Complementaire zorg | 11 november 2022 | ReeHorst, Ede

Er zijn veel interventies die je complementair (aanvullend) aan de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Want inmiddels heeft een aantal complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis, zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er interventies die zorgverleners gewoon inzetten, simpelweg omdat ze troost bieden of de pijn verlichten.

Tijdens dit congres maken we de balans op en gaan we dieper in op een aantal complementaire zorginterventies. Wil je meer bieden aan patiënten met pijn, stress, angst en/of kanker? Wil je weten hoe je interventies als focustaal, massage en hartcoherentie kunt toepassen? En wil je weten hoe je jezelf kunt kalmeren in stressvolle situaties? Kom dan naar dit congres en leer onder andere:

– Welke projecten en studies op dit moment van belang zijn
– Hoe je pijn, angst en stress bij patiënten kunt verminderen door middel van gerichte communicatie
– Welke complementaire interventies je kunt inzetten bij kanker
– Hoe je complementaire zorg inzet in de thuiszorg
– Welke eenvoudige interventies je morgen al kunt inzetten op je werk
– Hoe de hartcoherentietraining werkt
– Hoe je complementaire zorg kunt integreren in leefstijlinterventie
– Hoeveel welbevinden je kunt bereiken met water
– Of het gebruik van een placebo kan leiden tot vermindering van pijn


Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Complementaire zorg: waar staan we nu? Martine Busch, directeur, Van Praag Instituut, Utrecht
Duizenden verpleegkundigen en verzorgenden passen in Nederland complementaire zorg toe. Zij vormen de basis in de praktijk. Van daaruit ontstaan projecten, studies, samenwerkingen en beleid. Martine Busch zet de stand van zaken voor je op een rij.

10.35 uur Focustaal. Eveline Terwindt, mede-oprichter en trainer, Skills4Comfort en eerstehulparts, Spaarne Gasthuis, Haarlem
Hoe kun je door middel van je eigen verbale en non-verbale communicatie pijn, angst en stress bij patiënten verminderen?

11.00 uur Complementaire zorg en oncologie. Danielle Verbeek, internist-oncoloog, Welzijnspraktijk De Verbinding, Groningen
Veel patiënten met kanker hebben behoefte aan informatie over complementaire zorg. Hoe kunnen we als zorgverleners hierin een goede gids voor ze zijn? Geldt bij alles: baat het niet, dan schaadt het niet? Of kan het ook gevaarlijk zijn? En hoe vind ik nou een betrouwbare complementaire therapeut?

11.25 uur Pauze

11.55 uur Workshopronde 1, keuze uit workshops 1, 2, 3, 4, 7

12.55 uur Lunch

13.45 uur Workshopronde 2, keuze uit workshops 1, 2, 3, 5, 8

14.45 uur Pauze

15.15 uur Workshopronde 3, keuze uit workshops 4, 5, 6, 7, 8

16.15 uur Naar plenaire zaal

16.20 uur Placebo en Nocebo. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, Universiteit Leiden
Andrea Evers vertelt over haar onderzoek naar onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten en het effect van nocebo’s, het omgekeerde van placebo’s.

16.45 uur Borrel


Je neemt deel aan drie van de volgende workshops: 

Workshop 1. Blijf in je energie – tips om goed voor jezelf te zorgen
Martine Busch, directeur, Van Praag Instituut, Utrecht
Of je nu wel of niet directe COVID-zorg geeft, als zorgverlener wordt er in deze tijd een extra groot beroep op je gedaan. Deze workshop is een cadeau voor jezelf, om je eigen energie op te laden. Je gaat ontspannen de deur uit, met extra tips om thuis aan je energiebalans te blijven werken.

Workshop 2. Focustaal
Eveline Terwindt, mede-oprichter en trainer, Skills4Comfort en eerstehulparts, Spaarne Gasthuis, Haarlem
Focustaal biedt je de mogelijkheid patiënten meer comfort te bieden en het effect van een therapie te vergroten door middel van je taalgebruik. Want het succes van een therapie wordt niet alleen bepaald door de actieve ingrediënten van een behandeling, maar ook door de communicatie over de behandeling en het vertrouwen dat de patiënt erin heeft!

Workshop 3. Massage bij kanker
Estelle Smits, directeur, Instituut Massage bij Kanker, Den Haag
Massage bij kanker is een complementaire zorgvorm gericht op symptoomverlichting en verbetering van kwaliteit van leven in zowel de curatieve, palliatieve als terminale fase van de ziekte. In deze interactieve workshop krijgt u o.a. meer kennis over wat massage bij kanker is. En wat, vanuit onderzoek en ervaring in de intra- en extramurale zorg, de positieve effecten zijn voor zowel de patiënt als voor de zorgprofessionals.

Workshop 4. Hartcoherentie
Annemiek Grijpma, GZ psycholoog/hartcoherentietrainer, Canzo, Angerlo
In deze workshop maak je kennis met hartcoherentietraining, een effectieve methode om stressbestendiger te worden. Je ziet en ervaart met behulp van techniek, dat emoties effect hebben op je hartritme en dat je door middel van je ademhaling invloed hebt op je hartritme. Als zorgverlener ervaar je dagelijks hoe stressvol je werk kan zijn. Dus hoe fijn zou het zijn als je je sensitiviteit voor jouw eigen stresssignalen kunt vergroten, zodat je jezelf kunt kalmeren in tijden van spanning en stress.

Workshop 5. Complementaire zorg, leefstijl en jij als professional
Merita van Mook, 55+ leefstijlcoach en deskundige Positieve Gezondheid, Gezond op maat, Nijmegen
Leefstijlinterventie die op de persoon is afgestemd, biedt kansen om complementaire zorg op een natuurlijke manier te integreren. Werken vanuit kennis over leefstijl geeft ook inzicht in je eigen leefstijl en wat je daarin kunt doen. Zo is deze manier van werken persoonlijk, uitdagend, inspirerend en versterkend voor jou als professional! Hoe je zo’n fijne werksituatie voor jezelf creëert, onderzoeken we in deze workshop.

Workshop 6. Integrative Nursing bij Buurtzorg
Dorette de Haasen, Jolijn Hilhorst en Helga Moulen, wijkverpleegkundigen bij Buurtzorg Eindhoven, Haarlem en Almere
Sinds 2015 zijn twee medewerkers met elkaar in gesprek over wensen met betrekking tot complementaire zorg bij Buurtzorg. Dit heeft eind 2019 geresulteerd in een werkgroep. Nu is er een visiedocument en krijgen de plannen steeds meer vorm. Daarnaast zijn er nog meer ideeën die uitgevoerd gaan worden. Wij vertellen graag over de weg die is begaan, knelpunten, leerpunten en de stip op de horizon. Kom en laat je inspireren!

Workshop 7. Complementaire zorg om direct mee te beginnen
Kitty van Ditshuizen en Ellie Meeussen, docenten Complementaire Zorg bij Rijn IJssel, Arnhem
In deze workshop word je meegenomen in de wereld van geur, kleur en muziek. Je krijgt praktische tips hoe je eenvoudige interventies direct morgen al kunt inzetten op je werk. Wat heb je daarvoor nodig, wat kun je voor effect verwachten en hoe maak je het onderdeel van de zorg? Kitty en Ellie geven veel voorbeelden uit de zorgpraktijk en dagen je uit om zelf aan de slag te gaan.

Workshop 8. Aquazorg
Madeleine Kerkhof-Wellhüner, auteur van het boek Klinische AromaZorg en directeur en opleider, AromaZorg Zuster/Kicozo, Wernhout
Bij het gebruik van Aquazorg in de zorg gebruiken we de diverse werkingsmechanismen van water om reacties in gang te zetten in het gehele lichaam. We kunnen met het gebruik ervan pijn verminderen, obstipatie verminderen, de doorbloeding en huidzorg bevorderen, de stressrespons verbeteren en beter slapen. In deze workshop geeft Madeleine Kerkhof je diverse aansprekende voorbeelden en demonstreert ze hoeveel welbevinden je kunt bereiken met deze makkelijk toepasbare vorm van complementaire zorg, zoals het koolzuurbad en andere technieken.


Ook aanwezig zijn:

Touch for Care verzorgt opleidingen in haptonomisch aanraken en massage in de zorg. Voelen en luisteren met je handen staan hierbij centraal. Speciale aandacht is er voor mensen met dementie.

Crdl creëert momenten van betekenisvol contact tussen mensen met een fysieke of cognitieve beperking en hun dierbaren. Het instrument brengt een zintuiglijk verdiepende ervaring door de schoonheid van aanraking en geluid te verkennen. Zorgverleners gebruiken Crdl als een therapeutische interventie voor mensen met dementie, autisme, een verstandelijke of visuele beperking.

 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op vrijdag 11  november 2022 van 9.30-16.45 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
Heb je je aangemeld vóór 17 februari 2022, dan betaal je € 175,- excl. btw (211,75 incl. btw). Daarna bedragen de kosten € 195,00 excl. btw (229,90 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 30 september 2022. Op en na 30 september wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail).
Op en na 4 november 2022 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 4 november 2022. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Vink eerst de juiste prijs aan
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.

– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

  • 11 november 2022
    09:30 - 16:45
Details Prijs Vink aan
Normale prijsToon details + €195,00 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: