Dat humor een belangrijk instrument in de zorg is, wordt onderkend door diverse landelijke richtlijnen en protocollen. Het positieve effect van humor als evidence-based interventie is wetenschappelijk aangetoond. Toch wordt er op de werkvloer niet uitgebreid stilgestaan bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor. Als je daar meer van weet, kun je humor bewust inzetten en op een natuurlijke manier deel uit laten maken van je werk.. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners. Op dit vrolijke symposium leer je:

  • hoe je humor kunt inzetten in je zorg voor patiënten met dementie
  • wat het belang en de lol is van denken ‘outside the box’
  • waarom humor zo belangrijk is in de relatie met je patiënt of cliënt
  • hoe je humor als interventie kunt inzetten in netelige situaties
  • hoe je met behulp van een provocatieve manier van coachen lastige gesprekken succesvol kunt laten verlopen.
  • hoe je met behulp van humor een plezierig werkklimaat kunt creëren

Programma (ov)

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Humor als interventie bij mensen met dementie
Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige, cabaretier en mede-auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’
Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zullen de confabulaties, misverstanden, versprekingen of verkeerde aannames als gevolg van dementie op de lachspieren werken. De kunst is om die lach te delen met de patiënt en familie, dat je de patiënt met waardigheid en respect uit een bepaalde situatie redt, en dat je niet lacht óm maar mét. Humor kan bijdragen aan acceptatie van veranderingen en tekortkomingen en heeft een positief effect op de relatie tussen de persoon met dementie, familie en de zorgverlener.

10.45 uur Het belang en de lol van denken ‘outside the box’
Suzanne Verheijden, strategisch Innovatie-adviseur en eigenaar, buro StrakZ
Creatief denken is DE vaardigheid voor de toekomst. Met creatieve denkvaardigheden en outside-the-boxwerkvormen kun je de leukste, meest effectieve, originele en vernieuwende ideeën verzinnen! In deze energieke lezing hoor je mooie voorbeelden, leer je de regels van brainstormen en ga je zelf aan de slag met grappige en educatieve werkvormen. Dikke kans dat je met een glimlach de deur uitgaat.

11.20 uur Koffie- en theepauze

11.45 uur Vrijwaar (bescherm) de spontane stagiair!
Leen De Koker, improvisatiespeler/-maker, TIM theater/Inspinazie, trainer/spreker en verpleegkundige, UPC KU Leuven
Een verhaal over stagiairs en verpleegkundigen, over professionele relaties en samenwerking, over humor en de meerwaarde van spontaniteit. Een pleidooi voor de zorg voor stagiairs, iets wat noodzakelijk is in een tijdperk van ernstig personeelstekort.

12.20 uur Dokter, mogen mijn sokken aanblijven?’
Mieke Kerkhof, gynaecoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch, columnist en schrijver
Mieke Kerkhof neemt je mee naar de spreekkamer. In haar voordracht ‘Dokter, mogen mijn sokken aanblijven?’ vertelt zij over de achtergrond van het contact tussen dokter en patiënt. Gêne, emotie, zenuwen, angst moeten gezien worden, anders doet de dokter zijn werk niet goed. Dat er dan een prachtige wisselwerking kan ontstaan, gepaard gaand met veel humor, is een unieke bijvangst, een win-winsituatie voor zowel de patiënt als de dokter.

12.55 uur Lunch

13.50 uur Gevoel voor humor in zorgsituaties
Sibe Doosje, humorpsycholoog, inspirator directeur Humorlab
Gevoel voor humor wordt door mensen hoog gewaardeerd. Humor leidt namelijk tot lachen, en lachen is gezond. Maar wat gebeurt er met humor in zorgsituaties? Hoe kun je dan humor en lachen bevorderen?

14.25 uur Provocatieve zorg
Jeroen Stek, provocatief & systeemtherapeut, trainer, coach en supervisor, Maarsingh en van Steijn, founder Mens2producties en trainer en meer, Zoetzuur Kumpany
De provocatieve stijl is een manier van werken die humor en uitdaging combineert met speelsheid en goed contact. In de lezing besteden we aandacht aan de oorsprong van de provocatieve therapie en aan de vooronderstellingen. Daarnaast komen enkele provocatieve interventies voorbij en maken we een verbinding naar de praktijk. Het beoogde doel is naast kennismaking, gereedschap aan te reiken waardoor in sommige lastige gesprekken het toch succesvol kan verlopen.

15.00 uur Koffie- en theepauze

15.25 uur (Verpleegkundig) leiderschap en humor
Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige, cabaretier en mede-auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’
In de hectische wereld van de gezondheidszorg, waar verpleegkundigen dagelijks worden geconfronteerd met uitdagingen en verantwoordelijkheden, kan humor een krachtig instrument zijn. Verpleegkundig leiderschap gaat verder dan het nemen van beslissingen en het coördineren van zorg; het omvat ook het vermogen om een lachend perspectief te behouden, zelfs tijdens stressvolle situaties.
Humor heeft een unieke manier om de sfeer te verlichten, spanning te verminderen en verbinding te creëren. Het vermogen om te lachen, zelfs in moeilijke tijden, maakt een verpleegkundig leider veerkrachtig en inspireert anderen.

16.00 uur Afsluiting en borrel 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie, wanneer en waar
Het congres is bestemd voor alle zorgverleners en vindt plaats op woensdag 10 april 2024 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 175, – excl. btw (€ 211,75 incl. btw) tot 10 maart 2024, op en na 10 maart betaal je € 195,- excl. btw (€ 235,95 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 10 maart 2024. Op en na 10 maart 2024 wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 3 april 2024 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 3 april 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Verpleegkundig Specialisten Register en door het KR V&V voor 4 punten en door de SKGV voor 1 punt.
Heb je een suggestie voor accreditatie door een bepaalde beroepsvereniging? Mail dan naar info@congressenmetzorg.nl. Bij voldoende interesse zullen we je verzoek in overweging nemen.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  10 april 2024
     09:30 - 16:15
Details Prijs Vink aan:
Prijs met korting tot 10 maart 2024Toon details + €211,75 (EUR)  
Prijs op en na 10 maart 2024Toon details + €235,95 (EUR)    vanaf:
10 maart 2024