Complementaire zorg | 27 maart 2019 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

  Ontspanningsoefeningen, aromatherapie, acupressuur, massage… zomaar een paar voorbeelden van interventies die je complementair (aanvullend) aan de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Want inmiddels heeft een aantal complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis, zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er interventies die zorgverleners gewoon inzetten, simpelweg omdat ze troost bieden of de pijn verlichten. Tijdens dit congres maken we de balans op en gaan we dieper in op een aantal complementaire zorginterventies. Wil je meer bieden aan patiënten met pijn, stress, angst of slaapproblemen? En wil je weten hoe je interventies als aromazorg, acupressuur of massage verantwoord kunt toepassen? Kom dan naar dit congres en leer onder andere:

  – Wat de meerwaarde is van complementaire zorg
  – Welke complementaire interventies je kunt inzetten bij pijn
  – Hoe mindfulness kan helpen bij lichamelijke en psychische klachten
  – Waarom aromazorg en massage van grote waarde kunnen zijn
  – Welke wetenschappelijke bewijzen er zijn over de werking en effecten van muziek
  – Op welke manier basale stimulatie verlichting kan bieden
  – Hoe acupunctuur werkt en hoe je zelf acupressuur kunt toepassen
  – Wat therapeutic touch is
  – Hoe je patiënten kunt helpen ontspannen met behulp van visualisatie

  Programma

  09.30 uur Ontvangst

  10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur  Nieuwe ontwikkelingen. Martine Busch, directeur Van Praag Instituut, Utrecht
  Complementaire zorg zit in de lift. Er is een expertisegebied, een opleiding tot complementair verpleegkundige, een consortium van ziekenhuizen dat onderzoek doet, en niet te vergeten duizenden verpleegkundigen en verzorgenden die complementaire zorg toepassen. Bovendien zijn er meer dan een miljoen patiënten die zelf op zoek gaan naar complementaire behandelopties. Waarom? Wat is de meerwaarde? En: wat is de rol van de verpleegkundige hierbij?

  10.35 uur Complementaire zorg en pijn. Marion Giesberts, coördinator opleidingen pijn, palliatieve zorg en complementaire zorg, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  Soms wordt bij complementaire zorg helaas nog wel eens gedacht: ‘Baat het niet dan schaadt het niet’, of: ‘Je moet er in geloven’. In deze lezing wordt toegelicht dat de meeste complementaire interventies goed theoretisch verklaarbaar zijn. Zo zijn er interventies die met name werken door een effect op het zenuwstelsel. Bijvoorbeeld door het afremmen van de parasympathicus, het beïnvloeden van het limbisch systeem of het beïnvloeden van het pijnmodulerend systeem in het ruggenmerg. Daarnaast is er steeds meer wetenschappelijk bewijs beschikbaar voor de effectiviteit, toepasbaarheid en veiligheid van deze interventies.  Om de juiste interventie bij het juiste pijnprobleem te bepalen, passend bij de individuele patiënt, wordt aandacht besteed aan het begrijpen van de diverse soorten pijn. Verder krijg je inzicht in het werkingsmechanisme van de diverse interventies. Vervolgens worden enkele interventies (o.a. aromatherapie, aquazorg) specifiek uitgelicht met werking, bijwerkingen en andere aandachtspunten.

  11.00 uur Mindfulness voor patiënten met lichamelijke en psychische aandoeningen. Ellen Jansen, psycholoog/mindfulnesstrainer, Radboudumc Centrum voor mindfulness, Nijmegen
  Mindfulness based-interventies worden in toenemende mate in de gezondheidszorg toegepast. Mindfulness wordt gedefinieerd als met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Mindfulness wordt zowel aangeboden aan mensen met psychische klachten, zoals terugkerende depressie en ADHD, als chronisch lichamelijke ziekten, zoals kanker. Tenslotte wordt mindfulness ook aangeboden aan werkers in de gezondheidszorg.

  11.30 uur Pauze

  12.00 uur Workshopronde 1

  13.00 uur Lunch

  14.00 uur Workshopronde 2

  15.00 uur Pauze

  15.30 uur Workshopronde 3

  16.30 uur Borrel

  Er zijn drie workshoprondes. Elke workshop wordt twee keer gegeven, op workshop 5 en 7 na. Je keuze geef je aan op het aanmeldingsformulier.

  Workshop 1. AromaZorg: traditie verbonden met nieuwe ontwikkelingen
  Madeleine Kerkhof, directeur en opleider, De Levensboom/Kicozo, Wernhout
  Essentiële oliën en massage worden al duizenden jaren traditioneel toegepast en bij ziekte en gezondheid ingezet voor allerlei doeleinden. Moderne inzichten en studies, maar ook veel bijzondere persoonlijke ervaringen in de  zorg, laten zien dat aromazorg en massage van grote waarde kunnen zijn. Madeleine Kerkhof neemt je op de haar kenmerkende boeiende wijze mee naar de mogelijkheden van deze vormen van complementaire zorg die specifiek bij kunnen dragen aan kwaliteit van leven.

  Workshop 2. De waarde van muziek in de gezondheidszorg. Marianne van der Heijden, medisch antropoloog, wetenschappelijk onderzoeker, Erasmus MC, Rotterdam
  Muziek is onderdeel van ons dagelijks leven, maar wordt niet of nauwelijks gebruikt in de gezondheidszorg. Welk wetenschappelijk bewijs is er over de werking en effecten van muziek? Welke verschillende muziekinterventies bestaan er en hoe kunnen we muziek in onze dagelijkse praktijk gebruiken?

  Workshop 3. Basale stimulatie. Paul van Keeken, opleidingscoördinator, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  Onrust, angst, stress, verwardheid, gespannenheid en spasticiteit kunnen ontstaan door beperkingen in het gewaar worden van het eigen lichaam en de omgeving. Bijvoorbeeld bij mensen met neurologische of geriatrische problemen, mensen op de intensive care en ouderen. Deze praktische workshop laat zien hoe basale stimulatie verlichting biedt door massage en het gedoseerd aanbieden van zintuiglijke prikkels.

  Workshop 4. Het schreeuwend tekort aan hersen-selectieve voedingsstoffen in de huidige westerse voeding
  Frits Muskiet, klinisch chemicus en emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische analyse, UMCG, Groningen
  De groei van onze hersenen vond plaats vanaf zo’n 2,5 miljoen jaar geleden. Deze groei was slechts mogelijk vanwege de beschikking over hersen-selectieve voedingsstoffen, waaronder jodium, selenium, ijzer, vitamines A en D, vitamine B12 en de visolievetzuren EPA en DHA. Ze komen gezamenlijk voor in het land-water ecosysteem waarin onze voorouders leefden en dat we sinds de landbouwrevolutie (ongeveer 10.000 jaar geleden) in toenemende mate hebben verlaten. Tekorten aan hersen-selectieve voedingsstoffen behoren momenteel tot de meest voorkomende tekorten wereldwijd. In deze workshop wordt de epidemiologie van hun tekorten besproken en worden de (patho)fysiologische mechanismen belicht. Voor het voorkómen van typische westerse ziektes is het van belang speciale aandacht aan deze voedingsstoffen te besteden.

  Workshop 5A. Mindfulness voor patiënten met lichamelijke en psychische klachten
  Ellen Jansen, psycholoog/mindfulnesstrainer, Radboudumc Centrum voor mindfulness, Nijmegen
  In deze workshop wordt uitleg gegeven over wat mindfulness is, en hoe dit behulpzaam kan zijn voor patiënten met lichamelijke of psychische klachten. Er wordt toelichting gegeven op de training MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en er zullen ervaringen van patiënten aan bod komen. Daarnaast kun je ook zelf ervaren wat mindfulness is, door een oefening uit de MBCT.

  Workshop 5B. Mindfulness voor werkers in de gezondheidszorg
  Ellen Jansen, psycholoog/mindfulnesstrainer, Radboudumc Centrum voor mindfulness, Nijmegen
  Als verpleegkundige of verzorgende heb je vaak te maken met een hoge werkdruk. In deze workshop wordt uitleg gegeven over mindfulness en hoe dit behulpzaam kan zijn in het omgaan met stress. Daarnaast kun je zelf ervaren wat mindfulness is door oefeningen uit de training MBSR (Mindfulness Based Stress Reductie).

  Workshop 6. Acupunctuur en acupressuur
  Ineke van den Berg, klinisch epidemioloog, acupuncturist, Chinees kruidenkundige, pijnconsulente, coach, fysiotherapeute, Berkel & Rodenrijs
  Tijdens deze workshop krijg je na een korte inleiding over acupressuur en acupunctuur een hele praktische ‘hands-on’ uitleg over cross taping. Acupressuur en acupunctuur behoren tot de familie van traditionele Chinese geneeskunde (TCM) waartoe ook de kruidenleer, tuina (massagevorm) en Qi Gong (ademhalingstechnie­ken) behoren. TCM kan een brug slaan tussen oost en west en tussen complementaire en reguliere zorg. Cross taping is een uit Azië afkomstige, huidvriendelijke therapiemethode met rasterpleistertjes die wordt ingezet voor het behandelen van o.a. triggerpoints, pijnpunten en acupunctuurpunten. In de meeste gevallen wordt al kort na het plakken van de cross tape een verbetering van de beweeglijkheid en een duidelijke vermindering van pijn ervaren.

  Workshop 7. Therapeutic Touch
  Kitty van Ditshuizen, docent Therapeutic Touch, Van Praag Instituut, Utrecht
  Therapeutic Touch (TT) werkt met energie en intentie. TT is een erkende verpleegkundige interventie, maar ook andere hulpverleners, vrijwilligers en mantelzorgers maken er gebruik van. Uit onderzoek naar het effect van TT blijkt dat het vooral positieve resultaten kan geven bij pijn, angst en onrust. De behandeling duurt vijf tot acht minuten en draagt bij aan het welbevinden van de cliënt.

  W8. Ontspanningsoefeningen en visualisatie
  Martine Busch, directeur Van Praag instituut, Utrecht
  Ziekte en medische ingrepen zorgen altijd voor spanning. Spanning en stress zijn niet bevorderlijk voor herstel en gezondheid. Dus wat is er eenvoudiger dan patiënten te helpen ontspannen? In deze workshop krijg je een idee van verschillende soorten ontspanningsoefeningen en situaties waarin je ze kunt toepassen. Eh natuurlijk doe je ook zelf een paar oefeningen, want ontspannen zorgverleners staan aan de basis van goede zorg.

  _____________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met HAN VDO, Hogeschool Arnhem Nijmegen, www.han.nl.

   


  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 27 maart 2019 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 165, – excl. btw (199,65 incl. btw) als je je aanmeldt vóór 20 februari 2019. Op en na 20 februari betaal je € 185,- excl. btw (223,85 incl. btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een e-learningcursus, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

   

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 20 maart 2019. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 20 maart is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan via door hieronder op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je die niet, ook niet in je spambox, neem dan even contact met ons op.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op: Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je die niet, ook niet in je spambox, neem dan even contact met ons op.

   

  • 27 maart 2019
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met kortingToon details + €165.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €185.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  20 februari 2019


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso