Zorg rondom het levenseinde | 31 oktober 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

   

  Zorg verlenen in de laatste levensfase kan heel indrukwekkend, bijzonder en waardevol zijn. Niet langer staat genezing, maar de kwaliteit van het leven en het verlichten van het lijden centraal. Als verpleegkundige of verzorgende bied je dan ook vooral emotionele ondersteuning aan de patiënt en diens naasten. Goede communicatie met de patiënt, zijn of haar naaste(n) en met je collega’s is dan ook essentieel.

  – hoe breng je de wensen, behoeften en vragen van patiënten en naasten in kaart?
  – hoe communiceer je met terminale patiënten met dementie?
  – wat kun je als verpleegkundige doen als een patiënt met doodsangst kampt?
  – hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene?
  – wat is jouw rol als iemand bewust afziet van eten en drinken?
  – hoe ga je het gesprek aan over doodgaan?
  – hoe zet je humor in?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur 
  Communicatie in de palliatieve zorg: wat wil de patiënt? 
  Liesbeth van Vliet, onderzoeker, Nivel, Utrecht

  10.30 uur
  Palliatieve zorg bij mensen met dementie.
  Margje Mahler, ouderenpsycholoog, eigenaar Kennis door Verbinding, Nijmegen

  10.50 uur
  Aandacht voor doodsangst. 
  Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg, UMC Utrecht en directeur van Academisch Hospice Demeter

  11.10 uur
  Pauze

  11.40 uur
  Hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene?
  Josephine Aerts, uitvaart-rouw begeleiding Madeliefjes, Eindhoven

  12.00 uur
  Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg/docent Hospice de Duinsche Hoeve, Surplus, Radboudumc

  12.20 uur
  Leven is ook doodgaan – denk er over, praat er over.
  Leonie Vogels, psycholoog/trainer, Stichting STEM, Utrecht

  12.40 uur
  Humor in de palliatieve zorg
  . Marcellino Bogers, was verpleegkundige en cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van “Humor als verpleegkundige interventie”

  13.00 uur
  Lunch

  14.00 uur
  Workshopronde 1

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Workshopronde 2

  16.30 uur
  Borrel

  In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

  W1. In gesprek met de patiënt en zijn naasten over het levenseinde: hoe doe je dat? Liesbeth van Vliet, onderzoeker, Nivel, Utrecht
  Goede communicatie is van essentieel belang voor patiënten in de palliatieve fase van een ziekte. Maar wat houdt goede (en minder goede communicatie) precies in? In deze workshop gaan we in op de evidence-base achter de effecten van specifieke communicatie op patiëntuitkomsten, alsmede klinische ervaringen, en komen we tot concrete handvatten voor de praktijk.

  W2. Palliatieve zorg voor mensen met dementie. Margje Mahler, ouderenpsycholoog, eigenaar Kennis door Verbinding, Nijmegen
  Dementie is een progressief ziektebeeld. Palliatieve zorg maakt een belangrijk onderdeel uit van de zorg aan mensen met dementie. Maar wanneer start je? En wat maakt palliatieve zorg bij dementie anders? We wisselen interactief denkbeelden over dementie, palliatieve zorg, omgaan met gedrag en autonomie uit. Ook komen we tot praktische handvatten voor je dagelijkse werk.

  W3. Aandacht voor doodsangst. Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg, UMC Utrecht en directeur van Academisch Hospice Demeter
  Patiënten in de palliatieve fase kunnen doodsangst ervaren in de breedste zin van het woord, vooral als zij te horen krijgen dat zij niet meer beter worden. Doodsangst doet een groot beroep op ons als professionals. Als interventie hebben we het als verpleegkundigen vaak over het inzetten van experts, maar wat kunnen we zelf doen binnen de grenzen van onze verpleegkundige professie?  In deze workshop zullen we door het uitwisselen van ervaringen uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek komen tot een aantal do’s en don’ts.

  W4. Hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene? Josephine Aerts, uitvaart-rouw begeleiding Madeliefjes, Eindhoven
  Hoe betrek je familie in de laatste levensfase en na het overlijden? Om bijna iedere patiënt heen staat een familie. Met wensen, angsten en verlangens. Jouw rol als veilige basis in een moeilijke tijd is groot. Weten hoe jij dat doet, wat jou daarin gevormd heeft en ook wat je liever niet doet, maakt je vrijer in de omgang met de familie. Zo wordt het voor hen en ook voor jou een goede ervaring die waardevol is. In deze workshop krijg je zicht op jouw manier van verbinden en weer loslaten. Wat doe jij, wat doe je niet en wat zou je willen doen?

  W5. Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg/docent Hospice de Duinsche Hoeve, Surplus, Radboudumc
  Bewust afzien van eten en drinken kan een passende keuze voor iemand zijn om het levenseinde te bespoedigen. Wat kun je verwachten als iemand deze keuze maakt? Hoe verloopt het? Hoe lang duurt het proces? Waar moet je op letten? En wie neemt eigenlijk de beslissingen in deze fase?

  W6. Leven is ook doodgaan – denk er over, praat er over. Leonie Vogels, psycholoog/trainer, Stichting STEM, Utrecht
  In deze workshop maak je kennis met een aantal verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot hun eindigheid. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om het contact over het levenseinde met jouw patiënten te openen. Een van de onderwerpen die voorbijkomen is hoe je zelf tegen je eigen eindigheid aankijkt en welke invloed dat dan heeft op de manier waarop je met anderen in contact bent over de laatste levensfase.

  W7. Humor in de palliatieve zorg. Marcellino Bogers, was verpleegkundige en cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie’
  Lachen is gezond. De volkswijsheid zegt het al lang en ook in de wetenschap zijn de fysiologische effecten van de lach onderzocht én bewezen. Als copingstrategie biedt lachen talrijke kansen. Humor kan een wapen zijn tegen de droefheid en helpen om te ontsnappen aan neerslachtigheid. Tijdens deze workshop gaan we in op de werking, effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor in de palliatieve fase.

  _____________

  Ook aanwezig:

   

  Met zijn missie ‘aandacht voor sterven’ wil het Landelijk Expertisecentrum Sterven bijdragen aan kwaliteit van leven voor iedere stervende. Onze activiteiten zijn gericht op het bevorderen van kennis en wijsheid over sterven bij beroepskrachten, zorgprofessionals en algemeen publiek.

   

  ______________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg, info@congressenmetzorg.nl.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die palliatieve en terminale zorg verlenen en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 31 oktober 2018 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

  Kosten
  Tot en met 26 september 2018 € 175, – excl. btw, na 26 september € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de presentaties. Daarnaast krijgen de deelnemers een cursus Casuïstiek palliatieve zorg ter waarde van €22,50 (2 accreditatiepunten) én 50% korting op de cursus Pijn bij kanker (14 accreditatiepunten) ter waarde van € 75,-, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

   

  Aanmelden en (annulerings)voorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 24 oktober 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 24 oktober 2018 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en de workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Na het volledig invullen van het formulier ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op via info@congressenmetzorg.nl.  Onze algemene voorwaarden en privacyverklaring vind je hier >>.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten en door de SKGV voor 1 punt in de categorie vakbekwaamheid.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 31 oktober 2018
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met kortingToon details + €175.00 (EUR)  
  StandaardprijsToon details + €195.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  27 september 2018


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede