De Anneke van der Plaats-Award

Op 1 maart 2024 reiken we voor de vierde keer de Anneke van der Plaats-Award uit aan een medewerker en/of zijn of haar team van een zorginstelling die een speciale en waardevolle bijdrage levert op het gebied van zorg voor mensen met dementie, waarbij het uitgangspunt is dat het gedachtegoed van Anneke van der Plaats wordt toegepast.

De prijs bestaat uit een oorkonde, gratis toegang voor 2 personen tot een volgende editie van het congres ‘De wondere wereld van dementie’ en een workshop ‘Humor en dementie’ door Marcellino Bogers. De workshop heeft een waarde van € 1.000,-, wordt gegeven op locatie en is bestemd voor het gehele team waartoe de prijswinnaar behoort.

Dus: vind jij dat jouw team de Anneke van der Plaats-Award verdient? Meld je dan aan! 


Waar moet je aan voldoen? 

– Jij en/of je team verbetert het welzijn en levert een waardevolle bijdrage aan het geluk van mensen met dementie
– Het uitgangspunt hierbij is de toepassing van het gedachtegoed van Anneke van der Plaats met betrekking tot omgevingszorg, gebruikmakend van de Brein Omgeving Methodiek
– De bijdrage is overdraagbaar naar andere settings, dat wil zeggen: het idee moet elders overgenomen kunnen worden


Wat moet je doen?

Maak een filmpje van max. 3 minuten van hoe jij en/of je team mensen met dementie gelukkig maakt. Als je filmt met je telefoon, houd dan je telefoon horizontaal. Denk eraan dat als je bewoners filmt of fotografeert, ze daarvoor toestemming moeten hebben gegeven.

Je kunt het filmpje mailen naar info@congressenmetzorg.nl (of versturen via www.wetransfer.com) onder vermelding van de titel van de bijdrage, de organisatie/instelling, je naam en een korte toelichting. Je ontvangt als het materiaal goed is aangekomen een bevestiging. De drie beste bijdrages worden uitgenodigd (max. 2 personen per bijdrage) om het congres ‘De wondere wereld van dementie’ bij te wonen. De winnaar wordt tijdens het congres bekendgemaakt. Inzenden kan tot 1 februari 2024.


Wie beoordeelt de inzendingen?

De jury bestaat uit:
– Hans van Dam, docent en consulent hersenaandoeningen en eindigheidsvragen, Leusden (voorzitter)
– Dionne Schellekens, docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
– Dick Kits, uitgever en medeauteur van De dag door met dementie
– Marcellino Bogers was ziekenverzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier, en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en medeauteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie 2.0


Wie is Anneke van der Plaats?

Dr. Anneke van der Plaats is sociaal geriater, wetenschapper, docent en adviseur. In 1983 heeft zij de eerste dagopvang voor ouderen in Nederland opgezet. Zij heeft vanaf 2000 wetenschappelijke kennis en complexe wetenschappelijke theorieën omtrent dementie vertaalt naar de dagelijkse praktijk. De door haar ontwikkelde Omgevingszorg, gericht op mensen met een beschadigd brein en de Brein Omgeving Methodiek (BOM™) om Omgevingszorg op een goede manier toe te passen, heeft een nieuwe kijk op zorg voor mensen met dementie gebracht, die zich in de praktijk bewezen heeft. Daarnaast is zij medeauteur van diverse boeken, waaronder De Wondere Wereld van Dementie (2008), Het demente brein (2014) en De dag door met dementie (2016).

Reden genoeg om een award te vernoemen naar Anneke van der Plaats, met als doel de toepassing van haar gedachtegoed over Omgevingszorg™ en de Brein Omgeving Methodiek™ (BOM™) te stimuleren en blijvend te streven naar het geluk van mensen met dementie.

Heb je vragen? Mail dan naar info@congressenmetzorg.nl.


Wie won de Anneke van der Plaats-Award 2019?
Op 9 oktober 2019 werd tijdens het congres De wondere wereld van dementie voor de derde maal de Anneke van der Plaats-Award uitgereikt aan Ananz/Het Momentum uit Geldrop.

 

Uit het juryrapport:

“Wat de jury betreft is er in de instelling Ananz in samenwerking met Het Momentum een prachtig initiatief ontstaan, waarbij vrijwilligers worden ingezet in de zorg voor mensen met dementie. Iemand met dementie wordt gekoppeld aan een vrijwilliger die bekend is met diens leefwereld (belangstelling, hobby’s, voormalig werk). De matches zijn op maat, zo wordt een elektricien met dementie gekoppeld aan een technicus die in een broodfabriek werkt. De ruim vijftig vrijwilligers krijgen supervisie, volgen drie avonden een cursus over dementie en hebben daarnaast een betaalde baan. De benadering in de een-op-een contacten sluiten goed aan bij het onderbrein. De vrijwilligers zijn niet bang voor basaal contact, stellen de persoon met dementie centraal en zijn kritisch naar zichzelf. Een project dat in alle opzichten op maat is.” 


Wie won de Anneke van der Plaats-Award 2018?

Op 10 oktober 2018 werd voor de tweede maal de Anneke van der Plaats-Award uitgereikt, tijdens het congres De wondere wereld van dementie. 

 

De jury besloot voor het eerst de Aanmoedigingsprijs uit te reiken, aan sTeun en Toeverlaat. Uit het juryrapport: “Een opmerkelijke nominatie voor Teun. Met vloggen vestigt hij de aandacht op goede zorg en geluk voor ouderen. Niet alles is volgens het principe van de BOM-methode uitgerold, maar de inzet en het elan gericht op het geluk en plezier voor en met mensen met dementie, daar kunnen en willen wij niet omheen, vandaar deze nominatie, waarmee we vooral wensen dat hij voortvarend doorgaat”

 

 

 

 

 

 

 

 

De winnaar van de Anneke van der Plaats-Award was dit jaar Emmaus van Notre Dame, onderdeel van De Wever. Uit het juryrapport: “Duidelijk dat het geluk van mensen met dementie vooropstaat. Het ziet er allemaal perfect uit, alle faciliteiten zijn aanwezig. De visie van Anneke van der Plaats op alle drie de aspecten van de omgeving worden uitstekend toegepast. De bijdrage is een mooi voorbeeld voor andere settings.”

 

 

 

 

 


Wie won De Anneke van der Plaats-Award 2017?

Op 11 oktober 2017 werd voor de eerste maal de Anneke van der Plaats-Award uitgereikt, aan Lorentzhuis | Innoforte.

 

Uit het juryrapport:
“Met ‘omgeving’ doelt Anneke van der Plaats op zowel de fysieke ruimte als op alle activiteiten en op de interactie tussen mensen. Wie bij het Lorentzhuis op de afdelingen komt ziet meteen dat hier omgevingszorg zeker in de fysieke ruimte wordt toegepast. Renate Pelkman en haar collega’s zorgen er ook voor dat de activiteiten waarin de bewoners betrokken worden maximaal aansluiten op hun behoeftes en beleving. En in de omgang met de mensen met dementie is ook omgevingszorg de visie. Wat in de praktijk van het Lorentzhuis opvalt is dat de visie van Anneke van der Plaats op alle drie de aspecten van de omgeving wordt toegepast en dat ze volledig met elkaar zijn geïntegreerd. En zo wordt omgevingszorg in zijn geheel in de dagelijkse praktijk gebracht en levert ze een waardevolle bijdrage aan het geluk van de mensen met dementie.”