Zorg rondom het levenseinde | 28 maart 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

   

   

  Zorg verlenen in de laatste levensfase kan heel indrukwekkend, bijzonder en waardevol zijn. Niet langer staat genezing, maar de kwaliteit van het leven en het verlichten van het lijden centraal. Als verpleegkundige of verzorgende bied je dan ook vooral emotionele ondersteuning aan de patiënt en diens naasten. Goede communicatie met de patiënt, zijn of haar naaste(n) en met je collega’s is dan ook essentieel.

   

   

   

  Tijdens het congres ‘Zorg rondom het levenseinde’ gaan we dan ook met name in op:

  – hoe breng je de wensen, behoeften en vragen van patiënten en naasten in kaart?
  – hoe communiceer je met terminale patiënten met dementie?
  – wat kun je als verpleegkundige doen als een patiënt met doodsangst kampt?
  – Hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene?
  – Hoe bied je de juiste nazorg aan de naasten van een overledene?
  – Hoe ga je het gesprek aan over doodgaan?
  – Hoe zet je humor in?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Communicatie in de palliatieve zorg: wat wil de patiënt? Ellen de Nijs, verpleegkundig specialist, LUMC Leiden

  10.30 uur
  Palliatieve zorg bij mensen met dementie. Margje Mahler, ouderenpsycholoog, eigenaar Kennis door Verbinding, Nijmegen

  10.50 uur
  Aandacht voor doodsangst. Danielle Zweers, verpleegkundig specialist i.o., UMC Utrecht

  11.10 uur
  Pauze

  11.40 uur
  Hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene? Josephine Aerts, uitvaart-rouw begeleiding Madeliefjes, Eindhoven

  12.00 uur
  Nazorg aan naasten. Ilona van der Loos, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie & palliatieve zorg, Vivent thuiszorg, ’s-Hertogenbosch.

  12.20 uur
  Leven is ook doodgaan – denk er over, praat er over. Leonie Vogels, psycholoog/trainer, Stichting STEM, Utrecht

  12.40 uur
  Humor in de palliatieve zorg. Marcellino Bogers, was verpleegkundige en cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van “Humor als verpleegkundige interventie”

  13.00 uur
  Lunch

  14.00 uur
  Workshopronde 1

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Workshopronde 2

  16.30 uur
  Borrel

  In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

  W1. In gesprek met de patiënt en zijn naasten over het levenseinde: hoe doe je dat? Ellen de Nijs, verpleegkundig specialist, LUMC, Leiden en Marleen Oomes, verpleegkundig consulent en oncologieverpleegkundige, LUMC, Leiden
  Binnen de palliatieve zorg willen we aansluiten bij wat de specifieke patiënt en zijn of haar naaste(n) nodig hebben in de laatste fase van het leven. Daarvoor is het belangrijk om de wensen, behoeften en vragen van patiënten en naasten in kaart te brengen en te bespreken. In het LUMC hebben we twee hulpmiddelen daarvoor ontwikkeld. De Leidse Gesprekshulp Palliatieve zorg is ontwikkeld op basis van de question-prompt-list uit Australië (Clayton, 2007). Het is een overzicht met gespreksonderwerpen en mogelijke vragen van patiënten, die de patiënt, naasten en ook de hulpverlener kunnen ondersteunen bij het inventariseren van belangrijke gespreksonderwerpen. De Wegwijzer is een overzicht van betrouwbare folders, brochures en websites, die patiënt en naasten kan helpen bij het zelf zoeken naar passende informatie.

  W2. Palliatieve zorg bij mensen met dementie. Margje Mahler, ouderenpsycholoog, eigenaar Kennis door Verbinding, Nijmegen
  Dementie is een progressief ziektebeeld. Palliatieve zorg maakt een belangrijk onderdeel uit van de zorg aan mensen met dementie. Maar wanneer start je? En wat maakt palliatieve zorg bij dementie anders? We wisselen interactief denkbeelden over dementie, palliatieve zorg, omgaan met gedrag en autonomie uit. Ook komen we tot praktische handvatten voor je dagelijkse werk.

  W3. Aandacht voor doodsangst. Danielle Zweers, verpleegkundig specialist i.o., UMC Utrecht
  Patiënten in de palliatieve fase kunnen doodsangst ervaren in de breedste zin van het woord, vooral als zij te horen krijgen dat zij niet meer beter worden. Doodsangst doet een groot beroep op ons als professionals. Als interventie hebben we het als verpleegkundigen vaak over het inzetten van experts, maar wat kunnen we zelf doen binnen de grenzen van onze verpleegkundige professie?  In deze workshop zullen we door het uitwisselen van ervaringen uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek komen tot een aantal do’s en don’ts.

  W4. Hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene? Josephine Aerts, uitvaart-rouw begeleiding Madeliefjes, Eindhoven
  Hoe betrek je familie in de laatste levensfase en na het overlijden? Om bijna iedere patiënt heen staat een familie. Met wensen, angsten en verlangens. Jouw rol als veilige basis in een moeilijke tijd is groot. Weten hoe jij dat doet, wat jou daarin gevormd heeft en ook wat je liever niet doet, maakt je vrijer in de omgang met de familie. Zo wordt het voor hen en ook voor jou een goede ervaring die waardevol is. In deze workshop krijg je zicht op jouw manier van verbinden en weer loslaten. Wat doe jij, wat doe je niet en wat zou je willen doen?

  W5. Nazorg aan naasten. Corrie Baars, verpleegkundige thuiszorg technologie (VTT), Vivent thuiszorg, ’s-Hertogenbosch en Ilona van der Loos, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie & palliatieve zorg, Vivent thuiszorg, ’s-Hertogenbosch
  In deze interactieve workshop gaan we in op de praktische kanten van het bieden van nazorg aan naasten in de thuiszorg. We geven inzicht in de rouwtaken, zoals deze door Manu Keirse beschreven zijn, en gaan in op welke rol de thuiszorgprofessional heeft bij deze taken. Daarnaast geven we jullie handvatten om deze nazorg te declareren bij de zorgverzekeraar. Er is in deze workshop volop ruimte voor jullie eigen ervaringen.

  W6. Leven is ook doodgaan – denk er over, praat er over. Leonie Vogels, psycholoog/trainer, Stichting STEM, Utrecht
  In deze workshop maak je kennis met een aantal verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot hun eindigheid. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om het contact over het levenseinde met jouw patiënten te openen. Een van de onderwerpen die voorbijkomen is hoe je zelf tegen je eigen eindigheid aankijkt en welke invloed dat dan heeft op de manier waarop je met anderen in contact bent over de laatste levensfase.

  W7. Humor in de palliatieve zorg
  Marcellino Bogers, was verpleegkundige en cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie’
  Lachen is gezond. De volkswijsheid zegt het al lang en ook in de wetenschap zijn de fysiologische effecten van de lach onderzocht én bewezen. Als copingstrategie biedt lachen talrijke kansen. Humor kan een wapen zijn tegen de droefheid en helpen om te ontsnappen aan neerslachtigheid. Tijdens deze workshop gaan we in op de werking, effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor in de palliatieve fase.
  _________________

  Ook aanwezig:

  Massage met infrarood voor het gehele lichaam. Bouw spanning en vermoeidheid af. Meer informatie: www.invitalisbenelux.com

  Belevingsgerichte zorg met de Qwiek.up. De Qwiek.up is een zorg ondersteunend product. Het kan cliënten op verschillende niveaus prikkels geven door middel van beelden op het plafond of de muur, ondersteund met muziek. Het product is erop gericht om cliënten mentaal te activeren, maar juist ook te laten ontspannen wanneer de situatie hierom vraagt. Meer informatie: https://qwiek.eu.

  Meer informatie: www.levensboom.com

  __________________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg, www.congressenmetzorg.nl.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die palliatieve en terminale zorg verlenen en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 28 maart 2018 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

  Kosten
  Tot en met 21 februari 2018 € 175, – excl. btw, na 21 februari € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de presentaties.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 21 maart 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 21 maart 2018 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en de workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren toegestuurd. Meld je aan door op de blauwe knop hieronder te klikken. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je meteen een bevestiging via de e-mail. Je toegangsbewijs wordt je uiterlijk vijf dagen voor het congres per post toegestuurd.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten en door de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) voor 1 punt in de categorie Vakbekwaamheid.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 28 maart 2018
   09:30 - 16:30
  Bedrag Vink aan
  StandaardprijsToon details + €195.00 (EUR)  


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  Locatie

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede