Zorg rondom de geboorte | 3 of 9 november 2021 | Apenheul en Beekse Bergen

Let op: we hebben beide edities vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar het najaar. Alle deelnemers hebben hierover bericht gehad. Heb je niks ontvangen (check ook even je spambox) stuur dan een mailtje naar info@congressenmetzorg.nl.

Op 3 en 9 november 2021 organiseren we samen met het Kenniscentrum Kraamzorg het congres Zorg rondom de geboorte. Ben jij kraamverzorgende en wil je meer weten over:

– het belang van hechting
– wat je moet doen als je huiselijk geweld vermoedt
– wat je kunt doen als je cliënt een postpartum depressie heeft
– hoe vaders de kraamtijd ervaren
– wat er bijzonder is aan het verlenen van kraamzorg in een niet-traditioneel gezin
– hoe je om kunt gaan met agressie
– wat de invloed is van cultuur op zwangerschap en geboorte
– hoe je het gesprek aangaat met een verslaafde ouder
– hoe je humor kunt gebruiken in je werk
– wat de gevolgen en kenmerken zijn van armoede

en ben je benieuwd naar hoe de kraamtijd bij dieren verloopt?

Kom dan op 3 november 2021 naar de Apenheul in Apeldoorn of op 9 november 2021 naar Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Als de kraamzorg je dierbaar is!

Programma (onder voorbehoud)
13.30 uur Ontvangst
14.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers
14.10 uur  Moederzorg bij primaten. Dierenverzorger Apenheul/Beekse Bergen
Hoelang duurt de bevalling en de kraamtijd bij apen? Hoe leren aanstaande moederapen alles wat ze moeten weten? Apen zouden weleens hele goede tips kunnen hebben voor jonge moeders en misschien ook wel voor kraamverzorgenden.
14.35 uur Hechting, een goed begin!
Elma van Troost, psycholoog gespecialiseerd in zwangerschap, geboorte en jong ouderschap, praktijk Lytse Pop, Harlingen
Wanneer begint hechting? Waarom is de invloed van hechting zo groot? In deze lezing hoor je hoe de zwangerschap al een rol speelt, waarom hechting zo belangrijk is en hoe jij als kraamverzorgende een positieve bijdrage aan een veilige hechting kunt leveren in de kraamweek.
15.00 uur Niet pluis. Michaëla Hilhorst, kinderarts, BovenIJ ziekenhuis, Amsterdam en forensisch arts, GGD Utrecht (op 3 november ov)/ Sandra Notenboom, opleider/adviseur forensische verpleegkunde bij NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health), Utrecht (op 9 november)
15.30 uur Pauze en bezoek informatiemarkt
16.00 uur Sessieronde 1
17.00 uur Pauze en bezoek informatiemarkt
17.30 uur Sessieronde 2
18.30 uur Broodje met soep en bezoek informatiemarkt

19.00 – 19.30 uur Gesponsorde pauzeworkshop: ‘De kracht van melkvet’
Wetenschappelijke studies tonen aan dat het toevoegen van melkvet en melkvetmembranen (van nature aanwezig in borstvoeding) aan flesvoeding, een positief effect heeft op de weerstand en cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heeft melkvet een positief effect op de verteerbaarheid. Interessant? Kom dan luisteren naar het verhaal van Sophie Schutte, voedingskundige bij Hero Baby. 

19.45 uur Sessieronde 3
20.45 uur Afsluiten en borrel

Je kunt deelnemen aan drie van de volgende sessies:

Sessie 1. Niet pluis
Michaëla Hilhorst, kinderarts, BovenIJ ziekenhuis, Amsterdam en forensisch arts, GGD Utrecht (op 3 november)
Sandra Notenboom, opleider/adviseur forensische verpleegkunde bij NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health), Utrecht (op 9 november)

Als kraamverzorgende kun je een grote bijdrage leveren aan het signaleren van bijvoorbeeld kindermishandeling en huiselijk geweld. Toch wordt mishandeling te vaak over het hoofd gezien. Zou jij niet ook veel beter willen leren “kijken”? Wanneer zijn letsels eigenlijk verdacht? En welke oorzaken kunnen eraan ten grondslag liggen?

Sessie 2. Postpartum depressie en een gezonde hechtingsontwikkeling
Barbara Kerkhofs, docent, psycholoog, preverbaal EMDR-therapeut en video-interactiebegeleider, Babykennis Academie, Naarden
Een postpartum depressie kan grote gevolgen hebben voor de hechtingsontwikkeling van het jonge kind. Vroegtijdige signalering is van essentieel belang om die ontwikkeling zo weinig mogelijk te verstoren. Hoe is een postpartum depressie te herkennen?

Sessie 3. Vader op komst
Sander de Heer, presentator, vader en oprichter Papaklas, Amersfoort (op 3 november)
Willem Bisseling, literair agent en schrijver, Amsterdam (op 9 november)
Laten we het gewoon samen doen! Mannen die vader worden hebben vaak geen idee van wat ze te wachten staat. Ze komen terecht in een nieuwe, vaak mierzoete wereld, waar de meeste aandacht naar de zwangere vrouw gaat. Wat moet je als vader eigenlijk doen voorafgaand, tijdens en na een bevalling? Tijdens de sessie op 3 november zal Papaklas-initiatiefnemer Sander de Heer in gesprek gaan met kraamverzorgenden over het betrekken van de man bij de eerste dagen. Waar lopen zij tegenaan? Hoe kunnen we de man er nog beter bij betrekken?

Op 9 november leidt Willem Bisseling deze sessie. Hij schreef het boek Vader op komst, een praktische handleiding voor aanstaande vaders, maar ook voor moeders en professionals in de zwangerschapswereld. Met een frisse blik brengt Bisseling de huidige nog weinig geëmancipeerde wereld van kinderen krijgen in beeld en geeft hij tips hoe daar anders mee om te gaan. Als ouder én als professional.

Sessie 4. Niet-traditionele gezinsvormen
Sara Coster, kinderwenscoach en bestuurslid stichting Meer dan Gewenst, Amsterdam
Als kinderwenscoach begeleidt Sara LHBT’s en singles op het pad van hun kinderwens. Deze sessie gaat over de praktische aspecten van intake en verlenen kraamzorg bij niet-traditionele gezinsvormen, bijvoorbeeld donor, draagmoederschap, co-ouderschap en single ouderschap. Sara licht de verschillende gezinsvormen toe, vertelt waar je als kraamverzorgende tegenaan zou kunnen lopen, vertelt over communicatie en de terminologie en geeft praktische tips.          

Sessie 5. Omgaan met agressie
Jeannot Schmidt, trainer Kudding & Partners, Amsterdam
Als kraamverzorgende kun je met boos en agressief gedrag van zorgvragers en familie worden geconfronteerd. In meer of mindere mate kan dat spanning oproepen en zal dat de wederzijdse relatie en communicatie beïnvloeden. Het herkennen van signalen van stress en het kunnen controleren hiervan is een belangrijke voorwaarde om mentaal weerbaar op dit gedrag te kunnen reageren. In deze sessie leer je om soorten en uitingsvormen van emoties en agressief gedrag te herkennen en hierop te reageren.

Sessie 6. Cliënten met een migratieachtergrond
Fadua El Bouazzaoui, coördinator Voorlichters Gezondheid, Rotterdam
Rondom de geboorte en kraamperiode spelen cultureel en etnisch gerelateerde inzichten en gebruiken van de aanstaande moeder en kraamvrouw een grote rol. Juist in deze periode van het leven vervalt de barende of kramende vrouw in wat voor haar vertrouwd is. Ook haar gezins- en familienetwerk zal zich juist in deze bijzondere periode met veel onzekerheden, vast willen houden aan etnisch-cultureel specifieke inzichten en gebruiken. Wanneer de zorgverlener hier meer kennis over heeft, is het voor haar/hem gemakkelijker bepaalde gebruiken en inzichten te herkennen en hier in haar zorghandelen en advisering op af te stemmen.

Sessie 7. Hechting, een goed begin en jullie zijn daarbij!
Elma van Troost, psycholoog gespecialiseerd in zwangerschap, geboorte en jong ouderschap, praktijk Lytse Pop, Harlingen
Tijdens deze sessie gaan we met elkaar aan de slag rondom het thema hechting. Een waardevol en belangrijk onderwerp in jullie beroep. Wat gebeurt er als het misgaat met de hechting? Hoe geef je aandacht aan hechting en wat vertel je aan ouders? We wisselen uit, leren van elkaar. Op het einde van de sessie heb je helder hoe hechting invloed heeft op heel het verdere leven, heb je inspiratie opgedaan bij collega’s en heb je handvatten om met ouders in gesprek te gaan.

Sessie 8. Verslaafde ouders
Mary de Jong, senior preventieadviseur/CRAFT-trainer/coördinator Infectieziekten & Harmreduction, Iriszorg Arnhem (op 3 november)
Yvette Ruhl, senior preventiewerker, Novadic-Kentron/ Team Preventie Vught, Beekbergen (op 9 november)
Ruim een half miljoen kinderen heeft een ouder die last heeft van psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen hebben zelf een aanzienlijk grotere kans op verslaving of psychische problemen. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig aandacht te hebben voor deze kinderen, ook als er (nog) geen problemen (lijken te) zijn. Maar hoe ga je een gesprek aan met je cliënt over dit onderwerp? Hier gaan we tijdens deze sessie dieper op in.

Sessie 9. Humor als interventie
Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige, mede-eigenaar van Congressen MetZorg en medeauteur van het boek “Humor als verpleegkundige interventie 2.0”
De zorg rondom een pasgeborene is altijd spannend, vooral voor de jonge ouders. In deze vrolijke interactieve lezing wordt stilgestaan bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor. Als je daar meer van weet, kun je humor bewust inzetten en op een natuurlijke manier deel uit laten maken van je werk. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners.

Sessie 10.  Een baby krijgen in armoede
Marjolein Keij, projectleider/adviseur en Marjolein van Leeuwen, senior projectleider team Gezond Opgroeien, Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, Utrecht
Armoede heeft vaak  invloed op de eerste start van het leven. En vaak gaat armoede samen met meerdere problemen in een gezin. Werk je wel eens in gezinnen waarvan je vermoedt dat armoede een rol speelt? In deze sessie gaan we nader in op de gevolgen en kenmerken van armoede. En we besteden aandacht aan de veerkracht van ouders die in armoede leven. We geven handvatten waar jij wat aan hebt in je werk.

____________

Ook aanwezig:

Waarom Pampers®? Voor Pampers is de ontwikkeling van gelukkige, gezonde baby’s essentieel. Veiligheid komt op de eerste plaats: dagelijks passen we onze veiligheidsbelofte toe om de prestaties van onze luiers en het comfort en de veiligheid van baby’s te garanderen.

Met TeamTelefoon ben je samen bereikbaar via één telefoonnummer. De app zet de smartphones van teamleden om in teamtelefoons, waardoor het doorgeven of doorschakelen van de diensttelefoon niet meer nodig is. Zo komt goede zorg weer op de eerste plaats.

Philips Avent is trots op haar 35 jaar klinische ervaring in babyvoeding. Producten die werden ontwikkeld na uitvoerig onderzoek en klinische testen. En, nog belangrijker, die het resultaat zijn van wat mama’s ons vertellen. Philips Avent borstkolven en borstvoedingsaccessoires b.v. stellen moeders in staat om zo lang en comfortabel mogelijk borstvoeding te geven.

De borstvoedingsproducten van Medela zijn gebaseerd op meer dan 20 jaar wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met universiteiten, ziekenhuizen en onderzoeksinstituten wereldwijd. Op basis van hun inzichten en ontdekkingen ontwikkelt Medela geavanceerde technologieën die moeders helpen hun kindje te voeden met moedermelk.

Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.

Bij Nutricia geloven we in de kracht van voeding om een positief verschil te maken in gezondheid. Ruim 120 jaar geleden begon de rijke geschiedenis van Nutricia in Zoetermeer met gespecialiseerde zuigelingenvoeding. Innovatie staat voorop, met moedermelk als grootste inspiratiebron. De kwetsbare huid vraagt extra aandacht en verzorging. Daarom is er Inoli om je baby’s huidje (maar ook de oudere huid) goed te reinigen, te verzorgen en te beschermen. Inoli is vegan, pH-Huidneutraal en op basis van natuurlijke oliën. Inoli bevat geen conserveermiddelen, kleurstoffen en parabenen. Sudocrem Multi Expert verzacht en beschermt, bevat hypo-allergene Lanoline en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Het behandelt en voorkomt niet alleen luieruitslag, het helpt ook bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid. Het bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen waardoor het herstellend vermogen van de huid wordt ondersteund.

 

Duxxie.nl biedt het koop- én leenassortiment van meer dan 40+ leveranciers. Alle zorghulpmiddelen op één plek, zodat zorgprofessionals en consumenten gemakkelijk en snel online kunnen bestellen. En daarmee tijd besparen voor waar het echt om draait, zorg en aandacht voor de cliënt.

Geitenmelk wordt door velen als mild ervaren en vormt een goedgekeurde basis voor flesvoeding. Kabrita brengt de elementen voor een volwaardige voeding samen

.

Praktische informatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met het Kenniscentrum Kraamzorg.

Voor wie
Dit congres is bestemd voor kraamverzorgenden en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op 3 november 2021 van 13.30 – 20.30 uur in Apenheul te Apeldoorn en op 9 november 2021 in Beekse Bergen te Hilvarenbeek. Beide locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan kun je (bij Apenheul tegen betaling en bij Beekse Bergen gratis) parkeren op een van de parkeerplaatsen.

Kosten
Ben je ingeschreven in het Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden van het Kenniscentrum Kraamzorg, dan betaal je € 59,00 ex btw. Overigen betalen € 89,00 ex btw.

(Annulerings)voorwaarden
Je kunt je aanmelden tot respectievelijk 27 oktober en 2 november 2021. Bij annulering wordt € 15,- excl. btw administratiekosten in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na respectievelijk 27 oktober (voor het congres op 3 november) en 2 november (voor het congres op 9 november) is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Kenniscentrum Kraamzorg voor 4,5 punt (overig/algemene scholing norm 2016 en scholing verdieping algemene onderwerpen norm 2019).

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!  Vink eerst de juiste datum en het juiste bedrag aan
(en zet de datum van jouw keuze meteen in je agenda, deze staat niet in je bevestigingsmail).
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

  • Zorg rondom de geboorte in Apenheul
    3 november 2021
    13:30 - 20:45
  • Zorg rondom de geboorte in Beekse Bergen
    9 november 2021
    13:30 - 20:45
Details Prijs Vink aan
3 november 2021 - Prijs ingeschreven bij het Kwaliteitsregister KraamverzorgendenToon details + €59,00 (EUR)  
3 november 2021 - Prijs overigenToon details + €89,00 (EUR)  
9 november 2021 - Prijs ingeschreven bij het Kwaliteitsregister KraamverzorgendenToon details + €59,00 (EUR)  
9 november 2021 - Prijs overigenToon details + €89,00 (EUR)