Praten over de dood: vroegtijdige zorgplanning | 17 september 2021 | ReeHorst, Ede

Helaas hebben we moeten besluiten dit congres af te gelasten. Alle deelnemers hebben hierover een mail ontvangen. Heb je die niet ontvangen, check dan je spambox en stuur vervolgens een mailtje naar info@congressenmetzorg.nl


In een vroegtijdige zorgplanning leg je vast hoe een patiënt of cliënt de laatste fase van zijn of haar leven wil doorbrengen. Maar minstens zo belangrijk is het antwoord op de vraag wat iemand verwacht van het daadwerkelijke stervensproces en de dood. Ga jij daar het gesprek over aan? Hoe herken je of je patiënt met zingevingsvragen zit? Hoe stel je de juiste vragen zonder iemand te kwetsen en zonder dat je jezelf er ongemakkelijk bij voelt? En wat kun je doen als iemand niet wilsbekwaam is? Tijdens dit congres krijg je antwoord op deze en andere vragen en leer je:

– Wat vroegtijdige zorgplanning precies inhoudt en hoe het werkt in de praktijk
– Hoe je zingevingsvragen signaleert en verkent
– Hoe je het gesprek aangaat over doodgaan
– Welke manieren en middelen er zijn om te praten over de dood met mensen met dementie of een verstandelijke beperking
– Hoe je patiënten en naasten helpt vroegtijdig keuzes te maken ten behoeve van hun digitale nalatenschap

Programma

09.30 uur
Ontvangst

10.00 uur
Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur
Definitie Advance Care Planning
Doris van der Smissen, junior researcher Department of Public Health, Erasmus MC, Rotterdam
Vroegtijdige zorgplanning of Advance Care Planning (ACP) staat sterk in de belangstelling, maar een breed geaccepteerde definitie ontbrak nog. We bespreken de nieuwe, internationale definitie van ACP en aanbevelingen voor ACP in de praktijk. Dit kan richting geven aan de implementatie van ACP in de praktijk en in beleid en onderzoek.

10.35 uur
Signaleren en verkennen van zingevingsvragen bij je palliatieve patiënt
Anne Wichmann, onderzoeker, Radboud UMC, Nijmegen
Elke verpleegkundige of verzorgende die betrokken is bij de zorg voor palliatieve patiënten zou in staat moeten zijn te herkennen dat een patiënt met zingevingsvragen zit en deze moeten verkennen. Op welke signalen moet je letten en hoe interpreteer je ze?

11.00 uur
Praten over de dood: hoedoejedat?
Rob Bruntink, hoofdredacteur Pallium, auteur en eigenaar van bureau MORBidee, Hengelo
Vroegtijdige zorgplanning staat ten dienste van de zorg in de laatste levensfase. De dood is daarbij een niet te negeren onderwerp. Maar hoe snijd je dat aan, zonder de ander te kwetsen en zonder dat je jezelf daarbij ongemakkelijk voelt? In het boek ‘Ik weet niet dat ik zeggen moet’, dat binnenkort bij uitgeverij Ten Have verschijnt en geschreven is door Mariska Overman en Rob Bruntink, staan vele tientallen tips hiervoor. In de lezing presenteert Bruntink enkele highlights.

11.25 uur
Pauze

11.55 uur
Vroegtijdige zorgplanning in de praktijk
Fabienne Warmerdam, internist oncoloog/palliatief consulent, Zuyderland MC, Sittard/Geleen
Mirjam Willemsen, huisarts en palliatief patiënt, Heerlen
In regio Zuyderland MC heeft een ACP-project geleid tot een gezamenlijke aanpak door ziekenhuis en huisartsen, zodat het gesprek over de dood daadwerkelijk aangegaan wordt. Deze presentatie laat zien hoe.

12.20 uur
Vroegtijdige zorgplanning in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke beperking
Michael Echteld, lector Zorg Rond het Levenseinde, Expertisecentrum Caring Society/Avans Hogeschool, Breda
Mensen met een verstandelijke beperking leven langer dan voorheen en overlijden vaker aan chronische aandoeningen. Het belang van palliatieve zorg voor deze groep neemt daarmee toe. Maar palliatieve zorg in overleg met de cliënt staat nog in de kinderschoenen en het signaleren van belastende symptomen is moeilijk. Het Project SamenSpraak probeert hier verandering in te brengen.

12.45 uur
Vooruitkijken als je leeft met dementie
Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist, Laurens, Rotterdam
Kun je wel over de dood praten met mensen met dementie? We gaan in Nederland vaak teveel uit van wat familieleden zeggen. Maar mensen met dementie kunnen zelf veel meer toevoegen aan hun verhaal dan we denken.

13.10 uur
Lunch

14.00 uur
Workshopronde 1

15.00 uur
Pauze

15.30 uur
Workshopronde 2

16.30 uur
Borrel

In de middag kun je deelnemen aan twee van de volgende workshops: 

W1. Signaleren en verkennen van zingevingsvragen bij je palliatieve patiënt
Anne Wichmann, onderzoeker, Radboud UM, Nijmegen
Hoewel het communicatieonderwijs aan de zorgopleidingen goed is, blijkt in de praktijk dat je niet goed ziet of een patiënt of cliënt met zingevingsvragen zit. Wat verstaan we onder zingeving, hoe signaleer je vragen op dit gebied en hoe schenk je hier aandacht aan? In deze workshop gaan we interactief aan de slag met deze vragen.

W2. Vroegtijdige zorgplanning in de praktijk
Fabienne Warmerdam, internist oncoloog/palliatief consulent, Zuyderland MC, Sittard/Geleen
Mirjam Willemsen, huisarts en palliatief patiënt, Heerlen
In regio Zuyderland MC werden ACP-projecten opgestart in de eerste- en tweede lijn. Het betrof een project met als doel om met alle ouderen in de huisartsenpraktijken een gesprek over wensen en grenzen aan te gaan en een transmuraal project genaamd ‘Gewenste Zorg in de Laatste Levensfase’. Het bleek echter dat vooral de medisch specialist niet gewend was aan de surprise question en het voor de huisartsen ook lastig was het gesprek aan te gaan zolang de specialist nog ‘doorbehandelde’. Vandaar nu een gezamenlijke aanpak waarbij ACP zowel vanuit de huisartsen breed wordt ingezet als in het ziekenhuis in de zorgpaden wordt ingebouwd. Wil je hier meer over weten, kom dan naar deze workshop!

W3. Vroegtijdige zorgplanning in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke beperking
Michael Echteld, lector Zorg Rond het Levenseinde, Expertisecentrum Caring Society/Avans Hogeschool, Breda
Er is breed gedragen consensus dat mensen met een verstandelijke beperking betrokken moeten worden bij beslissingen over hun palliatieve zorg. Gezamenlijke besluitvorming is bij mensen met een verstandelijke beperking echter ingewikkeld, omdat zij niet altijd wilsbekwaam zijn voor de te nemen beslissingen en niet altijd in staat zijn om hun voorkeuren duidelijk te maken. Betrokkenheid van familie, andere wettelijk vertegenwoordigers of anderen die de persoon goed kennen is essentieel. Tijdens deze workshop wordt het Project SamenSpraak toegelicht, dat als doel heeft met behulp van PALLI, een recent ontwikkeld en gevalideerd instrument, de palliatieve fase tijdig te herkennen en gezamenlijke besluitvorming te stimuleren.

W4. Vooruitkijken als je leeft met dementie
Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist, Laurens, Rotterdam
Voor veel mensen is het idee van leven met dementie een angstbeeld. Als je dementeert kan je blik op de wereld om je heen veranderen. Wat betekent dit voor de waarden die je hecht aan het leven? En met wiens ogen kijken we naar de toekomst? Een verkenning over betekenis.

W5. Vroegtijdige zorgplanning: digitale nalatenschap
Erica Witkamp, Lector Zorg om Naasten, Hogeschool Rotterdam
Als iemand overlijdt blijven veel gegevens over hun ‘digitale ik’ achter op mediadragers (laptop, smartphone, etc.) of op het internet. Uit het beperkte onderzoek dat daarnaar gedaan is, blijkt dat veel mensen hiervoor niks geregeld hebben en ook dat zorgverleners daarover nog nauwelijks met hun patiënten of cliënten praten. Help jij patiënten en naasten om zich hier op voor te bereiden en zo ja, hoe? In deze workshop ga je aan de hand van verschillende (creatieve) werken hierover met elkaar in gesprek. Welke (morele) dilemma’s zijn er zoal en hoe kun je patiënten en naasten helpen vroegtijdig keuzes te maken in het voorbereiden van een digitale nalatenschap?


Ook aanwezig:

CRDL [Cradle] is een innovatief hulpmiddel dat een nieuwe vorm van (non-verbale) communicatie mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Het instrument helpt sociaal isolement te doorbreken voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie.

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg is hét centrale aanspreekpunt voor alle vragen rond kinderpalliatieve zorg in Nederland. Gebaseerd op inzichten van kind, gezin en werkvloer initiëren wij onderzoek, richtlijnontwikkeling, scholing en beleidsontwikkeling. Ontwikkeling, implementatie en scholing over vroegtijdige zorgplanning is een van onze speerpunten.


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overig geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op vrijdag 17 september 2021 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 195,- excl. btw (235,95 incl btw). Je ontvangt ongeveer zes weken voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

 


(Annulerings)voorwaarden  –
ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
Je kunt je aanmelden tot 10 september 2021. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer zes weken voor het congres, als we zeker weten dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 10 september 2021 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor vijf punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

  • 17 september 2021
    09:30 - 16:30

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: