Ziekte, pijn en onrust kunnen de nachtrust verstoren. Terwijl (chronisch) zieke of kwetsbare mensen juist goed moeten slapen. Slaap versterkt het immuunsysteem, ondersteunt bij een genezingsproces en verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, een beroerte en dementie.

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol bij het signaleren, voorkomen en verhelpen van slaapproblemen. Maar waar moet je op letten? Hoe kom je erachter welke oorzaak er aan ten grondslag ligt en welke interventies kun je inzetten? Tijdens dit congres zullen slaapexperts zoals Eus van Someren je er van alles over vertellen. Na afloop weet je:

– Welke hersenmechanismen een rol spelen bij slapeloosheid
– Wat de belangrijkste aanbevelingen uit de Richtlijn zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen (september 2021) zijn
– Wat de kenmerken zijn van slaapapneu
– Wat je kunt doen bij nachtelijke onrust bij mensen met dementie
– Welke interventies je kunt inzetten bij ADHD-gerelateerde slaapproblemen
– Hoe je erachter komt of en welke psychische problematiek er aan ten grondslag ligt
– Wat de voordelen zijn van een powernap
– Hoe je iemand met nachtmerries kunt helpen


Programma 

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening
Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Hersenmechanismen van slapeloosheid
Prof. dr. Eus van Someren, hoofd afd. Slaap & Cognitie, Nederlands Herseninstituut, Amsterdam
Slapeloosheid, de meest voorkomende slaapstoornis, is iets heel anders dan te kort slapen. Terwijl je van te kort slapen slaperig wordt, blijven slapelozen overdag hyper. Slapeloosheid is ook de belangrijkste risicofactor voor depressie, angststoornissen en PTSS. Hoe komt dit en hoe voorkom je dit? Uit onderzoek naar hersenmechanismen blijkt ’s nachts iets mis te gaan in hersencircuits die emotie regelen. ‘Ergens een nachtje over slapen’ helpt dan niet: stress wordt niet verwerkt.

10.40 uur Kenmerken en gevolgen van slaapapneu
Freya Ruiter-Nouws, Clinical Expert Slaap & Diagnostiek, Vivisol Nederland BV
Wat is een obstructief slaapapneu (OSA) en wat is OSAS? Welke patiënten hebben slaapapneu en hoe vaak komt het voor? We gaan in op de oorzaken van slaapapneu en de gevolgen van onbehandeld OSAS. Ook bespreken we welke behandelingen er zijn en wanneer deze worden ingezet.

11.10 uur Koffie- en theepauze

11.40 uur Richtlijn zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen
Bianca van der Meulen, verpleegkundig specialist GGZ, PsyQ Hometeam, Den Haag 
Slaapproblemen komen we overal tegen in ons vak. In de Richtlijn zorg voor gezonde slaap en slaapproblemen is gepoogd eenduidige aanbevelingen te geven voor verpleegkundige zorg voor jeugdigen, volwassen en oudere patiënten op het gebied van slapen. Er wordt beschreven welke factoren van invloed zijn op het slaap-waakritme, wat er gebeurt bij verstoringen van dat ritme, wat je als verzorgende, verpleegkundige kunt doen qua verzamelen van objectieve en subjectieve gegevens of observaties, welke verpleegkundige interventies passend zijn bij de uiteenlopende slaapproblemen en op welke wijze je het verpleegplan evalueert.

12.15 uur Slaapstoornissen en psychische aandoeningen 
Marike Lancel, senior onderzoeker en bijzonder hoogleraar, GGZ Drenthe en Rijksuniversiteit Groningen
In de presentatie komt de wederzijdse relatie tussen slaap en slaapstoornissen en psychiatrische aandoeningen en psychisch functioneren aan de orde. Het belang van het herkennen en stellen van een slaapstoornis als co-morbide stoornis wordt uiteengezet. Als sprake is van een co-morbide slaapstoornis is het behandelen van belang, ook voor het beloop van de psychiatrische aandoening. Kort wordt ingegaan op de behandeling van insomniastoornis als co-morbide stoornis met behulp van cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i).

12.50 uur Lunch

13.50 uur Slaapproblematiek bij ADHD
Andreia Hazewinkel, psychiater, PsyQ en Brijder, Leiden
Tachtig procent van de mensen met ADHD heeft een slaapstoornis. Veel voorkomende problemen zijn laat inslapen, vaak wakker worden en niet uitgerust zijn. Een verlate biologische klok lijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Maar ook andere slaapstoornissen zoals rusteloze benen, slaapapneu en insomnie (psychologische aspecten van niet kunnen slapen) komen vaker voor bij ADHD. Dit is niet altijd bekend, dus mensen lopen lang met deze klachten door en dat kan veel gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid.

14.25 uur Slaapstoornissen bij dementie
Karin van Rijn, GZ-psycholoog/somnoloog, eigenaar Uitgerust Opstaan
Dementie heeft gevolgen voor het slaappatroon en slaapritme. Dit is vooral merkbaar naarmate de ziekte vordert. Dit is o.a. zichtbaar als in- en doorslaapproblemen, rusteloze slaap en dwalen in de nacht. Bij de ziekte van Alzheimer is verstoring van het normale slaappatroon kenmerkend. Bij Lewy body dementie zien we naast slaperigheid overdag vaak levendige dromen, hallucinaties en wanen.

15.00 uur Pauze 

15.30 uur Powernap 2 Perform
Alies Coster, slaapexpert en eigenaar Sucsleep   
Volgens de Gezondheidsraad (2015/2017) zijn er sterke aanwijzingen dat frequente nachtdiensten een effect hebben op de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten en slaapproblemen. Daarom worden interventies, zoals de powernap, geadviseerd om de schadelijke effecten van nachtdiensten te minimaliseren. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis een van de eerste ziekenhuizen die tijdens de nachtdienst de powernap implementeerde voor IC-verpleegkundigen. Op de IC werd een powernap-pod geïnstalleerd. Van de verpleegkundigen maakte 91% gebruik van de pod, 84% beoordeelde deze interventie als “goed”. Maar hoe pas je de powernap toe tijdens een nachtdienst? En wat vinden je collega’s daar van? Dat hoor je tijdens deze interactieve presentatie!

16.05 uur Dromen en nachtmerries
Anita van der Kooi, psycholoog, ITIP School voor Leven en Werk Dreamteam
Anita van der Kooi weet alles van het ontleden van dromen. Je kunt er namelijk ontzettend veel informatie uithalen. Over twijfels, onzekerheden, ambities en onuitgesproken wensen… Hoe stuur je dromen? En hoe zet je dromen in in het dagelijks leven?

16.40 uur Afsluiting en borrel 


Ook aanwezig:

Barry Emons is specialist in aangepaste bedden, snoezelruimtes en aangepast spelmateriaal. Ze ontwikkelen veilige bedden van hoogwaardige kwaliteit volgens de richtlijnen van de MDR. Gedreven door gemotiveerde medewerkers die innoveren, de cliënt centraal stellen en voldoen aan de zorgvraag van de doelgroep(en).

www.kicozo.info

Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verzorgenden, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 19 april 2023 van 9.30-16.40 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot en met 19 maart 2023, na 19 maart betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, het VSR en de NVvPO voor 5 punten.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 12 april 2023. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot en met 19 maart 2023. Bij annulering na 19 maart 2023 wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail).
Op en na 12 april 2023 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  • 19 april 2023
    09:30 - 16:40
Details Prijs Vink aan
Prijs na 19 maartToon details + €254,10 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: