Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als verpleegkundige heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Tijdens dit congres kregen de deelnemers antwoord op vragen als:

– is er een relatie tussen postoperatieve pijn en complicaties?
– kan het gebruik van een placebo leiden tot vermindering van pijn?
– kun je je brein trainen en daarmee pijn verminderen?
– hoe kun je (pijn)medicatiegebruik in de laatste levensfase optimaliseren?
– kan traditionele Chinese geneeskunde een brug slaan tussen complementaire en reguliere zorg?
– welke medicatie en behandelingen helpen bij neuropatische pijn als gevolg van chemotherapie?
– welke actuele ontwikkelingen zijn er op het gebied van het kijken naar DNA-profielen bij pijnbestrijding?
– hoe zet je humor in als interventie bij pijn?


Het congres werd door de deelnemers (respons van 86%) gewaardeerd met een 8,4 gemiddeld! Enkele opmerkingen:

Zeer goed geregeld, kundige sprekers, fijne dag

Geweldig om weer samen te kunnen zijn

Bedankt voor alle inzet en goede verzorging

Ik vond het een zeer positieve dag

Goed georganiseerd met humor

Een mooi samengesteld programma

Weer toporganisatie ondanks de COVID maatregelen

Luchtig ontspannen congres, informatieve en fijne dag

Bedankt voor de dag, prima congres, breed aanbod

Goede sprekers, goede programmering


Ook aanwezig waren:

 

Van Lent Systems is als onderdeel van een internationale medische hulpmiddelenproducent al meer dan dertig jaar een belangrijke leverancier van medische hulpmiddelen in Nederland. Binnen pijnbestrijding leveren wij de i-Pulz 2, een klein, draagbaar digitaal TENS-apparaat dat van buiten het lichaam verlichting biedt bij pijn zonder bijwerkingen.

Eurocept Xytron Medical ondersteunt zorgverleners bij de inzet van TENS OP MAAT. Een optimale uitleg van pijn en TENS, de keuze voor het TENS apparaat, elektroden plaatsing en programmakeuze, afgestemd op de individuele patiënt staan hierin centraal.

Grünenthal is uw partner in pijnbestrijding. Naast onze producten delen we kennis in de vorm van nascholingen, webinars, podcasts en medisch nieuws. Wij houden u graag op de hoogte. Patiënten helpen we regie te nemen over hun pijn met de gratis pijntoolkit.

 

schwa-medico is producent en leverancier van elektrostimulatieapparatuur en marktleider op het gebied van TENS (=Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) en EMS (Electrical Muscle Stimulation). schwa-medico Nederland is onderdeel van een international en beschikt over een eigen wetenschappelijk centrum. Mede door onze cursussen wordt TENS en professie.

Nevro is een bedrijf in medische hulpmiddelen, dat als doel heeft om mensen die met chronische pijn leven te helpen blijvende verlichting te krijgen. Nevro heeft HFX gecreëerd; een innovatieve, op klinisch bewijs gebaseerde en uitgebreide oplossing voor verlichting van chronische pijn die speciaal wordt afgestemd op de individu.


 

  •  19 november 2021
     09:30 - 16:35