Slaapstoornissen: oorzaken, gevolgen en interventies | 3 november 2022 | ReeHorst, Ede

Ziekte, pijn en onrust kunnen de nachtrust verstoren. Terwijl (chronisch) zieke of kwetsbare mensen juist goed moeten slapen. Slaap versterkt het immuunsysteem, ondersteunt bij een genezingsproces en verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, een beroerte en dementie.

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol bij het signaleren, voorkomen en verhelpen van slaapproblemen. Maar waar moet je op letten? Hoe kom je erachter welke oorzaak er aan ten grondslag ligt en welke interventies kun je inzetten? Tijdens dit congres zullen slaapexperts zoals Eus van Someren je er van alles over vertellen. Na afloop weet je:

– Welke hersenmechanismen een rol spelen bij slapeloosheid
– Wat de belangrijkste aanbevelingen uit de Richtlijn zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen (september 2021) zijn
– Wat de kenmerken zijn van slaapapneu
– Wat je kunt doen bij nachtelijke onrust bij mensen met dementie
– Welke interventies je kunt inzetten bij ADHD-gerelateerde slaapproblemen
– Hoe je erachter komt of en welke psychische problematiek er aan ten grondslag ligt
– Wat de voordelen zijn van een powernap
– Hoe je iemand met nachtmerries kunt helpen


Voorlopig programma (wordt aangevuld)

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening
Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Hersenmechanismen van slapeloosheid
Prof. dr. Eus van Someren, hoofd afd. Slaap & Cognitie, Nederlands Herseninstituut, Amsterdam
Slapeloosheid, de meest voorkomende slaapstoornis, is iets heel anders dan te kort slapen. Terwijl je van te kort slapen slaperig wordt, blijven slapelozen overdag hyper. Slapeloosheid is ook de belangrijkste risicofactor voor depressie, angststoornissen en PTSS. Hoe komt dit en hoe voorkom je dit? Uit onderzoek naar hersenmechanismen blijkt ’s nachts iets mis te gaan in hersencircuits die emotie regelen. ‘Ergens een nachtje over slapen’ helpt dan niet: stress wordt niet verwerkt.

10.40 uur Kenmerken en gevolgen van slaapapneu
Drs. Hans Hardeman, longarts en somnoloog, St. Antonius, Woerden
Wat is een obstructief slaapapneu (OSA)? Wat is het verschil tussen een verhoogde apneu-hypopneu index (AHI) en OSA? Welke behandelingen zijn er en wanneer worden ze ingezet? Hans Hardeman gaat hier op in aan de hand van de Richtlijn obstructief slaapapneu. Daarnaast bespreekt hij de net veranderde module OSA en comorbiditeiten.

11.10 uur Koffie- en theepauze

11.40 uur Richtlijn zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen
Bianca van der Meulen, verpleegkundig specialist GGZ, PsyQ Hometeam, Den Haag 
Slaapproblemen komen we overal tegen in ons vak. In de Richtlijn zorg voor gezonde slaap en slaapproblemen is gepoogd eenduidige aanbevelingen te geven voor verpleegkundige zorg voor jeugdigen, volwassen en oudere patiënten op het gebied van slapen. Er wordt beschreven welke factoren van invloed zijn op het slaap-waakritme, wat er gebeurt bij verstoringen van dat ritme, wat je als verzorgende, verpleegkundige kunt doen qua verzamelen van objectieve en subjectieve gegevens of observaties, welke verpleegkundige interventies passend zijn bij de uiteenlopende slaapproblemen en op welke wijze je het verpleegplan evalueert.

12.15 uur Slaapstoornissen en psychische aandoeningen 
Rixt Riemersma-van der Lek, psychiater en behandelcoördinator, Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie en voorzitter medische staf, GGz Drenthe
Slaapproblemen komen vaak voor bij psychische aandoeningen en deze beïnvloeden elkaar over en weer. Onderzoek naar het bestaan van een slaapstoornis geeft de mogelijkheid deze te behandelen en zal ook de behandeling van de psychische stoornis ten goede komen. Psychische aandoeningen hangen vaak sterk samen met de kwaliteit, de duur en/of de timing van de slaap. Daarnaast kunnen medicatie en lichamelijke aandoeningen een negatieve invloed hebben op de slaap.

12.50 uur Lunch

13.50 uur Slaapproblematiek bij ADHD

14.25 uur Slaapstoornissen bij dementie 

15.00 uur Pauze 

15.30 uur Powernap 2 Perform
Kasper Janssen, sportarts & powernapspecialist, Utrecht
Volgens de Gezondheidsraad (2015/2017) zijn er sterke aanwijzingen dat frequente nachtdiensten een effect hebben op de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten en slaapproblemen. Daarom worden interventies, zoals de powernap, geadviseerd om de schadelijke effecten van nachtdiensten te minimaliseren. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis een van de eerste ziekenhuizen die tijdens de nachtdienst de powernap implementeerde voor IC-verpleegkundigen. Op de IC werd een powernap-pod geïnstalleerd. Van de verpleegkundigen maakte 91% gebruik van de pod, 84% beoordeelde deze interventie als “goed”.
Maar hoe pas je de powernap toe tijdens een nachtdienst? En wat vinden je collega’s daar van? Dat hoor je tijdens deze interactieve presentatie!

16.05 uur Dromen en nachtmerries
Bas Klinkhamer, mededirecteur, ITIP School voor Leven en Werk en auteur van diverse boeken over dromen en nachtmerries
Bas Klinkhamer werkt dagelijks aan het ontleden van dromen. Je kunt er namelijk ontzettend veel informatie uithalen. Over twijfels, onzekerheden, ambities en onuitgesproken wensen… Hoe stuur je dromen? En hoe zet je dromen in in het dagelijks leven?

16.40 uur Afsluiting en borrel 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verzorgenden, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op donderdag 3 november 2022 van 9.30-16.40 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 29 september 2022, op en na 29 september betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, het VSR en de NVvPO voor 5 punten.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 27 oktober 2022. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 29 september 2022. Bij annulering op of na 29 september wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 27 oktober is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  • 3 november 2022
    09:30 - 16:40
Details Prijs Vink aan
Prijs tot 29 septemberToon details + €190,00 (EUR)  
Prijs na 29 septemberToon details + €210,00 (EUR)   Startdatum verkoop
29 september 2022

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: