Zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van dementie. Op dit moment lijden ongeveer 195.000 Nederlanders aan deze ongeneeslijke hersenziekte en dit aantal neemt alleen maar toe. Voor zorgverleners is het niet altijd gemakkelijk om om te gaan met deze patiënten, omdat ze geheugen-, communicatie-, en gedragsproblemen hebben. Op het Alzheimercongres werden inzichten en praktische tips gepresenteerd door deskundigen.

Tijdens het plenaire programma vertelde Carin Gaemers waar het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ toe geleid heeft en gingen we in op slaapstoornissen, het voorkomen van onvrijwillige zorg, posttraumatische stressstoornissen en de zorg voor jonge mensen met dementie. Na afloop waren de deelnemers op de hoogte van:

– Welke interventies je kunt inzetten bij slaapstoornissen
– Hoe je voorkomt dat je onvrijwillige zorg verleent
– Hoe je je PTSS herkent bij mensen met alzheimer
– Wat AlzheimerFluisteren is en hoe je het toepast
– Hoe je zelf stressbestendiger kunt worden
– Hoe je stresssignalen herkent bij mantelzorgers
– Wat je kunt doen als je radeloos wordt van iemands gedrag
– Welke zorg jonge mensen met dementie nodig hebben


Het congres werd door de deelnemers gewaardeerd met een 8! (op een respons van 90%). Enkele opmerkingen uit de evaluatie:

  • ·         Veel dank!
  • ·         Smaakt naar meer
  • ·         Ik vond het een topdag, veel geleerd wat ik mee kan nemen in mijn werk!
  • ·         Het was een fijne dag

Ook aanwezig was:

Touch for Care verzorgt opleidingen in haptonomisch aanraken en massage in de zorg. Voelen en luisteren met je handen staan hierbij centraal. Speciale aandacht is er voor mensen met dementie.


 

  •  24 mei 2023
     09:30 - 16:30