Pijn en pijnbestrijding | 16 november 2022 | ReeHorst, Ede

Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als verpleegkundige heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Na afloop van dit congres ben je op de hoogte van:

– Hoe het bewust maken, voelen en verwerken van verdrongen emoties kan leiden tot vermindering van pijnklachten
– Hoe je pijn, angst en stress bij patiënten door middel van je eigen verbale en non-verbale communicatie kunt verminderen
– Hoe je zorgt voor iemand die pijn heeft in de palliatieve fase
– Hoe je chronische pijn na een operatie tijdig herkent
– Hoe je weet of iemand met dementie pijn lijdt
– Welke rol muziek speelt bij pijnbestrijding
– De oorzaken en behandeling van buikwandpijnsyndroom
– Of je je pijn zelf kunt beïnvloeden

Kom naar het congres Pijn en pijnbestrijding en laat je bijscholen!


Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Leer de pijn af
Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog-pijnspecialist, Dijklander ziekenhuis en Cindy Heen, ervaringsdeskundige
Ondanks het feit dat er een steeds grotere groep mensen aanhoudende onbegrepen lichamelijke (pijn)klachten heeft, heeft de gezondheidszorg hier onvoldoende antwoord op. De zorg richt zich vooral op het ‘leren leven met de klachten’. Mensen blijven chronisch ziek. Een paradigmashift is nodig. Wanneer er met een andere visie naar chronische aanhoudende pijnklachten wordt gekeken, is er wel een verklaring mogelijk. Het is oplosbaar en sommige mensen kunnen genezen. De kern van deze visie is dat onbewuste, verdrongen emoties de belangrijkste oorzaak zijn van het ontstaan en in stand houden van medisch onverklaarde lichamelijke klachten. Deze verdrongen emoties bewust maken, voelen en verwerken, leidt tot herstel. Emotional Awareness and Expression-therapie zou hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

11.10 uur  Koffie- en theepauze

11.35 uur Focustaal bij pijn
Eveline Terwindt, mede-oprichter en trainer, Skills4Comfort en spoedeisendehulparts en medisch hypnotherapeut
Hoe kun je door middel van je eigen verbale en non-verbale communicatie pijn, angst en stress bij patiënten verminderen? Een korte en praktische introductie in deze wetenschappelijk onderbouwde methode.

12.05 uur Pijn in de palliatieve fase
Ginette Hesselmann, verpleegkundig specialist, Consultatieteam Ondersteunende en Palliatieve Zorg, UMC Utrecht
Pijn is een belangrijk onderwerp in de palliatieve fase. De ontwikkelingen laten steeds meer mogelijkheden zien voor complexe behandeling van deze pijn. Maar houden we ook oog voor de zachte kant? Hoe houden we oog op de gehele mens als het levenseinde nadert? Ginette neemt je mee in een andere manier van benadering door de zorgverleners.

12.35 uur Vroege waarschuwingsscore voor chronische pijn na operatie
Marjelle van Driel, promovendus Pijngeneeskunde, basisarts, UMC Utrecht
Chronische postoperatieve pijn (CPSP) komt bij 10-50% van de geopereerde patiënten voor. CPSP is moeilijk te behandelen, gaat regelmatig gepaard met langdurig opioïdgebruik en beïnvloedt het functionele herstel en de kwaliteit van leven. Vroegtijdige herkenning van patiënten met een verhoogd risico op de ontwikkeling van CPSP vormt een belangrijke stap in het voorkomen en behandelen van dit invaliderende ziektebeeld.

13.05 uur Lunch

14.00 uur Pijn bij mensen met dementie
Wilco Achterberg, specialist ouderengeneeskunde/hoogleraar ouderengeneeskunde,  LUMC/Topaz
Wilco Achterberg gaat in op het herkennen en behandelen van pijn bij mensen met dementie. Er is bij dementie sprake van een andere beleving van pijn, en toenemende problemen in herkenning en interpretatie. Ook bij behandeling zijn er verschillen. In deze presentatie worden aan de hand van recent onderzoek handvatten gegeven.

14.30 uur  Pijnbestrijding met muziek, een evidenced basedbenadering
Victor Fu, onderzoeker en arts, Erasmus MC, Rotterdam
De huidige chirurgische patiëntenzorg is gericht op het verminderen van de fysiologische stressreactie op een operatie. De protocollen hiervoor bestaan voornamelijk uit niet-farmacologische interventies. Muziek kan stress verminderen en heeft gunstige effecten op postoperatieve pijn, de behoefte aan sedatie en opioïden.

15.00 uur Pauze

15.30 uur ACNES (buikwandpijnsyndroom)
Alice Kroon, verpleegkundig specialist pijnbestrijding, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
ACNES staat voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. De pijn ontstaat door beknelling (entrapment) van de huidtakjes. Alice gaat in op de mogelijke oorzaken en behandeling.

16.00 uur Kun je pijn zelf beïnvloeden?
Hans Timmerman, wetenschappelijk onderzoeker, UMC Groningen en Esmeralda Blaney Davidson, assistent professor en junior principal lecturer, Radmoudumc, Nijmegen
Zowel acute als chronische pijn zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Echter, de behandeling is vaak niet afdoende. Naast bijvoorbeeld farmacologische behandelingen zijn er ook andere mogelijkheden die we de patiënt thuis en in het ziekenhuis kunnen aanreiken. In deze lezing gaan we in op deze mogelijkheden, geven we de wetenschappelijke basis hiervoor en laten we de aanwezigen zelf onderzoeken of dit werkt.

16.30 uur Afsluiting en borrel


Ook aanwezig:

Hoofdsponsor: Schwa-medico
Sponsors: Eurocept, Grünenthal, CRPS, Van Lent Systems en Eurocept Xytron Medical

schwa-medico Nederland B.V. wil in Nederland een van de beste distributeurs/leveranciers zijn op het gebied van niet-medicamenteuze pijnbestrijding. Hierbij staat de kwaliteit van onze producten en dienstverlening hoog in het vaandel, om een uitkomst te bieden aan mensen die die te kampen hebben met (chronische) pijn. Eurocept Homecare levert maatwerk op het gebied van ziekenhuisverplaatste zorg en is een van de grootste aanbieders van medisch specialistische thuisbehandelingen in Nederland. Eurocept Homecare combineert een farmaceutische groothandel, een openbare apotheek, een landelijk netwerk van verpleegkundigen en een op patiënten toegespitste logistieke service. Grünenthal heeft als missie om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Onze expertise is pijn en pijnbestrijding. We zijn ambitieus en lopen door continue innovatie vooraan in de ontwikkelingen. We hebben dan ook een goed gevulde product-pijplijn. Grünenthal. Verandering is mogelijk.

 

De Patiëntenvereniging CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) is er voor haar 3000 leden en de 5000 nieuwe patiënten die jaarlijks CRPS krijgen. De vereniging is sterk in informatie, lotgenoten contact en ondersteuning wetenschappelijk onderzoek. VAN LENT SYSTEMS B.V. te Oss produceert een eigen lijn van medische producten o.a. voor pijnbestrijding (TENS), slechtziendheid en incontinentie, moderne hightech elektronische apparatuur. Op het gebied van TENS presenteren we vandaag de nieuwste ontwikkelingen. Casuïstiek is onze passie. Eurocept Xytron Medical ondersteunt zorgverleners bij de inzet van TENS OP MAAT. Een optimale uitleg van pijn en TENS, de keuze voor het TENS apparaat, elektroden plaatsing en programmakeuze, afgestemd op de individuele patiënt staan hierin centraal.

 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met E-nursing, www.e-nursing.nl

Voor wie, wanneer en waar
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, anesthesiemedewerkers en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 16 november 2022 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 12 oktober 2022, op en na 12 oktober betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

 

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, het VSR en de NVAM voor 5 punten.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 9 november 2022. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 12 oktober 2022. Bij annulering op of na 12 oktober wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 9 november is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.  

  • 16 november 2022
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Prijs met kortingToon details + €190,00 (EUR)  
Normale prijsToon details + €210,00 (EUR)   Startdatum verkoop
12 oktober 2022

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: