Zorg rondom voeding | 14 maart 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Wat we eten (of juist niet) heeft grote invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Door voeding kunnen ziektes ontstaan en kunnen genezingsprocessen worden beïnvloed. Voeding kan interacteren met medicijnen, een oplossing bieden bij chronische buikklachten en de genezing van wonden bevorderen. Tijdens dit congres bespreken we voedinggerelateerde problematiek met aandacht voor jouw rol als verpleegkundige of verzorgende. Hoe zie je bijvoorbeeld of iemand ondervoed is en wat doe je dan? Welke invloed heeft een slechte mondverzorging op het ontstaan van longontsteking? Hoe signaleer je in een vroeg stadium een verslechtering van de voedingstoestand van een patiënt met kanker? Welke interactie kan voeding met geneesmiddelen hebben? Is een dieet de oplossing bij functionele buikklachten? Hoe ondersteun je met voeding de genezing van grote wonden? En wat is jouw rol als iemand bewust afziet van eten en drinken? Kom naar het congres ‘Zorg rondom voeding’ en krijg antwoord op deze en andere vragen!

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Voedselveiligheid
  Merel Langelaar, coördinerend specialistisch inspecteur, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Utrecht

  10.45 uur
  Ondervoeding
  Paulien Voogt, verpleegkundig specialist, Jeroen Bosch ziekenhuis, ‘s-Hertogenbosch
  Tijdens deze presentatie gaan we in op verschillen in ondervoeding. Wat gebeurt er bij ziektegerelateerde ondervoeding? Welke patiënten lopen risico, wat zijn de complicaties? Hoe vaak komt het voor en wat kunnen we eraan doen?

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Dementie en mondgezondheid en de relatie tot aspiratiepneumonie
  Claar Wierink, tandarts-geriatrie, eigenaar Mondvitaal, Ouderkerk a/d Amstel
  Steeds meer ouderen behouden hun natuurlijke gebit tot op hoge leeftijd. Bij afname van de zelfzorg is het van essentieel belang dat de dagelijkse mondverzorging wordt overgenomen door mantelzorgers en/of professionele zorgverleners. Aan de hand van casuïstiek wordt inzicht gegeven in de mondgezondheid van kwetsbare ouderen met dementie en het verlenen van mondzorg. Daarnaast wordt toegelicht hoe een gezonde mond kan bijdragen aan de preventie van aspiratiepneumonie.

  12.25 uur
  Voeding en kanker
  Sandra Beijer, senior onderzoeker en diëtist, Integraal Kankercentrum Nederland, Eindhoven
  Voeding heeft een belangrijke ondersteunende rol bij kanker. Een goede voeding en voedingstoestand zijn nodig om de noodzakelijke behandelingen te kunnen doorstaan, schade door de behandelingen te beperken en het herstel zo goed mogelijk te ondersteunen. In deze presentatie worden handvatten gegeven voor het in een vroeg stadium signaleren van risico op verslechtering van de voedingstoestand en daarnaast gaan we in op welke eerste voedingsadviezen kunnen worden gegeven. Tevens wordt een online tool gedemonstreerd waarmee verpleegkundigen en verzorgenden gemakkelijk toegang hebben tot adviezen bij bepaalde voedinggerelateerde klachten.

  13.00 uur
  Lunch

  13.45 uur
  Voeding, supplementen & de interactie met geneesmiddelen
  Gerda Weits, beoordelaar, PR & communicatie, Bijwerkingencentrum Lareb, ‘s-Hertogenbosch
  Dat geneesmiddelen onderling een wisselwerking met elkaar kunnen hebben is bekend. Maar ook voeding, voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen kunnen met reguliere geneesmiddelen interacteren. Tijdens deze presentatie leer je meer over deze laatste groep van interacties en de mogelijke risico’s hiervan.

  14.20 uur
  Is aanpassing van het dieet de oplossing voor chronische functionele buikklachten?
  Ben Witteman, MDL-arts, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede en buitengewoon hoogleraar ‘Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg’, Wageningen UR
  Meer dan twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van een opgeblazen gevoel, steken, krampen, diarree of obstipatie. Als dit langer dan drie maanden aanhoudt en de klachten gerelateerd zijn aan de consistentie en defecatiepatroon en andere oorzaken zijn uitgesloten, dan spreekt men over functionele buikklachten (bijvoorbeeld prikkelbaredarmsyndroom). De aandoening leidt tot veel morbiditeit, een afname van de levensvreugde en ziekteverzuim. Veel patiënten geven aan dat het dieet een belangrijke rol speelt! Is dit een aangrijpingspunt om de klachten de baas te worden?

  14.55 uur
  Pauze

  15.25 uur
  Voeding en wondgenezing
  Ron Legerstee, consultant Wound healing & Tissue Repair, Sneek
  Een goede voedingstoestand hoort bij conditie van de patiënt om een wond goed te kunnen genezen. Omgekeerd worden door het wondgenezingsproces voedingsstoffen gebruikt. Bij grote wonden (zoals diepe brandwonden of een doorligwond op de stuit) wordt méér energie aan het lichaam onttrokken dan een “normaal persoon” aan voeding tot zich kan nemen. Ondersteuning is dan geboden.

  16.00 uur
  Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen.
  Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg/docent Hospice de Duinsche Hoeve, Surplus, Radboudumc
  Bewust afzien van eten en drinken kan een passende keuze voor iemand zijn om het levenseinde te bespoedigen. Wat kun je verwachten als iemand deze keuze maakt? Hoe verloopt het? Hoe lang duurt het proces? Waar moet je op letten? En wie neemt eigenlijk de beslissingen in deze fase?

  16.35 uur
  Afsluiting en borrel

  ________

  Samenwerkingspartner: 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ________
  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op woensdag 14 maart 2018 van 9.30-16.35 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 175, – excl. btw als je je aanmeldt vóór 7 februari 2018. Op en na 7 februari betaal je € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 7 maart 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 7 maart is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan door onderaan deze pagina op de blauwe knop te klikken. Na het invullen en versturen van het formulier ontvang je meteen een bevestiging van je aanmelding in je mailbox..

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 14 maart 2018
   09:30 - 16:30
  Bedrag Vink aan
  Prijs met kortingToon details + €175.00 (EUR)  
  StandaardprijsToon details + €195.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  8 februari 2018


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  Locatie

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede