Dit congres is verplaatst van 9 juni naar 26 september!

Probleemgedrag komt regelmatig voor bij mensen met een matige verstandelijke beperking (MVB). Als iemand met MVB zich ongewenst of zelfs agressief gedraagt, is daar een oorzaak voor. Maar hoe kom je achter die oorzaak? Tijdens dit congres belichten we enkele mogelijke oorzaken van gedragsproblemen, krijg je inzicht in wat je eigen aandeel daarbij is en gaan we in op hoe jij als professional ook in lastige situaties aansluiting kunt vinden bij je cliënt.

Na het congres ben je op de hoogte van:

 • Hoe je somatische oorzaken van probleemgedrag herkent-
 • Hoe je psychiatrische stoornissen op tijd onderkent
 • Hoe erkenning van traumatische ervaringen kan bijdragen aan herstel
 • Wat je kunt doen bij slaapproblemen
 • Hoe je het kiezen en eten van (gezonde) voeding kunt stimuleren
 • Hoe je dementie tijdig kunt signaleren
 • Wat je kunt doen als je morele stress ervaart
 • Waarom het belangrijk is dat je dichtbij jezelf en je eigen werk- en levenservaring blijft
 • En waarom het belangrijk is dat je je bewust bent van je eigen aandeel

Programma (onder voorbehoud)

09.30 uur
Ontvangst

10.00 uur
Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur
Hoe herken je somatische oorzaken van probleemgedrag?
Daphne Konz, arts VG/docent/trainer/consulent/eigenaar, Uit de Praktijk Trainingen en Consultatie
Lichamelijke problemen kunnen zich bij mensen met MVB presenteren als gedragsverandering of probleemgedrag. Dit geldt bijvoorbeeld voor schildklierziekten, problemen met het maag- en darmstelsel of infecties. Het is belangrijk dat professionals die werken met mensen met MVB enige basiskennis hebben over ziektebeelden die vaker voorkomen bij deze doelgroep en dat ze een ongewone presentatie ervan kunnen herkennen.

10.40 uur
Trauma bij mensen met MVB: bespreking van casuïstiek
Leonie Stokkentre, orthopedagoog generalist, EMDR-practitioner, Kind & Jeugd
Tijdens deze lezing word je aan de hand van casuïstiek meegenomen in de werkwijze van Leonie Stokkentre bij traumagerelateerde problematiek bij mensen met MVB. Besproken wordt hoe trauma herkend wordt, hoe traumasensitiviteit in een team kan bijdragen aan herstel en hoe een mogelijke behandeling eruit kan zien.

11.10 uur
Koffie- en theepauze

11.35 uur
Onrust in de nacht: wat zijn de oorzaken van slaapproblemen en wat kun je eraan doen?
Naomi van den Broek, arts voor verstandelijk gehandicapten en somnoloog, Centrum voor Slaapgeneeskunde, Kempenhaeghe
Deze presentatie gaat in op slaapproblemen bij mensen met MVB. Hoe presenteren ze zich, hoe kunnen ze in kaart gebracht worden en welke aandachtspunten zijn van belang om de slaap te verbeteren?

12.05 uur
Kiezen en eten van (gezonde) voeding door mensen met MVB
Hennie Boeije, programmaleider Zorg en participatie van mensen met chronische aandoeningen, Nivel
Eten gaat naast voeding ook om gezelligheid, structurering van de dag en autonomie. Nivel heeft mensen met (M)VB en naasten gevraagd naar de keuze van maaltijden, naar gezonde voeding en lekker eten, knelpunten en hulp. Zo kunnen we met maaltijden en ondersteuning goed aansluiten bij hun leefwereld.

12.35 uur
Dementie bij VB: gedragsveranderingen als vroege alarmbel?
Alain Dekker, hoofd afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO), Alliade
In deze lezing beantwoordt Alain Dekker veelgehoorde vragen over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking: Waarom komt dementie steeds vaker voor? Waarom is het belangrijk om te weten of iemand dementie heeft? Waarom is het lastig(er) vast te stellen bij mensen met VB? Wat is de reden dat mensen met downsyndroom zo’n hoge kans hebben op Alzheimer? Hoe kunnen we dementie tijdig signaleren? Daarbij neemt hij je mee in uitkomsten van groot Nederlands en Europees onderzoek naar gedragsveranderingen bij dementie: welke gedragsveranderingen zijn vroege alarmbellen?

13.05 uur
Lunch

14.00 uur
Van morele stress naar morele veerkracht
Gytha Tijhaar, coördinator, Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE)
Niet de goede zorg kunnen bieden zoals jij eigenlijk vindt dat moet, je collega denkt er echt heel anders over … en hoe kun je je eigenlijk verenigen met besluiten waar je eigenlijk niet achter kunt staan? Wat doet deze tegenstrijdigheid met ons en hoe behouden we onze veerkracht? Aan de hand van praktijkvoorbeelden neemt Gytha jullie mee in de begrippen morele stress en werken aan morele veerkracht.

14.30 uur
Psychiatrische problematiek
Jan van Stek, psychiater, VGG-net
De relatie tussen een psychiatrische stoornis en een verstandelijke beperking is complex. Psychiatrische stoornissen worden niet altijd herkend bij mensen met een matige verstandelijke beperking, wat ertoe kan leiden dat ze niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben, waardoor ze onnodig lijden. In zijn lezing gaat Jan van Stek in op het belang van en de problemen met diagnostiek bij mensen met MVB. Vervolgens besteedt hij aandacht aan de behandeling: in hoeverre reguliere behandelingen en richtlijnen te gebruiken zijn, dan wel aangepast moeten worden.

15.00 uur
Pauze

15.30 uur
Duurzaam kennis-maken: jij en de ander in complexe zorg
Gustaaf Bos, onderzoeker en universitair docent, Universiteit voor Humanistiek, vakgroep Zorgethiek
Om een ander goed te begeleiden moet je als zorgprofessional die ander kennen. En om die ander te kennen moet je jezelf kennen. Vanuit jouw specifieke menszijn en context ‘maak je kennis’ met de ander in diens specifieke menszijn en context. Die ander zit daarbij in een afhankelijkheidspositie ten opzichte van jou, zeker wanneer hij of zij jou niet (eenduidig) verbaal kan corrigeren of aanvullen. Het komt er helemaal op aan wanneer er sprake is van vastlopende situaties. Dan vraagt het durf, creativiteit en onderling vertrouwen van en tussen professionals en verwanten om een open blik te houden, en je niet verschuilen achter ‘veilige’, maar soms onvoldoende werkzame protocollen en checklists. Gustaaf Bos gaat hier op in aan de hand van de bevindingen van Project WAVE.

16.00 uur
Probleem of juist oplossing?
Geert Bettinger, trainer/coach/docent
Geert gaat op een interactieve wijze met de zaal aan de slag om te kijken naar zogenoemd probleemgedrag of onbegrepen gedrag. Dit om bewustwording van ieders aandeel in genoemd gedrag te verkrijgen. Door alledaagse praktijksituaties als voorbeeld te nemen, zal men zich direct bewust gaan worden van zijn specifieke aandeel in dit onbegrepen gedrag.

16.30 uur
Afsluiting en borrel


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Dit congres is bestemd voor iedereen die professioneel betrokken is bij mensen met een matig verstandelijke beperking: begeleiders, verpleegkundigen, gedragskundigen, orthopedagogen, AVG-artsen en andere belangstellenden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op dinsdag 26 september 2023 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 170,00 excl. btw (€ 205,70 incl. btw) tot 26 augustus 2023, op en na 26 augustus betaal je € 190,00 excl. btw (€ 229,90 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor verpleegkundigen bij het KR V&V voor 5 punten.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 19 september 2023. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 26 augustus 2023. Bij annulering op of na 26 augustus 2023 wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail).
Op en na 2 juni 2023 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

 Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

 •  26 september 2023
   09:30
Details Prijs Vink aan
Prijs tot 26 augustus 2023Toon details + €205,70 (EUR)  
Prijs op en 26 augustus 2023Toon details + €229,90 (EUR)   Startdatum verkoop
26 augustus 2023

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: