Reablement in de ouderenzorg | 20 april 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Reablement is iemand helpen om (weer) voor zichzelf te kunnen zorgen. Energie, levensvreugde en het dagelijks leven staan hierbij centraal. Een reablementtraject is tijdsgebonden en doelgericht. Het maakt je werk interessanter en je ziet direct de positieve effecten. Hoe het werkt leer je op dit congres! We geven je onder meer antwoord op de volgende vragen:

  – welke invloed heeft de omgeving op het gezond oud worden?
  – hoe werkt reablement?
  – over welke competenties moet je als zorgverlener zelf beschikken?
  – hoe zet je communicatie in het samenspel tussen zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers en cliënten?
  – hoe zet je het Culturele Interview in bij patiënten met een niet-westerse achtergrond?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur
  Opening
  Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Anders denken over gezond oud
  David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper, Leyden Academy on vitality and ageing, Leiden
  Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en versleten knieën, lijken onvermijdelijk maar komen vooral voort uit onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de omgeving. De mismatch tussen onze ‘oude’ genen – onze evolutionaire erfenis – en de ‘moderne’ omgeving zorgt ervoor dat we ons laten verleiden tot ongezond gedrag. Dr. David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper deed jarenlang onderzoek naar veroudering in Afrika en schreef samen met hoogleraar Rudi Westendorp het boek ‘Oud worden in de praktijk’. Hij neemt ons mee in zijn visie dat onze omgeving de sleutel is tot gezonder oud worden.

  10.45 uur
  Reablement
  Kirsten Tinneveld Madsen, Master of Public Health, Onderzoek naar reablement in Nederland en initiatiefnemer van Stichting Maak de Burger Meester
  Als een oudere uitvalt en daarom (tijdelijk) hulp nodig heeft, is het zaak om diegene te helpen om het eigen leven terug te winnen, of ervoor te zorgen dat hij of zij zo zelfstandig mogelijk kan leven. Dat wordt reablement genoemd, ofwel ‘iemand helpen om voor zichzelf te zorgen’. Dat gebeurt in een tijdsgebonden en doelgericht traject, waarbij energie, levensvreugde en het dagelijks leven centraal staan.

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Ondersteunen van zelfmanagement
  Susanne van Hooft, onderzoeker/docent, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam
  Over welke essentiële competenties dienen verpleegkundigen te beschikken bij het ondersteunen van zelfmanagement van mensen met een chronische aandoening?

  12.25 uur
  Samenwerken met het sociale netwerk: communicatie is de smeerolie
  Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, Vilans, Utrecht
  Over het versterken van de zelf- en samenredzaamheid van cliënten en hun informele omgeving en de rol die goed communiceren daarbij speelt.

  13.00 uur
  Lunch

  14.00 uur
  Workshopronde 1

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Workshopronde 2

  16.30 uur
  Borrel

  In de middag neem je deel aan een twee van de volgende workshops:

  W.1. Ondersteunen van zelfmanagement is de kern van verplegen, maar hoe doe je dat?
  Susanne van Hooft, onderzoeker/docent Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam
  Van verpleegkundigen wordt verwacht dat zij het zelfmanagement van hun cliënten of patiënten ondersteunen. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd zo eenvoudig. Deze workshop helpt je bij het ontrafelen van de problemen waar je tegen aan kunt lopen. Ook krijg je handvatten om met een aantal van deze problemen aan de slag te gaan.

  W.2. Reablement
  Kirsten Tinneveld Madsen, Master of Public Health, onderzoek naar reablement in Nederland en initiatiefnemer van Stichting Maak de Burger Meester
  De perceptie van een zelfstandig en waardevol leven verschilt van mens tot mens. Deze verschillen zijn het uitgangspunt voor de professional die de oudere helpt om zijn of haar persoonlijke doelen te bereiken. Deze manier van werken leidt tot toenemend levensplezier, minder zorgbehoefte, met minder kosten als gevolg. Ook de werktevredenheid bij (zorg)professionals neemt toe, want het werk is interessanter en professionals zien direct de positieve effecten. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op wat het is en hoe het werkt.

  W.3. Samenwerken met het sociale netwerk: communicatie is de smeerolie
  Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, Vilans, Utrecht
  Contact met familie, buren en vrienden maakt een mens gelukkig. Steeds vaker wordt eerst gekeken of het eigen sociale netwerk kan bijspringen. Door het versterken van de zelf- en samenredzaamheid van cliënten en hun informele omgeving, krijgt de formele zorg meer een faciliterende en adviserende rol. Zo ontstaat een samenspel tussen zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers en cliënten. In dat samenspel is communicatie de smeerolie. Hoe je die als verpleegkundige kunt inzetten, komt in deze workshop aan de orde.

  W.4. In gesprek met migrantenouderen: het Culturele Interview
  Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zelfstandig trainer en onderzoeker Cor Hoffer Advies en Training, Heiloo
  Zorgprofessionals die met migrantenouderen werken, worden geregeld geconfronteerd met voor hen onbekende ziekteopvattingen, manieren om hulp te zoeken en visies op leven en dood. In deze workshop wordt besproken welke invloed cultuur en levensbeschouwing hebben op de zorg. Ook wordt met het Culturele Interview geoefend. Hiermee leert de zorgverlener de voorliggende problemen te begrijpen vanuit de belevingswereld van de patiënt en zijn naasten.

  __________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op vrijdag 20 april 2018 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 175, – excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 13 april 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 13 april is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan door onderaan deze pagina op de blauwe knop te klikken. Na het invullen en versturen van het formulier ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 20 april 2018
   09:30 - 16:30
  Bedrag Vink aan
  StandaardprijsToon details + €175.00 (EUR)  


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  Locatie

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede