Effectieve gesprekstechnieken in de verpleegkundige praktijk | 10 mei 2017 | ReeHorst, Ede

 • Banner 728x90 Masterclass 2017:Banner 728x90 Masterclass 2017

   

   

   

   

  Voor alle verpleegkundigen

  Door de toenemende participatie van patiënten en cliënten en hun familie, naasten en overige mantelzorgers zijn goede communicatievaardigheden en het toepassen van effectieve gesprekstechnieken steeds belangrijker voor de verpleegkundige geworden. Zo komt het van pas bij gedragsbeïnvloeding, waardoor de patiënt bijvoorbeeld life-styleadviezen opvolgt in plaats van naast zich neerlegt. Ook moet je steeds vaker communiceren met patiënten en cliënten die een andere culturele achtergrond dan jij zelf hebben. En last but not least: het is soms lastig op een effectieve manier te communiceren met collega’s en collega’s van andere disciplines. Daarom mag je als verpleegkundige deze masterclass niet missen. Je krijgt antwoord op vragen als:

  – hoe motiveer je iemand zijn of haar gedrag te veranderen?
  – hoe werkt haptonomische communicatie?
  – hoe communiceer je met mensen die een totaal andere opvatting hebben over ziekte?
  – hoe geef je écht feedback?
  – hoe kun je lastige gesprekken toch succesvol laten verlopen?

  Programma

  09.00 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  09.30 uur
  Opening door dagvoorzitter Marcellino Bogers

  09.40 uur
  Motiverende gespreksvoering. Léon van Woerden, docent, onderzoeker, trainer, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  Na een korte theoretische inleiding over motiverende gespreksvoering onder de titel: “Ik motiveer helemaal niemand, dat doe je mooi zelf” gaat Léon met een persoon in gesprek over zijn/haar ambivalentie over gedrag waar hij/zij niet zo tevreden over is zoals roken, te weinig sporten, zijn of haar gewicht… De bedoeling van dat gesprek is niet om iemand te laten stoppen met roken of aan het sporten te krijgen, de bedoeling is om iemand te helpen zijn/haar ambivalentie op te lossen.

  10.40 uur
  Pauze

  11.00 uur
  Haptonomische communicatie. Mathilde Bos, trainer en docent, Hogeschool Utrecht
  Hoe zorg je ervoor dat de ander zich uitgenodigd voelt om – letterlijk en figuurlijk – met je mee te bewegen? Haptonomische principes zijn in de communicatie heel goed te gebruiken. Allereerst natuurlijk bij de lichamelijke zorg, maar ook bij de alledaagse communicatie of bij het omgaan met agressie. Contact maken, meebewegen en uitnodigen, liefst zonder te praten, dat is het belangrijkste advies. Je krijgt een aantal principes aangereikt waarmee je in de praktijk verder kunt experimenteren.

  12.00 uur
  Lunch

  12.45 uur
  Cultuursensitief werken in de zorg: het Culturele Interview als leidraad Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zelfstandig trainer en onderzoeker Cor Hoffer Advies en Training, Heiloo
  In de huidige Nederlandse samenleving krijg je als zorgprofessional steeds vaker te maken met cliënten die een andere culturele en/of levensbeschouwelijke achtergrond hebben dan jij. Dat betekent dat je kennismaakt met voor jou onbekende opvattingen over ziekten en beperkingen en manieren om hulp te zoeken. De vraag rijst hoe je hier passend op kunt reageren en op welke wijze je hierover met cliënten en hun familie kunt communiceren. In deze sessie staat deze vraag centraal. Eerst zal met de deelnemers worden besproken welke invloed cultuur heeft op hun werk, daarna worden tips gegeven hoe zij daar in de praktijk mee om kunnen gaan. Hierbij zal met het Culturele Interview worden geoefend.

  13.45 uur
  Pauze

  14.05 uur
  Echt effectief feedback geven. Mariska van Veenen is trainer, coach en trainingsactrice, Maarsbergen
  Feedback geven is zo oud als de weg naar Rome. In de praktijk blijkt het echter nog best spannend en lastig om dat concreet te doen. Zo, dat beide partijen het echt over hetzelfde hebben. En last but not least, dat er daadwerkelijk iets verandert. Daarom: nog een rondje feedback!

  15.05 uur
  Pauze

  15.25 uur
  Provocatief coachen: lol en lef als gesprekstechniek. Jeroen Stek, systeem- & provocatief therapeut, Maarsingh en van Steijn, Leeuwarden
  De provocatieve stijl is een manier van gespreksvoering die humor en uitdaging combineert met speelsheid en goed contact. Eerst besteden we aandacht aan de oorsprong van de Provocative Therapy en aan de vooronderstellingen. Daarna gaan we aan de slag met enkele Farrelly factoren en interventies en maken we een verbinding naar de praktijk van de deelnemers. Het beoogde doel is gereedschap aan te reiken waarmee sommige lastige gesprekken toch succesvol kunnen verlopen.

  16.25 uur
  Afsluiting en borrel

  _______

  Praktische informatie

  Organisatie
  Deze masterclass wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie
  De masterclass Effectieve gesprekstechnieken voor de verpleegkundige praktijk is bestemd voor alle verpleegkundigen

  Wanneer en waar
  De masterclass vindt plaats op woensdag 10 mei 2017 van 9.00-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 225, – excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de presentaties.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 3 mei 2017. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 3 mei is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Na het invullen van het formulier ontvang je direct een bevestiging van aanmelding via de e-mail.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over de masterclass of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 10 mei 2017
   09:00 - 16:30
  Prijs Vink aan
  Standaardprijs Bekijk details + €225.00 (EUR)  

  Locatie

  Locatie:  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede