Het aantal ouderen dat zorg nodig heeft, neemt in snel tempo toe. De bedoeling is dat die zorg vooral thuis verleend wordt. De wijkverpleging speelt daardoor een steeds belangrijker rol in de zorgketen. Daarnaast wordt de zorg die verleend moet worden steeds complexer; wijkverpleegkundigen en -verzorgenden moeten zo langzamerhand werkelijk van álle markten thuis zijn.

Waar loop jij als wijkverpleegkundige of -verzorgende op dit moment het vaakst en meest tegenaan? Aan welke informatie en ondersteuning heb je behoefte? Tijdens dit congres proberen we jou te helpen door in te gaan op veel voorkomende problemen en daar oplossingen voor te bieden.

Na afloop van dit congres weet je
– welke innovaties er zijn op het gebied van thuiszorgtechnologie
– hoe je in gesprek kunt gaan met een overbelaste mantelzorger
– hoe je je cliënt en naasten uitlegt wat er kan gebeuren in de terminale fase
– wat de belangrijkste handelingen en protocollen zijn bij de toediening van medicatie via een infuus
– welke interventies je kunt inzetten als je cliënt pijn ervaart
– wat je kunt doen als het huis van je cliënt ernstig vervuild is
– hoe je feiten van fabels onderscheidt bij wondverzorging
– hoe belangrijk gebruik van humor kan zijn in je werk, zelfs als het lachen je vergaat…


Programma

09.15 uur Ontvangst

10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Zorgvernieuwing met Digitale Thuiszorgtechnologie
Henk Herman Nap, themacoördinator Digitale Zorg, Vilans, Utrecht
Zelf als het kan; thuis als het kan; digitaal als het kan… Er is veel mogelijk op technologisch vlak om langer zelfstandig, prettig en verantwoord thuis te kunnen wonen. Henk Herman Nap, digitale zorg-expert bij Vilans, vertelt over de laatste innovaties op thuiszorgtechnologie voor verschillende doelgroepen. We gaan het verder hebben over implementatie, de (meer)waarde, bekostiging en wensen voor de toekomst.

10.35 uur De overbelaste mantelzorger
Elayne  Lussenburg, freelance trainer (specialisatie ouderenzorg)/GGZ-preventiewerker
Voor veel mantelzorgers is het de normaalste zaak van de wereld dat zij voor de ander zorgen, voor andere mantelzorgers is het een belasting. Wat is er nodig zodat eenieder goed voor zichzelf kan blijven zorgen? Hoe kom je in gesprek met de mantelzorger die overbelasting ervaart en wat kan je voor hen betekenen?

11.00 uur De terminale patiënt
Floor Bols, arts palliatieve geneeskunde, ETZ en Hospice de Sporen, Tilburg
De terminale fase is vaak een korte fase waarin er veel kan gebeuren en patiënten en naasten behoefte kunnen hebben aan (herhaalde) uitleg van jou als zorgverlener. Maar hoe doe je dat het beste?

11.25 uur Pauze

11.55 uur Infuustechnologie en chemotherapie thuis
Marloes van Dinther en Willia van Alebeek, technisch thuiszorg- en oncologieverpleegkundigen, Vivent wijkverpleging
Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties blijkt dat 24% van de patiënten met kanker het liefst een behandeling aan huis heeft. Dit is steeds vaker mogelijk. De patiënt blijft zo in de eigen omgeving en de verpleegkundige heeft één op één aandacht voor de patiënt. Aan welke voorwaarden, kennis en kunde moet worden voldaan om te functioneren als verpleegkundige technische thuiszorg?

12.20 uur Mijn cliënt heeft pijn?!?
Juanita Balrak, verpleegkundig specialist pijngeneeskunde, Anesthesiologie – Acute Pijnservice, Erasmus MC, Rotterdam
Wat is PIJN? Pijn is onaangenaam en kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Welke interventies kun je inzetten?

12.45 uur Het vervuilde huis
Renate Verkaik, psycholoog/onderzoeker en leerling HBO-V, Thuiszorg Hart voor Nederland, Utrecht en Marjon van Aalten, sociaal verpleegkundige bij de gemeente Utrecht en gespecialiseerd in zorg voor mensen met een vervuild huishouden
Waar loop je als zorgverlener in de wijk tegenaan als je in een vervuilde woning komt? Renate Verkaik deed hier bij het Nivel onderzoek naar en werkt nu zelf als leerling HBO-V in de wijk. Samen met Marjon van Aalten, die gespecialiseerd is in zorg voor mensen met een vervuild huis, vertelt ze je hoe je in een dergelijke situatie kunt handelen.

13.10 uur Lunch

14.00 uur Workshopronde 1

15.00 uur Pauze

15.30 uur Workshopronde 2

16.30 uur Borrel


Workshops

In de middag neem je deel aan 2 van de volgende workshops:

1. Vitaal thuis, domotica en robotica
Henk Herman Nap, themacoördinator Digitale Zorg Vilans, Utrecht
In deze workshop gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden om het langer zelfstandig thuiswonen te ondersteunen met zorgtechnologie. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: leefstijlmonitoring, communicatie- en samenwerkingsplatforms, dashboards en ondersteuning van de dagstructuur via robotica. Tijdens de sessie kunnen deelnemers hun wensen en behoeften delen op het gebied van thuiszorgtechnologie. Deze wensen worden meegenomen in toekomstige ontwikkel- en evaluatietrajecten.

2. De terminale patiënt
Floor Bols, arts palliatieve geneeskunde, ETZ en Hospice de Sporen, Tilburg
In deze workshop geeft Floor je handvatten, tips en tools over de onderwerpen die aan de orde kunnen komen als je cliënt zich in de terminale fase bevindt. Denk hierbij aan euthanasie, bewust afzien van eten en drinken en zorg in de stervensfase waaronder palliatieve sedatie.

3. Infuustechnologie en chemotherapie thuis
Marloes van Dinther en Willia van Alebeek, technisch thuiszorg- en oncologieverpleegkundigen, Vivent wijkverpleging
De verwachting is dat in de komende jaren de technische thuiszorg explosief gaat groeien. Daarom is het in toenemende mate van belang om helder te zijn over de voorwaarden, kennis en kunde waaraan moet worden voldaan om te functioneren als een verpleegkundige technische thuiszorg. Het Expertisegebied technisch thuiszorgverpleegkundigen van V&VN dient als basisdocument in de professionaliseringsslag die de beroepsgroep de komende jaren maakt. Tijdens deze workshop worden de mogelijkheden besproken, met het Expertisegebied en Vilans-protocollen als leidraad.

4. Mijn cliënt heeft pijn?!?
Juanita Balrak, verpleegkundig specialist pijngeneeskunde, Anesthesiologie – Acute Pijnservice, Erasmus MC, Rotterdam 
Waarom moet je pijn meten en hoe doe je dat? Je cliënt is op leeftijd en heeft altijd pijn, wat moet of kun je daaraan doen? Al deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de interactieve workshop: ‘Mijn cliënt heeft pijn?!?’

5. Wondzorg in de thuissituatie
Drs. Ron Legerstee, wetenschapper in wondheling en weefselherstel, consultant Wound healing & Tissue Repair, Sneek
‘De situatie’ waarin wondzorg wordt verleend, doet er niet toe. Iedere patiënt (of cliënt, of zorgvrager met een wond) verdient natuurlijk de best mogelijke wondverzorging, ongeacht waar deze persoon zich bevindt. En kennis over hoe wonden het best kunnen worden verzorgd, die is er gewoon. Het liefst wisselen we zo min mogelijk van wondverbanden, gebruiken we steriele materialen, reinigen een wond wanneer dat nodig is en onderhouden we een vochtig wondmilieu. En daar gaan we het over hebben in deze workshop.

6. Humor als interventie
Marcellino Bogers, oud-ziekenverzorgende, oud-verpleegkundige en medeauteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’
Humor kun je inzetten als je je overvraagd voelt en een te hoge werkdruk ervaart. Ook als het gewoon even tegenzit of als je te maken had met een lastige client of familie kan een relativerende lach je helpen. Je kunt er burn-outgevoelens mee buiten de deur houden en het werkt als smeerolie voor je team, bovendien heeft een team met humor de meest creatieve oplossingen voor problemen. Tijdens deze workshop leer je hoe belangrijk gebruik van humor kan zijn in je werk, zelfs als het lachen je vergaat…


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle wijkverpleegkundigen en -verzorgenden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 17 mei 2023 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190,00 excl. btw (229,90 incl btw) als je je aanmeldt vóór 17 april 2023. Op en na 17 april 2023 betaal je € 210,00 excl btw (€ 254,10 incl btw) . Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden
Annuleren is kosteloos tot 17 april 2023. Op en na 17 april 2023 wordt bij annulering € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail).
Op en na 10 mei 2023 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot 10 mei 2023. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op via info@congressenmetzorg.nl. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl


 Let op!
– Vink eerst de juiste prijs aan
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.

  • 17 mei 2023
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Prijs incl btw met korting tot 17 april 2023Toon details + €229,90 (EUR)  
Prijs incl btw op en na 17 april 2023Toon details + €254,10 (EUR)   Startdatum verkoop
17 april 2023

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: