Het Jeukcongres | 16 maart 2017 | ReeHorst, Ede

 • Banner 728x90 Jeukcongres 2017:Banner 728x90 hospice 2016

  Voor alle verpleegkundigen en verzorgenden

  Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Zorgverleners hebben vaak de grootste moeite om de oorzaak te vinden (medicijngebruik, interne ziekte, huidaandoeningen, afwijkende laboratoriumuitslagen…) en ondertussen wil de patiënt van de jeuk af. Maar hoe?

  Tijdens dit eerste Jeukcongres besteden we aandacht aan dit grote en vaak onderschatte probleem, en gaan we in op jeuk als gevolg van intern lijden, dermatologische aandoeningen en medicatiebijwerking, anogenitale jeuk, jeuk in de terminale fase en onverklaarbare jeuk, en komen uiteraard de verpleegkundige interventies daarbij aan bod.

  Na afloop ben je onder meer op de hoogte van:

  – wat jeuk is
  – welke interne ziekten jeuk kunnen veroorzaken
  – welke dermatologische oorzaken eraan ten grondslag kunnen liggen
  – wanneer en waarom je jeuk als bijwerking moet melden
  – de verschillende soorten anogenitale jeuk
  – wat je kunt doen bij jeuk in de terminale fase
  – wat je kunt doen als de oorzaak onduidelijk is en
  – welke verpleegkundige interventies je kunt inzetten.

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur
  Opening door dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Wat is jeuk?
  Bing Thio, dermatoloog, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
  Jeuk… Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Maar wat is jeuk nu eigenlijk en welk nut heeft jeuk? Jeuk of pruritus is erg lastig te omschrijven. Jeuk is een gewaarwording die veelal wordt gedefinieerd met ‘de sensatie in de huid die uitlokt tot krabben’. Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op wat jeuk precies is en worden de actuele ontwikkelingen rondom dit symptoom besproken.

  10.45 uur
  Jeuk als gevolg van een interne ziekte
  Vigfus Sigurdsson, dermatoloog, UMC Utrecht
  Jeuk wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door huidziekten zoals eczeem en prurigo. In enkele gevallen kan de jeuk veroorzaakt worden door een interne ziekte. In deze lezing wordt een overzicht geven over welke ziekten dit kunnen zijn en ingegaan op de therapiemogelijkheden.

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Dermatologische aandoeningen en jeuk
  Janneke Huizinga, verpleegkundig specialist dermatologie, UMC Groningen
  Jeuk (pruritus) is een belangrijk symptoom van huidaandoeningen en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. ‘Jeuk is erger dan pijn’ is een veel gehoorde uitspraak binnen de dermatologie. Mogelijke problemen als gevolg van jeuk zijn slecht slapen, verstoring van het concentratievermogen, oververmoeidheid, frustratie, angst voor het hebben van een ernstige ziekte en depressie. Jeuk kan het leven zelfs zo ondraaglijk maken dat het leidt tot suïcidaal gedrag. Tijdens deze presentatie komen de meest voorkomende huidaandoeningen die jeuk veroorzaken aan de orde.

  12.25 uur
  Jeuk als bijwerking
  Agnes Kant, directeur, bijwerkingencentrum Lareb, Den Bosch
  Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een belangrijke rol bij het zien van bijwerkingen. Waarom is het belangrijk deze te herkennen? Waarom is het belangrijk bijwerkingen te melden? Welke jeukklachten kunnen een bijwerking zijn en bij welke geneesmiddelen komen ze voor? Tijdens deze presentatie krijg je antwoord op deze en andere vragen.

  13.00 uur
  Lunch

  13.45 uur
  Anogenitale jeuk
  Eric van der Snoek, dermatoloog, Havenziekenhuis, Rotterdam
  Anogenitale jeuk is een vervelende klacht die irriteert tijdens het dagelijks functioneren. De jeuk beïnvloedt regelmatig de nachtrust. Veel patiënten hebben jarenlang klachten. Schaamte maakt het voor hen moeilijker over hun klacht een arts te raadplegen. Jeuk in of rond de anus komt bij 1 tot 3% van alle volwassenen voor. Ook vulvaire jeuk komt regelmatig voor. Jeuk in het anogenitale gebied kan worden verdeeld in primaire of idiopathische pruritus en secundaire perianale of vulvaire jeuk. Tijdens deze presentatie wordt dit alles toegelicht.

  14.20 uur
  Jeuk aan het einde, einde aan de jeuk?! Jeuk in de terminale fase
  Eric van Rijswijk, huisarts te Den Dungen, kaderarts Palliatieve Zorg zorggroep Chronos, Den Bosch en Hospice De Duinsche Hoeve, Rosmalen
  Dat jeuk een erg naar symptoom is in de laatste levensfase kan eenieder zich goed voorstellen. Naast pijn, hik, dyspnoe en ernstige vermoeidheid is jeuk een van de meest vervelende maar ook lastige symptomen voor patiënten die binnenkort zullen overlijden aan een ernstige ziekte. Soms speelt een ernstige ziekte als kanker, lever of nierfalen een rol, soms is er geen duidelijke oorzaak aan te geven. Ook voor hulpverleners is jeuk een lastig te behandelen symptoom. Toch zijn er veel mogelijkheden, zowel medicamenteus als niet-medicamenteus. Deze presentatie biedt een overzicht van oorzaken en behandelmogelijkheden.

  14.55 uur
  Pauze

  15.25 uur
  Onverklaarbare jeuk
  Patrick Kemperman, dermatoloog, AMC, Amsterdam
  Onbegrepen jeuk heeft niet alleen maar een dermatologische, maar in veel gevallen ook een interne oorzaak. Meerdere systemische, neurologische, psychiatrische en somatoforme aandoeningen worden geassocieerd met jeuk bij de afwezigheid van een huidziekte. Ook kunnen geneesmiddelen deze klacht geven. Tijdens deze lezing word je meegenomen op een uitdagende systematische diagnostische zoektocht naar de oorzaak van deze hinderlijke klacht.

  16.00 uur
  Verpleegkundige interventies bij omgaan met jeuk
  Lilian Figee, senior verpleegkundige, UMC Utrecht
  Jeuk kan variëren van lichte jeuk bij milde irritatie van de huid tot een heftige, allesbeheersende toestand die normaal leven zo goed als onmogelijk maakt. Jeuk is soms erger dan pijn. Krabben tot bloedens toe geeft pijn en verlichting, want de jeuk is even weg. De patiënt vindt het vaak moeilijk te bevatten, dat er geen medicijn is tegen de jeuk, zoals een pijnstiller bij pijn. Interventies als goede huidverzorging, krab beheersen, koelen van de huid en een luisterend oor kan de patiënt helpen om te gaan met jeuk.

  16.35 uur
  Afsluiting en borrel

  ___________

  Ook aanwezig:

  FlenPharma

   


  Voor meer informatie: www.flenpharma.com

   

   

   

  ____

  Levensboom    Voor meer informatie: www.levensboom.com

   

   

  ____

   

  Voor meer informatie: www.dermacuraverband.nl

   

   

   

  ____________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op donderdag 16 maart van 9.30-17.00 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 175, – excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 9 maart 2017. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 9 maart is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Na het invullen van het formulier ontvang je direct een bevestiging van aanmelding via de e-mail.

  Accreditatie
  Het congres is geaccrediteerd door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 16 maart 2017
   09:30 - 16:30
  Prijs Vink aan
  Toegangsprijs Bekijk details + €175.00 (EUR)  

  Locatie

  Locatie:  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede