[dit congres is verplaatst – deelnemers hebben hierover bericht ontvangen]

Op 27 februari 2024 organiseren we samen met het Kenniscentrum Kraamzorg het congres Zorg rondom de geboorte.

Ben jij kraamverzorgende en wil je meer weten over:

– hoe duidelijk communiceren ervoor zorgt dat je boodschap overkomt
– de nieuwe herregistratie-eisen van het Kenniscentrum Kraamzorg
– hoe je ouders begeleidt die afscheid moeten nemen van hun baby
– wat CenteringZorg inhoudt en wat jij eraan kunt hebben
– hoe je kunt reageren als je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten
– hoe je met mindful werken rust, overzicht en plezier in je werk brengt
– hoe je effectief kunt omgaan met de specifieke behoeften en communicatiestijlen van ouders met een lichte verstandelijke beperking
– hoe je verdacht letsel bij kinderen herkent
– hoe je het gesprek aangaat over een rookvrije start voor de pasgeborene
– welke rol je speelt in de zorg voor vrouwen die besneden zijn
en wil jij een influencer worden op het gebied van veilig slapen?

Kom dan op 27 februari naar het congres Zorg rondom de geboorte. Want jij maakt het verschil!


Programma

13.30 uur Ontvangst

14.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

14.10 uur 10 jaar Kenniscentrum Kraamzorg. Esther van der Zwan, directeur KCKZ

14.20 uur De kraamverzorgende: Holland’s Next Influencer? Myrna Linders, aios Maatschappij +Gezondheid/Jeugdgezondheid en lid adviescommissie Preventie Wiegendood van VeiligheidNL
In deze interactieve lezing gaan we in gesprek over veilig slapen. Ouders krijgen via (sociale) media regelmatig beeldmateriaal te zien waarop baby’s onveilig slapen. Aan ons de taak om ze van gedegen adviezen te voorzien en te helpen juiste keuzes te maken. Word jij als kraamverzorgende Holland’s Next Influencer op het gebied van veilig slapen?

14.45 uur Duidelijk communiceren. Dagmar Vriends, eigenaar, trainer en auteur van teken je boodschap
Er is meer voor nodig om de aandacht vast te houden, het brein te stimuleren en te zorgen dat belangrijke informatie goed ontvangen wordt! Als je de impact van jouw boodschap wilt vergroten, moet je ervoor zorgen dat je inspireert en het brein van de ander activeert. Zo kun je ervoor zorgen dat wat er gezegd wordt op de juiste manier binnenkomt en veel beter beklijft!

15.30 uur Pauze en bezoek stands

16.00 uur Sessieronde 1, keuze uit sessies 1, 2, 3, 4, 5 ,6

17.00 uur Pauze en bezoek stands

17.30 uur Sessieronde 2, keuze uit sessies 1, 2, 3, 7, 8, 9

18.30 uur Broodbuffet en bezoek stands. Met van 18.45 tot 19.15 uur een pauzeworkshop (vrije inloop):

Nieuw! Philips Avent: Een speen die het drinkritme van de baby volgt
Graag vertelt Dana Verstappen je meer over onze laatste innovatie op het gebied van flesvoeding. Onze nieuwe Natural Response babyfles met de Natuurlijke Zuigreflex speen is ontwikkeld met de steun van zorgverleners én gebaseerd op onderzoek naar hoe de melk uit de borst komt – en hoe baby’s het drinkritme van zuigen, slikken en ademen coördineren. De nieuwe speen geeft alleen melk af als de baby actief drinkt. Nieuwsgierig? Kom dan naar onze workshop! Ontdek de revolutionaire Natuurlijke Zuigreflex speen die het individuele drinkritme van een baby ondersteunt, net als aan de borst

[Deze pauzeworkshop wordt georganiseerd door Philips Avent.
Het Kenniscentrum Kraamzorg is niet betrokken bij of verantwoordelijk voor de inhoud ervan.]

19.30 uur Sessieronde 3, keuze uit sessies 4, 5, 6, 7, 8, 9

20.30 uur Borrel


Sessies

Aan welke drie sessies neem jij deel? Je kunt kiezen uit de volgende sessies.

Sessie 1. What’s up & what’s next, KCKZ?
Betty de Vries, inhoudelijk beleidsadviseur, KCKZ
Tijdens deze sessie krijg je een toelichting op de herregistratie-eisen ‘Norm 2023’ en uitleg over de (nieuwe) landelijke protocollen en andere KCKZ activiteiten die voor jou van belang zijn. Stel ook je vragen en geef opbouwende kritiek, tips en suggesties waarmee wij aan de slag kunnen.

Sessie 2. Rouw en verlies in de kraamweek
Hiske Kuilman, eigenaar De Babyverlies Academie en Hugo Magazine, spreker, trainer en coach
In een kraamweek waarin ouders afscheid nemen van hun pasgeboren baby is elk moment van waarde. Als kraamverzorgende heb jij hierin een belangrijke begeleidende rol. Meer professionele kennis en praktische handvatten kunnen jou helpen om ouders in deze week op een goede manier te begeleiden bij het welkom heten en afscheid nemen van hun baby.

Sessie 3. CenteringZorg: wat brengt het jou?
Katja van Groesen, voorzitter Stichting Centering Nederland
CenteringZorg is een andere manier van zorgverlenen: groepsgewijs, interactief en patiëntgedreven. De zorg wordt gecombineerd met interactief leren en het opbouwen van een netwerk. Kraamverzorgenden kunnen hierin als co-begeleider een belangrijke taak hebben. Maar wat brengt het jou als professional? Waar haal je energie uit? Wat kun je leren van elkaar en van zwangeren en ouders? Ervaar CenteringZorg en kijk wat het jou kan brengen!

Sessie 4. Ongewenste Intimiteiten in de kraamzorg
Jeroen Hindriks, seksuoloog en expert op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit en Christel van der horst, docent, trainer en expert op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit, Fabriek 69
Deze interactieve sessie geeft je inzichten en adviezen over hoe je met ongewenste intimiteiten om kunt gaan, wat je hiermee kunt doen, hoe je zelf je grenzen aangeeft binnen een gezin en hoe je dit goed bespreekbaar kunt maken en houden op de werkvloer als ook binnen de organisatie waarin je werkt. Vragen die aan bod zullen komen zijn o.a.: wat is grensoverschrijdend gedrag? Wanneer is iets grensoverschrijdend? Wanneer kan iets nog wel en wanneer niet? Hoe kun je reageren?

Sessie 5. Werk je niet druk, werk mindful
Ida Tuinhof, mindfulness- en compassietrainer, bedrijfsfysiotherapeut en eigenaar van Mindful werken in de zorg
Ervaar je werkdruk en loop je jezelf regelmatig voorbij? En wil je daar verandering in brengen? In deze sessie krijg je handvatten hoe je met aandacht voor jezelf én je cliënt kunt zorgen in de hectiek van de volle werkdag. Met mindful werken breng je rust, overzicht en plezier in je werk.

Sessie 6. Ouder(s) met een lichte verstandelijke beperking
Nellie Oversluizen, docent Verpleegkunde, Christelijke Hogeschool, Ede en een ervaringsdeskundige (vanuit SIEN), Sien behartigt de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk
Ontdek hoe je ouders met een lichte verstandelijke beperking kunt herkennen en effectief kunt omgaan met hun specifieke behoeften en communicatiestijlen. Leer praktische strategieën om hen te ondersteunen bij de zorg voor hun baby en creëer een veilige en liefdevolle omgeving. Samen werken aan een inclusieve kraamzorgervaring voor elk gezin, waarin elk kind de beste start krijgt die het verdient.

Sessie 7. Geen roze wolk, maar blauwe plekken…
Bertine Spooren, forensisch arts en gerechtelijk deskundige in strafzaken, Spooren educatie
Je voelt het als je binnenkomt, het dreigende huis. Hoe herken je verdacht letsel bij kinderen, wat doet het met je en wat kun je doen? In deze sessie is er veel ruimte voor kennis, ervaringen en tips.

Sessie 8. Rookvrij opgroeien: kraamverzorgenden helpen ouders
Clasien van der Houwen, gynaecoloog, voorzitter Taskforce Rookvrije Start, Trimbos instituut
Een rookvrije start voor ieder kind. Als kraamverzorgende kun je het verschil maken in jouw gezin. Maar hoe doe je dat op een manier die bij jou past? Hoe zorg je ervoor dat je gesprek prettig verloopt en ook kans van slagen heeft? Dat leer je tijdens deze sessie!

Sessie 9. Meisjesbesnijdenis
Charlotte Steuten stagiaire Pharos, student Global Health, VU Amsterdam,
We verwachten dat het aantal meisjes en vrouwen in Nederland uit landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt de komende jaren zal toenemen. Kraamverzorgenden spelen, samen met onder andere verloskundigen en gynaecologen, een belangrijke rol in de zorg voor besneden vrouwen. Tijdens de sessie krijg je meer informatie over dit onderwerp en een aantal praktische handvatten.


Ook aanwezig zijn:

La Roche-Posay is een dermacosmetisch huidverzorgingsmerk speciaal ontwikkeld voor de (zeer) gevoelige huid van pasgeborenen, baby’s, kinderen en volwassenen. Het brede productassortiment biedt opties voor dagelijkse verzorging én bij huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en irritaties bij baby en moeder.

Al ruim 60 jaar zet Medela zich in voor de gezondheid van mama’s en hun kindjes door de heilzame voordelen van borstvoeding en moedermelk. We zijn er voor hen en voor u met hoogwaardige producten, onderzoeken en educatie.

De bijzondere samenstelling van Sudocrem maakt het een uniek product. Het behandelt en voorkomt niet alleen luieruitslag, het helpt ook bij een ruwe, schrale, en geprikkelde huid en is bovendien geschikt om schaafwonden mee te behandelen.

 

VeiligheidNL heeft als missie om ernstige letsels bij kinderen te verminderen. Wij geloven dat de kans op (de ernst van) letsel, kleiner wordt als er wordt geïnvesteerd in een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind.

Nutricia gelooft dat de juiste voeding en support ieders gezondheid en welzijn ten goede komt. Vanaf de eerste 1000 dagen en telkens wanneer je ons nodig hebt. Wij zijn er voor jou, en voor de volgende generaties. Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s

 

 

Luiers en doekjes van Pampers. Ouders willen de beste luiers en babydoekjes om ervoor te zorgen dat hun baby zich droog, schoon en comfortabel voelt. Lees meer over al onze Pampers-producten en allerhande weetjes op www.pampers.nl

Inoli is speciaal ontwikkeld voor de droge, kwetsbare en gevoelige (baby)huid! • Met 100% natuurlijke oliën • pH huidneutraal. • Ondersteunt de natuurlijke huid barrière • Beschermt, verzorgt en reinigt de kwetsbare huid • Maakt/houdt de huid weer zacht en soepel • Bevat geen conserveermiddelen. • Zonder kleurstoffen en parabenen • Vegan

Wij zijn er als je ons nodig hebt! Van bedverhogers en douchekruk tot rugsteun. Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling? En ken je ons complete Kraamzorg leenhulpmiddelenpakket al? Regel het eenvoudig via medipoint.nl.

Davitamon: Hoge kwaliteit en betrouwbaarheid Met Davitamon kies je al sinds 1928 voor een betrouwbaar voedingssupplement van de hoogste kwaliteit. Conform richtlijnen en adviezen en op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Natalis, al 30 jaar DE partner van alle zorgverzekeraars voor het leveren van kraampakketten. Binnenkort ook DE partner voor alle producten rondom zwangerschap, bevalling, kraamtijd en eerste levensjaren van het kind.

Voor de beste start in het leven. Je kan bouwen op de deskundige kennis en kwaliteit van Philips Avent. Wij ontwerpen en produceren al 30 jaar producten die geïnspireerd worden door de natuur. Borstvoeding, flesvoeding of een combinatie, de producten helpen je bij het maken van de beste keuzes.

.

Het unieke ventielsysteem van Dr. Brown’s babyflessen zorgt voor drinken zonder weerstand, behoud van voedingsstoffen én helpt voedproblemen te verminderen. Dr. Brown’s ondersteunt ook de natale zorg. Kraamverzorgenden bieden we een speciaal introductiepakket aan. Nieuwsgierig? Kom langs bij onze stand!


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met het Kenniscentrum Kraamzorg.

Voor wie, wanneer en waar
Dit congres is bestemd voor kraamverzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op dinsdag 27 februari 2024 van 13.30 – 20.30 uur in ReeHorst in Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
Tot 27 januari 2024
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden van het Kenniscentrum Kraamzorg: € 69,00 excl. btw (€ 83,49 incl. btw)
Overigen: € 89,00 excl. btw (€ 107,69 incl. btw)

Op en na 27 januari 2024
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden van het Kenniscentrum Kraamzorg:
€ 79,00 excl btw (€ 95,59 incl. btw).
Overigen: € 99,00 excl. btw (€ 119,79 incl. btw).

Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post op het factuuradres dat je ingevuld hebt op het aanmeldingsformulier.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 27 januari 2024. Op en na 27 januari 2024 wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 20 januari 2024 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Kenniscentrum Kraamzorg voor 4,5 punt (2019 Categorie C) Scholing Verdieping algemene onderwerpen en (2023 Onderdeel D) Kennisoverdracht in grote groepen).

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 20 januari 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op via info@congressenmetzorg.nl.

Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.op het postadres dat je hebt opgegeven.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!

Als je je aanmeldt op je telefoon, denk er dan aan dat je eerst de juiste prijs moet aanvinken. Daarvoor moet je wellicht even je telefoon kantelen.

  • Vink eerst de juiste optie aan. De prijs die je ziet staan is inclusief BTW.
  • Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.
  •  27 februari 2024
     13:30 - 20:30
Details Prijs Vink aan:
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden tot 27 januariToon details + €83,49 (EUR)  
Overigen tot 27 januariToon details + €107,69 (EUR)  
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden op en na 27 januariToon details + €95,59 (EUR)   Startdatum verkoop
27 januari 2024
Overigen op en na 27 januariToon details + €119,79 (EUR)   Startdatum verkoop
27 januari 2024