Humor als verpleegkundige interventie | 18 mei 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Het inzetten van humor is een officiële verpleegkundige interventie (Bulechek, 2016). Dat humor een belangrijk instrument in de zorg is, wordt onderkend door diverse landelijke richtlijnen en protocollen. Het positieve effect van humor als evidence-based verpleegkundige interventie is wetenschappelijk aangetoond. Toch wordt er op de werkvloer niet uitgebreid stilgestaan bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor. Als je daar meer van weet, kun je humor bewust inzetten en op een natuurlijke manier deel uit laten maken van je werk.. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners. Op dit vrolijke congres besteden we aandacht aan:

   

  – de CliniClowns
  – het inzetten van humor bij patiënten met dementie
  – cultureelsensitieve humor
  – humor als interventie in de palliatieve zorg
  – hoe hostmanship humor helpt
  – provocatief coachen
  – humor en verpleegkundig leiderschap
  – tragedie en komedie in de zorg

  Inclusief de herziene uitgave van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’ ter waarde van € 24,95!

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst 

  10.00 uur
  Welkom. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Opening. Tommie Niessen, zelfstandig verpleegkundige in de wijk en een hospice, Helmond
  Mijn naam is Tommie Niessen, ik ben 26 jaar en ik werk als verpleegkundige. Jaren geleden had ik niet gedacht dat ik in de zorg zou gaan werken. Leek mij niets aan, totaal niet stoer en ik dacht dat je de hele dag mensen moest wassen. Gelukkig is mijn kortzichtige kijk van toen veranderd…Ik schrijf over mijn werk en over dingen die daar mee te maken hebben. Gewoon omdat het kan en omdat ik vind dat de zorg wat meer (positieve) aandacht verdient.

  10.20 uur
  Een open blik. CliniClowns (naam nog niet bekend)
  Het spel en de humor van de clown begint met een open blik ofwel waarnemen in het hier en nu; er volledig zijn. Deze grondhouding is voor iedereen een plezierige staat van zijn; mensen voelen zich verbonden. Ervaar in deze lezing ruimte voor oprecht contact, gedeelde verhalen en de lach die daar vaak uit voortkomt.

  10.45 uur
  Humor en dementie. Marcellino Bogers was ziekenverzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’
  Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zullen de confabulaties, misverstanden, versprekingen of verkeerde aannames als gevolg van dementie op de lachspieren werken. De kunst is om die lach te delen met de patiënt en familie, dat je de patiënt met waardigheid en respect uit een bepaalde situatie redt, en dat je niet lacht óm maar mét. Humor kan bijdragen aan acceptatie van veranderingen en tekortkomingen en heeft een positief effect op de relatie tussen de persoon met dementie en de zorgverlener

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Humor en culturele diversiteit. Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zelfstandig trainer en onderzoeker Cor Hoffer Advies en Training, Heiloo
  In de huidige samenleving is cultuursensitieve communicatie een serieuze aangelegenheid. Het is belangrijk om adequaat zorg te kunnen bieden aan patiënten met diverse culturele achtergronden. In deze lezing wordt aangegeven hoe humor op cultuursensitieve wijze in de zorg kan worden ingezet en hoe dit culturele grenzen kan helpen overstijgen.

  12.25 uur
  Humor en Hostmanship. Ron Groothuis, specialist, Hostmanshipgroup Nederland, Heerde
  Hostmanship, de kunst mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn, is essentieel om humor écht te laten werken. Pas wanneer je jezelf verwelkomt en in verbinding bent met de ander wordt humor werkelijk beleefd en is het plezier van de ander ook jouw plezier.

  13.00 uur
  Lunch

  13.45 uur
  Humor in de palliatieve zorg. Leon van Woerden, docent en onderzoeker, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  ‘Het leven houdt niet op grappig te zijn als mensen doodgaan, net zo min als het ophoudt serieus te zijn wanneer mensen lachen.’ (Bernhard Shaw) In de palliatieve fase van het leven zien mensen zich nog voor allerlei zware opgaven gesteld. Wat kan humor bijdragen om het leven zo dragelijk mogelijk te maken?

  14.20 uur
  Humor door Provocatief Coachen. Jeroen Stek, systeem- & provocatief therapeut, Maarsingh en van Steijn, Leeuwarden
  De provocatieve stijl is een manier van gespreksvoering die humor en uitdaging combineert met speelsheid en goed contact. In deze lezing besteden we aandacht aan de oorsprong van de Provocative Therapy en aan de vooronderstellingen. Daarnaast gaan we aan de slag met enkele Farrelly Factoren, interventies en maken we een verbinding naar de praktijk van de deelnemers. Het beoogde doel is naast kennismaking, gereedschap aan te reiken waardoor in sommige lastige gesprekken het toch succesvol kan verlopen.

  14.55 uur
  Pauze

  15.25 uur
  Tragedie en komedie in de zorg. Sibe Doosje, universitair docent, Humorlab/Universiteit Utrecht
  Humor lijkt regelrecht te stammen uit de positieve psychologie: het maakt vrolijk, relativeert en verbindt. Toch is humor soms ook negatief doordat er een slachtoffer in optreedt en de ondertoon niet altijd even grappig is.  In deze presentatie wordt stilgestaan bij de transformerende functie van humor aan de hand van voorbeelden uit de zorg.

  16.00 uur
  Humor en verpleegkundig leiderschap. Hans van der Loo, co-founder van de advies- en realisatiebedrijven betterday en  EnergyFinder en auteur van onder andere de boeken ‘Vaart maken’ en ‘Waar haal jij de energie vandaan?’
  Humor is hot, maar het is tegelijkertijd ook een serieuze zaak. Een breed spectrum van onderzoekers – van   neurowetenschappers tot psychologen, sociologen en taalkundigen – houdt zich tegenwoordig bezig met de bestudering van het fenomeen. Ook in de organisatiekunde en het management verschijnen steeds meer publicaties over de positieve effecten van humor op werk en werkomgeving. Al die aandacht is niet voor niets: humor brengt mensen niet alleen in een vrolijke staat, maar opent ook onze vensters op de buitenwereld. Humor maakt mensen creatief. Humor verbindt en geeft energie. Humor leidt aantoonbaar tot betere prestaties. Humor speelt een belangrijke rol in het uitstralen van positiviteit. Probeer daarom de humorfactor in je team, op je afdeling en in je organisatie te vergroten!

  16.35 uur
  Afsluiting en borrel

  _________________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op vrijdag 18 mei 2018 van 9.30-16.35 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten

   

  De kosten bedragen € 175, – excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Deelnemers ontvangen gratis de herziene uitgave van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’ (verkoopprijs € 24,95)!

   

   

   

   

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 11 mei 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 11 mei 2018 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Na het invullen en verzenden van het formulier ontvang je meteen een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Congressen MetZorg, 030-7512487. Of mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 18 mei 2018
   09:30 - 16:30
  Bedrag Vink aan
  StandaardprijsToon details + €175.00 (EUR)  


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  Locatie

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede