Tijdens dit vijfde congres over de wondere wereld van dementie dat we organiseerden in samenwerking met het Breincollectief, kregen de deelnemers onder meer antwoord op de volgende vragen:

– blijven tijdens het dementeringsproces belangrijke menselijke eigenschappen, zoals gevoelens en verlangens, behouden?
– welke haptonomische principes kun je inzetten in je communicatie met mensen met dementie?
– hoe kun je met behulp van driehoekskunde beter omgaan met familie en naasten?
– wat is de kracht van herinneringen?
– welke factoren dragen bij aan en welke interventies zet je in bij nachtelijke onrust?
– wat maakt palliatieve zorg voor mensen met dementie anders?
– zingend contact maken, hoe doe je dat het beste?
– wat zijn de (on)mogelijkheden van euthanasie bij dementie?
– hoe kun je als zorgverlener inspelen op de behoefte aan intimiteit?
– wat zijn beleefplekken en waarom voegen ze kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie?
– hoe maak je de omslag van dagbesteding naar zinvolle tijdsbesteding?

Bovendien reikten we de Anneke van der Plaats-Award uit. Wie er won vind je hier.

De deelnemers waardeerden het congres met een 8,6 (respons 99%)

Enkele opmerkingen uit de evaluaties:

 • Erg fijn congres
 • Heel leerzaam
 • Interessante en mooie dag
 • Zeer de moeite waard deze dag!
 • Ga vol inspiratie naar huis.
 • Erg goed in elkaar gezet
 • Fijn om hier te mogen zijn.
 • Mooie tips gekregen
 • Ik heb genoten van de opzet, de invulling en van de catering!
 • Bedankt voor de leervolle en inspirerende dag
 • Leerzame en gezellige dag gehad
 • Hele mooie en herkenbare verhalen en voorbeelden
 • Zinvolle en inspirerende dag.
 • Bevestiging dat we als zorginstelling goed op weg zijn
 • Voor herhaling vatbaar
 • Topcongres, tot volgend jaar!

 

Volgend jaar vindt De wondere wereld van dementie plaats op 7 oktober 2020!

_______

Ook aanwezig waren:

Barry Emons is actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van een breed scala aan producten voor de zorgsector in de breedste zin van het woord. Naast snoezelruimtes en time-out ruimtes omvat ons assortiment onder andere bedden, aangepast spelmateriaal, fietsen, zacht meubilair en muziekinstrumenten.

Samen actief, samen beleven! De BelevenisTafel verbindt bewoners van zorginstellingen met elkaar door middel van het stimuleren van de reminiscentie, het bevorderen van de communicatie en het bieden van ontspanning. De software maakt de BelevenisTafel veelzijdig, met toepassingen voor alle doelgroepen binnen woonzorgcentra.

De CRDL maakt contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met sociale interactie. Het moderne instrument brengt 25 verschillende geluiden ten gehore die worden geproduceerd op basis van vijf manieren van aanraken. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt.

Qwiek heeft al meer dan 5 jaar ervaring in het ontwikkelen van producten die de zorgverlener in de ouderenzorg ondersteunen in de zorg voor cliënten. De producten zijn mobiel, kunnen een zorginterventie ondersteunen en sluiten aan op de belevingswereld van de cliënt.

De BeleefTV  is een interactieve, mobiele activiteitentafel, speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. De BeleefTV zorgt voor een waardevolle dagbesteding die garant staat voor plezier en een positieve prikkeling van de hersenen. De verschillende spelletjes dagen de cliënten zowel mentaal als fysiek uit.

Stichting Geheugenvenster biedt dementievriendelijk muziek- en beeldaanbod, gewoon te ontvangen via de eigen televisie. Geschikt voor zowel kleinschalig wonen als grote zorglocaties. Ontspanning, stimuleren van contact, groepsactiviteiten, herinneren, bewegen, meezingliedjes en meer. Nu ook on-demand. Zie en ervaar!

www.touchforcare.nl verzorgt massagecursussen / haptonomisch aanraken in de zorg. Specialiteit is Touch for Care bij dementie waarbij voelen en aanraken centraal staan.

Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor 16 mensen met dementie. De bewoners en de verantwoordelijke zorgverleners wonen er op een zo gewoon mogelijk manier met elkaar samen. Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan er centraal.

Arjo is een leverancier van medische hulpmiddelen en diensten die de levenskwaliteit van mensen met gezondheidsproblemen verbeteren. Arjo verbetert de klinische resultaten voor zorgvragers en bevordert een betere werkomgeving voor zorgprofessionals. Zo dragen we bij aan een duurzaam zorgstelsel – altijd “with people in mind”.

Sarkow b.v. biedt naast eetapparatuur en armondersteuning ook therapiemateriaal, diverse stoelen en dekens die rust en comfort brengen. Wij streven ernaar voor een ieder een passende oplossing te bieden! Vakkennis, ervaring en persoonlijke aandacht staan bij ons voorop.

CliniClowns zet zich in voor mensen met dementie. De CliniClowns stemmen met liefde en respect hun spel af op hun belevingswereld en maken oprecht contact. Een ontmoeting met een CliniClown heeft effect: mensen met dementie voelen zich weer gezien en bloeien op.

De BBrain Family D2 Slimme Dementieklok is speciaal gemaakt voor mensen die aan dementie lijden en hun naasten. Met de deze nieuwe BBrain klok kunnen kinderen, kleinkinderen en verzorgers overal ter wereld berichten, foto’s en agendapunten naar de klok sturen.

 

Volgend jaar ook als exposant deelnemen? Dat kan! Neem voor de mogelijkheden contact op met Marcus Meeuwissen | 06 42 34 40 31 | marcus@demediacollegas.nl 

 

 

 

 


 

Dit congres werd georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met het BreinCollectief, een samenwerkingsverband van deskundigen op het gebied van de hersenkunde, opgericht door dr. Anneke van der Plaats.

 

 

 

 •  9 oktober 2019
   09:30 - 16:45