich prettiger te laten voelen is dan ook een officiële verpleegkundige interventie. Maar hoe zet je haar effectief in?

13.00 uur Lunch

14.00 uur PIJNzorg: acupuntuur en moxa-therapie leveren een bewezen effectieve bijdrage
Ineke van den Berg, klinisch epidemioloog, acupuncturist, chinesekruidenkundige, pijnconsulente, coach, fysiotherapeute, Berkel & Rodenrijs
Pijnpatiënten verdienen ‘het beste van twee werelden’ als het gaat om hun gezondheidszorg. Het doel van deze lezing is om de sterke punten en beperkingen van acupunctuur en moxa-therapie, zoals in traditionele Chinese geneeskunde toegepast, te identificeren en kort te evalueren hoe deze therapieën kunnen worden toegevoegd aan de moderne gezondheidszorg, vanuit het perspectief van patiënten, artsen, complementaire therapeuten, zorgverzekeraars en beleidsmakers.

14.30 uur ACNES (buikwandpijnsyndroom)
Alice Kroon, verpleegkundig specialist pijnbestrijding, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar
ACNES staat voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. De pijn ontstaat door beknelling (entrapment) van de huidtakjes. Er worden steeds vaker patiënten naar het pijncentrum doorverwezen met buikpijnklachten waarbij de diagnose ACNES is gesteld. Alice gaat in op wat ACNES is, wat de incidentie is en welke behandelmogelijkheden er zijn.

15.00 uur Pauze 

15.30 uur Overwegingen in de medicamenteuze behandeling van pijn
Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

15.35 uur Medicatie in de laatste levensfase
Eric Geijteman, internist-oncoloog i.o. en klinisch farmacoloog, Erasmus MC, Rotterdam
Patiënten in de laatste fase van het leven gebruiken vaak veel medicijnen. Dat kunnen medicijnen zijn die in een eerder stadium voor behandeling of preventie van (chronische) ziekten zijn gestart. In de laatste fase van het leven treden er veranderingen op waardoor de inzet van deze medicijnen moet worden heroverwogen. In de praktijk vindt dit onvoldoende plaats. In de lezing bespreekt Eric de huidige praktijk van medicijngebruik door patiënten in de laatste fase van het leven. Hierbij biedt hij ook handvatten om het medicijngebruik in deze fase te optimaliseren.

16.05 uur Pijn of jeuk, wat is erger?
Ron Legerstee, consultant wound healing en tissue repair, Sneek
Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Zorgverleners hebben vaak de grootste moeite om de oorzaak te vinden (medicijngebruik, interne ziekte, huidaandoeningen, afwijkende laboratoriumuitslagen…). Wat hebben pijn en jeuk met elkaar te maken?

16.35 uur Afsluiting en borrel


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met E-nursing, www.e-nursing.nl

Voor wie, wanneer en waar
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, anesthesiemedewerkers en overige geïnteresseerden en vindt plaats op dinsdag 17 mei 2022 van 9.30-16.35 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 175, – excl. btw (€ 211,75 incl. btw) tot 12 april 2022, op en na 12 april betaal je € 195,- excl. btw (235,95 incl btw). De factuur ontvang je ongeveer een maand voor het congres, per post.
De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de link naar de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

 

(Annulerings)voorwaarden – ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
Annuleren is kosteloos tot 17 april 2022. Op en na 17 april wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 10 mei 2022 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, het VSR en de NVAM voor 5 punten.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.  

  • 17 mei 2022
    09:30 - 16:35
Details Prijs Vink aan
Prijs met kortingToon details + €175,00 (EUR)  
Normale prijsToon details + €195,00 (EUR)   Startdatum verkoop
12 april 2022

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: