Zorg voor de palliatieve patiënt | 23 september 2022 | ReeHorst, Ede

Zorg verlenen aan patiënten die zich niet meer beter zullen worden is heel bijzonder en waardevol. Je streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en probeert het de patiënt of cliënt zo comfortabel mogelijk te maken. Je bestrijdt niet meer de ziekte, maar ziekteverschijnselen zoals pijn, benauwdheid of misselijkheid. Daarnaast bied je emotionele ondersteuning aan de patiënt of cliënt en diens naasten.

Tijdens het congres Zorg voor de palliatieve patiënt gaan we in op een aantal zaken waarmee je te maken krijgt in de palliatieve en terminale fase en weet je na afloop:

– Hoe je vragen op het gebied van zingeving signaleert en hoe je hier aandacht aan schenkt;
– Hoe je handelt als palliatieve sedatie nodig blijkt te zijn om klachten te verlichten;
– Waarom aandacht voor het feit dat je patiënt LHBTI+ is belangrijk is;
– Hoe je aan een kind vertelt dat ‘niet meer beter worden’ betekent dat iemand doodgaat;
– Hoe je met iemand met dementie het gesprek aangaat over de dood;
– Hoe je het medicijngebruik in de laatste fase optimaliseert;
– Hoe je patiënten en naasten een digitaal nalatenschap helpt voor te bereiden.


Programma

09.15 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Signaleren en verkennen van zingevingsvragen bij je palliatieve patiënt
Anne Wichmann, postdoc afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde, Radboudumc, Nijmegen
Elke verpleegkundige of verzorgende die betrokken is bij de zorg voor palliatieve patiënten zou in staat moeten zijn te herkennen dat een patiënt met zingevingsvragen zit en deze moeten verkennen. Op welke signalen moet je letten en hoe interpreteer je ze?

10.35 uur Palliatieve sedatie
Floor Bols, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, ETZ en Hospice de Sporen, Tilburg
Wat is palliatieve sedatie? Waarin verschilt het van euthanasie en hoe leg je dat uit?

11.00 uur  Palliatieve zorg in alle kleuren van de regenboog
Karin Pool, longarts, Rode Kruis Ziekenhuis, Beverwijk
LHBTI+: wist je dat mensen uit deze groep een hogere incidentie van een aantal gezondheidsproblemen hebben? Allereerst gaan we kort in op waar al die letters voor staan, en dan zullen we bespreken welke aandachtspunten er zijn. Hoe kun je als hulpverlener daar goede aandacht voor hebben en daarmee de (palliatieve) zorg optimaliseren?

11.25 uur Pauze

11.55 uur  Wat doen we met de kinderen?
Josephine Aerts, systemisch begeleider van gezin, school en organisatie met oog voor verlies, rouw en veerkracht. Met Liefde, Eindhoven
Hoe vertel je dat niet meer beter worden betekent dat iemand doodgaat? In iedere leeftijdsfase zijn er andere vragen, uitdagingen en kansen. Josephine begeleidt gezinnen en professionals in dit proces en vertelt vanuit de praktijk.

12.20 uur  Vooruitkijken als je leeft met dementie
Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist, Laurens, Rotterdam
Kun je wel over de dood praten met mensen met dementie? We gaan in Nederland vaak teveel uit van wat familieleden zeggen. Maar mensen met dementie kunnen zelf veel meer toevoegen aan hun verhaal dan we denken.

12.45 uur Niet-starten en stoppen van medische interventies aan het einde van het leven
Eric Geijteman, internist-oncoloog en postdoc onderzoeker, Erasmus MC Rotterdam
Als zorgverleners zijn we steeds beter in staat om mensen langdurig te laten leven. Dit betekent echter niet dat alles wat ingezet kan worden, ingezet moet worden. Bij de inzet van behandelingen, met name in de laatste fase van het leven, moeten we voortdurend de voor- en nadelen van de in te zetten medische interventie wegen.

13.10 uur Lunch

14.00 uur Workshopronde 1

15.00 uur Pauze

15.30 uur Workshopronde 2

16.30 uur Borrel


In de middag kun je deelnemen aan twee van de volgende workshops

W1. Signaleren en verkennen van zingevingsvragen bij je palliatieve patiënt
Anne Wichmann, postdoc afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde, Radboudumc, Nijmegen
Hoewel het communicatieonderwijs aan de zorgopleidingen goed is, blijkt in de praktijk dat je niet goed ziet of een patiënt of cliënt met zingevingsvragen zit. Wat verstaan we onder zingeving, hoe signaleer je vragen op dit gebied en hoe schenk je hier aandacht aan? In deze workshop gaan we interactief aan de slag met deze vragen.

W2. Palliatieve sedatie
Floor Bols, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, ETZ en Hospice de Sporen, Tilburg
In deze workshop geeft Floor jullie praktische handvatten mee met betrekking tot hoe te handelen en communiceren als er, op weg naar het sterven, verlaging van het bewustzijn nodig blijkt te zijn om klachten te verlichten.

W3. Meer dan praten, wat kun je doen?
Josephine Aerts, systemisch begeleider van gezin, school en organisatie met oog voor verlies, rouw en veerkracht, Met Liefde, Eindhoven
Woorden zorgvuldig kiezen. Luisteren op een manier die uitnodigt om te vertellen en samen aan de slag. Hoe verbind je je met kinderen en jongeren die in aanraking komen met ziekte en overlijden? Wat wordt er in jou geraakt, van je gevraagd ? En zeker ook: wat kan het je brengen als je het contact echt aangaat?

W4. Vooruitkijken als je leeft met dementie
Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist, Laurens, Rotterdam
Voor veel mensen is het idee van leven met dementie een angstbeeld. Als je dementeert kan je blik op de wereld om je heen veranderen. Wat betekent dit voor de waarden die je hecht aan het leven? En met wiens ogen kijken we naar de toekomst? Een verkenning over betekenis.

W5. Medicatiegebruik in de laatste levensfase
Eric Geijteman, internist-oncoloog, Erasmus MC, Rotterdam
Patiënten in de laatste fase van het leven gebruiken vaak veel medicijnen. Dat kunnen medicijnen zijn die in een eerder stadium voor behandeling of preventie van (chronische) ziekten zijn gestart. In de laatste fase van het leven treden er veranderingen op waardoor de inzet van deze medicijnen moet worden heroverwogen. In de praktijk vindt dit onvoldoende plaats. Tijdens de workshop bespreekt Eric de huidige praktijk en gaat hij in op de vraag hoe je het medicijngebruik in deze fase optimaliseert.

W6. Digitaal nalatenschap – kwestie van vroegtijdige planning?
Sander van der Meer, coördinator Digital Life Legacy en winnaar van de Dutch Funeral Award 2022-2024 in de categorie ‘Innovatie’
Iedereen bouwt bij leven een digitale nalatenschap op. Sander van der Meer komt uit de forensische, digitale opsporing bij de politie en is nu werkzaam voor het kennis- en expertisecentrum Digital Life Legacy. Deze workshop gaat over bewustwording, de (on)zin om zaken vooraf te regelen tot toegang in de telefoon en accounts van de overledene bij onbekende codes en wachtwoorden.


Ook aanwezig:

Crdl creëert momenten van betekenisvol contact tussen mensen met een fysieke of cognitieve beperking en hun dierbaren. Het instrument brengt een zintuiglijk verdiepende ervaring door de schoonheid van aanraking en geluid te verkennen. Zorgverleners gebruiken Crdl als een therapeutische interventie voor mensen met dementie, autisme, een verstandelijke of visuele beperking.

 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op vrijdag 23 september 2022 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 195,00 excl. btw (229,90 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden – ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
Annuleren is kosteloos tot 23 augustus 2022. Op en na 23 augustus wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 16 september 2022 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 16 september 2022. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten en door de SKGV voor 1,5 punt.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Vink eerst de juiste prijs aan
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.

– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

 

  • 23 september 2022
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Normale prijsToon details + €195,00 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: