Complementaire zorg | 29 september 2021 | ReeHorst, Ede

Vanwege de coronapandemie hebben we helaas (opnieuw) moeten besluiten het congres te verplaatsen, naar 29 september. Deelnemers hebben hiervan bericht ontvangen, heb je geen e-mail ontvangen, check dan je eerst even je spambox (vooral bij gmail-en hotmailaccounts) en stuur anders een mailtje naar info@congressenmetzorg.nl.


Ontspanningsoefeningen, aromatherapie, acupressuur, massage… zomaar een paar voorbeelden van interventies die je complementair (aanvullend) aan de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Want inmiddels heeft een aantal complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis, zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er interventies die zorgverleners gewoon inzetten, simpelweg omdat ze troost bieden of de pijn verlichten.

Tijdens dit congres maken we de balans op en gaan we dieper in op een aantal complementaire zorginterventies. Wil je meer bieden aan patiënten met pijn, stress, angst en/of kanker? En wil je weten hoe je interventies als aromazorg, acupressuur of haptonomie verantwoord kunt toepassen? Kom dan naar dit congres en leer onder andere:

– Waar we staan op weg van complementaire zorg naar integrative nursing
– Wat positieve gezondheid kan bijdragen aan complementaire zorg
– Wat het effect kan zijn van aanraken en van een haptonomische benadering
– Welke complementaire interventies je kunt inzetten bij pijn en bij kanker
– Hoe mindfulness jou als zorgverlener kan helpen tegen overbelasting
– Waarom aromazorg van grote waarde kan zijn bij angst voor operaties
– Hoe acupunctuur werkt en hoe je zelf acupressuur kunt toepassen
– Hoe virtual reality-therapie helpt bij het omgaan met pijn

Programma [onder voorbehoud]

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur Van complementaire zorg naar integrative nursing
Martine Busch, directeur Van Praag Instituut, Utrecht
Complementaire zorg is per definitie aanvullende zorg. Maar in de praktijk is dat soms heel anders. Als een patiënt ’s avonds een ontspannende voetmassage krijgt en daardoor zonder slaapmedicatie kan slapen, is het dan nog aanvullend? Dekt de term eigenlijk wel de lading? Waar willen we uiteindelijk naar toe?

10.35 uur Haptonomie
Simone van Mierlo, eigenaresse van Fysiotherapie Dorst, Haptotherapeut, Gewoon Haptonomie en auteur van het boek ‘Eigenwijsheid’ (verschijnt in 2022)
Wat gebeurt er als bevlogen zorgverleners minder met hun hart en ziel kunnen werken? Professionele afstand, de hoge werkdruk en protocollering zijn voelbaar en hebben invloed. Op jou persoonlijk als zorgverlener maar ook op het contact met je collega’s en je cliënten. Hoe kun je er als zorgtijger voor zorgen dat je jezelf niet voorbij rent? Dat eerst zorgen voor jezelf niet egoïstisch is maar noodzakelijk en een grote positieve invloed heeft op je manier van werken?

11.00 uur Positieve Gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?
Marja van Vliet, voedings- en bewegingswetenschapper en onderzoeksmanager bij het Instituut voor Positieve Gezondheid
Bij Positieve Gezondheid staan veerkracht en gezondheid centraal in plaats van ziekte en gebrek. Inmiddels krijgt deze visie steeds meer grond aan de voeten in het Nederlandse zorglandschap. In deze lezing wordt Positieve Gezondheid nader belicht. Want wat houdt deze visie nu eigenlijk precies in en wat betekent het voor de zorgpraktijk? En wat kan het toevoegen aan het complementaire werkveld?

11.30 uur Pauze

12.00 uur Workshopronde 1

13.00 uur Lunch

14.00 uur Workshopronde 2

15.00 uur Pauze

15.30 uur Workshopronde 3

16.30 uur Borrel

Je kunt deelnemen aan drie van de volgende workshops:

Workshop 1. Aromazorg bij procedurele angst
Madeleine Kerkhof-Wellhüner, auteur van het boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening (2013/2016), directeur en opleider, De Levensboom/Kicozo, Wernhout
Het is niet duidelijk hoeveel patiënten die een onderzoek of ingreep moeten ondergaan angstig zijn, maar dat er vaak sprake is van ongerustheid, angsten of paniek en vermijdingsgedrag is wel zeker. Het werken met aromazorg (essentiële oliën) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het geruststellen van en een gevoel van veiligheid bevorderen bij patiënten. Madeleine Kerkhof laat je zien en ervaren hoe aromazorg op relatief eenvoudige wijze ingezet kan worden bij angst voor een ingreep bij kinderen en volwassenen.

Workshop 2A. De theorie achter traditionele oosterse geneeskunde: acupunctuur en acupressuur
Ineke van den Berg, klinisch epidemioloog, acupuncturist, Chinees kruidenkundige, pijnconsulente, coach, fysiotherapeute, Berkel & Rodenrijs
In de oosterse geneeskunde worden behandelmethoden zoals acupunctuur, acupressuur, cupping en crosstaping ingezet. In deze sessie wordt de theorie hierachter besproken.

Workshop 2B. Toepassing van traditionele oosterse geneeskunde: acupunctuur en acupressuur
In deze praktijksessie demonstreert Ineke van den Berg verschillende methoden en worden de praktische ins en outs besproken. Daarbij wordt ook toegelicht welke methoden je als verpleegkundige zelf kunt inzetten, en voor welke methoden je kunt doorverwijzen naar een expert.

Workshop 3. Complementaire zorg en integrative nursing bij pijn
Marion Giesberts, coördinator opleidingen pijn, palliatieve zorg en complementaire zorg, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
Hoewel farmacologische behandelingen vaak onmisbaar zijn bij behandeling van ernstige pijn, zorgen ze ook voor vervelende bijwerkingen. Ook het risico op verslaving is aanwezig, indien niet op maat wordt voorgeschreven en de patiënt hier onvoldoende in wordt begeleid. Het is daarom interessant om niet-farmacologische interventies in te zetten om daarmee opioïdsparend te werken. Ook voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, of mensen in de terminale fase zijn er veel mogelijkheden om niet-farmacologische interventies in te zetten. In deze sessie worden de diverse mogelijkheden besproken, waaronder mind-body interventies, VR-bril en spel, aromazorg, aquazorg, ademhaling en massage. Het begrijpen van acute, chronische en pijn in de palliatieve fase is de rode draad in deze workshop.

Workshop 4. Zelfzorg in de zorg, mindfulness voor hulpverleners
Marc Rietveld, geestelijk verzorger, UMC Utrecht
Zorgen voor mensen vraagt veel aandacht, toewijding en energie. Hoe dankbaar en intens het werk ook kan zijn, zorgverleners kunnen er ook aan onderdoor gaan en ‘opbranden’. Hoe zorg je voor je zelf en voor elkaar? Hoe versterk je je eigen veerkracht? Hoe merk je op dat je zelf zorg nodig hebt? In deze workshop verkennen we samen hoe je dit doet of zou kunnen doen en wat praktische oefeningen in mindfulness en (zelf)compassie hieraan kunnen bijdragen.

Workshop 5. Het effect van aanraken
Paul van Keeken, opleidingscoördinator, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
Onrust, angst, stress, verwardheid, gespannenheid en spasticiteit kunnen ontstaan door beperkingen in het gewaar worden van het eigen lichaam en de omgeving. Bijvoorbeeld bij mensen met neurologische of geriatrische problemen, mensen op de intensive care en ouderen. Deze praktische workshop toont hoe aanraking verlichting kan bieden door massage en het gedoseerd aanbieden van zintuigelijke prikkels.

Workshop 6. Complementaire zorg en oncologie
Ines-Alexandra von Rosenstiel, kinderarts en Integrative Medicine consulent, Rijnstate, Arnhem, tevens IM-consulent, Haga ziekenhuis, Den Haag
De doelstelling van deze workshop is het bevorderen van de kennis rondom wetenschappelijk onderbouwde, alomvattende, integratieve gezondheidszorg om het leven van mensen met kanker te verbeteren. Belangrijkste leerdoel is competentieontwikkeling in het kaf van het koren scheiden rondom complementaire behandelingen in de oncologie. Twee best practices – de integrative oncology poliklinieken in het Rijnstate en Haga ziekenhuis – tonen de succesvolle integratie van evidence-based complementaire benaderingen aan en geven tevens concrete handvatten voor verdere implementatie .

Workshop 7. Haptonomie
Simone van Mierlo, eigenaresse van Fysiotherapie Dorst, Haptotherapeut, Gewoon Haptonomie en auteur van het boek ‘Eigenwijsheid’ (verschijnt in 2022)
Zorgverleners die zich meer bewust zijn van zichzelf en hun manier van werken en aanraken, zullen merken dat dit van grote invloed is op het contact met cliënten en collega’s. Binnen de haptonomie richt Simone van Mierlo zich op dit bewustzijn door middel van ervaringsgerichte oefeningen. Hoe meer je in contact staat met je zelf, hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe betere zorg je kunt leveren. In deze interactieve workshop ga je ervaren hoe jouw manier van benaderen en aanraken een grote positieve invloed kan hebben op je cliënt en jullie contact.

Workshop 8. Virtual Reality-therapie bij pijnklachten
Floris van der Breggen, CEO, SyncVR Virtual reality, Amsterdam
Maar liefst een op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijnklachten en overgebruik van medicatie is een groot probleem. In deze workshop maak je actief kennis met Reducept, een virtual reality-therapie voor deze pijnklachten. Reducept leert patiënten hoe pijn in hun lichaam werkt, maar leert patiënten ook technieken die patiënten zelf kunnen gebruiken om in het dagelijks leven hun pijn beter te beheersen. Ervaar het zelf!
____________
Ook aanwezig:​

www.touchforcare.nl verzorgt massagecursussen / haptonomisch aanraken in de zorg. Specialiteit is Touch for Care bij dementie waarbij voelen en aanraken centraal staan.

Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie,
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 29 september 2021 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
De kosten bedragen € 190,- excl. btw (229,90 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

 

(Annulerings)voorwaarden
Je kunt je aanmelden tot 22 september 2021. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 22 september 2021 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. 

  • 29 september 2021
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Normale prijsToon details + €190,00 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: