Passiviteiten van het Dagelijks Leven (PDL) is een zorgmethode die letterlijk aan het bed van de passieve patiënt is ontstaan. PDL richt zich op patiënten met een grote of volledige zorgafhankelijkheid. Ze gaat uit van de wensen en beleving van de patiënt en heeft tot doel het omgaan met beperkingen waarvoor geen herstel mogelijk is. PDL is inmiddels een begrip geworden en wordt met succes toegepast binnen de zorg voor mensen met dementie, mensen met een chronische somatische aandoening, mensen die palliatieve zorg nodig hebben of mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Tijdens dit congres gaan we in op de huidige ontwikkelingen op het gebied van PDL.

Na afloop weet je:

 • hoe je de zelfregie bij cliënten en patiënten met pijn- en vermoeidheidsklachten bevordert
 • hoe je om kunt gaan met cliënten en patiënten die afwijkend gedrag vertonen
 • hoe je de impact van jouw boodschap vergroot
 • hoe je muziek als tool kunt inzetten
 • hoe bewegingssensoren worden ingezet tijdens het revalideren na een CVA
 • hoe je signaleert dat iemand met dementie pijn lijdt
 • hoe je cliënten met prikkelgevoeligheid na hersenletsel kunt ondersteunen
 • hoe je om kunt gaan met emoties en agressief gedrag bij cliënten en patiënten zonder mogelijkheid tot herstel
 • hoe je contact kunt maken met iemand met dementie
 • hoe je gelijkwaardig kunt samenwerken met cliënten, naasten, vrijwilligers en zorgmedewerkers

Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Bevorderen van zelfregie bij cliënten/patiënten met pijn- en vermoeidheidsklachten
Pim van Keeken, ergotherapeut, Nijmegen
Als ergotherapeut helpt Pim van Keeken cliënten bij het in evenwicht brengen van de balans van belasting en belastbaarheid op activiteitenniveau. Wat is de theorie hierachter?

10.35 uur Als het ingewikkeld wordt – over complex gedrag
Hans van Dam, docent en consulent complexe NAH en levenseindevragen
Wat wij probleemgedrag noemen, ontstaat altijd bij gebrek aan alternatief. Over de zoektocht naar de dwingende redenen voor gedrag en hoe hierin iemand te bereiken.

11.00 uur Duidelijk communiceren
Dagmar Vriends, trainer, Teken je boodschap
Er is meer voor nodig om de aandacht vast te houden, het brein te stimuleren en te zorgen dat belangrijke informatie goed ontvangen wordt! Als je de impact van jouw boodschap wilt vergroten, moet je ervoor zorgen dat je inspireert en het brein van de ander activeert. Zo kun je ervoor zorgen dat wat er gezegd wordt op de juiste manier binnenkomt en veel beter beklijft!

11.45 uur      Pauze

12.15 uur      Workshopronde 1. Keuze uit workshops 1, 2, 3, 4, 5 en 6

13.15 uur      Lunch

14.00 uur      Workshopronde 2. Keuze uit workshops 1, 2, 3, 7, 8 en 9

15.00 uur      Pauze

15.30 uur      Workshopronde 3. Keuze uit workshops 4, 5, 6, 7, 8 en 9

16.30 uur      Afsluiten en borrel


Workshops

Workshop 1. Vergeet de muziek niet
Joep van Leeuwen, natuurcoach, NatuurlijkJoep; muzikant, Musiccare en fysiotherapeut, OLVG
Muziek is altijd en overal om ons heen. Word jij vrolijk van muziek? Of helpt je het juist emoties te verwerken of te ontspannen? Wist je dat je muziek als een waardevolle tool in kan zetten in de zorg? Hoe? Joep laat het je graag ervaren tijdens deze workshop.

Workshop 2. Bewegingssensoren in de revalidatie; een focus op beperkingen van de bovenste extremiteit na een beroerte
Nienja Langerak, junior onderzoeker, Erasmus MC department of Rehabilitation Medicine, Rotterdam
In deze workshop krijg je aan de hand van voorbeelden inzicht in hoe bewegingssensoren worden ingezet binnen de revalidatie, met een focus op de revalidatie na een CVA. Deelnemers kunnen bewegingssensoren uitproberen en krijgen inzicht in de voordelen evenals in de uitdagingen van het gebruik van bewegingssensoren in de revalidatie.

Workshop 3. Pijn en dementie
Juanita Balrak, verpleegkundig specialist pijngeneeskunde AGZ, Antes verslavingszorg en psychiatrie
Waarom moet je pijn meten en hoe doe je dat bij iemand die lijdt aan dementie? Hoe weet je eigenlijk of je patiënt die lijdt aan dementie, pijn heeft? En wat moet of kun je eraan doen? Al deze vragen en meer worden beantwoord tijdens deze interactieve workshop.

Workshop 4. Bevorderen van zelfregie bij cliënten/patiënten met pijn- en vermoeidheidsklachten
Pim van Keeken, ergotherapeut, Nijmegen
In deze workshop krijg je inzicht in welke praktische interventies er toegepast worden bij het bevorderen van zelfregie bij cliënten met pijn- en vermoeidheidsklachten gericht op de balans van belasting en belastbaarheid op activiteitenniveau. De ervaring leert dat deze workshop van waarde is voor zowel de patiënten als zorgprofessional zelf.

Workshop 5. Als het ingewikkeld wordt – over complex gedrag
Hans van Dam, docent en consulent complexe NAH en levenseindevragen
Iets doen, ook al kan iets, is niet altijd goed. In deze workshop kijken we aan de hand van jullie ervaringen, casuïstiek en vragen naar situaties waarin dat (mogelijk) niet wenselijk, of zelfs schadelijk is. Over zin en noodzaak van ‘actief niets doen’.

Workshop 6. Prikkelgevoeligheid na hersenletsel
Arno Prinsen, neuropsycholoog, docent, schrijver en onderzoeker op het gebied van hersenletsel.
Cliënten met hersenletsel kunnen last hebben van overprikkeling. Ze worden overspoeld door geluiden, beelden of andere prikkels van buitenaf of door interne prikkels als pijn of terugkerende gedachtes. Hierdoor hebben cliënten meestal ook moeite met de duiding van de informatie en met de bepaling hoe je reageert op de prikkels. Hoe ondersteun je als zorgverlener cliënten met dit probleem? Een behandeling is er niet voor overprikkeling, wel kunnen we cliënten leren ermee om te gaan. In deze workshop leer je hoe je cliënten hierbij kunt ondersteunen.

Workshop 7. Omgaan met emoties en agressief gedrag
Jeannot Schmidt, directeur/trainer, Kudding & Partners
Heb jij te maken met patiënten zonder mogelijkheid tot herstel? Kom dan naar deze workshop. Je leert effectieve communicatie en copingstrategieën om emoties te begrijpen, agressief gedrag te voorkomen en een empathische zorgomgeving te creëren, waarbij de focus ligt op de unieke behoeften van deze patiëntengroep.

Workshop 8. Dementie en PDL: Meebewegen
Eefje van Keeken, adviseur, Horizon netwerk
Een vaak gehoorde kreet bij dementie (bijvoorbeeld op PG-afdelingen) is: ‘Die meneer is leeg’. Een verontrustende kreet, want dat zou impliceren dat iemand niks meer in zich heeft. Volgens mij zegt deze kreet vooral iets over onze onmogelijkheid om contact te maken met de betreffende persoon. Met deze kreet ontslaan we onszelf om verder te puzzelen over hoe we wel contact kunnen maken. En dat, kan ik beamen, is soms echt moeilijk. Maar ik ben ervan overtuigd dat het altijd kan! Wil jij weten hoe je contact kunt maken? En hou je wel van een leuke puzzel? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Workshop 9. Gelijkwaardig samenwerken tussen formele en informele zorg
Karlijn Nanninga, senior adviseur Leren en Veranderen, Vilans
Om de zorg voor een cliënt zo goed mogelijk vorm te geven, is een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënten, naasten, vrijwilligers en zorgmedewerkers van groot belang. Hoe kun je deze samenwerking vormgeven? Tijdens deze workshop wordt het SOFA-model toegelicht en gaan we in op het thema grenzen aan informele zorg.


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor verpleegkundigen, verzorgenden, ergo-, oefen- en fysiotherapeuten, activiteiten- en persoonlijk begeleiders, sociaalpedagogisch hulpverleners en medewerkers en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 13 maart 2024 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 13 februari 2024, op en na 13 februari betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 6 maart 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 13 februari 2023. Bij annulering op of na 13 februari wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 6 maart 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, het Accreditatiebureau Fysiotherapie en het ADAP voor 5 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

 •  13 maart 2024
   09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Prijs met korting tot 13 februari 2024Toon details + €229,90 (EUR)  
Prijs op en na 13 februari 2024Toon details + €254,10 (EUR)   Startdatum verkoop
13 februari 2024