Het Nachtcongres | de nacht van 9 op 10 juni 2022 | Odeon, Zwolle

Overdag zijn er honderdduizenden verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk, maar als Nederland slaapt zijn dat er maar een paar duizend. Als jij er daar één van bent, is dit congres speciaal voor jou. Want als het ‘s nachts donker en stil wordt en je patiënten of cliënten zich eenzaam en angstig voelen, dan houd jij hun hand vast en troost ze. Jij brengt die verwarde patiënt naar het juiste bed, verwarmt melk voor wie niet kan slapen en vangt familie op die waakt bij hun dierbare. Bijna onzichtbaar, maar elke nacht dichtbij. Tijdens het Nachtcongres, dat we organiseren in Odeon te Zwolle, steken we alle verpleegkundigen en verzorgenden die (soms of regelmatig) in de nachtdienst werken een hart onder de riem en besteden we aandacht aan specifieke zaken en situaties waar je tijdens je nachtdienst mee te maken hebt of kunt krijgen. Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

– hoe ga je om met mensen met dementie?
– hoe handel je als palliatieve sedatie noodzakelijk is?
– wat doe je als er agressie ontstaat tijdens je nachtdienst?
– hoe kun je je (nog beter) bewust worden van je eigen veerkracht?
– waarom is het zo belangrijk te weten of iemand op natuurlijke of niet-natuurlijke wijze overleden is?
– hoe kunnen we zorgen voor een goede nachtrust voor mensen met een verstandelijke beperking?
– welke complementaire interventies kun je inzetten bij pijn?
– hoe kom je vitaal de nacht door?
– hoe pas je de powernap toe tijdens een drukke dienst?
– hoe zorg je ervoor regelmatig te eten als je een onregelmatig bestaan leidt? 

Daarnaast kun je deelnemen aan een leuke activiteit. We zetten de nachtdienst in de spotlights!


Vanwege de coronamaatregelen hebben we dit congres (opnieuw) verplaatst. Alle deelnemers hebben hierover bericht ontvangen. Heb je niks ontvangen, ook niet in je spambox? Stuur dan even een mailtje naar info@congressenmetzorg.nl.


Nachtprogramma (onder voorbehoud)

21.30 uur Ontvangst

22.00 uur Opening door nachtvoorzitter Marcellino Bogers en Welkom door Jeroen van Doornik, de Nachtburgemeester van Zwolle 

22.20 uur Slaapproblemen. Kasper Janssen, sportarts & powernapspecialist, Utrecht
Zorgverleners die regelmatig nachtdiensten draaien hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen. Om die reden introduceren veel ziekenhuizen maatregelen om de schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. Een van die maatregelen is de powernap. Maar hoe pas je dat toe tijdens een drukke dienst? Sportarts Kasper Janssen laat je zien hoe je met een powernap ‘fit door de nacht’ komt.

22.45 uur Met gezonde voeding de nacht in. Elly Kaldenberg, diëtist/voedingskundige, SanAvis, Spijk

23.10 uur Jouw veerkracht na de coronacrisis. Arno Prinsen, gz-psycholoog

23.35 uur Pauze

00.00 uur Palliatieve sedatie. Sabine Netters, internist-oncoloog en consulent palliatieve zorg, Isala ziekenhuis, Zwolle en Carend, hét centrum voor palliatieve zorg, Rijssen

00.25 uur Niet-natuurlijke dood: wat het daglicht niet verdragen kan. Frank van de Goot, forensisch patholoog
Dr. Frank van de Goot: “Is het nu een natuurlijke of een niet-natuurlijke dood? Een veel gehoorde vraag waarbij eigenlijk niemand geïnteresseerd is in het antwoord. Als je wat dieper op dit thema ingaat, blijkt al snel dat de vraag natuurlijk of niet natuurlijk een onzinvraag is. De vraag waar iemand aan is overleden, behelst beide kanten en juist die vraag wordt in Nederland angstvallig onder het tapijt gehouden. Zijn we bang om te weten waaraan we doodgaan, zijn de managers bang voor de realiteit, is de Nederlandse staat bang voor onbeheersbare gevolgen, wie zal het zeggen. Tijdens deze lezing neem ik je mee naar de waanzin van de dag met betrekking tot doodsoorzaken in Nederland en over hoe een echte Hydra zich tussen ons in heeft weten te nestelen.”

01.10 uur Pauze
01.35 uur Sessieronde 1, keuze uit sessies 2, 3, 4, 5 en activiteit 1, 2, 3
02.35 uur Lunch
03.35 uur Sessieronde 2, keuze uit sessies 1, 2, 3, 6 en activiteit 1, 2, 4
04.35 uur Pauze
05.00 uur Sessieronde 3, keuze uit sessies 1, 6, 7, 8 en activiteit 2, 4
06.00 uur Borrel             

Je kunt deelnemen aan 3 sessies of aan 2 sessies en 1 activiteit:

Sessie 1. Vitaal de nacht door
Toine Schoutens, chrono coach en verpleegkundige np, adviesbureau FluxPlus, Tilburg
Het gebruik van ‘lichttherapie’ tijdens de nachtdienst wordt steeds gewoner. Toch is de term ‘lichttherapie’ niet juist want als professional in de nachtdienst ben je niet ziek. Het woord ‘therapie’ impliceert namelijk dat je behandeld dient te worden. Het was de succesvolle zwemcoach Jacco Verhaeren die recent met een nieuwe term kwam waarmee de methode beter wordt omschreven en dat is chrono coaching. Bij chrono coaching verschuif je het slaap/waak ritme op dusdanige wijze dat jouw moment van de beste performance samenvalt met het moment dat deze prestatie van je verwacht wordt. Hierbij spelen licht en donker maar ook voeding en slaap een cruciale rol. Met de juiste tools wordt het werken in de nacht net zo eenvoudig als werken overdag en kan iedereen op elk willekeurig moment een topprestatie leveren, beter slapen en makkelijker omschakelen naar een andere dienst. Voorbeelden uit de topsport en uit de zorg geven een duidelijk beeld van de mogelijkheden in de dagelijkse praktijk.

Sessie 2. Palliatieve sedatie
Sabine Netters, internist-oncoloog en consulent palliatieve zorg, Isala ziekenhuis, Zwolle en Carend, hét centrum voor palliatieve zorg, Rijssen
Tijdens deze workshop krijg je uitleg over wat palliatieve sedatie precies is, welke vormen er zijn, wat de voorwaarden zijn en gaan we in op de uitvoering. Ook bespreken we jouw rol in het proces.

Sessie 3. Agressie in de nacht
Steven van Voornveld, trainer, (Kentalis) Kudding en partners, Amsterdam
Wat doe je als er agressie ontstaat tijdens de nachtdienst? Tijdens deze sessie leer je hoe je tactisch om kunt gaan met agressie en geweld, maar ook over je eigen stressmanagement en copingstrategieën. Juist omdat de nacht anders is dan overdag, zul je andere strategieën moeten gebruiken om tot hetzelfde resultaat te komen. Door proactief te handelen, te kijken naar pre-signalen en te luisteren naar je ‘onderbuikgevoel’ kun je een verschil maken. We bespreken actieve werkvormen waarin steeds een terugkoppeling gemaakt kan worden naar de werkvloer, waarin duidelijk wordt hoe jij kijkt naar gedrag en hoe je dit kunt beïnvloeden.

Sessie 4. Met gezonde voeding de nacht in
Elly Kaldenberg, diëtist/voedingskundige SanAvis. Spijk
Het werken in onregelmatige diensten is een mismatch met de regelmaat van eten. Juist die regelmaat is zo belangrijk als het gaat om onze gezondheid. Door goede timing van eten en de juiste voedingsstoffen op het juiste moment in de nacht kun je gezondheid maar vooral slaap na de nachtdienst beïnvloeden. In deze sessie leer je aan welke knoppen je kunt draaien voor een goede regelmaat van eten binnen een onregelmatig bestaan.

Sessie 5. Jouw veerkracht na de coronacrisis
Arno Prinsen, gz-psycholoog
Tijdens de coronacrisis maak je of heb je als medewerker in de zorg situaties meegemaakt die uniek zijn. Mooie moment met cliënten en collega’s als iemand herstelt van het virus, maar ook verdrietige momenten als cliënten overleden zijn. Over het algemeen gaan mensen veerkrachtig om met unieke situaties. In deze workshop leer je hoe je beter bewust kunt worden van je eigen veerkracht. Welke algemene tips zijn er om veerkrachtig te zijn en welke tips passen bij jou? Zo leer je je veerkracht beter te gebruiken in je werk en in je privéleven.

Sessie 6. Omgaan met mensen met dementie
Ietje Luiken, psychosociaal consultant, Paleo Psyche Consult, Bilthoven
Onrustgedrag bij mensen met dementie is eigenlijk signaalgedrag dat voortkomt uit angst. Vanuit de neurowetenschappen is hier steeds meer over bekend. Zo weten we dat het gedrag met name wordt bepaald door prikkels uit de omgeving. Tijdens deze interactieve workshop wordt het Matchingconcept toegelicht, dat zich richt op het welbevinden van de kwetsbare mens in relatie tot de omgeving. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het (praktijkgerichte) Matchingconcept het onrustgedrag aanmerkelijk reduceert en het werkplezier van de medewerkers verbetert. We leggen de nadruk op het ontstaan van de onrust, zowel overdag als ’s nachts.

Sessie 7. Slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
Maaike Meerlo, Innovator Assistive Technology, Bartiméus, Doorn
Een gat in de dag slapen, met de kippen op stok gaan of een uiltje knappen? Voor velen is een goede nachtrust een vanzelfsprekende gebeurtenis. Helaas geldt dit niet voor een groot aantal cliënten met een (ernstige) verstandelijke beperking woonachtig binnen de langdurige zorg. Deze mensen ervaren in praktijk (ernstige) slaapproblematiek en komen slaapproblemen bijna tweemaal zo vaak voor als bij gezonde kinderen en volwassen. Laat staan als je naast een verstandelijke ook nog eens een lichamelijke en/of visuele beperking hebt. Wat zijn de grootste oorzaken van slecht slapen? Welke invloed heeft een verstandelijke en visuele beperking op de nacht? Op welke manier kunnen we werken aan een verbeterde nacht voor mensen met een verstandelijke beperking? Heeft technologie de toekomst in het oplossen van slaapproblemen? Tijdens deze sessie proberen we deze vragen te beantwoorden en krijg je praktische tips en tools die meteen in de praktijk ingezet kunnen worden.

Sessie 8. Complementaire zorg & pijn
Madeleine Kerkhof-Wellhüner, auteur van het boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening (2013/2016), directeur en opleider, De Levensboom/Kicozo, Wernhout
Het ervaren van pijn in de nachtelijke uren kan een belangrijke oorzaak zijn van slecht slapen, angst, gevoelens van verlatenheid, onmacht en onrust. Complementaire zorg kan op diverse manieren bijdragen aan het verminderen van pijn. Denk aan essentiële oliën verdampen die stress- en angstreductie kunnen geven. Onderzoek toont verder aan dat muziek en geleide visualisatie pijn kunnen verlichten en de aandacht kunnen afleiden waardoor de pijnbeleving naar een aanvaardbaar niveau kan gaan. Ook een korte inwrijving van het gebied met een massageolie of warmte toepassing kunnen helpen. Madeleine Kerkhof van Kicozo geeft je voorbeelden en handvatten voor aanvulling van je zorg voor optimaal comfort.

Activiteiten:

Let op! Max 25 personen per activiteit (vol = vol). Je kunt deelnemen aan 1 van de volgende activiteiten:

Activiteit 1. Rondvaart door de grachten van Zwolle

Activiteit 2. Stadswandeling door Nachtburgemeester Jeroen van Doornik (1e ronde langs de highlights van het centrum) of door Stadsomroeper Peter Vader (3e ronde over de haatliefdeverhouding die Herman Brood met Zwolle had)

Activiteit 3. Bezoek incl. rondleiding Herman Brood-museum

Activiteit 4. Schilderclinic ‘Brood-style’ door Nachtburgemeester Jeroen van Doornik Altijd al een keer willen schilderen als Brood? Je gaat aan de slag met acrylverf, spuitbussen en sjablonen. Leuke gevarieerde workshop met de mogelijkheid om lekker los te gaan met de spuitbus, net zoals Herman Brood dat deed! Met verschillende technieken, sjablonen en voorbeelden zorgen we ervoor dat je tot een uniek eindresultaat komt.

_______________

Ook aanwezig:

Met TeamTelefoon ben je samen bereikbaar via één telefoonnummer. De app zet de smartphones van teamleden om in teamtelefoons, waardoor het doorgeven of doorschakelen van de diensttelefoon niet meer nodig is. Zo komt goede zorg weer op de eerste plaats.

 

 

 

 

Sinds 2014 gaat SoloProtect in Nederland samenwerkingen aan met werkgevers om risico’s voor alleenwerkers, door middel van diverse alarmsystemen, te verminderen. Onze systemen zijn onopvallend en makkelijk in gebruik, maken deel uit van de dagelijkse werkkleding en vallen hierdoor niet op.

 

Barry Emons werkt voor de meest interessante doelgroep. Mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, jong en oud, brengen mooie uitdagingen met zich mee. Barry Emons ontwikkelt de nieuwste producten op het gebied van belevingsgerichte zorg, ontwikkelen en slapen.

Ook last van de dip tijdens de nachtdienst? Heb je ook moeite om terug te schakelen na je nachtdiensten? Gebruik, net als ruim 1.000 verpleegkundigen, de gepatenteerde en op wetenschap gebaseerde, Propeaq lichtbril en instructie app om dit te verhelpen.

______________
Organisatie en informatie

Het Nachtcongres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie?
Het Nachtcongres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die (soms of regelmatig) in de nachtdienst werken.

Wanneer en waar
Het Nachtcongres vindt plaats in de nacht van 9 op 10 juni 2022 van 21.30 tot 6.00 uur in Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25, 8011 ND Zwolle.

Met het openbaar vervoer is Odeon te bereiken vanaf station Zwolle: te voet ong. 15 minuten of met bus 1, 5, 9 en 12 (uitstappen bushalte Katwolderplein). Kom je met de auto dan kun je (tegen betaling) parkeren bij Q-park Maagjesbolwerk, parkeerdek Emmawijk en parkeerplaats Burgemeester van Roijensingel.

Kosten
Tot 31 maart 2022 € 175, – excl. btw (211,75 incl btw), op en na 31 maart 2022 € 195,- excl. btw (235,95 incl btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een e-learningcursus, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden  – ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
Je kunt je aanmelden tot 2 juni 2022. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer zes weken voor het congres, als we zeker weten dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 2 juni 2022 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 6 punten.

Informatie
Heb je vragen over het congres of over je aanmelding, neem dan contact op via 030-7512487 of info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Vink eerst het juiste bedrag aan
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

  • 9 juni 2022 - 10 juni 2022
    21:30 - 06:30
Details Prijs Vink aan
Prijs met kortingToon details + €175,00 (EUR)  
Normale prijsToon details + €195,00 (EUR)   Startdatum verkoop
31 maart 2022

locatie  

Adres
Blijmarkt 25, 8011 ND, Zwolle

Beschrijving:

.mapouter{position:relative;text-align:right;height:500px;width:600px;}.gmap_canvas {overflow:hidden;background:none!important;height:500px;width:600px;}