Portret uit het boek ‘Gezichten van dementie’ van Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders.

Tijdens dit vierde congres over de wondere wereld van dementie dat we organiseerden in samenwerking met het BreinCollectief kregen de deelnemers weer heel veel informatie, tips, handreikingen en adviezen en leerden ze hoe je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van leven en het geluk van mensen met dementie. Tijdens het plenaire programma en de verdiepende workshops kregen ze onder meer antwoord op de volgende vragen:

– hoe kunnen we psychofarmacagebruik afbouwen? Welke alternatieven zijn er?
– hoe kun je de omgeving ‘bewegingsproof’ maken en waarom is dat belangrijk?
– wat is emotiedetectie? En sensortechnologie?
– wat maakt palliatieve zorg voor mensen met dementie anders?
– hoe beleven mensen met dementie het zelf?
– hoe maak je de omslag van dagbesteding naar zinvolle tijdsbesteding?
– hoe kun je mantelzorgers ondersteunen?
– met welke technologische toepassingen zorgen kunnen cliënten langer thuis wonen?
– wat betekent een wilsverklaring als iemand in een gevorderd stadium terechtkomt?
– wat kan muziek teweegbrengen bij mensen met dementie?
– wat zijn beleefplekken en waarom voegen ze kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie?

97% van alle deelnemers waardeerden het congres met een 8,1!
Enkele opmerkingen:

Ik vond het een fijne leerzame dag. Goed georganiseerd.
Fijne en leerzame omgeving, voldoende tijd tussendoor
Zeer interessant en in alle opzichten goed verzorgd
Super gedaan, top congres. Goed georganiseerd
Het was leerzaam en interessant
Uitstekend verzorgd met interessante onderwerpen
Heel goed georganiseerd echt verhelderend en leerzaam
Een nuttige, waardevolle dag!
Mooi cadeau – een boek!
Mooi congres, goed georganiseerd. Altijd fijn er heen te kunnen/mogen!
Heel interessant geweest!
Zeer leerzaam congres, bewustwording en stilstaan bij dementie.

Bekijk hier een korte impressie van het congres:

__________
Aanwezig waren ook:

De Qwiek.up is een zorgondersteunend product. Het kan cliënten op verschillende niveaus prikkels geven door middel van beelden op het plafond of de muur, ondersteund met muziek. Het product is erop gericht om cliënten mentaal te activeren, maar juist ook te laten ontspannen wanneer de situatie hierom vraagt. Wij zorgen voor oplossingen op het gebied van risicovolle situaties die voortkomen vanuit onrust bij mensen. Onze missie: het terugdringen van onrust, onrustmedicatie en vrijheidsbeperkingen binnen de zorg. Meer weten, ga naar www.it-fits.nl voor alle mogelijkheden. Sunstar heeft producten die bijdragen aan de gezondheid van het hele lichaam d.m.v. mondverzorging. We werken samen met tandheelkundig en medisch specialisten. Onderzoek heeft verbanden aangetoond tussen mondgezondheid en gezondheidsproblemen. De mondverzorgingsproducten van GUM ondersteunen een gezonde mond en daarmee een gezond leven. Tovertafel: geluksmomenten voor mensen met een cognitieve uitdaging. Speelse, interactieve lichtprojecties stimuleren naast beweging en cognitieve activiteit ook sociale interactie. Tovertafel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en sinds 2015 een must have voor zorginstellingen.
Samen actief, samen beleven! De BelevenisTafel verbindt bewoners van zorginstellingen met elkaar door middel van het stimuleren van de reminiscentie, het bevorderen van de communicatie en het bieden van ontspanning. De software maakt de BelevenisTafel veelzijdig, met toepassingen voor alle doelgroepen binnen woonzorgcentra. De Thera Soft is geschikt voor Thera fietsen en de Thera dynamische statafel. Bij de dynamische statafel biedt de software de mogelijkheid op een interactieve en veilige manier balans en kracht te trainen, specifiek voor valpreventietraining. Compleet systeem al voor € 5695,00! Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor 16 mensen met geheugenproblemen zoals dementie. De bewoners en de verantwoordelijke zorgverleners wonen er op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan er centraal.
Als wereldwijd opererende leverancier van geïntegreerde zorgoplossingen, ondersteunt Arjo de dagelijkse taken van verzorgen, tillen en verplaatsen van mensen met verminderde mobiliteit en ouderdoms-
gerelateerde gezondheidsproblemen.
Passende muziek-, beeld- en dagritme-ondersteuning via de TV in de huiskamer of op de kamers van álle bewoners. Nu ook met een gevarieerd on-demand aanbod voor het samen herinneren, bewegen, beleven, middagrust, en nog meer… Zie en ervaar! www.geheugenvenster.nl Barry Emons is actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van een breed scala aan producten voor de zorgsector in de breedste zin van het woord. Naast snoezel- en time-outruimtes omvat ons assortiment onder andere bedden, aangepast spelmateriaal, fietsen, zacht meubilair en muziekinstrumenten Kozie – een gevoel van thuis.
Ieder mens heeft behoefte aan geluk, geborgenheid en verwondering in de wereld om zich heen.
Kozie biedt mensen met dementie de mogelijkheid om op een intuïtieve en muzikale manier in verbinding te staan met hun omgeving.
Memo-live is specialist in het creëren van sfeervolle beleefplekken in zorginstellingen. Prints op deuren, wanden en vloeren maken van elke PG-afdeling een wereld waarin dementerende bewoners zich echt thuis voelen. Memo-live heeft door haar ervaring, creativiteit en materiaalkennis voor elke vraag een perfecte oplossing! De BeleefTV is ontwikkeld ter activering en stimulatie van senioren met dementie. Met minimale begeleiding kunnen bewoners interactieve spellen spelen, muziek luisteren en foto’s bekijken, die het verleden doen herleven. Probeer De BeleefTV gratis uit en steun daarmee ook Alzheimer Nederland! Meer info:
contactdooraanraking.nl
Meer info:
www.invitalisbenelux.com


Praktische informatie

Organisatie

Dit congres werd georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met het BreinCollectief, een samenwerkingsverband van deskundigen op het gebied van de hersenkunde, opgericht door dr. Anneke van der Plaats.

 

Deelnemers kregen de cursus Ondervoeding bij ouderen en de toets bij de cursus ondervoeding bij ouderen (4 accreditatiepunten) ter waarde van €10,-  plus 50% korting op de cursus dementie (6 accreditatiepunten) ter waarde van €13,75, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

 

  •  10 oktober 2018
     09:30 - 16:45