Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

Als verpleegkundige heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Tijdens dit congres dat we samen met E-nursing organiseerden, kregen de deelnemers onder meer antwoord op de volgende vragen:

– Welke mechanismen spelen een rol bij pijn?
– Wanneer is het voorschrijven van opioïden zinvol en wanneer niet?
– Met welke complementaire zorginterventies valt de meeste winst te behalen?
– Welke rol speelt het brein bij chronische pijn?
– Hoe en wanneer schrijf je medicinale cannabis voor?
– Welke medische interventies kun je inzetten bij pijn in de palliatieve zorg?
– Is iemand overleden mét of juist vanwege pijnstillers?

Het congres werd door de deelnemers gewaardeerd met een 8,3! (Op een respons van 92% van de aanwezige deelnemers)

Enkele opmerkingen uit de evaluaties:

 • Zeer waardevolle dag
 • Grappig, indrukwekkend, interessant
 • Goede sfeer
 • Complimenten!
 • Allemaal goede lezingen
 • Verrassend leuk congres
 • Goede programmering met uitstekende en boeiende sprekers
 • Geweldige onderwerpen en sprekers
 • Bedankt voor deze leerzame dag
 • Goede opzet met goede en leuke sprekers
 • Prima congres
 • Zeer gevarieerd programma, dag is omgevlogen!
 • Goed geregeld, ben zeer tevreden
 • Veel afwisseling, erg leuk!
 • Een goed samengesteld congres met boeiende onderwerpen, chapeau!
 • Topcongres!
 • Ga zo door, het inspireert!

_______________

Ook aanwezig waren:

Eurocept Pharmaceuticals houdt zich bezig met de ontwikkeling, registratie, farmacovigilantie, marketing en verkoop van geneesmiddelen. Door een unieke combinatie van medische thuiszorg, gekwalificeerde zorgprofessionals (Homecare), beschikbaarheid en kennis van geneesmiddelen (Pharmaceuticals) levert Eurocept een hoge kwaliteit zorg aan mensen thuis.

 

 

Van Lent Systems is al meer dan dertig jaar een belangrijke leverancier van velerlei medische hulpmiddelen. Binnen pijnbestrijding bieden wij bijvoorbeeld onze i-Pulz. Dit is een klein, draagbaar digitaal TENS-apparaat dat van buiten het lichaam verlichting biedt bij pijn zonder bijwerkingen.

 

De producten en diensten van B. Braun vinden hun weg naar medische groothandels, ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen. Ze staan voor kwaliteit, veiligheid, gebruiksgemak en comfort. Naast het ontwikkelen en leveren van producten, heeft B. Braun zich erop toegelegd met onze expertise zorgaanbieders te ondersteunen.

 

schwa-medico is producent en leverancier van elektrostimulatieapparatuur en marktleider op het gebied van TENS (=Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) en EMS (Electrical Muscle Stimulation). schwa-medico Nederland is onderdeel van een international en beschikt over een eigen wetenschappelijk centrum.

 

De Patiëntentenvereniging CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) is er voor haar 2000 leden en de 5000 nieuwe patiënten die er jaarlijks CRPS krijgen. De vereniging is sterk in informatie, lotgenotencontact en ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. Ze timmert aan de weg met Vitamine C als preventie na een breuk.

 

Pijn is het grootste probleem in de moderne geneeskunde. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd meer dan 1,5 miljard mensen lijdt aan chronische pijn, meer dan 21% van hen zelfs langer dan 20 jaar. Adequate pijnbehandeling is vaak niet beschikbaar of moeilijk toegankelijk. Als specialist wil Grünenthal dit probleem oplossen.

Sermos is al jaren actief met monitoring van chronische- en postoperatieve pijn bij patiënten die het ziekenhuis hebben verlaten. Met de aanvullende app “Operatiecoach” begeleiden we bovendien patiënten effectief om de pijn zoveel als mogelijk te beheersen

Takeda is een patiëntgericht, op waarden gebaseerd, R&D gedreven, wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf dat zich inzet om een betere gezondheid en een heldere toekomst te bieden aan mensen wereldwijd. Onze passie en het nastreven van mogelijk levensveranderende behandelingen voor patiënten zijn diepgeworteld in ons 238-jarig bestaan.


Dit congres werd georganiseerd door Congressen MetZorg en E-nursing, www.e-nursing.nl.

 

 •  8 november 2019
   09:30 - 17:00