De wondere wereld van dementie | 11 oktober 2017 | ReeHorst, Ede


 •  

   

   

   

  Portret uit het boek 'Gezichten van dementie' van Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders

   

  Tijdens dit derde congres over de wondere wereld van dementie dat we organiseren in samenwerking met sociaal geriater Anneke van der Plaats en het BreinCollectief krijg je informatie, tips, handreikingen en adviezen en leer je hoe je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van leven en het geluk van mensen met dementie. We gaan onder meer in op:

  – De werking van het demente brein
  – De effecten van muziek
  – De PDL-methode
  – Cultuursensitieve communicatie
  – De rol van humor
  – De kracht van de mens met dementie
  – Intimiteit
  – Beleefplekken

  Deelnemers ontvangen het boek ‘Ach, moedertje’ van Hugo Borst.

   

   

   

  Programma

  09.30 uur Ontvangst

  10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur Visie op zorg voor mensen met dementie. Hugo Borst, journalist, presentator en auteur
  In 2015 verscheen Borsts boek ‘Ma’, over zijn dementerende moeder. Een jaar later schreef hij samen met Carin Gaemers een brief naar staatssecretaris Martin van Rijn over de ondermaatse ouderenzorg in Nederland. Deze brief werd in oktober 2016 gevolgd door een manifest ‘Scherp op ouderenzorg’, met tien punten om de ouderenzorg te verbeteren. Voor hun inzet kregen Borst en Gaemers de Machiavelliprijs 2016 en de Issue Award 2017. Onlangs verscheen van zijn hand ‘Ach, moedertje’.

  10.30 uur Liefde voor het demente brein. Dick Kits, medeauteur van ‘De dag door met dementie’, Kroese Kits particuliere zorg en verpleging, Gorinchem

  10.50 uur Heb ik dementie? Karin Willemsen, ervaringsdeskundige, Organisatie- en adviesbureau Kracht in Zorg, Nijmegen

  11.10 uur Pauze

  11.40 uur Dementie en het gewilde levenseinde. Hans van Dam, docent en consulent hersenaandoeningen en eindigheidsvragen Leusden

  12.00 uur PDL, Passiviteiten van het Dagelijks Leven. Norma Claussen, eigenaar en directeur, AVZN, Hedel

  12.20 uur Intimiteit en dementie. Frans Hoogeveen, gz-psycholoog, Florence, Den Haag

  12.40 uur Uitreiking Anneke van der Plaats-Award

   
  Tijdens het congres wordt tevens voor de eerste maal de Anneke van der Plaats-Award uitgereikt aan diegene die een speciale en waardevolle bijdrage levert op het gebied van zorg voor mensen met dementie.

   

   

  13.00 uur Lunch

  14.00 uur Workshopronde 1

  15.00 uur Pauze

  15.30 uur Workshopronde 2

  16.30 uur Borrel

  In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

  W1. Muziek en dementie. Manon Bruinsma, voorzitter Music & Memory NL, Amersfoort
  Wat is jouw lievelingsnummer? Luisteren naar muziek, muziek maken en zingen hebben positieve effecten. Autobiografische herinneringen zijn diep verstrengeld met de muziek uit iemands leven. Welke effecten kun je met muziek bereiken in je dagelijks werk met mensen met dementie? In deze workshop krijg je voorbeelden en tips om direct mee aan de slag te gaan.

  W2. Verhalen: de kracht van de mens met dementie. Karin Willemsen, ervaringsdeskundige, organisatie- en adviesbureau Kracht in Zorg, Nijmegen
  In deze workshop wordt aandacht besteed aan hoe een andere beeldvorming over dementie bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de mensen die het betreft en hun omgeving. Het leed rondom deze aandoening ontstaat niet alleen door de beperkingen en het verlies, maar ook door het onvermogen van de omgeving die te begrijpen. De verbinding tussen de mens die het betreft en de omgeving is cruciaal, en uit hun verhalen zijn belangrijke lessen te leren om de verbinding in stand te houden. Karin Willemsen is ervaringsdeskundige en was in de gelukkige omstandigheid terug te keren uit haar ‘dementie’. Zij gaat in gesprek met deelnemers in de workshop en geeft op diverse wijzen een inkijkje in haar leven met dementie en dat van anderen.

  W3. Dementie en het gewilde levenseinde. Hans van Dam, docent en consulent hersenaandoeningen en eindigheidsvragen, Leusden
  Dementie is voor een aantal mensen een route het leven uit die ze voor zichzelf en/of hun dierbare naasten absoluut niet willen. Een aantal stapt uit in een vroeg stadium, anderen glijden ongemerkt in een vergevorderd stadium. Zijn de dilemma’s oplosbaar?

  W4. PDL, Passiviteiten van het Dagelijks Leven. Norma Claussen, eigenaar en directeur, AVZN, Hedel
  PDL is een methodiek voor het omgaan met gedeeltelijke of gehele passiviteit. Omgaan met een cliënt/bewoner met een beschadigd brein tijdens alledaagse zaken, zoals wassen, kleden, liggen en zitten, kan met behulp van de PDL-methode comfortabel worden uitgevoerd. In de workshop maak je kennis met PDL.

  W5. Intimiteit en dementie. Frans Hoogeveen, gz-psycholoog, Florence, Den Haag
  Mensen met dementie zijn in de eerste plaats mensen. Met dezelfde behoeften als mensen zonder dementie. Naarmate mensen meer van de standaard afwijken, lopen zij het risico anders te worden behandeld. Basisbehoeften als intimiteit en seksualiteit kunnen in de (professionele) zorgverlening en begeleiding dan onvoldoende aandacht krijgen. Tijdens deze workshop gaan we in op hoe dat beter kan.

  W6. Culturele aspecten van dementie. Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zelfstandig trainer en onderzoeker, Cor Hoffer Advies en Training, Heiloo
  Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners krijgen in toenemende mate te maken met migrantenouderen die aan dementie lijden. Met de deelnemers wordt besproken welke invloed cultuur heeft op het denken en handelen van patiënten met een migrantenachtergrond en hun naasten. Tevens worden tips gegeven voor cultuursensitieve communicatie in de ouderenzorg.

  W7. Dementie en humor. Marcellino Bogers was ziekenverzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’
  Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zullen de confabulaties, misverstanden, versprekingen of verkeerde aannames als gevolg van dementie op de lachspieren werken. De kunst is om die lach te delen met de patiënt en familie, dat je de patiënt met waardigheid en respect uit een bepaalde situatie redt, en dat je niet lacht óm maar mét. Humor kan bijdragen aan acceptatie van veranderingen en tekortkomingen en heeft een positief effect op de relatie tussen de persoon met dementie en de zorgverlener. Het toepassen van humor is een officiële verpleegkundige interventie; het relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners.

  W8. Beleefplekken. Peter Peltzer, verpleegkundige forensische psychiatrie, Pro Persona & ZZP’er Brein Omgeving Coach, Wolfheze
  Beleefplekken vervullen een algemeen menselijk verlangen om veilig en prettig te kunnen vertoeven op een plek die van alle tijden is, zonder zorgen en met een diep gevoel van herkenning. Met bijpassende verlichting, geuren, kleuren en geluiden, voegen deze plekken kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie.

  _______________

  Ook aanwezig:

  De Qwiek.up is een verrijdbaar multi-inzetbaar product dat een audio-visuele beleving in de eigen omgeving geeft. Het helpt de zorgprofessional in het afstemmen van de prikkels op het niveau van de cliënt. De Qwiek.up sluit daarom aan bij het inrichten en het toepassen van belevingsgerichte zorg.

  It Fits – Human Protection houdt zich bezig met oplossingen op het gebied van risicovolle situaties die voortkomen vanuit onrust bij mensen. Denk hierbij aan scholing, kleding en meubilair voor onrustsituaties, valpreventie, dwaaldetectie, alternatieven voor directe fixaties op het lichaam en vrijheidsbeperkende materialen als uiterste redmiddel.

   

  Lokale routes fietsen op een gemotoriseerde fietstrainer die voor iedereen toegankelijk is. Dat kan met het Levare Cura - inTHERA - concept. Je kan zelf- eventueel zelfgemaakte- routes toevoegen. Compleet systeem inclusief Routes, TV, Standaard, Thera Trainer, Software, al voor € 4.975,00 ! '.

   

  Instellingen raken verouderd of worden nieuw, maar ‘kaal’ opgeleverd. Bewoners voelen zich er daardoor vaak minder goed thuis. Door haar ruime ervaring met en kennis van speciale afwerktechnieken voor wanden, vloeren en plafonds heeft Memo-live inmiddels in veel instellingen sfeervolle beleefruimtes gecreëerd.

  Het CCE biedt expertise over ernstig probleemgedrag bij mensen met een stoornis of blijvende beperking. Het CCE richt zich op de meest complexe zorgvragen, waarbij zorgprofessionals vastlopen. Met onze expertise kunnen professionals en zorgorganisaties probleemgedrag beter begrijpen en voorkomen.

  De CRDL maakt contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met sociale interactie. Het moderne instrument brengt 25 verschillende geluiden ten gehore die worden geproduceerd op basis van vijf manieren van aanraken. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt.

   

  https://geheugenvenster.nl/

   

   www.levensboom.comlogo-blue met tekst1

  _______________

  Praktische informatie

  Organisatie


  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met het BreinCollectief

   

   

   

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op woensdag 11 oktober 2017 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede.

  Kosten
  Tot en met 7 september 2017 € 190, – excl. btw, op en na 8 september € 210,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap, een link naar de hand-outs van de lezingen én het boek ‘Ach, moedertje’ van Hugo Borst t.w.v. €17,50.

  Aanmelden/annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 5 oktober 2017. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 5 oktober is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk 5 dagen van tevoren toegestuurd. Meld je hieronder aan door op de blauwe knop te klikken. Rond de aanmeldingsprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox.

   

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 11 oktober 2017
   09:30 - 16:30
  Prijs Vink aan
  Prijs op en na 8 september Bekijk details + €210.00 (EUR)  

  Locatie

  Locatie:  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede