Suïcide: jouw zorg! | 26 september 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Als verpleegkundige of verzorgende krijg je regelmatig te maken met mensen die suïcidaal zijn. Zij vallen dus ook onder jouw zorg. Maar misschien weet je niet goed (genoeg) hoe je hen kunt helpen. Hoe kun je iemand die zo wanhopig is, dat hij of zij suïcide overweegt, helpen? Welke vragen kun je stellen? Hoe betrek je de naasten erbij? Wanneer verwijs je iemand door? Tijdens dit congres krijg je praktische informatie en handreikingen die in jouw dagelijkse praktijk van levensbelang kunnen zijn. Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

  – Hoe praat je met iemand die suïcidaal is?
  – Hoe betrek je naasten bij de behandeling?
  – Welke nazorg kun je bieden aan iemand die een suïcidepoging gedaan heeft?
  – Hoe ga je om met een zelfgewild einde van een oudere cliënt of patiënt?
  – Wat moet en/of mag je doen als je iemand vindt na suïcide?
  – Hoe krijgen nabestaanden de beschikking over wachtwoorden en digitale gegevens?
  – Hoe kun je je collega opvangen na een traumatische ervaring? Hoe doet de NS dat?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers, Congressen MetZorg, Utrecht

  10.10 uur
  Hoe praat je met iemand die suïcidaal is? 113 zelfmoordpreventie, Amsterdam
  Omschrijving volgt

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Hoe betrek je familie bij de behandeling? Saskia Palmen, psychiater, UMC Utrecht
  Elke patiënt is onderdeel van een systeem. Dat systeem, vaak familie, is van cruciaal belang: zij kennen de patiënt, zij weten als geen ander wat er veranderd is, zij hebben ideeën over wat er nodig is. Hun toegevoegde waarde is niet te overschatten. En dus is het belangrijk dat je – binnen de kaders van de wet – hen erbij betrekt, informeert en naar hen luistert. Vergeet ook niet te onderzoeken wat zij zelf nodig hebben, want een patiënt die suïcidaal is, brengt vaak het hele systeem uit evenwicht.

  12.25 uur
  Best practice: Nazorg na een suïcidepoging. Indigo, Haaglanden
  Omschrijving volgt

  13.00 uur
  Lunch

  13.45 uur
  Het zelfgewilde einde van ouderen. Hans van Dam, voorzitter stichting Zorg en Zelfdoding, docent en consulent hersenaandoeningen en eindigheidsvragen, Leusden
  In 1991 bepleitte Huib Drion, oud-vice voorzitter van de Hoge Raad, de beschikbaarheid van een veilig dodelijk middel voor oude mensen. Niet om dat onmiddellijk in te nemen, maar ‘voor het geval dat’. Als geruststelling dus vooral. De discussie over Drions voorstel is nooit meer stilgevallen. Tegelijk is die discussie ook versmald tot bijvoorbeeld voltooid leven, of tot mogelijke risico’s. In deze lezing gaat Hans van Dam terug naar Drion en raakt voorbij aan het ‘ja maar’.

  14.20 uur
  Wat moet en/of mag je doen als je iemand vindt na suïcide? Marc Mulders, forensisch arts, Rotterdam Rijnmond (o.v.)
  Als iemand overlijdt door suïcide, spreken we over een niet-natuurlijk overlijden. De behandelend arts is in die gevallen niet bevoegd om de lijkschouw te verrichten en de overlijdenspapieren in te vullen. De gemeentelijk lijkschouwer (forensisch arts) moet ter plaatse komen om een onderzoek in te stellen. De Officier van Justitie speelt een cruciale rol in de verdere afhandeling en de omvang van het benodigde onderzoek. Vaak zal hier ook inzet van politie bij nodig zijn. In deze presentatie worden de aandachtspunten besproken.

  14.55 uur
  Pauze

  15.20 uur
  Digitale Nazorg: onderzoek bij zelfdodingSander van der Meer, algemeen directeur, Digitale Nazorg, Haarlem
  ‘Geen misdrijf, maar toch een onderzoek?’ Als Digitaal Forensisch Specialist bij de Nationale Politie, kwam Sander van der Meer naast moord, doodslag en kinderporno, ook veel suïcidezaken tegen. De politie gebruikt niet het woord ‘zelfmoord’, het is immers geen strafbaar feit. Maar waar kun je dan terecht voor aanvullende vragen tot zelfs een volledig onderzoek aan de apparatuur van de overledene? Sander is in 2013 begonnen met de bijzondere en unieke dienstverlening Digitale Nazorg en doet dit naast zijn werk bij de politie. Met zijn expertise en ruime ervaring weet hij als geen ander welke (on)mogelijkheden er zijn op digitaal gebied en wat er juridisch mogelijk is. Mede daardoor is Sander ook vaste gastdocent bij o.a. de uitvaartopleidingen van Meander en Docendo.

  15.55 uur
  Achterkant van een treinreis – best practice. Yvonne Fase, stafmedewerker Luisteris & Vangrail, NS Security Back Office, Utrecht
  Duizenden NS-medewerkers zijn dagelijks in de weer voor de reizigers. Ze regelen een veilige en plezierige reis van A naar B. Dit gaat heel vaak goed. Maar niet altijd. Helaas worden medewerkers en vele anderen steeds vaker geconfronteerd met een aanrijding met persoon. Door professionele opvang en collegiale ondersteuning in de nazorg zorgt NS ervoor dat deze medewerkers niet alleen staan in hun verwerking en met eigen veerkracht terug kunnen keren op de werkvloer. Wat kunnen wij, als zorgverleners, hiervan leren?

  16.30 uur
  Afsluiting en borrel

  _____________

  Praktische informatie

  Organisatie

  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met de Stichting Zorg en Zelfdoding, www.zorgenzelfdoding.nl

   

   

   

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden en overig geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 26 september 2018 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten, aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Tot en met 22 augustus 2018 € 175, – excl. btw, op en na 22 augustus € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Je kunt je aanmelden tot 19 september 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 22 september is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. Meld je aan via www.congressenmetzorg.nl.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  • 26 september 2018
   09:30 - 16:30
  Bedrag Vink aan
  Prijs met kortingToon details + €175.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €195.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  22 augustus 2018


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  Locatie

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede