Foto via pexels.com

Zorg verlenen aan patiënten die binnen afzienbare tijd komen te overlijden is heel bijzonder en waardevol. Je streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en probeert het de patiënt of cliënt zo comfortabel mogelijk te maken. Je bestrijdt ziekteverschijnselen zoals pijn, benauwdheid of misselijkheid. Daarnaast bied je emotionele ondersteuning aan de patiënt of cliënt en diens naasten.

Tijdens deze studiedag gaan we in op een aantal belangrijke aspecten waar je als verpleegkundige of verzorgende mee te maken krijgt in de zorg voor terminale patiënten.

Wat kun je verwachten?

– Lenneke Edelman en Gerda Chevalking leggen je uit hoe het proces verloopt als iemand bewust stopt met eten en drinken
– Ginette Hesselmann vertelt je waarom een stervende kan gaan reutelen en hoe je naasten hierover gerust kunt stellen
– Floor Bols gaat in op de veel gestelde vraag of een patiënt kan kiezen tussen palliatieve sedatie en euthanasie
– Donald van Kollem gaat in op de zin en onzin van een wilsverklaring
– Olav Schuth bespreekt welke impact de dood op jou als zorgverlener kan hebben


Programma

 

09.30 uur Ontvangst
10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers
10.10 uur Bewust stoppen met eten en drinken. Lenneke Edelman, specialist ouderengeneeskunde, Laurens, Rotterdam
Hoe verloopt het proces als iemand bewust stopt met eten en drinken en wat is jouw rol als verpleegkundige of verzorgende daarbij?
10.40 uur Reutelen. Ginette Hesselmann, verpleegkundig specialist en consulent palliatieve zorg, UMC Utrecht
Waarom kan een stervende gaan reutelen en is daar iets aan te doen?
11.10 uur ‘Kan de patiënt kiezen tussen palliatieve sedatie of euthanasie?’  Floor Bols, specialist ouderengeneeskunde en palliatieve zorg, Thebe, Breda
Deze vraag wordt regelmatig gesteld, hoe leg je het verschil uit aan de patiënt en zijn of haar naasten?
11.40 uur Pauze
12.00 uur De zin en onzin over de wilsverklaring. Donald van Kollem, medeoprichter/eigenaar, Voor-Morgen
Wat houdt een wilsverklaring precies in en wanneer en hoe adviseer je je patiënt of cliënt er een te laten opstellen?
12.30 uur De impact van de dood voor zorgverleners. Olav Schuth, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts eerste lijn, Vivium
Zorgverlenen tijdens een stervensproces kan een behoorlijke impact hebben op jou als zorgverlener. Is daar wel aandacht genoeg voor?
13.00 uur Lunch
14.00 uur Workshopronde 1 (keuze tussen workshops 1, 2, 4 en 5)
15.00 uur Pauze
15.30 uur Workshopronde 2 (keuze tussen workshops 1, 2, 3 en 4)
16.30 uur Borrel


Workshops

Workshop 1. Bewust stoppen met eten en drinken
Gerda Chevalking, verpleegkundige palliatieve zorg, Laurens Thuiszorg Rotterdam en Lenneke Edelman, specialist ouderengeneeskunde, Laurens, Rotterdam
Zelf het overlijden inzetten door middel van bewust stoppen met eten en drinken; het komt steeds vaker voor. Het kan zowel een mooi proces zijn, maar ook heel moeizaam, zowel voor de patiënt als voor de naasten of hulpverleners. Waar ligt het verschil met euthanasie, welke zaken moeten goed voorbereid en besproken zijn en waar kan het misgaan? Tijdens deze workshop vertellen we je hier meer over.

Workshop 2. Reutelen
Ginette Hesselmann, verpleegkundig specialist en consulent palliatieve zorg, UMC Utrecht
Reutelen is een teken van de stervensfase. Het geluid wordt veroorzaakt door slijm in de bovenste luchtwegen. De last voor de patiënt is onduidelijk, maar het geluid is belastend voor naasten en zorgverleners. Dat reutelen kan voor naasten een stressvol symptoom zijn dat door meer factoren wordt beïnvloed dan de intensiteit van het geluid alleen. Adequate informatie en communicatie kunnen de last voor de naasten niet altijd verlichten. Wat kunnen zorgverleners bieden aan patiënten en naasten bij reutelen voorafgaand aan het overlijden?

Workshop 3. De zin en onzin van de wilsverklaring
Donald van Kollem, medeoprichter/eigenaar, Voor-Morgen
De groep 65+ zal over enkele jaren uit vijf miljoen mensen bestaan. De helft wordt ziek en velen worden wilsonbekwaam. Eén op de drie vrouwen krijgt met dementie te maken. Afhankelijkheid ligt dan op de loer. Wat kun je wel en wat kun je niet regelen met een wilsverklaring? Waarom is de gang naar de notaris af te raden? Wat is de rol van de (huis)arts? En, Is euthanasie een recht of een wens? Tijdens deze workshop krijg je antwoord op deze en andere vragen, zodat je je patiënten en cliënten hierover goed kunt informeren.

Workshop 4. Verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie
Floor Bols, specialist ouderengeneeskunde en palliatieve zorg, Thebe, Breda
Praten over het levenseinde wordt gelukkig steeds gebruikelijker. In deze gesprekken komen de onderwerpen ‘palliatieve sedatie’ en ‘euthanasie’ regelmatig aan de orde, waarbij de verwachtingen niet altijd juist blijken te zijn. Goede voorlichting hierover kan crisis aan het sterfbed voorkomen.

Workshop 5. De impact van de dood op de zorgverlener
Olav Schuth, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts eerste lijn, Vivium
De stervensfase en dood zijn een belangrijk onderdeel van je werk. Het is een intrigerende fase waarin je te maken hebt met heftige emoties en situaties. Door de dynamiek van het vak als zorgverlener wordt er weleens aan voorbijgegaan welke impact deze situaties kunnen hebben. Dit verdient meer aandacht en naar aanleiding van casuïstiek vanuit de praktijk staat Olav Schuth hierbij stil en gaat hij met jou als zorgverlener hierover het gesprek aan.


Praktische informatie

 

Organisatie
Deze studiedag wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
De studiedag is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden en overige geïnteresseerde zorgverleners.

Wanneer en waar
De studiedag vindt plaats op woensdag 2 oktober 2024 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 2 september 2024, op en na 2 september 2024 betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor de studiedag een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 25 september 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 2 september 2024. Bij annulering op of na 2 september wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 25 september 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor 5 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  2 oktober 2024
     09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Prijs met kortingToon details + €229,90 EUR  
Normale prijsToon details + €254,10 EUR    vanaf:
2 september 2024

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: