Complementaire zorg | 17 juni 2020 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Let op! In verband met het coronavirus hebben we besloten dit congres te verplaatsen van 25 maart naar 17 juni. Alle deelnemers hebben hierover bericht ontvangen. Heb je niks ontvangen, ook niet in je spambox? Stuur dan even een mailtje naar info@congressenmetzorg.nl.

  Ontspanningsoefeningen, aromatherapie, acupressuur, massage… zomaar een paar voorbeelden van interventies die je complementair (aanvullend) aan de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Want inmiddels heeft een aantal complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis, zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er interventies die zorgverleners gewoon inzetten, simpelweg omdat ze troost bieden of de pijn verlichten.

  Tijdens dit congres maken we de balans op en gaan we dieper in op een aantal complementaire zorginterventies. Wil je meer bieden aan patiënten met pijn, stress, angst en/of kanker? En wil je weten hoe je interventies als aromazorg, acupressuur of haptonomie verantwoord kunt toepassen? Kom dan naar dit congres en leer onder andere:

  – Waar we staan op weg van complementaire zorg naar integrative nursing
  – Wat positieve gezondheid kan bijdragen aan complementaire zorg
  – Wat het effect kan zijn van aanraken en van een haptonomische benadering
  – Welke complementaire interventies je kunt inzetten bij pijn en bij kanker
  – Hoe mindfulness jou als zorgverlener kan helpen tegen overbelasting
  – Waarom aromazorg van grote waarde kan zijn bij angst voor operaties
  – Hoe acupunctuur werkt en hoe je zelf acupressuur kunt toepassen
  – Hoe virtual reality-therapie helpt bij het omgaan met pijn

  Programma (onder voorbehoud)

  09.30 uur Ontvangst

  10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur Van complementaire zorg naar integrative nursing
  Martine Busch, directeur Van Praag Instituut, Utrecht
  Complementaire zorg is per definitie aanvullende zorg. Maar in de praktijk is dat soms heel anders. Als een patiënt ’s avonds een ontspannende voetmassage krijgt en daardoor zonder slaapmedicatie kan slapen, is het dan nog aanvullend? Dekt de term eigenlijk wel de lading? Waar willen we uiteindelijk naar toe?

  10.35 uur Haptonomie
  Mathilde Bos, psychiatrisch verpleegkundige, trainer en docent Hoge School Utrecht
  Wat gebeurt er met de relatie tussen de mens en het eigen lichaam als je afhankelijk wordt van zorg? Het lichaam waarmee we de wereld kennen en ontmoeten wordt dan object van zorg en de aanraking wordt functioneel. De rollen van zorgvrager en zorgverlener bepalen voor een belangrijk deel de interactie tussen hen. Haptonomie is de leer van de tast. Binnen de haptonomie wordt de patiënt door aanraking zich meer bewust van het eigen (lichamelijke) gevoelsleven. Is het mogelijk om de principes van de haptonomie in de dagelijkse zorgpraktijk mee te nemen? Hoe kun je vanuit de rol van zorgverlener optimaal afstemmen op de belevingswereld van degene die de zorg ontvangt?

  11.00 uur Positieve Gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?
  Marja van Vliet, voedings- en bewegingswetenschapper en onderzoeksmanager bij het Instituut voor Positieve Gezondheid
  Bij Positieve Gezondheid staan veerkracht en gezondheid centraal in plaats van ziekte en gebrek. Inmiddels krijgt deze visie steeds meer grond aan de voeten in het Nederlandse zorglandschap. In deze lezing wordt Positieve Gezondheid nader belicht. Want wat houdt deze visie nu eigenlijk precies in en wat betekent het voor de zorgpraktijk? En wat kan het toevoegen aan het complementaire werkveld?

  11.30 uur Pauze

  12.00 uur Workshopronde 1

  13.00 uur Lunch

  14.00 uur Workshopronde 2

  15.00 uur Pauze

  15.30 uur Workshopronde 3

  16.30 uur Borrel

  Je kunt deelnemen aan drie van de volgende workshops:

  Workshop 1. Aromazorg bij procedurele angst
  Madeleine Kerkhof-Wellhüner, auteur van het boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening (2013/2016), directeur en opleider, De Levensboom/Kicozo, Wernhout
  Het is niet duidelijk hoeveel patiënten die een onderzoek of ingreep moeten ondergaan angstig zijn, maar dat er vaak sprake is van ongerustheid, angsten of paniek en vermijdingsgedrag is wel zeker. Het werken met aromazorg (essentiële oliën) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het geruststellen van en een gevoel van veiligheid bevorderen bij patiënten. Madeleine Kerkhof laat je zien en ervaren hoe aromazorg op relatief eenvoudige wijze ingezet kan worden bij angst voor een ingreep bij kinderen en volwassenen.

  Workshop 2A. De theorie achter traditionele oosterse geneeskunde: acupunctuur en acupressuur
  Ineke van den Berg, klinisch epidemioloog, acupuncturist, Chinees kruidenkundige, pijnconsulente, coach, fysiotherapeute, Berkel & Rodenrijs
  In de oosterse geneeskunde worden behandelmethoden zoals acupunctuur, acupressuur, cupping en crosstaping ingezet. In deze sessie wordt de theorie hierachter besproken.

  Workshop 2B. Toepassing van traditionele oosterse geneeskunde: acupunctuur en acupressuur
  In deze praktijksessie demonstreert Ineke van den Berg verschillende methoden en worden de praktische ins en outs besproken. Daarbij wordt ook toegelicht welke methoden je als verpleegkundige zelf kunt inzetten, en voor welke methoden je kunt doorverwijzen naar een expert.

  Workshop 3. Complementaire zorg en integrative nursing bij pijn
  Marion Giesberts, coördinator opleidingen pijn, palliatieve zorg en complementaire zorg, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  Hoewel farmacologische behandelingen vaak onmisbaar zijn bij behandeling van ernstige pijn, zorgen ze ook voor vervelende bijwerkingen. Ook het risico op verslaving is aanwezig, indien niet op maat wordt voorgeschreven en de patiënt hier onvoldoende in wordt begeleid. Het is daarom interessant om niet-farmacologische interventies in te zetten om daarmee opioïdsparend te werken. Ook voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, of mensen in de terminale fase zijn er veel mogelijkheden om niet-farmacologische interventies in te zetten. In deze sessie worden de diverse mogelijkheden besproken, waaronder mind-body interventies, VR-bril en spel, aromazorg, aquazorg, ademhaling en massage. Het begrijpen van acute, chronische en pijn in de palliatieve fase is de rode draad in deze workshop.

  Workshop 4. Zelfzorg in de zorg, mindfulness voor hulpverleners
  Margot Verhoeven, mindfulness trainer & therapeut, energetisch en ACT -therapeut, Arnhem
  Een workshop op maat voor zorgverleners met als belangrijkste doel je veerkracht te versterken. Zorg verlenen is een beweging vanuit het hart, vanuit oprechte betrokkenheid. Het is daardoor ook een uitdaging, je bent zelf het belangrijkste instrument. Hoe zorg je ervoor dat het leveren van een goede kwaliteit van zorg in balans blijft met zelfzorg, zodat je zelf niet opbrandt? Deze workshop geeft je praktische handvatten om mindfulness en compassie te integreren in het werken met je cliënten/patiënten.

  Workshop 5. Het effect van aanraken
  Paul van Keeken, opleidingscoördinator, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  Onrust, angst, stress, verwardheid, gespannenheid en spasticiteit kunnen ontstaan door beperkingen in het gewaar worden van het eigen lichaam en de omgeving. Bijvoorbeeld bij mensen met neurologische of geriatrische problemen, mensen op de intensive care en ouderen. Deze praktische workshop toont hoe aanraking verlichting kan bieden door massage en het gedoseerd aanbieden van zintuigelijke prikkels.

  Workshop 6. Complementaire zorg en oncologie
  Ines-Alexandra von Rosenstiel, kinderarts en Integrative Medicine consulent, Rijnstate, Arnhem, tevens IM-consulent, Haga ziekenhuis, Den Haag
  De doelstelling van deze workshop is het bevorderen van de kennis rondom wetenschappelijk onderbouwde, alomvattende, integratieve gezondheidszorg om het leven van mensen met kanker te verbeteren. Belangrijkste leerdoel is competentieontwikkeling in het kaf van het koren scheiden rondom complementaire behandelingen in de oncologie. Twee best practices – de integrative oncology poliklinieken in het Rijnstate en Haga ziekenhuis – tonen de succesvolle integratie van evidence-based complementaire benaderingen aan en geven tevens concrete handvatten voor verdere implementatie .

  Workshop 7. Haptonomie
  Mathilde Bos, psychiatrisch verpleegkundige, trainer en docent, Hoge School Utrecht
  Wanneer iemand verzorging nodig heeft, dan wordt het lichaam ‘object van zorg’. We wassen en verschonen het. We verplaatsen en verbinden het. Degene die verzorgd wordt, geeft het lichaam daarbij als het ware uit handen. Kun je in de zorg het lichaam ook aanreiken in plaats van afpakken? Op basis van haptonomische principes gaan we in de workshop aan de slag met die opdracht: het lichaam aanreiken.

  Workshop 8. Virtual Reality-therapie bij pijnklachten
  Hille Meetsma, business developer, Reducept, Leeuwarden
  Maar liefst een op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijnklachten en overgebruik van medicatie is een groot probleem. In deze workshop maak je actief kennis met Reducept, een virtual reality-therapie voor deze pijnklachten. Reducept leert patiënten hoe pijn in hun lichaam werkt, maar leert patiënten ook technieken die patiënten zelf kunnen gebruiken om in het dagelijks leven hun pijn beter te beheersen. Ervaar het zelf!
  ____________
  Ook aanwezig:

  www.touchforcare.nl verzorgt massagecursussen / haptonomisch aanraken in de zorg. Specialiteit is Touch for Care bij dementie waarbij voelen en aanraken centraal staan.

  Miranda van Bewust Balans is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en helpt vrouwen om hun energie te bewaken en weer stevig in hun schoenen te staan, ontspannen en vol vertrouwen. Vraag het gratis E-boek aan met 9 tips voor rust, energie en vertrouwen!

   

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie,
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op woensdag 17 juni 2020 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 170, – excl. btw (€ 205,70 incl. btw) tot 19 februari 2020, op en na 19 februari betaal je € 190,- excl. btw (229,90 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

   

  (Annulerings)voorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 10 juni 2020. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 10 juni is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen.

  Aanmelden
  Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

  Let op!  Vink eerst het juiste bedrag aan. Op de volgende pagina zie je de bedragen inclusief btw. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

   

  • 17 juni 2020
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Normale prijsToon details + €190.00 (EUR)  


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede