Tijdens dit congres over de wondere wereld van dementie krijg je veel informatie, tips, handreikingen en adviezen en leer je hoe je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van leven en het geluk van mensen met dementie.

Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:
– wat kan een therapiehond betekenen voor iemand met dementie?
– hoe signaleer je of iemand met dementie lijdt aan PTSS?
– waarom is het heel erg belangrijk dat je kijkt naar wat iemand ondanks dementie nog wél kan?
– hoe kun je TT als interventie inzetten bij onrust?
– waarom kan muziek een waardevolle tool zijn in de zorg bij mensen met dementie?
– hoe kun je ervoor zorgen dat iemand met dementie zich veilig voelt?
– hoe verbeter je iemands mondgezondheid?
– wat is de Eigenwijzer Babbelbox?

Na de workshoprondes vervolgen we het programma met een bijzondere presentatie van Dick Kits, uitgever van onder meer De dag door met dementie (dat hij samen met Anneke van der Plaats schreef) en theatermaker Fred Delfgaauw. We besluiten de dag met de uitreiking van de Anneke van der Plaats-Award.


Programma  

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.15 uur Therapiehonden voor mensen met dementie
Nikki Rethmeier, oprichter/communicatiedirecteur Stichting Contacthond
Op deze dierendag geeft stichting Contacthond een kijkje in de unieke wereld van de therapiehonden. Wat doet en kan een therapiehond en wat kan een therapiehond voor iemand met dementie betekenen?  We laten zien hoe dat in zijn werk gaat en welke limiteringen er zijn in dit bijzondere vakgebied.

10.40 uur PTSS en dementie
Hans van Dam, docent en consulent complexe NAH en levenseindevragen
Bij mensen met dementie kunnen pijnlijke herinneringen en herbelevingen van heftige gebeurtenissen ontstaan. Vaak getriggerd door (onbewuste!) verlieservaringen, onmacht en de neurodegeneratie zelf. Herkennen van PTSS bij mensen met dementie is vaak moeilijk. Symptomen kunnen zich anders presenteren en zogenaamd ‘probleemgedrag’ staat op de voorgrond. Een verkenning van dit labyrint van leed.

11.05 uur ‘Warme technologie’ voor mensen met dementie
Erwin Meinders, CEO, Mentech, Eindhoven
Door arbeidskrapte en een complexere zorgvraag wordt data-gericht werken noodzakelijk in de transitie naar een toekomstbestendige zorg voor mensen met dementie. De HUME van Mentech is een sensorsysteem dat op basis van data van wearables (sok of polsbandje) en slimme algoritmen spanning en spanningsopbouw kan meten. Door vroege signalering van spanningsopbouw en door inzicht in de oorzaken van stress en signaalgedrag kan de zorgmedewerker effectiever handelen. Hiermee krijgt de zorg een instrument in handen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te vergroten en de druk op de zorg te verlagen.

11.30 uur Pauze

12.00 uur Workshopronde 1 (keuze uit workshops 1, 2, 3, 4, 6)

13.00 uur Lunch

14.00 uur Workshopronde 2  (keuze uit workshops 1, 2, 4, 5, 6)

15.00 uur Pauze

15.30 uur De spiegel van dementie
Dick Kits, auteur en uitgever, medeauteur van ‘De dag door met dementie’ en Fred Delfgaauw, theatermaker en stemacteur
In De spiegel van dementie vertelt Dick Kits over het wezenlijke contact met iemand met dementie en de nieuwe dynamiek die om steeds meer geduld, aandacht, erkenning en begrip vraagt. Acteur Fred Delfgaauw verbeeldt dit op zijn eigen en onnavolgbare wijze

16.15 uur Uitreiking Anneke van der Plaats-Award

16.30 uur Borrel


Workshops

In de middag kun je deelnemen aan twee van de volgende workshops:

W1. Momentum Met aandacht op maat, waarbij we steeds weer kijken wat iemand nog wél kan!
Sylvia Eickholt, bestuursvoorzitter, Stichting Het Momentum
Als voormalig mantelzorger heeft Sylvia Eickholt jarenlang de gevolgen van dementie van dichtbij meegemaakt. Zij deelt nu in haar workshop wat ze destijds zelf graag had willen weten tijdens de zorg voor haar moeder in het verpleeghuis. Duidelijke uitleg en praktische tips over aandacht op maat, waardoor er nog zoveel wél kan, ondanks dementie.

W2. Therapeutic touch bij onrust bij dementie
Martine Busch, directeur, Van Praag Instituut
Therapeutic touch (TT) is een non-farmacologische, complementaire interventie en gaat uit van de gedachte dat de mens ook uit energie bestaat, die bij ziekte en klachten uit balans is. Met TT probeer je die balans zo optimaal mogelijk te herstellen. Onderzoek laat positieve effecten zien van TT bij onrust bij dementie. In deze workshop maak je kennis met de interventie middels een demonstratie en enkele oefeningen.

W3. Vergeet de muziek niet
Joep van Leeuwen, natuurcoach, NatuurlijkJoep, muzikant, Musiccare en fysiotherapeut, OLVG
Muziek is altijd en overal om ons heen. Word jij vrolijk van muziek? Of helpt je het juist emoties te verwerken of te ontspannen? Wist je dat je muziek als een waardevolle tool in kan zetten in de zorg bij mensen met dementie? Hoe? Joep van Leeuwen laat het je graag ervaren.

W4. Maak veiligheid voelbaar
Annemiek Grijpma, GZ-psycholoog/ hartcoherentietrainer, Canzo
Wij mensen zijn de hele dag onbewust bezig met aanvoelen of we veilig zijn of onveilig. Mensen met dementie kunnen zich in een wereld die ze niet begrijpen snel onveilig voelen. In deze workshop maak je dan ook kennis met je autonoom zenuwstelsel en krijg je inzicht in hoe mensen onderling onbewust informatie uitwisselen. Want als je dat weet, kun je heel bewust actief zorgen voor een gevoel van veiligheid. In deze workshop leer je hoe je dat doet. Samen maken we veiligheid voelbaar.

W5. De mond niet vergeten
Peter de Goede, tandarts-geriatrie Ambassadeur De mond niet vergeten, werkzaam in verpleeghuizen en verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Mondzorg is bij cliënten met een grote zorgafhankelijkheid van extra belang. De mond kan namelijk zelfs bij ernstig beperkte cliënten nog goed functioneren. De workshop gaat over het verbeteren van de mondgezondheid én het verlichten van de taak van diegene die de zorg verleent.

W6. Dementie en belast verleden – een zoektocht in een labyrint van leed
Hans van Dam, docent en consulent complexe NAH en levenseindevragen
Deze workshop gaat over een nog vaak onderbelicht probleem. Een groot aantal mensen draagt bewust of onbewust (vroege) pijnlijke ervaringen mee. In dementie kunnen die door de teloorgang van het brein op allerlei ongecensureerde manieren tot uiting komen. Wat zijn jullie ervaringen? En welke zorg en ondersteuning is hierin helpend?

W7. Eigenwijzer: echte zorg begint bij een goede babbel
Maaike van Agt, partner/ontwerper, morgenmakers
Een gesprek voeren over wat iemand bezighoudt en belangrijk vindt, is niet altijd makkelijk. Zeker niet bij mensen met dementie. De Eigenwijzer Babbelbox helpt zorgmedewerkers en familie om waardevolle gesprekken te voeren en de uitkomsten te delen. Werken met de Babbelbox is leuk om te doen en draagt bij aan mensgerichte zorg.


Tijdens dit congres reiken we voor de vierde keer de Anneke van der Plaats-Award uit aan een medewerker en/of zijn of haar team van een zorginstelling die een speciale en waardevolle bijdrage levert op het gebied van zorg voor mensen met dementie, waarbij het uitgangspunt is dat het gedachtegoed van Anneke van der Plaats wordt toegepast. Vind jij dat jouw team de Anneke van der Plaats-Award verdient? Meld je dan aan! 


Ook aanwezig

Touch for Care verzorgt opleidingen in haptonomisch aanraken en massage in de zorg. Voelen en luisteren met je handen staan hierbij centraal. Speciale aandacht is er voor mensen met dementie.


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie, wanneer en waar
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 4 oktober 2023 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw als je je aanmeldt vóór 1 februari 2024. Op en na 1 februari betaal je € 210,- excl. btw (€ 254,10 incl. btw) Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een kortingsbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 23 februari 2024. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 1 februari 2024. Bij annulering op of na 1 februari 2024 wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 23 februari 2024 is annuleren niet meer mogelijk. Je kunt wel altijd je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden voor 5 punten.

Informatie
Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Hieronder en op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw. Vink eerst de juiste prijs aan en klik daarna op de knop ‘aanmelden’. Als je je aanmeldt op je telefoon, moet je deze misschien eerst even kantelen.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  •  1 maart 2024
     09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan:
Toegangsprijs tot 1 februari 2024Toon details + €229,90 (EUR)  
Toegangsprijs op en na 1 februari 2024Toon details + €254,10 (EUR)   Startdatum verkoop
1 februari 2024