Mensen die zich in de terminale fase bevinden en niet thuis of in een ziekenhuis kunnen of willen verblijven, worden steeds vaker verzorgd in een hospice. Inmiddels zijn er honderden hospicevoorzieningen in Nederland en de vraag naar hospicezorg blijft toenemen. Daarom organiseren we voor de achtste keer een congres specifiek voor hospicezorg.
Tijdens dit 8e Nationaal Congres voor Hospicezorg op woensdag 6 maart 2024 gaan we in op allerlei aspecten waar je als verpleegkundige, verzorgende of vrijwilliger mee te maken krijgt in de zorg voor terminale patiënten. Na afloop ben je op de hoogte van onder meer:

– Hoe je weet of je hospice bij een potentiële bewoner past
– Welke complementaire zorginterventies je kunt zetten om het de bewoner nog comfortabeler te maken
– Hoe we de samenwerking tussen formele en informele zorg kunnen verbeteren
– Welke aanpak kan helpen bij het beoordelen van de complexiteit van de zorgvraag ‘voor, aan en na de poort’
– Wat je kunt doen als je patiënt last ondervindt van een droge mond
– Hoe je kunt kijken naar je eigen uitvaart
– Wat we kunnen leren van het project Symptoomlast in de palliatieve zorg
– Hoe je als professional eventuele wensen op het gebied van intimiteit kunt inventariseren en zo nodig ruimte voor die wensen kunt creëren
– Wat je kunt doen als je ziet dat iemand echt existentieel lijdt
– Hoe de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg werkt
– Wat je kunt doen als er ruzie ontstaat aan het sterfbed
– Of je kunt doorgroeien als palliatieve zorgverlener en hoe


Programma

09.30 uur Ontvangst
10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers
10.10 uur Is een hospice een sterfhuis of mag het ook een zorghotel zijn?
Prof. dr. Saskia Teunissen, hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg, UMC Utrecht en voorzitter Stuurgroep NPPZ II
Er zijn inmiddels verschillende soorten hospicevoorzieningen in Nederland, maar hoe kunnen potentiële hospicebewoners het best naar het hospice geleid worden dat het best bij hen past? Welke criteria hanteer je? Ontwikkelt de hospicezorg zich de komende jaren nog verder en wat kunnen we daarbij verwachten?
10.40 uur Nieuwe handreiking complementaire zorg
Martine Busch, directeur Van Praag Instituut, Utrecht
Met eenvoudige complementaire interventies kun je vaak nog veel doen aan comfort en symptoombestrijding voor mensen in de palliatieve fase. De nieuwe handreiking Complementaire zorg in de palliatieve fase van V&VN beschrijft er zes, die relatief eenvoudig zelf te leren zijn of over te dragen aan naasten.
11.10 uur Integratie van formele en informele zorgnetwerken in de palliatieve fase
Jeroen Hasselaar, bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg, Radboudumc, Nijmegen
Palliatieve zorg omvat meer dan een relatie tussen zorgvrager en zorgaanbieder in een marktmodel. Zorg is geen gesloten maar een open en organisch  systeem,  ingebed in een sociaal en maatschappelijk perspectief. Dat vraagt om een bredere integratie van informele en formele zorgnetwerken.
11.40 uur Pauze
12.10 uur Parallelsessieronde 1
13.10 uur Lunch
14.00 uur Parallelsessieronde 2
15.00 uur Pauze
15.30 uur Parallelsessieronde 3
16.30 uur Borrel


Parallelsessies

Per ronde neem je deel aan een van de volgende sessies:

Ronde 1
P.1.1. Versterken Samenwerken Hospicezorg

Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
Saskia Teunissen, hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg, UMC Utrecht, bestuurder PZNL en voorzitter Stuurgroep NPPZ II
Tijdens deze sessie gaan we in op de ontwikkeling van een ‘gespreksondersteuner’ voor het beoordelen van de complexiteit en stabiliteit van de zorgvrager ‘voor de poort’, ‘aan de poort’ en ‘na de poort’.

P.1.2. Droge mond in de laatste levensfase
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Annelot van der Meulen, arts-onderzoeker, LUMC
Droge mond is een vaak voorkomend en impactvol symptoom in de laatste levensfase. Toch wordt er nog weinig aandacht aan besteed door zorgverleners én door patiënten en naasten. In deze sessie leer je over de ins en outs van droge mond in de laatste levensfase: onder andere over de oorzaken, bijkomende (mond)klachten en complicaties, mondzorg en andere behandelingsopties.

P.1.3. Ontwerp je eigen uitvaart
Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
Laurien Schrooten, beeldend kunstenaar
Waarom hebben wij vaak nog zo’n duistere kijk op de dood? Waarom gaan uitvaarten nog altijd zoals ze gaan? Waarom worden bruiloften en gender reveal parties tot in de puntjes voorbereid, maar doen we dat niet als het gaat om ons allerlaatste feestje? Vanuit een grote fascinatie voor de dood, creëerde Laurien een nieuwe vorm waarin we onze uitvaartwensen creatiever en persoonlijker kunnen bespreken. Tijdens deze sessie ga je je eigen uitvaart ontwerpen. Met humor, ironie en contradictie geeft Laurien je een andere kijk op de uitvaart en de dood.


Ronde 2
P.2.1.
Sympal: naar betere zorg voor patiënten in hospices
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Dianne Boxman, verpleegkundig adviseur, PZNL en Marloes de Jong, adviseur informatie palliatieve zorg, IKNL
In de zorg voor onze patiënten leggen we allerlei gegevens vast over waarden, wensen en behoeften van de patiënt en over de symptoomlast die hij/zij ervaart. Voor het meten van de symptoomlast gebruiken we het USD-4D. Het project Symptoomlast in de palliatieve fase (Sympal) heeft onderzocht en aangetoond dat we – zonder extra registratielast – van die gegevens kunnen leren om de zorg voor de patiënt te verbeteren. In deze sessie krijg je te horen hoe dat werkt en ga je aan de slag om van en met elkaar te leren aan de hand van de voorbeelddata uit het Sympal-project.

P.2.2. Intimiteit in de laatste levensfase
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Woet Gianotten, arts-psychotherapeut (niet praktiserend), emeritus UHD Medische Seksuologie, Erasmus MC Rotterdam en UMC Utrecht
Deze sessie geef veel aandacht aan de diversiteit van mensen. Voor sommigen is intimiteit en seksualiteit in de laatste fase nog heel belangrijk, voor anderen veel minder. Omdat patiënten en cliënten dit thema bijna nooit aankaarten, dient de professional de eventuele wensen op dit gebied te inventariseren en zo nodig ruimte voor die wensen te creëren.

P.2.3. Existentieel lijden in de terminale fase
Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
Eva Kersbergen-Kummerow, geestelijk verzorger, Axion Continu
Nadenkend over het einde van het leven kan de angst toeslaan: heb ik wel goed geleefd? Waar ga ik straks naartoe? Hoe zal het gaan met mijn liefsten? Ik wil ze vasthouden! Deze en andere gedachten kunnen soms behoorlijk spoken zonder dat er meteen woorden gevonden worden. Het kan lijden veroorzaken, existentieel lijden. Waaraan kunnen wij zien dat iemand lijdt? Hoe kunnen we het bespreekbaar maken? In de sessie zullen jullie met Eva Kersbergen – Kummerow, geestelijk verzorger, deze vragen bespreken en handvatten aangereikt krijgen.


Ronde 3
P.3.1. Zelfevaluatie voor en door hospiceteams
Eveline van Drielen, senior projectadviseur, PZNL
De Zelfevaluatie palliatieve zorg is een instrument voor zorgorganisaties om inzichtelijk te krijgen wat je al goed doet rondom palliatief zorg en waar je zelf mogelijkheden ziet om te verbeteren en/of verder te ontwikkelen. De Zelfevaluatie helpt je om dat op een methodische manier met elkaar uit te voeren en daarmee met elkaar te blijven leren. Tijdens deze interactieve sessie gaan we aan de slag met de Zelfevaluatie binnen een hospice. Hoe kun je het instrument inzetten, en wat heeft de patiënt er aan?

P.3.2. Herrie rondom het sterfbed: ‘de palliatieve paradox’
Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
Marjan de Gruijter-Veenstra, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg, Zorgspectrum Het Zand, Zwolle
Deze sessie gaat over hoe je om kunt gaan met conflicten aan het sterfbed. Overal wordt wel eens ruzie gemaakt, dus ook in een hospice. Samengestelde gezinnen, gescheiden partners, ruzie over erfenis, familiegeheimen, aanleidingen genoeg. Maar er kan ook ruzie ontstaan met jou als zorgverlener of vrijwilliger. Hoe ga je hiermee om?

P.3.3. Specialiseren aan het bed binnen de palliatieve zorg
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Gon Uyttewaal, verpleegkundig specialist palliatieve zorg, Academisch hospice Demeter
Je werkt met veel passie én ambities in een hospice. Kritisch kijkend en wetend dat het voor de patiënten anders én beter kan. Je wordt écht blij van de zorg. Maar kun je je verder ontwikkelen in een hospice en hoe dan? verpleegkundige palliatieve zorg of verpleegkundig specialist palliatieve zorg blijf je heel dicht bij de patiënt, diens naasten en de zorg voor hen. Je maakt het verschil in kwaliteit van leven, kwaliteit van sterven én kwaliteit van zorg. Tijdens deze sessie gaan we in op hoe je je kunt ontwikkelen, welke mogelijkheden er zijn en welke competenties daarbij horen.


Ook aanwezig:

Neria™ guard is een alles-in-één subcutane infusieset met een geïntegreerde one-touch inserter en softcanule. Met een unieke, automatisch intrekkende naald kan Neria™ guard helpen complicaties te minimaliseren en het inbrengcomfort te verbeteren.

 


Praktische informatie

Voor wie, wanneer en waar
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, geestelijk verzorgers, vrijwilligers overige geïnteresseerden werkzaam in hospices en vindt plaats op woensdag 6 maart 2024 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede.

Kosten & annuleringsvoorwaarden
Verpleegkundigen en verzorgenden en overige betaalde krachten betalen € 195, – excl. btw (€ 235,95 incl. btw)
Vrijwilligers betalen € 125,- excl. btw (151,25 incl. btw).

Annuleren is kosteloos tot 6 februari 2024. Daarna wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 28 februari 2024 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel en de hand-outs van de lezingen (digitaal). De factuur ontvang je ongeveer een maand voor het congres per post. Denk eraan de juiste factuurgegevens en eventueel kostenplaats in te vullen.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en het VSR voor 5 punten.

Aanmelden 
Je kunt je aanmelden tot 28 februari 2024 via www.congressenmetzorg.nl. Meld je hieronder aan door op de blauwe knop te drukken en vul het formulier volledig in. Na aanmelding ontvang je meteen een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 | info@congressenmetzorg.nl

Let op!
Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  6 maart 2024
     09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Verpleegkundigen en verzorgenden en overige betaalde krachtenToon details + €235,95 (EUR)  
VrijwilligersToon details + €151,25 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: