Op 10 oktober 2023 organiseren we samen met het Kenniscentrum Kraamzorg het congres Zorg rondom de geboorte. Ben jij kraamverzorgende en wil je meer weten over:

– hoe duidelijk communiceren ervoor zorgt dat je boodschap overkomt
– de nieuwe herregistratie-eisen van het Kenniscentrum Kraamzorg
– hoe je ouders begeleidt die afscheid moeten nemen van hun baby
– wat CenteringZorg inhoudt en wat jij eraan kunt hebben
– hoe je kunt reageren als je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten
– hoe je met mindful werken rust, overzicht en plezier in je werk brengt
– hoe je verdacht letsel bij kinderen herkent
– hoe je het gesprek aangaat over een rookvrije start voor de pasgeborene
– welke rol je speelt in de zorg voor vrouwen die besneden zijn
en wil jij een influencer worden op het gebied van veilig slapen? Kom dan op 10 oktober naar het congres Zorg rondom de geboorte. Want jij maakt het verschil!


Programma

13.30 uur Ontvangst

14.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

14.10 uur 10 jaar Kenniscentrum Kraamzorg. Esther van der Zwan, directeur KCKZ

14.20 uur De kraamverzorgende: Holland’s Next Influencer? Myrna Linders, aios Maatschappij +Gezondheid/Jeugdgezondheid en lid adviescommissie Preventie Wiegendood van VeiligheidNL
In deze interactieve lezing gaan we in gesprek over veilig slapen. Ouders krijgen via (sociale) media regelmatig beeldmateriaal te zien waarop baby’s onveilig slapen. Aan ons de taak om ze van gedegen adviezen te voorzien en te helpen juiste keuzes te maken. Word jij als kraamverzorgende Holland’s Next Influencer op het gebied van veilig slapen?

14.45 uur Duidelijk communiceren. Dagmar Vriends Eigenaar, trainer en auteur van teken je boodschap
Er is meer voor nodig om de aandacht vast te houden, het brein te stimuleren en te zorgen dat belangrijke informatie goed ontvangen wordt! Als je de impact van jouw boodschap wilt vergroten, moet je ervoor zorgen dat je inspireert en het brein van de ander activeert. Zo kun je ervoor zorgen dat wat er gezegd wordt op de juiste manier binnenkomt en veel beter beklijft!

15.30 uur Pauze

16.00 uur  Sessieronde 1,  keuze uit sessies 1, 2, 3, 4, 5 ,6

17.00 uur  Pauze

17.30 uur  Sessieronde 2, keuze uit sessies 1, 2, 3, 7, 8, 9

18.30 uur  Broodbuffet

19.30 uur  Sessieronde 3, keuze uit sessies 4, 5, 6, 7, 8, 9

20.30 uur  Borrel


Sessies

Aan welke drie sessies neem jij deel? Je kunt kiezen uit de volgende sessies.

Sessie 1. What’s up & what’s next, KCKZ?
Betty de Vries, inhoudelijk beleidsadviseur, KCKZ
Tijdens deze sessie krijg je een toelichting op de herregistratie-eisen ‘Norm 2023’ en uitleg over de (nieuwe) landelijke protocollen en andere KCKZ activiteiten die voor jou van belang zijn. Stel ook je vragen en geef opbouwende kritiek, tips en suggesties waarmee wij aan de slag kunnen.

Sessie 2. Rouw en verlies in de kraamweek
Hiske Kuilman, eigenaar De Babyverlies Academie en Hugo Magazine, spreker, trainer en coach
In een kraamweek waarin ouders afscheid nemen van hun pasgeboren baby is elk moment van waarde. Als kraamverzorgende heb jij hierin een belangrijke begeleidende rol. Meer professionele kennis en praktische handvatten kunnen jou helpen om ouders in deze week op een goede manier te begeleiden bij het welkom heten en afscheid nemen van hun baby.

Sessie 3. CenteringZorg: wat brengt het jou?
Katja van Groesen, voorzitter Stichting Centering Nederland
CenteringZorg is een andere manier van zorgverlenen: groepsgewijs, interactief en patiëntgedreven. De zorg wordt gecombineerd met interactief leren en het opbouwen van een netwerk. Kraamverzorgenden kunnen hierin als co-begeleider een belangrijke taak hebben. Maar wat brengt het jou als professional? Waar haal je energie uit? Wat kun je leren van elkaar en van zwangeren en ouders? Ervaar CenteringZorg en kijk wat het jou kan brengen!

Sessie 4. Ongewenste Intimiteiten in de kraamzorg
Jeroen Hindriks, seksuoloog en expert op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit en Christel van der horst, docent, trainer en expert op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit, Fabriek 69
Deze interactieve sessie geeft je inzichten en adviezen over hoe je met ongewenste intimiteiten om kunt gaan, wat je hiermee kunt doen, hoe je zelf je grenzen aangeeft binnen een gezin en hoe je dit goed bespreekbaar kunt maken en houden op de werkvloer als ook binnen de organisatie waarin je werkt. Vragen die aan bod zullen komen zijn o.a.: wat is grensoverschrijdend gedrag? Wanneer is iets grensoverschrijdend? Wanneer kan iets nog wel en wanneer niet? Hoe kun je reageren?

Sessie 5. Werk je niet druk, werk mindful
Willem de Groot, mindfulnesstrainer
Ervaar je werkdruk en loop je jezelf regelmatig voorbij? En wil je daar verandering in brengen? In deze sessie krijg je handvatten hoe je met aandacht voor jezelf én je cliënt kunt zorgen in de hectiek van de volle werkdag. Met mindful werken breng je rust, overzicht en plezier in je werk.

Sessie 6. (Signaleren van) ouders met een licht verstandelijke beperking
Nellie Oversluizen, opleidingsdocent Verpleegkunde, Christelijke Hogeschool Ede en een ervaringsdeskundige
Omschrijving volgt

Sessie 7. Geen roze wolk, maar blauwe plekken…
Bertine Spooren, forensisch arts en gerechtelijk deskundige in strafzaken, Spooren educatie
Je voelt het als je binnenkomt, het dreigende huis. Hoe herken je verdacht letsel bij kinderen, wat doet het met je en wat kun je doen? In deze sessie is er veel ruimte voor kennis, ervaringen en tips.

Sessie 8. Rookvrij opgroeien: kraamverzorgenden helpen ouders
Clasien van der Houwen, gynaecoloog, voorzitter Taskforce Rookvrije Start, Trimbos instituut
Een rookvrije start voor ieder kind. Als kraamverzorgende kun je het verschil maken in jouw gezin. Maar hoe doe je dat op een manier die bij jou past? Hoe zorg je ervoor dat je gesprek prettig verloopt en ook kans van slagen heeft? Dat leer je tijdens deze sessie!

Sessie 9. Meisjesbesnijdenis
Charlotte Steuten stagiaire Pharos, student Global Health, VU Amsterdam,
We verwachten dat het aantal meisjes en vrouwen in Nederland uit landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt de komende jaren zal toenemen. Kraamverzorgenden spelen, samen met onder andere verloskundigen en gynaecologen, een belangrijke rol in de zorg voor besneden vrouwen. Tijdens de sessie krijg je meer informatie over dit onderwerp en een aantal praktische handvatten.


Ook aanwezig:

 

La Roche-Posay is een dermacosmetisch huidverzorgingsmerk speciaal ontwikkeld voor de (zeer) gevoelige huid van pasgeborenen, baby’s, kinderen en volwassenen. Het brede productassortiment biedt opties voor dagelijkse verzorging én bij huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en irritaties bij baby en moeder.

Al ruim 60 jaar zet Medela zich in voor de gezondheid van mama’s en hun kindjes door de heilzame voordelen van borstvoeding en moedermelk. We zijn er voor hen en voor u met hoogwaardige producten, onderzoeken en educatie.

De bijzondere samenstelling van Sudocrem maakt het een uniek product. Het behandelt en voorkomt niet alleen luieruitslag, het helpt ook bij een ruwe, schrale, en geprikkelde huid en is bovendien geschikt om schaafwonden mee te behandelen.

Inoli is speciaal ontwikkeld voor de droge, kwetsbare en gevoelige (baby)huid! • Met 100% natuurlijke oliën • pH huidneutraal. • Ondersteunt de natuurlijke huid barrière • Beschermt, verzorgt en reinigt de kwetsbare huid • Maakt/houdt de huid weer zacht en soepel • Bevat geen conserveermiddelen. • Zonder kleurstoffen en parabenen • Vegan

 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met het Kenniscentrum Kraamzorg.

Voor wie, wanneer en waar
Dit congres is bestemd voor kraamverzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op 10 oktober 2023 van 13.30 – 20.30 uur in ReeHorst in Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
Tot 10 september
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden van het Kenniscentrum Kraamzorg: € 69,00 excl. btw (€ 83,49 incl. btw)
Overigen: € 89,00 excl. btw (€ 107,69 incl. btw)

Op en na 10 september
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden van het Kenniscentrum Kraamzorg:
€ 79,00 excl btw (€ 95,59 incl. btw).
Overigen: € 99,00 excl. btw (€ 119,79 incl. btw).

Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post op het factuuradres dat je ingevuld hebt op het aanmeldingsformulier.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 10 september 2023. Op en na 10 september wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 3 oktober 2023 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kenniscentrum Kraamzorg.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op via info@congressenmetzorg.nl.

Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.op het postadres dat je hebt opgegeven.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
Vink eerst de juiste optie aan. De prijs die je ziet staan is inclusief BTW.
Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  10 oktober 2023
     13:30 - 20:30
Details Prijs Vink aan
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden tot 10 septemberToon details + €83,49 (EUR)  
Overigen tot 10 septemberToon details + €107,69 (EUR)  
Ingeschreven bij Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden op en na 10 septemberToon details + €95,59 (EUR)   Startdatum verkoop
10 september 2023
Overigen op en 10 septemberToon details + €119,79 (EUR)   Startdatum verkoop
10 september 2023

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: