Zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van dementie. Op dit moment lijden ongeveer 195.000 Nederlanders aan deze ongeneeslijke hersenziekte en dit aantal neemt alleen maar toe. Voor zorgverleners is het niet altijd gemakkelijk om om te gaan met deze patiënten, omdat ze geheugen-, communicatie-, en gedragsproblemen hebben. Op het Alzheimercongres worden inzichten en praktische tips gepresenteerd door deskundigen.

Tijdens het plenaire programma vertelt Carin Gaemers waar het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ toe geleid heeft en gaan we in op slaapstoornissen, het voorkomen van onvrijwillige zorg, posttraumatische stressstoornissen en de zorg voor jonge mensen met dementie. In de middag volg je twee workshops naar keuze. Na het congres ben je op de hoogte van:

– Welke interventies je kunt inzetten bij slaapstoornissen
– Hoe je voorkomt dat je onvrijwillige zorg verleent
– Hoe je je PTSS herkent bij mensen met alzheimer
– Wat AlzheimerFluisteren is en hoe je het toepast
– Hoe je zelf stressbestendiger kunt worden
– Hoe je stresssignalen herkent bij mantelzorgers
– Wat je kunt doen als je radeloos wordt van iemands gedrag
– Welke zorg jonge mensen met dementie nodig hebben


Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.15 uur Manifest Scherp op Ouderenzorg: 6 jaar later
Carin Gaemers, onderzoekster voor het Historisch Tijdschrift Holland en mede-initiatiefnemer van het manifest Scherp op Ouderenzorg
Carin Gaemers was samen met Hugo Borst iniatiefnemer van het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’, waarmee ze de overheid wilden aanzetten tot snelle verbeteringen in de verpleeghuiszorg voor ouderen. We zijn nu zes jaar verder; wat is de stand van zaken?

10.40 uur De ziekte van Alzheimer en slaapstoornissen
Karin van Rijn, GZ-psycholoog/somnoloog, eigenaar Uitgerust Opstaan
Dementie heeft gevolgen voor het slaappatroon en slaapritme. Dit is vooral merkbaar naarmate de ziekte vordert. Het is o.a. zichtbaar als in- en doorslaapproblemen, rusteloze slaap en dwalen in de nacht. Bij de ziekte van Alzheimer is verstoring van het normale slaappatroon kenmerkend. Bij Lewy body dementie zien we naast slaperigheid overdag vaak levendige dromen, hallucinaties en wanen.

11.05 uur Voorkomen van onvrijwillige zorg: het kan toch!
Gerben Bergsma, eigenaar Gerben Bergsma, Training, Advies & Innovatie
In deze presentatie neemt Gerben Bergsma je mee in de wereld van ontregelend gedrag, waarin onvrijwillige zorg vaak tegen wil en dank geboden wordt, omdat een alternatief eenvoudigweg niet voor handen lijkt. Toch zijn er mogelijkheden, leerde Gerben in de afgelopen 17 jaar waarin hij als CCE consulent in talloze ogenschijnlijk uitzichtloze situaties betrokken raakte. Vandaar de titel: het kan toch.

11.30 uur Pauze

12.00 uur PTSS en dementie
Ellen Gielkens, GZ-psycholoog, Mondriaan Ouderen, topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen
Bij mensen met dementie kunnen allerlei herinneringen aan en belevingen van heftige gebeurtenissen uit het verleden weer opspelen. Vaak getriggerd door verlieservaringen, onmacht en de neurodegeneratie zelf. Helaas is het herkennen van PTSS bij mensen met dementie in de praktijk vaak moeilijk. Symptomen kunnen zich anders presenteren en zogenaamd ‘probleemgedrag’ staat op de voorgrond. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de kennis van nu rondom dit thema.

12.25 uur Jonge mensen met dementie
Freek Gilissen, verpleegkundig consulent
De term ‘jonge mensen met dementie’ is een containerbegrip en doet mensen met deze ziekte tekort. Juist bij jonge mensen zie je goed de verschillen van de diverse oorzaken van dementie. Freek Gilissen vertelt je hoe het zit.

12.50 uur Lunch en pauzeworkshop

13.50 uur Workshopronde 1

14.50 uur Pauze

15.20 uur Workshopronde 2

16.20 uur Borrel


In de middag volg je twee van de volgende workshops:

Workshop 1. Workshop AlzheimerFluisteren
Anne-Marth Hogewoning, projectleider Programma AlzheimerFluisteren, Femaleeconomy | Adelheid Roosen
Theatermaakster Adelheid Roosen ontdekte dat Alzheimer geen vervreemding en verwijdering hoeft te betekenen. Waar zit de gêne, wat remt de spontaniteit in contact met mensen met dementie? Hoe is dat te doorbreken en welk beeld past daarbij? Samen met o.a. Anne-Marth Hogewoning zette Adelheid haar ervaringen om in de methodiek AlzheimerFluisteren. De workshop start met de korte film Talk. Je maakt kennis met AlzheimerFluisteren, waarna je deze methodiek mee kunt nemen, je eigen praktijk in.

Workshop 2. Voorkomen van onvrijwillige zorg
Gerben Bergsma, eigenaar Gerben Bergsma, Training, Advies & Innovatie
Vastlopen en weer loskomen. In de zorg voor mensen met dementie komt het met regelmaat voor dat we ons genoodzaakt voelen om tot onvrijwillige zorg over te gaan. In deze workshop leer je hoe je signalen van vastlopen herkent, maar belangrijker nog, hoe je kunt voorkomen dat er ontregelend gedrag optreedt en wat je kunt doen als je er desondanks toch mee geconfronteerd wordt.

Workshop 3. Posttraumatische stressstoornis herkennen bij dementie
Ellen Gielkens, GZ-psycholoog, Mondriaan Ouderen, topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen
Wat is de onderlinge relatie tussen PTSS en dementie? Hoe kan ik PTSS bij mensen met dementie herkennen? Zijn er nog behandelopties? Waarmee moet ik rekening houden in de bejegening en zorg? In de workshop zullen we de theorie gaan koppelen aan casuïstiek uit de praktijk. Kortom, deze workshop biedt ‘state of the art’ kennis en tools om met deze doelgroep aan de slag te gaan

Workshop 4. Stressvermindering: goed voor je cliënt én voor jezelf!
Yvette Visschers-Amkreutz, specialist hartcoherentie, verpleegkundig specialist, docent Verpleegkunde en eigenaar Hartik Coaching & Training
Als zorgverlener van mensen met dementie weet je dat zij heel gevoelig kunnen zijn voor jouw emoties, dus hoe fijn zou het zijn als je je sensitiviteit voor jouw eigen stresssignalen kunt vergroten, zodat je jezelf kunt kalmeren in tijden van spanning en stress. In deze workshop maak je kennis met hartcoherentietraining, een effectieve methode om stressbestendiger te worden. Je ziet en ervaart met behulp van techniek, dat emoties effect hebben op je hartritme en dat je door middel van je ademhaling invloed hebt op je hartritme.

Workshop 5. Voorkom een burn-out bij de mantelzorger!
Karin de Smit, eigenaar Manage Vitaal
Voor veel mantelzorgers is het de normaalste zaak van de wereld dat zij voor de ander zorgen, voor andere mantelzorgers is het een belasting. Wat is er nodig zodat eenieder goed voor zichzelf kan blijven zorgen? Hoe signaleer je op tijd stressgerelateerde klachten om een burn-out te kunnen voorkomen?

Workshop 6. Soms weet ik het gewoon even niet meer…
Roos Rijnen, trainer, coach en theater in de zorg en Mandy Jutte, VIG-ger in de ouderenzorg
Als zorgverlener heb je altijd te maken met gedrag. Gedrag van jezelf EN de ander. Niets is ingewikkelder dan gedrag. Er is geen protocol voor en je kunt het gedrag van een ander niet veranderen. Wat als je het dan soms even niet meer weet? Het helpt dan om de wereld achter het gedrag van onszelf en van de zorgvrager te belichten. En dat gaan we doen in deze workshop. Kom je meedoen? Je wordt aan het einde van deze workshop op een speciale manier bedankt. Surprise!

Workshop 7. Jonge mensen met dementie
Freek Gilissen, verpleegkundig consulent
Tijdens deze workshop wordt aandacht geschonken aan de nieuwe inzichten in de diverse oorzaken en welke gevolgen die hebben voor de zorg aan jonge mensen met dementie in zowel de thuissituatie als op de dagopvang en in het verpleeghuis.


Ook aanwezig:

Crdl creëert momenten van betekenisvol contact tussen mensen met een fysieke of cognitieve beperking en hun dierbaren. Het instrument brengt een zintuiglijk verdiepende ervaring door de schoonheid van aanraking en geluid te verkennen. Zorgverleners gebruiken Crdl als een therapeutische interventie voor mensen met dementie, autisme, een verstandelijke of visuele beperking.

Touch for Care verzorgt opleidingen in haptonomisch aanraken en massage in de zorg. Voelen en luisteren met je handen staan hierbij centraal. Speciale aandacht is er voor mensen met dementie.

Memo-live werkt met diverse technieken en decoraties om mensen te helpen zich beter te oriënteren in de ruimte, de weg te vinden en negatieve situaties aan het zicht te onttrekken. Hierdoor voelen de bewoners zich fijner en is er minder onrust op de afdeling.

Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 24 mei 2023 van 9.30-16.20 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190,00 excl. btw (229,90 incl btw) als je je aanmeldt vóór 24 april 2023. Op en na 24 april 2023 betaal je € 210,00 excl btw (€ 254,10 incl btw) . Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 24 april 2023. Op en na 24 april 2024 wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 17 mei 2023 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 17 mei 2023. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op via info@congressenmetzorg.nl. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

 Let op!
– Vink eerst de juiste prijs aan (incl btw)
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

  • 24 mei 2023
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Prijs incl btw met korting vóór 24 april 2023Toon details + €229,90 (EUR)  
Prijs incl btw op en na 24 april 2023Toon details + €254,10 (EUR)   Startdatum verkoop
24 april 2023

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: