Nu de vaccinatiegraad daalt, dreigen ziektes die we allang vergeten waren, weer terug te keren. Daarom is het hoog tijd dat we er een congres aan wijden, want: hoe zat het ook alweer? Hoe herkennen we die ‘vergeten’ ziektes, wat zijn de symptomen, de oorzaken, het verloop, de behandeling en de mogelijke complicaties? Waarom is vaccineren nog steeds van belang? En hoe leg je dat uit aan je patiënten/cliënten? Hoe meer je er zelf over weet, hoe beter je het aan anderen kunt uitleggen.

Na afloop van dit congres weet je onder meer:

• wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot de uitbraak van infectieziektes
• waarom het belangrijk is om ‘vergeten’ ziektes weer onder de aandacht te brengen om de vaccinatiebereidheid te verbeteren
• of de bof nog steeds voorkomt, bij welke symptomen je kunt denken aan mazelen en wat de mogelijke complicaties van rode hond zijn
• wanneer je alert moet zijn op polio, kinkhoest en meningokokken
• wat er bekend is over bijwerkingen van vaccins
hoe vaccins eigenlijk werken en
• hoe je door het stellen van de juiste vragen op het juiste moment iemand kunt motiveren

Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Stand van zaken met betrekking tot de uitbraak van infectieziektes
Geert van den Boogaart, hoogleraar Moleculaire Immunologie, Rijksuniversiteit Groningen
In Nederland daalt de vaccinatiegraad door verspreiding van desinformatie, wantrouwen in overheden en farmaceutische bedrijven, en verminderde angst voor zeldzame ziektes door vaccinatiesuccessen. Hierdoor zijn steeds minder mensen beschermd, wat leidt tot een heropleving van ziektes die niet meer voorkomen in het collectieve geheugen, zoals mazelen en kinkhoest. Maar hoe hoog is de vaccinatiegraad eigenlijk? En hoe groot is de opmars van deze vergeten ziektes? In deze lezing beoogt Geert van den Boogaart inzicht te geven in alle feiten en cijfers omtrent vaccinatie.

10.45 uur De geschiedenis van de vergeten ziektes
Charifa Zemouri, gezondheidswetenschapper gespecialiseerd in infectieziektebestrijding
Uit het oog, uit het hart, of is het eerder andersom? Veel infectieziekten kennen we nog slechts van naam, uit het rijksvaccinatieprogramma, of misschien zelfs als scheldwoord. Maar die ziektes zijn toch van de middeleeuwen, waarom dan nog vaccineren? Hoe kunnen we ziektes vergeten waar zoveel van onze voorouders aan zijn overleden? En waarom is het belangrijk om deze vergeten ziektes weer onder de aandacht te brengen, zowel in ons bewustzijn als in de praktijk, om de vaccinatiebereidheid te verbeteren? Tijdens deze lezing neemt dr. Charifa Zemouri ons mee van het Rifgebergte naar de Spaanse Griep en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor krijgen we een beter begrip van de huidige vaccinatieparadox en zien we hoe snel de geschiedenis zich kan herhalen. De lessen die we hieruit trekken, kunnen we toepassen in de praktijk om de vaccinatiebereidheid te vergroten.

11.20 uur Pauze

11.45 uur Mazelen, rodehond en bof
Kelli Tiggelman, arts Maatschappij + Gezondheid, Jeugdgezondheidszorg, bestuurslid AJN
Waar hebben we de afgelopen jaren de bof gezien in Nederland? Bij welke symptomen kun je denken aan mazelen? Wat zijn eigenlijk de mogelijke complicaties van rode hond? In deze presentatie nemen we de antwoorden op deze vragen door, bespreken we de behandelingen van deze infectieziekten en komt aan bod hoe we ons ertegen kunnen beschermen.

12.30 uur Polio, kinkhoest en meningokokken
Fatima Özer-Büyükçetin, waarnemend huisarts en huisarts-docent VOHA, Radboudumc, Nijmegen
Polio is nagenoeg uitgeroeid, of toch niet? Het afgelopen jaar heeft kinkhoest zijn opmars gemaakt, bij wie en wanneer moeten we alert zijn? En een van de grootste angsten van ongeruste ouders van zieke kinderen: ‘kan het meningitis zijn’? In deze presentatie nemen we beknopt polio, kinkhoest en meningokokken door, om inzicht te krijgen in het belang van bescherming tegen deze infecties.

13.15 uur Lunch

14.00 uur Bijwerkingen van vaccins
Agnes Kant, directeur, Lareb
Vaccins worden voor ze op de markt komen goed onderzocht. Maar een deel van de bijwerkingen, met name de zeldzamere en bijzondere, wordt pas duidelijk bij het gebruik in de praktijk. Hoe wordt de veiligheid bewaakt? Wat is er bekend over bijwerkingen van vaccins? Waar is hierover betrouwbare informatie te vinden en waarom is dit belangrijk?

14.35 uur Vaccins; hoe werken ze eigenlijk?
Patricia Bruijning-Verhagen, hoogleraar epidemiologie van vaccinaties en infectieziektenbestrijding
Uit gedragsonderzoek blijkt dat naarmate men meer kennis heeft over vaccins het vertrouwen in, en de bereidheid tot vaccinatie toeneemt. Om als zorgverlener het gesprek over vaccinatie aan te kunnen gaan, en om goede voorlichting te kunnen geven aan ouders en patienten is het daarom belangrijk om zelf ook te snappen hoe ze werken. Tijdens deze presentatie worden de immunologische basisprincipes van vaccineren uitgelegd en worden de verschillende typen vaccins besproken die in ons rijksvaccinatieprogramma worden gebruikt. We gaan daarbij in op vragen als: hoe werken vaccins en waar bestaan ze uit? Kan ons immuunsysteem vaccineren wel aan? Waarom kan ik soms toch besmet raken als ik gevaccineerd ben?

15.10 uur Pauze

15.30 uur ‘Dat maak ik zelf wel uit!’
Dagmar Vriends, eigenaar, spreker, auteur en trainer, Siss trainingen
‘Mensen veranderen niet door wat andere mensen tegen ze zeggen, mensen veranderen door wat ze zichzelf horen zeggen in reactie op anderen.’ Deze quote van Blaise Pascal (filosoof uit de 17de eeuw) is het uitgangspunt van de lezing ‘Dat maak ik zelf wel uit!’ Het gaat niet om het geven van de juiste adviezen, maar om het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. Hoe doe je dat? Wat zijn de juiste vragen? Wanneer is het beste moment? En wat is een Google-brein en hoe werkt het? En uit welke elementen bestaat motivatie eigenlijk? Allemaal vragen en onderwerpen waar we in deze ervaringsgerichte en interactieve lezing mee aan de slag gaan.

16.15 uur Einde


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Voor alle (jeugd- en kinder)verpleegkundigen, praktijkondersteuners, doktersassistenten en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 16 oktober november 2024 van 9.30-16.15 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 175, – excl. btw (€ 211,75 incl. btw) tot 16 september 2024, op en na 16 september betaal je € 195,- excl. btw (€ 235,95 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 9 oktober 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 16 september oktober 2024. Bij annulering op of na 16 september wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 9 oktober 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, KABIZ en NVvPO voor 4 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  16 oktober 2024
     09:30 - 16:15
Details Prijs Vink aan:
Prijs tot 16 september 2024Toon details + €211,75 EUR  
Prijs op en na 16 september 2024Toon details + €235,95 EUR    vanaf:
16 september 2024

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: