‘In or outside the box’? Een ‘open minded’ en kritische blik op integrale gezondheidszorg

Eind jaren negentig lanceerde een Amerikaans consortium van acht academische ziekenhuizen een nieuwe visie op de gezondheidszorg: Integrative Medicine (IM). Het consortium maakte een ongekende groei door: 74 medisch-academische gezondheidscentra (waaronder Harvard, Stanford, Mayo Clinic) zijn er op dit moment actief lid van. Het Nederlands Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) bestaat uit zes organisaties: Radboudumc, HagaZiekenhuis, Máxima MC, Rijnstate, Louis Bolk Instituut en Lentis GGZ. Het CIZG bestaat nu drie jaar. Tijd voor een eerste congres!

Het congres ‘In or outside the box’ vond plaats op 8 oktober in Flint te Amersfoort en werd georganiseerd in samenwerking met het 8e congres voor Integrale Psychiatrie. We besteedden aandacht aan de wereldwijde beweging van IM en haar bijdrage aan leefstijlgeneeskunde, positieve gezondheid, samen beslissen, de gehele patiënt en de persoonsgerichte aanpak, en het bespreekbaar maken van in wetenschappelijk onderzoek veilig en effectief gebleken natuurlijke en complementaire interventies.

Na dit congres waren de deelnemers op de hoogte van onder meer:

– De feiten & fabels rond vasten en voeding
– Hoe het placebo-effect kan bijdragen aan betere zorg
– Wat Europese patiënten verwachten van complementaire zorg
– Hoe integrale psychiatrie in de praktijk wordt toegepast
– Hoe wetenschappelijk onderzoek leidde tot vernieuwende inzichten in de herstelzorg voor psychiatrisch patiënten
– Hoe stressreductie, voeding, bewegen en vasten een positieve bijdrage kunnen leveren aan het immuunsysteem en het welbevinden van de oncologische patiënt
– Wat de meerwaarde is van IM in de spreekkamer van de kinderarts
– Actuele onderzoeksprojecten en -methoden op het gebied van mindfulness
– Wat er voor nodig is om non-farmacologische en complementaire interventies te integreren in de dagelijkse verpleegkundige zorg
– Hoe fecale transplantatie een rol kan spelen bij de behandeling van zowel type 1 als type 2 diabetespatiënten
– Welke andere opties er zijn voor antibiotica

De hand-outs van drie plenaire presentaties zijn hier te vinden (alleen toegankelijk met wachtwoord).


Tijdens het congres kreeg drs. Inès von Rosenstiel-Jadoul van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch te horen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Meer informatie vind je hier.

 


Ook aanwezig waren:

Nutriphyt biedt u een breed assortiment natuurlijke en zuivere gezondheidsproducten. Voedingssupplementen die de code van de natuur in zich dragen en die het lichaam tot diep in de cellen verzorgen en voeden. Waarvan de nutriënten zijn samengebracht in een optimale synergie en die het resultaat zijn van een diepgaande studie naar werkelijke gezondheid.

 


Organisatie
Dit congres was een initiatief van CIZG, www.cizg.nl. De logistieke organisatie was in handen van Congressen MetZorg.

 

  • In or outside the box?
     8 oktober 2021
     09:15 - 17:15