6e Nationaal Congres voor Hospicezorg | 15 oktober 2021 | ReeHorst, Ede

(foto banner: hospice De Duinsche Hoeve, Rosmalen)

Terminale zorg wordt steeds vaker in een hospice verleend, en daarom organiseren we nu al voor de zesde keer een congres specifiek voor hospicezorg. Tijdens dit 6e Nationaal Congres voor Hospicezorg op vrijdag 15 oktober 2021 gaan we in op allerlei aspecten waar je als verpleegkundige, verzorgende of vrijwilliger mee te maken krijgt in de zorg voor terminale patiënten. Na afloop ben je onder meer op de hoogte van:

– de resultaten van het project HOPEVOL
– hoe belangrijk het is om iemand aan te raken en wat er gebeurt als juist dát niet mag
– hoe je je kunt laten inspireren door je patiënten
– hoe je kinderen en jongeren in een hospice ondersteunt
– wat palliatieve sedatie precies is
– welke rol technologie kan spelen
– hoe je in de laatste fase besluiten neemt die passen bij de wensen en prioriteiten van de gast en zijn naasten
– hoe essentiële oliën kunnen bijdragen aan symptoomverlichting en comfort
– hoe je om kunt gaan met lastige patiënten en
– hoe je goed voor jezelf kunt (blijven) zorgen


Programma

09.30 uur
Ontvangst

10.00 uur
OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur
Het project HOPEVOL: HOspicezorg die Passend is en (die) de Eigen wens van mensen in de palliatieve terminale fase
Prof. dr. Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg, UMC Utrecht en bestuurder bij Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)

10.30 uur
Huidhonger
Margreet Melman, bedenker van het dans- en beweegproject Huidhonger, Melman producties, Utrecht

10.50 uur
De patiënt als leermeester: ervaringen van patiënten als unieke bron van inspiratie
Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde en arts palliatieve geneeskunde, Hospice Bardo, Hoofddorp

11.20 uur
Uitreiking NoorderlichtprijsRob Bruntink, bestuurslid Stichting Als & Dan
De Noorderlichtprijs is een jaarlijkse prijs van de Stichting Als & Dan en gaat naar een inspirerend initiatief uit de palliatieve of terminale zorg, dat de terminaal zieke medemens (en diens naasten) ten goede komt.
11.30 uur
Pauze

12.00 uur
Parallelsessieronde 1

13.00 uur
Lunch

14.00 uur
Parallelsessieronde 2

15.00 uur
Pauze

15.30 uur
Parallelsessieronde 3

16.30 uur
Afsluiten en borrel


Je kunt deelnemen aan drie van de volgende parallelsessies:

P.1.1 Help, een kind op bezoek! Hoe ondersteun je kinderen en jongeren in een hospice?
Tanja van Roosmalen rouwtherapeut, orthopedagoog LEF verliesbegeleiding, Sint Anthonis
Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
Als een ouder, opa of oma in een hospice verblijft, hebben ook de (klein)kinderen behoefte om op bezoek te komen. In deze sessie staan we stil bij hoe je kinderen en jongeren over de drempel helpt en wat je voor hen kunt betekenen om in de laatste levensfase betrokken te blijven.

P.1.2 . Nieuwe richtlijn Palliatieve sedatie
Sabine Netters, internist-oncoloog en consulent palliatieve zorg, Isala ziekenhuis, Zwolle en Carend, hét centrum voor palliatieve zorg, Rijssen
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Tijdens deze sessie krijg je uitleg over wat palliatieve sedatie precies is, welke vormen er zijn, wat de voorwaarden zijn en gaan we in op de uitvoering. Ook bespreken we jouw rol in het proces.

P.1.3 . Innovatie en technologie in het hospice
Cindy Fokker, directeur Kajan, Hilversum
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Elektronische patiëntendossiers, beeldschermzorg, domotica: meer en meer doet technologie zijn intrede in de gezondheidszorg. Een ontwikkeling die consequenties heeft voor hoe we leven, leren en zorgen. Technologie kan ingezet worden als oplossing vanwege budgettaire beperkingen en te weinig mankracht. Technologie levert echter meer op dan alleen maar efficiëntie. In deze sessie word je meegenomen in de mogelijkheden van technologie in het hospice.


P.2.1.  HOPEVOL
Prof. dr. Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg, UMC Utrecht en bestuurder bij Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)
Ongeveer 10.000 mensen/jaar sterven in een hospice. De hospices verschillen in locatie, manier van organisatie en zorg. Het is onbekend welke mensen met welke problemen en zorgvragen in welk soort hospice zorg ontvangen en wat mensen in de toekomst verwachten en nodig hebben. ‘Gidspanels’ van toekomstige zorgvragers zijn gidsen voor het onderzoeksteam in het beantwoorden van de hoofdvraag hoe hospicezorg er volgens zorgvragers in de toekomst uit moet zien. We maken binnen dit project een analyse van welke zorgvragers om welke reden in hospices verblijven, welke zorgvragen en prioriteiten zij hebben en door wie zorg wordt verleend.

P.2.2. Besluitvorming in de palliatieve fase
Ginette Hesselman, verpleegkundig specialist Consultatieteam Ondersteunende en Palliatieve Zorg, UMC Utrecht
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Besluitvorming in de palliatieve fase: hoe werkt dat? In deze sessie leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat je met je eigen (multidisciplinaire) team proactief, professioneel, passend bij wensen en prioriteiten van de gast en zijn naasten opties kan voorleggen om gestructureerd te overleggen en beslissingen te nemen in de palliatieve fase. De inzet van meetinstrumenten wordt hierin meegenomen.

P.2.3. AromaZorg, Complementair Welzijn in de Stervensfase
Madeleine Kerkhof-Wellhüner, auteur van het boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening (2013/2016), directeur en opleider, De Levensboom/Kicozo, Wernhout
Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
In de laatste dagen en uren wordt de essentie van goede palliatieve zorg duidelijk. Niet-farmacologische interventies met essentiële oliën kunnen aantoonbaar bijdragen aan symptoomverlichting en emotioneel-spiritueel comfort. In deze sessie krijg je daarvoor handvatten aangereikt aan de hand van aansprekende casuïstiek die je relatief eenvoudig kunt omzetten naar de praktijk.


P.3.1. Omgaan met lastig gedrag
Voor vrijwilligers
Carla van Weelie, trainer, VPTZ, Amersfoort
Waarschijnlijk herken je dit: dat je die kamer het liefst niet binnen gaat, omdat je ‘toch niets goed kunt doen’. Of dat je wel eens bang bent voor die cliënt die zo hard kan schelden en schreeuwen. En als je heel eerlijk bent, irriteert het je soms als een gast/cliënt voor de zoveelste keer vraagt om hetzelfde. In je werk als vrijwilliger of beroepskracht komt je dit gedrag ongetwijfeld wel eens tegen bij gasten/cliënten en hun naasten. Hoe komt het toch dat we ons zo laten raken door het gedrag van een ander? In deze sessie gaan we in op de vragen: Wat vind je ‘lastig gedrag?’ En: ‘Wat is van mij, wat is van de ander?’ Hoe kun je reageren op lastig gedrag, en, kun je lastig gedrag ook anders labelen, waardoor je het beter kunt hanteren?

P.3.2.  Huidhonger
Margreet Melman, bedenker van het dans- en beweegproject Huidhonger, Melman producties, Utrecht
Voor verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers
Dit wordt een interactieve sessie rondom liefdevolle zorg, intimiteit en aanraking in de zorg, die een extra dimensie krijgt vanwege de persoonlijke en schrijnende ervaringen rondom de dood van Margreet Melmans moeder met HuidHonger en eenzaamheid gedurende het corona-isolement. Een uitnodiging om met elkaar op een positieve manier van gedachten te wisselen over eigen ervaringen!

P.3.3. Zorg voor en door de zorgverlener
Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde en arts palliatieve geneeskunde, Hospice Bardo, Hoofddorp. Hij blogt over zijn ervaringen op www.hospicebardo.nl/woorden-van-bardo
Voor verpleegkundigen en verzorgenden
Goede zorg kan niet zonder bezieling. Bezieling is misschien groots en meeslepend. Tegelijkertijd is het goed aandacht te hebben voor onszelf in het zorgproces. Hoe blijf je ‘fris en fruitig’? Een sessie waarin we samen naar ‘zelfzorg’ kijken. We doen een aanzet tot zorg voor en door elkaar.


Ook aanwezig:

 

 

 

 


Praktische informatie

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers werkzaam in hospices.

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op vrijdag 15 oktober 2021 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
Verpleegkundigen en verzorgenden en overige betaalde krachten betalen € 190, – excl. btw (€ 229,90 incl. btw).
Vrijwilligers betalen € 120,- excl. btw (145,20 incl. btw).

De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

(Annulerings)voorwaarden
In verband met de onzekerheid met betrekking tot de coronamaatregelen zijn de annuleringsvoorwaarden anders dan anders:

Je kunt je aanmelden tot 8 oktober 2021. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer een maand voor het congres, als we ervan uit kunnen gaan dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 8 oktober 2021 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

Aanmelden
Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

Informatie
Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

Let op!
– Vink hieronder eerst de juiste prijs aan en klik dan op aanmelden.
– Op de volgende pagina zie je de prijs inclusief btw.
– Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  • 15 oktober 2021
    09:30 - 16:30
Details Prijs Vink aan
Prijs voor vrijwilligers (ex btw)Toon details + €120,00 (EUR)  
Prijs voor verpleegkundigen/verzorgenden/betaalde krachten (ex btw)Toon details + €190,00 (EUR)  

locatie  

Adres
Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede

Beschrijving: