De dag door met dementie | 22 september 2021 | ReeHorst, Ede

Naar aanleiding van de coronamaatregelen hebben we helaas (opnieuw) moeten besluiten het congres te verplaatsen, naar 22 september. Deelnemers hebben hiervan bericht ontvangen, heb je geen e-mail ontvangen, check dan je spambox en stuur anders een mailtje naar info@congressenmetzorg.nl.

Zorg verlenen aan mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Toch zijn er – soms verrassend eenvoudige – manieren om contact te leggen en onrust en agitatie te verminderen. Door te begrijpen hoe het brein van iemand met dementie werkt, kun je het gedrag begrijpen. Door te zingen, te lachen en herinneringen op te halen zorg je voor een gevoel van vertrouwen en genegenheid. En door de omgeving aan te passen kun je beweging stimuleren, maar er ook voor zorgen dat iemand met dementie zich veilig en prettig voelt.

Tijdens dit congres leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie door te weten hoe
– het demente brein werkt
– je door óm te denken mensen met dementie kunt begrijpen
– je met simpele aanpassingen de omgeving bewegingsproof maakt
– je door de tijd te nemen contact kunt maken
– je gebruik kunt maken van iemands herinneringen
– je met behulp van muziek onrust en probleemgedrag kunt verminderen
– je met humor verlichting kunt brengen
– verlichting, geuren, kleuren en geluiden kunnen zorgen voor een gevoel van veiligheid

Programma (onder voorbehoud)

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur  De werking van het demente brein
Dick Kits, auteur en uitgever, medeauteur van ‘De dag door met dementie’, Gorinchem
Als je zorgt voor mensen met dementie staat hun belevingswereld voorop. Je ego mag je even opzij schuiven. Maar hoe doe je dat?  Je wilt dienend zijn, maar neemt ook je eigen persoonlijkheid mee. Contact en communicatie gaan over afstemmen op elkaar. Met kennis over de werking van het brein leren we ons gedrag en dat van mensen met dementie kennen. En waar en hoe we elkaar kunnen ontmoeten. Een dagelijkse en bijzonder mooie uitdaging.

10.35 uur Kijken door de ogen van mensen met dementie
Jos Cuijten, verpleegkundige, trainer, coach, acteur en observator gespecialiseerd in dementie en auteur van ‘Is dementie erg’?
In veel gevallen kunnen mensen met dementie ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen: door te kijken door hun ogen.

11.00 uur Activiteiten voor mensen met dementie
Sigrid van der Sar, docent Brein Omgeving Methode, consulent inrichten voor dementie, vaktherapeut drama, Diepenheim
Goede tijdsbesteding is geen extraatje, maar een professionele activiteit. Weg dus met de verveling die mensen met dementie vaak ervaren!

11.25 uur Pauze en bezoek informatiemarkt

11.55 uur Bewegen met dementie in een ‘verrijkte omgeving’
Azmi Alubeid, bewegingsagoog, vitaliteitscoach bij HWW zorg, Den Haag en vlogger & bestuurslid Movere
Bewegen met bepaalde inspanning blijkt remmend te werken op de ziekte dementie. Belangrijk is dan dat de omgeving zodanig is ingericht dat er ook gemakkelijk bewogen kan worden en dat vereist een andere kijk. Vaak denken we bij bewegen alleen aan lopen, maar alle bewegingen, die we maken door de dag heen zijn belangrijk. Bewegingsgerichte zorg zorgt voor een koppeling tussen de ADL en bewegen, en creëert tegelijkertijd een omgeving die bewegen stimuleert. De omgeving kunnen we ook zodanig veranderen dat mensen wel moeten bewegen. Ga bijvoorbeeld met hen het water in, want water nodigt uit om te bewegen. Het effect ervan kan enorm zijn!

12.20 uur De kracht van herinneringen bij dementie
Annemarie Bolder, eigenaar en trainer, Ergoworld, Amsterdam
Mensen met dementie praten vaak graag over vroeger, omdat deze herinneringen veelal het langst bewaard blijven. Hoe kun je hier gebruik van maken?

12.45 uur Zingen met dementie
Philip Curtis, artistiek leider, EMBRACE Nederland
Muziek maken, iedereen kan het! Iedereen is creatief! Muzikale interventies dragen bij aan het welzijn van mensen met dementie. EMBRACE Nederland heeft een praktijk ontwikkeld waarbij met simpele muzikale improvisatie door medewerkers, beter contact gemaakt kan worden met mensen in een gevorderd stadium van dementie.

13.10 uur Lunch en bezoek informatiemarkt

14.00 uur Workshopronde 1

15.00 uur Pauze en bezoek informatiemarkt

15.30 uur Workshopronde 2

16.30 uur Borrel

In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

W1. Kijken door de ogen van mensen met dementie
Jos Cuijten, verpleegkundige, trainer, coach, acteur en observator gespecialiseerd in dementie en auteur van ‘Is dementie erg’?
In plaats van vanuit ons automatisme het ‘contact’ aan te gaan, leren wij, mensen met ‘gezonde’ hersenen, af te stemmen op mensen met ‘beschadigde’ hersenen. In veel gevallen kunnen zij ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen. Het kost ons geen tijd om ‘anders’ contact te maken. Wel vraagt het van ons een omdenken waardoor het contact met de mensen met dementie verrassend eenvoudig wordt.

W2. Activiteiten voor mensen met dementie
Sigrid van der Sar, docent Brein Omgeving Methode, consulent inrichten voor dementie, vaktherapeut drama, Diepenheim
Aan de hand van de materialen in de workshop laat ik zien welke materialen geschikt zijn voor mensen met dementie. Mensen met dementie hebben vanuit hun levensgeschiedenis, en de mogelijkheden die het brein op dit moment heeft verschillende behoeftes; in hun bioritme en zingeving en dag- en tijdsbesteding. Vaak zie je dat na verloop van tijd de behoefte veranderd door de progressieve ziekte dementie.
Dan passen we het bioritme en zingeving en dag- en tijdsbesteding weer aan. En dat kan soms ook met dezelfde materialen. En anders zijn er andere activiteiten te bedenken die je kunt beleven samen of kunt aanbieden zodat de bewoner met dementie een gunstige omgeving ervaart.

W3. Creëer een verrijkte omgeving voor het bewegen
Azmi Alubeid, bewegingsagoog, vitaliteitscoach bij HWW zorg, Den Haag en vlogger & bestuurslid Movere
Tijdens deze workshop gaan we kijken hoe de motoriek van ouderen eruit ziet en speciaal van ouderen met dementie. Dit is een neurologische aandoening die het bewegen (nog) moeilijker maakt. Dat betekent dat de omgeving ‘anders’ moet zijn om optimaal te zijn voor deze groep. Bewegen in en uit bed, opstaan van een stoel, toilet, douchestoel, de bank en lopen, vraagt om een individuele multidisciplinaire aanpak om het ‘zelf kunnen’ zolang mogelijk in stand te houden. Zo maakt het veel uit waar het bed staat, want dat kan bepalend zijn of een bewoner er zelf in en uit kan.

W4. De kracht van herinneringen bij dementie
Annemarie Bolder, eigenaar en trainer, Ergoworld, Amsterdam
Tijdens deze workshop krijg je praktische handvatten hoe je door gebruik te maken van iemands herinneringen aan vroeger, om kunt gaan met mensen met dementie. Geen tijdrovende en moeilijke interventies, maar leuke tips die eenvoudige en direct toe te passen zijn binnen je dagelijks werk.

W5. Muziek en dementie
Philip Curtis, artistiek leider, EMBRACE Nederland
EMBRACE Nederland heeft een praktijk ontwikkeld waarbij met simpele muzikale improvisatie door medewerkers, beter contact gemaakt kan worden met mensen in een gevorderd stadium van dementie. Je hoeft er geen verstand van te hebben, EMBRACE Nederland helpt muzikale drempels verlagen en een ontspannen werksfeer creëren. De effecten bij bewoners zijn nu al: minder agressief gedrag, nieuwe herinneringen, betere gemoedstoestand, beter eten, beter slapen. Laat je verrassen, hoe gemakkelijk het kan zijn. Meer info: www.embracenederland.nl

W6. Lachen met dementie
Marcellino Bogers was ziekenverzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en medeauteur van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’
Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zullen de confabulaties, misverstanden, versprekingen of verkeerde aannames als gevolg van dementie op de lachspieren werken. De kunst is om die lach te delen met de patiënt en familie, dat je de patiënt met waardigheid en respect uit een bepaalde situatie redt, en dat je niet lacht óm maar mét. Humor kan bijdragen aan acceptatie van veranderingen en tekortkomingen en heeft een positief effect op de relatie tussen de persoon met dementie en de zorgverlener. Het toepassen van humor is een officiële verpleegkundige interventie; het relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners.

W7. Beleefplekken
Peter Peltzer, casemanager dementie, coaching en counseling volgens de Brein Omgeving Methodiek™ van dr. Anneke van der Plaats, BreinPlaats.nl, Wolfheze
Beleefplekken vervullen een algemeen menselijk verlangen om veilig en prettig te kunnen vertoeven op een plek die van alle tijden is, zonder zorgen en met een diep gevoel van herkenning. Met bijpassende verlichting, geuren, kleuren en geluiden voegen deze plekken kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie.

____________
Ook aanwezig:

www.touchforcare.nl verzorgt massagecursussen / haptonomisch aanraken in de zorg. Specialiteit is Touch for Care bij dementie waarbij voelen en aanraken centraal staan.

Memo-live is specialist in het creëren van bijzondere en sfeervolle beleefplekken in zorginstellingen. Prints op deuren, wanden en vloeren maken van elke PG-afdeling een wereld waarin dementerende bewoners zich echt thuisvoelen. Door liftdeuren en nooduitgangen te camoufleren wordt ook de onrust sterk verminderd.

Met TeamTelefoon ben je samen bereikbaar via één telefoonnummer. De app zet de smartphones van teamleden om in teamtelefoons, waardoor het doorgeven of doorschakelen van de diensttelefoon niet meer nodig is. Zo komt goede zorg weer op de eerste plaats.

 

Stichting Geheugenvenster biedt dementievriendelijk muziek- en beeldaanbod, te ontvangen via de eigen televisie. Ontwikkeld voor zowel kleinschalig wonen als grote zorglocaties. Ontspanning, gezelligheid, contact, groepsactiviteiten, herinneren, natuurbeleving, humor, bewegen, meezingliedjes en meer. Inclusief uniek nachtprogramma. Zie en ervaar!

Barry Emons werkt voor de meest interessante doelgroep. Mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, jong en oud, brengen mooie uitdagingen met zich mee. Barry Emons ontwikkelt de nieuwste producten op het gebied van belevingsgerichte zorg, ontwikkelen en slapen.

CRDL [Cradle] is een innovatief hulpmiddel dat een nieuwe vorm van (non-verbale) communicatie mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Het instrument helpt sociaal isolement te doorbreken voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie

 

De BelevenisTafel is een verzameling van multitouch hardware en softwareoplossingen voor verzorgingstehuizen en woonfaciliteiten. De tafel is bedoeld voor mensen met dementie en stimuleert het ophalen van herinneringen door het spelen van spellen, luisteren naar muziek of bekijken van beelden van vroeger.

______________

Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 22 september 2021 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190,- excl. btw (229,90 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

Deelnemers ontvangen tevens het boek Contact maken in een veranderende wereld van Dick Kits óf De dag door met dementie van Anneke van der Plaats en Dick Kits.

Annuleringsvoorwaarden
Je kunt je aanmelden tot 15 september 2021. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 15 september 2021 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

 

  • 22 september 2021
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Normale prijsToon details + €190,00 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: