In Nederland lijden naar schatting 15.000 mensen op jonge leeftijd aan een vorm van dementie. Bij deze mensen begint het ziekteproces al ver voor hun 65e jaar. Jonge mensen met dementie vragen om zorg en zorgvoorzieningen die passen bij hun levensfase. Hun zorgbehoefte verschilt wezenlijk van die van ouderen met dementie.

Tijdens deze studiedag:

– hoor je welke impact dementie op jonge leeftijd kan hebben op naasten
– gaan we in op nieuwe ontwikkelingen rondom de behandeling van jonge mensen met dementie
– leer je hoe je rode vlaggen herkent en daardoor snel tot een juiste diagnose kunt komen
– komt focussen aan bod, een methode om probleemgedrag hanteerbaar te maken
– krijg je inzicht in waarin FTD, DLB, PPA en PCA verschillen van de ziekte van Alzheimer
– en ervaar je hoe het is om zelf dementie te hebben


Programma

 

10.00 uur Opening
10.10 uur De impact van dementie op jonge leeftijd. Martine Winkel, partner van iemand die op jonge leeftijd dementie kreeg
10.25 uur Nieuwe ontwikkelingen rondom de behandeling van jonge mensen met dementie
Yolande Pijnenburg, neuroloog en hoogleraar jongdementie, medisch directeur, Alzheimer Centrum Amsterdam en mededirecteur Amsterdam Neuroscience, Amsterdam UMC
Tijdens haar lezing gaat Yolande Pijnenburg in op ontwikkelingen op het gebied van medicatie voor de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie. Daarnaast bespreekt ze aspecten van niet-medicamenteuze begeleiding en behandelingen.
11.00 uur Snelle diagnose
Floor Duits, neuroloog, Amsterdam UMC
Dementie op jonge leeftijd is een parapluterm voor een groep relatief zeldzame hersenziekten met een begin van de ziekte vóór het 70e levensjaar. Vaak duurt het erg lang voordat duidelijk is wat er aan de hand is, gemiddeld zelfs meer dan 4 jaar. Dit komt onder meer doordat de klachten bij dementie op jonge leeftijd vaak heel anders zijn dan op oudere leeftijd, en mensen de problemen niet goed herkennen. Om toch snel tot de juiste diagnose te komen is het dan ook belangrijk om rode vlaggen te herkennen. In deze presentatie zal ik aan de hand van concrete voorbeelden verder ingaan op deze rode vlaggen.
11.35 uur Pauze
12.00 uur Focussen: een methodiek om (ontremd) probleemgedrag hanteerbaar te maken
Marinda Hoogenberg, maatschappelijk zorgende, De Waalboog, Nijmegen
Focussen is een methodiek binnen de (ouderen)zorg voor het analyseren van complex gedrag en het zoeken naar interventiemogelijkheden om dit complexe gedrag hanteerbaar te maken door middel van psychosociale interventies.
12.35 uur Diagnose FTD, DLB, PCA of PPA, en dan?
Freek Gilissen, verpleegkundig consulent dementiezorg, Amsterdam
De woorden dementie en ziekte van Alzheimer worden vaak als een synoniem gebruikt. Er zijn echter nog andere aandoeningen die dementie veroorzaken, met een specifiek verloop en andere kenmerken. Denk aan FTD, DLB, PPA en PCA. Dit vraagt om andere begeleiding en specifieke zorg.
13.10 uur Lunch
14.00 uur Workshopronde 1 – keuze uit workshops 1, 2, 3 en 4
15.00 uur Pauze
15.30 uur Workshopronde 2 – keuze uit workshops 1, 2, 3 en 5
16.30 uur Borrel


Workshops

 

Workshop 1. Focussen: een methodiek om (ontremd) probleemgedrag hanteerbaar te maken door middel van psychosociale interventies
Marinda Hoogenberg, maatschappelijk zorgende en Eline Gooskens GZ-psycholoog, De Waalboog Nijmegen
Focussen is een methodiek binnen de (ouderen)zorg voor het analyseren van complex gedrag en het zoeken naar interventiemogelijkheden om dit complexe gedrag hanteerbaar te maken. Focussen richt zich op de dynamiek tussen de cliënt en zijn omgeving. Tijdens deze workshop leer je hoe je de methodiek toe kunt passen.

Workshop 2. Diagnose FTD, DLB, PCA of PPA en dan?
Freek Gilissen, verpleegkundig consulent dementiezorg, Amsterdam en Dédé Handgraaf, PhD-kandidaat en neuropsycholoog, Alzheimercentrum, Amsterdam
Dédé Handgraaf verzamelt de komende jaren kennis en ervaringen van patiënten, mantelzorgers en casemanagers, gericht op DLB, FTD, PPA en PCA. Doel is het ontwikkelen van toolkits om zorg voor deze ziektebeelden te verbeteren. Tijdens deze workshop deelt zij de eerste resultaten over de behoeften van deze doelgroepen en gaat daarover graag met je in gesprek.

Workshop 3. Ontwarren; dementie van binnenuit
Karin Willemsen, eigenaar, trainer, adviseur, coach, spreker, consulent voor CCE en auteur van het boek ‘Ontwarren’ Kracht in Zorg
Een uniek inkijkje in een normaal zo verborgen wereld. Karin Willemsen, inhoudelijk én ervaringsdeskundige, deelt als spreker en trainer inzichten over leven met dementie. Door een oplosbare oorzaak mocht zij herstellen van een fors geheugenverlies. In deze workshop krijg je een inkijkje en ervaar je zelf hoe het is om dementie te hebben.

Workshop 4. Snelle diagnose
Floor Duits, neuroloog, Amsterdam UMC
Dementie op jonge leeftijd is een parapluterm voor een groep relatief zeldzame hersenziekten met een begin van de ziekte vóór het 70e levensjaar. Vaak duurt het erg lang voordat duidelijk is wat er aan de hand is, gemiddeld zelfs meer dan 4 jaar. Dit komt onder meer doordat de klachten bij dementie op jonge leeftijd vaak heel anders zijn dan op oudere leeftijd, en mensen de problemen niet goed herkennen. Om toch snel tot de juiste diagnose te komen is het dan ook belangrijk om rode vlaggen te herkennen. In deze presentatie gaan we aan de hand van concrete voorbeelden verder ingaan op deze rode vlaggen.

Workshop 5. Wat moet je kunnen als casemanager dementie bij jonge mensen?
Christel Goossens, docent opleiding casemanagement dementie, Hogeschool Inholland
De zorg voor jonge mensen met dementie is volop in ontwikkeling. Het organiseren en bieden van passende zorg voor jonge mensen met dementie en hun gezinsleden is om allerlei redenen uitdagend, ook voor de casemanager dementie. Als je de diagnose dementie krijgt onder de 65 jaar, dan sta je meestal nog midden in het (maatschappelijke) leven. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen jonge en oudere mensen met dementie? Juist over de verschillen gaan we het hebben in deze workshop.


Praktische informatie

 

Organisatie
Deze studiedag wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
De studiedag is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden, casemanagers dementie, sociaal werkers en overige geïnteresseerde zorgverleners.

Wanneer en waar
De studiedag vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2024 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw) tot 4 september 2024, op en na 4 september 2024 betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor de studiedag een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 27 september 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 4 september 2024. Bij annulering op of na 4 september wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 27 september 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor 5 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!

– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  4 oktober 2024
     09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Prijs met kortingToon details + €229,90 EUR  
Normale prijsToon details + €254,10 EUR    vanaf:
4 september 2024

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: