Pijn en pijnbestrijding | 19 november 2021 | ReeHorst, Ede

Dit congres gaat door conform de op dit moment geldende coronamaatregelen. Dat houdt in dat we de deelnemers om een coronatoegangsbewijs zullen vragen. Uitgebreide informatie hoe een coronatoegangsbewijs kan worden gemaakt met een vaccinatie-, test- of herstelbewijs vind je op rijksoverheid.nl/coronabewijs-evenementen.


Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als verpleegkundige heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Tijdens dit congres wordt je geheugen opgefrist door Juf Danielle en krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen:

– is er een relatie tussen postoperatieve pijn en complicaties?
– kan het gebruik van een placebo leiden tot vermindering van pijn?
– kun je je brein trainen en daarmee pijn verminderen?
– hoe kun je (pijn)medicatiegebruik in de laatste levensfase optimaliseren?
– kan traditionele Chinese geneeskunde een brug slaan tussen complementaire en reguliere zorg?
– welke medicatie en behandelingen helpen bij neuropatische pijn als gevolg van chemotherapie?
– welke actuele ontwikkelingen zijn er op het gebied van het kijken naar DNA-profielen bij pijnbestrijding?
– pijn of jeuk, wat is erger?


Programma (onder voorbehoud)

09.30 uur
Ontvangst

10.00 uur
OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.15 uur
Nociceptieve en neuropathische pijn / anatomie en fysiologie van pijn
Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

10.20 uur
Postoperatieve pijn en complicaties: onlosmakelijk verbonden!
Rianne van Boekel, universitair docent, verpleegkundig expert, afdeling Anesthesiologie Pijn en Palliatieve Geneeskunde, Radboud UMC, Nijmegen
Complicaties en pijn, het is altijd de vraag wat er het eerst was: een kip/ei-verhaal. Het bewijs van de relatie tussen pijn en complicaties wordt in deze presentatie uitgelegd aan de hand van de wetenschap. Tevens is er aandacht voor de toepassing in de praktijk van alledag.

10.50 uur
Placebo en pijn
Prof dr.  Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, Universiteit Leiden
De Leidse gezondheidspsycholoog Andrea Evers vertelt over haar onderzoek naar onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten en het effect van nocebo’s, het omgekeerde van placebo’s.

11.20 uur
Koffie- en theepauze

11.50 uur
Chronische pijn
Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

11.55 uur
Train het brein voor minder pijn
Louis Zantema, GZ-Psycholoog en Co-Founder Reducept, Leeuwarden
Wanneer maakt ons brein pijn? Hoe kan het dat bij chronische pijn er vaak geen oorzaak in het lichaam te vinden is? Ontdek hoe ons brein werkt en wanneer het besluit pijn aan te maken. Leer hoe je met deze kennis jouw behandeling kunt verbeteren, om zonder medicijnen toch pijnklachten te verminderen.

12.25 uur
Beter leren leven met pijn: visie van een foodie
Prof. dr. Bart Morlion, pijnarts, KU Leuven, België
Pijn is een complex verschijnsel met vele gezichten. Acute pijn heeft in de meeste gevallen een zinvolle betekenis, daar dit ons lichaam waarschuwt voor aanwezige of dreigende weefselbeschadiging. Chronische pijn heeft deze waarschuwingsfunctie echter verloren, en gaat gepaard met lichamelijk en psychisch lijden. Chronische pijnpatiënten worden gekenmerkt door neerslachtigheid, moedeloosheid, angst- en depressiestoornissen, sociale isolatie, fatalisme, passief afhankelijk, misbruik van middelen, enzovoort. Ieder individu ervaart pijn op zijn of haar manier, de beleving ervan wordt gekleurd door persoonlijke en socioculturele achtergronden. Pijn is dus subjectief en wordt best multimodaal aangepakt, niet enkel met medisch-technische middelen, maar ook met voldoende aandacht voor beweging, psychisch welbevinden, sociale participatie en een gezonde levensstijl. Als foodie heb ik bijzondere aandacht voor de rol van voeding, kruiden en specerijen in pijnbestrijding. De pijnstillende werking van eeuwenoude huis- en tuinmiddeltjes wordt intensief wetenschappelijk onderzocht. De lezing geeft een voorsmaakje van het anti-nociceptief menu.

12.55 uur
Lunch

14.00 uur
PIJNzorg : Acupuntuur en moxa-therapie levert een bewezen effectieve bijdrage
Ineke van den Berg, klinisch epidemioloog, acupuncturist, chinesekruidenkundige, pijnconsulente, coach, fysiotherapeute, Berkel & Rodenrijs
Pijnbehandeling kan complex zijn. Pijn is heel persoonlijk. Sta stil bij wat er is en wat acupunctuur daarin kan betekenen. Pijnpatiënten verdienen het ‘beste van twee werelden’ als het gaat om hun gezondheidszorg. Het doel van deze lezing is om de sterke punten en beperkingen van acupunctuur en moxa therapie, zoals in traditionele Chinese geneeskunde toegepast, te identificeren en kort te evalueren hoe deze therapieën kunnen worden toegevoegd aan de moderne gezondheidszorg, vanuit het perspectief van patiënten, artsen, complementaire therapeuten, zorgverzekeraars en beleidsmakers.

14.30 uur
Chemotherapie geïnduceerde neuropathische pijn
Corien Eeltink, verpleegkundig specialist, UMC Amsterdam
Sommige soorten chemotherapie kunnen perifere neuropathie veroorzaken. Chemotherapie geïndiceerde neuropathische pijn is een brandende, schietende, stekende of krampende pijn. Afhankelijk van de chemotherapie gaat dit weer over, of blijft het, of wordt het zelfs erger. Neuropathische pijn reageert niet op de gewone pijnstillers maar hiervoor kunnen combinaties van antidepressiva en anti-epileptica en lokale behandelingen gebruikt worden. In deze presentatie komen ze allemaal langs.

15.00 uur
Pauze 

15.30 uur
Overwegingen in de medicamenteuze behandeling van pijn
Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

15.35 uur
Medicatie in de laatste levensfase
Eric Geijteman, internist-oncoloog i.o. en klinisch farmacoloog, Erasmus MC, Rotterdam
Patiënten in de laatste fase van het leven gebruiken vaak veel medicijnen. Dat kunnen medicijnen zijn die in een eerder stadium voor behandeling of preventie van (chronische) ziekten zijn gestart. In de laatste fase van het leven treden er veranderingen op waardoor de inzet van deze medicijnen moet worden heroverwogen. In de praktijk vindt dit onvoldoende plaats. In de lezing zal ik de huidige praktijk van medicijngebruik door patiënten in de laatste fase van het leven bespreken. Hierbij zal ik ook handvatten bieden om het medicijngebruik in deze fase te optimaliseren.

16.05 uur
Pijn of jeuk, wat is erger?
Tim Wentel, dermatoloog-fleboloog, Pellegrinus Kliniek, Schiedam
Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Zorgverleners hebben vaak de grootste moeite om de oorzaak te vinden (medicijngebruik, interne ziekte, huidaandoeningen, afwijkende laboratoriumuitslagen…). Wat hebben pijn en jeuk met elkaar te maken?

16.35 uur
Afsluiting en borrel


Ook aanwezig:

 

Van Lent Systems is als onderdeel van een internationale medische hulpmiddelenproducent al meer dan dertig jaar een belangrijke leverancier van medische hulpmiddelen in Nederland. Binnen pijnbestrijding leveren wij de i-Pulz 2, een klein, draagbaar digitaal TENS-apparaat dat van buiten het lichaam verlichting biedt bij pijn zonder bijwerkingen.

Eurocept Xytron Medical ondersteunt zorgverleners bij de inzet van TENS OP MAAT. Een optimale uitleg van pijn en TENS, de keuze voor het TENS apparaat, elektroden plaatsing en programmakeuze, afgestemd op de individuele patiënt staan hierin centraal.

Grünenthal is uw partner in pijnbestrijding. Naast onze producten delen we kennis in de vorm van nascholingen, webinars, podcasts en medisch nieuws. Wij houden u graag op de hoogte. Patiënten helpen we regie te nemen over hun pijn met de gratis pijntoolkit.

 

schwa-medico is producent en leverancier van elektrostimulatieapparatuur en marktleider op het gebied van TENS (=Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) en EMS (Electrical Muscle Stimulation). schwa-medico Nederland is onderdeel van een international en beschikt over een eigen wetenschappelijk centrum. Mede door onze cursussen wordt TENS en professie.


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met E-nursing, www.e-nursing.nl

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, anesthesiemedewerkers en overige geïnteresseerden

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op vrijdag 19 november 2021 van 9.30-16.35 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 195,- excl. btw (235,95 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.


(Annulerings)voorwaarden –
ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
Je kunt je aanmelden tot 12 november 2021. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer een maand voor het congres, als we ervan uit kunnen gaan dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 12 november 2021 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door  het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en het VSR en aangevraagd bij de NVAM voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

  • 19 november 2021 - 19 november 2022
    09:30 - 16:35
Details Prijs Vink aan
ToegangsprijsToon details + €195,00 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: