Ulcus cruris: helaas pindakaas? | 9 november 2018 | Figi, Zeist

 • Iets wat ogenschijnlijk zo simpel is, namelijk het behandelen van een open been, blijkt ook vandaag de dag nog een behoorlijk lastige uitdaging te zijn. De afgelopen decennia hebben flebologen veel werk verzet om aan te tonen welke behandelingen wel en welke niet aantoonbaar effectief zijn. En daaruit blijkt dat compressie, in welke vorm dan ook, nog steeds de hoeksteen van de behandeling van ulcus cruris is!

   

  Desalniettemin kan deze therapie in de praktijk moeilijk in maat en getal worden toegepast, zoals dat wel met het voorschrijven van medicatie kan. Daarnaast is de hand van de meester die de therapie toepast van cruciaal belang. Francesco Illy, de grote man van de gelijknamige koffiefirma uit Triëst, schreef een leerzaam boekje over hoe je koffie moet maken. Op de laatste bladzijde vertelt hij dat hij nog iets vergeten is: ‘el mano’: de hand die de piston van het espressomachine bedient. Het is met compressietherapie niet anders.

   

  Vijftig jaar geleden werd gedacht dat rekloze verbanden je van het waren. Compressiedruk is daarmee weliswaar hoog aan te brengen, maar door de inelasticiteit slechts van korte duur. Nu weten wij dat efficiënte druk alleen werkt als er sprake is van een combinatie van de juiste stijfheid van het materiaal en de ambulantie van de patiënt. Hoe eerder je de juiste compressietherapie toepast, hoe sneller het ulcus geneest. Genezing zonder compressie is, welke producten er verder ook toegepast worden, een utopie!

   

  Het open been sluiten is één ding, maar het gesloten houden is een nog grotere uitdaging. Dan is immers de huid genezen, maar blijft het onderliggend lijden bestaan. Nazorg, dat vooral het motiveren van de patiënt inhoudt, is ongelooflijk belangrijk. Hoe comfortabeler het compressiemateriaal (zwachtel, kous of wrap) is, hoe vaker en beter de patiënt de aanbevelingen opvolgt. Heel jonge kinderen zijn al dol op boterhammen met pindakaas, compressietherapie met pindakaas vindt ook de flebologische patiënt heel smakelijk. De rol van de behandelaar (‘el mano’) is dus van groot belang.

  Tijdens dit symposium zal het belang van compressietherapie bij ulcus cruris verder verduidelijkt worden. Ik kan het dan ook aan iedereen die met de behandeling van ulcus cruris te maken heeft, van harte aanbevelen.

  Martino Neumann, professor dermatologie, Erasmus MC, Rotterdam

   

  De deelnemers zijn na afloop onder meer op de hoogte van:

  – waarom compressietherapie essentieel voor een geslaagde ulcus crurisbehandeling
  – aandachtspunten bij en behandelstrategieën van recalcitrante ulcera
  – hoe je de kwaliteit van de behandeling in de thuiszorg bewaakt en borgt
  – hoe ‘normaal’ nadenken leidt tot betere aanbevelingen bij de behandeling van het open been
  – de mate van vrijheid van compressieproductkeuze
  – welke mogelijkheden tot doelmatige zorg er zijn in de visie van verzekeraar
  – waarom je de Enkel-Arm-Index zou moeten meten
  – het belang van goede diagnostiek
  – de actuele stand van zaken in de ulcuszorg

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur
  Opening door dagvoorzitter Tom van ‘t Hek

  10.10 uur
  Compressietherapie als hoeksteen van de behandeling 
  Drs. Tim Wentel, dermatoloog-fleboloog, Pellegrinus Kliniek, Schiedam
  Of je nou Romeinse teksten, middeleeuwse medische boeken, 18e-eeuwse manuscripten of 19e-eeuwse proefschriften erop naslaat, vrijwel iedereen die over de behandeling van het ulcus cruris schrijft, noemt een vorm van compressietherapie essentieel voor het slagen van de behandeling. In onze moderne tijd kunnen zorgverleners kiezen uit een breed spectrum aan behandelingen voor het ulcus cruris maar ook nu is compressietherapie vrijwel altijd die essentiële pijler waarop de behandeling rust. Tim Wentel neemt je mee op een reis door de eeuwen, waarbij duidelijk wordt waaróm compressietherapie zo’n prominente rol speelt.

  10.45 uur
  De chirurgische behandeling van ulcus cruris venosum
  Dr. Wijnand van Gent, vaatchirurg, Flebologisch centrum, Grave
  De hoeksteen van de behandeling van het ulcus cruris venosum is ambulante compressietherapie. In deze lezing wordt uitvoerig ingegaan op de aanvullende waarde van chirurgie van het oppervlakkig en perforerend veneus systeem op deze conservatieve behandeling. Tevens zullen aandachtspunten en behandelstrategieën  van recalcitrante ulcera worden besproken.

  11.20 uur
  Pauze

  11.45 uur
  Veneus oedeem en ulcus cruris in de thuiszorg
  Henri Post, MA-ANP, hoofd behandelzaken en verpleegkundig specialist, Wond Expertisecentrum, Evean, Koog aan de Zaan
  De thuiszorg is meestal de eerste uitvoerende organisatie waar vragen/doorverwijzingen van huisartsen terechtkomen. Op de overdracht staat vaak alleen: ‘zwachtelen, wond verzorgen’ en is de compressiebox al besteld. Maar zijn alle indicaties wel juist en is daarmee de ingezette behandeling wel optimaal voor dit specifieke probleem? En waar loop je als thuisorganisatie tegenaan als je met meerdere thuiszorgteams werkt? Hoe kun je de kwaliteit bewaken? De zorg is immers gericht op uitkomsten, hoe kunnen we dit borgen?

  12.20 uur
  Ulcus Cruris: wetenschap of praktijk?
  Ron Legerstee, zelfstandig consultant wondheling & weefselherstel, Pe@r Review en wetenschappelijk gastdocent, Erasmus MC Academie Rotterdam
  Wetenschappelijke publicaties worden gebruikt om aanbevelingen te doen over het voorkómen en behandelen van ‘het open been’. De betere aanbevelingen kunnen echter ook door ‘normaal nadenken’ worden bedacht. Die worden in de praktijk dan ook het meest gebruikt en zijn het voorkómen van weefselschade en het verminderen van de microbiële last.

  12.55 uur
  Lunch

  13.55 uur
  Vergoedingen in de compressiezorg
  Paul Snelders, directeur DeclaCare
  Zonder compressieproducten geen compressiezorg. Zonder compressiezorg geen genezing van ulcus cruris. Veel zorgverzekeraars zien gelukkig het belang van goede wondzorg. Aangezien het in 50 procent van de wondvormen om ulcus cruris gaat, zou het ook logisch zijn dat de verzekeraars het belang van compressietherapie ook inzien. En niet alleen bij ulcus cruris, maar ook bij het onderliggend lijden, de chronisch veneuze insufficiëntie en andere uitingen daarvan, zoals veneus oedeem en gerelateerde huidaandoening. Is dat echter ook zo? Worden alle compressieproducten ook vergoed en hoe zit het met de hand van de meester? Heeft een behandelaar de vrijheid om dat compressieproduct te kiezen waarvan hij/zij denkt dat voor zijn/haar patiënt met ulcus cruris of veneus oedeem het beste en meest effectieve is? Tijdens deze presentatie gaan we in op deze en andere vragen.

  14.30 uur
  Ulcus cruris: verzekerd van goede zorg?
  Jacques Duiven, adviserend paramedicus en projektleider Innovatie Healthcare, CZ
  Over het algemeen is de behandeling van wonden complex en ulcus cruris vormt hierin zeker geen uitzondering. Bij de behandeling en bij het voorkómen van recidieven zijn veel stakeholders betrokken; huisartsen, medisch specialisten, wijkverpleegkundige en -verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Maar ook oedeemtherapeuten, bandagisten, wondexpertise centra, medisch speciaalzaken, apotheken en wat niet meer. Al deze zorgprofessionals kennen een vorm van vergoeding vanuit de zorgverzekeringswet. Maar past die systematiek bij het leveren van de juiste zorg indien er sprake is van ulcus cruris? Voor de zorgverzekeraar is het belangrijk dat er doelmatige zorg geleverd wordt tegen een acceptabele prijs. Wat acceptabel is staat ter discussie. Wat belangrijker is, is om met elkaar te verkennen wat doelmatige zorg is bij de behandeling van ulcus cruris. In de presentatie wordt ingegaan op welke mogelijkheden tot doelmatige zorg er zijn in de visie van de verzekeraar. En hoe de verzekeraar zijn steentje kan bijdragen om een ulcus cruris zo spoedig mogelijk dicht te krijgen, maar vooral ook dicht te houden. Van belang hierbij is dat alle partijen met elkaar gaan of blijven praten en niet tegen elkaar! Jacques Duiven verkent graag met jullie de mogelijkheden.

  15.05 uur
  Pauze

  15.35 uur
  Het meten van de Enkel-Arm-Index: (on)zin!
  Mandy Gelderblom, huidtherapeute, Vlaardingen
  De enkel-arm-index (EAI) is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Waarom zou je die moeten meten bij de behandeling van een ulcus cruris? En wie zou de EAI dan moeten meten of onder wiens verantwoordelijkheid valt dit dat? Hoe zou je de EAI eenvoudig kunnen meten en hoe zit het met de bekostiging? En wat heeft dit te maken met het geven van compressie bij ulcus cruris? Op deze vragen zal tijdens de presentatie een antwoord worden gegeven?

  15.55 uur
  Het belang van een goede diagnostiek
  Dr. Bob Knippenberg, vaatchirurg, Hyperbaar Geneeskundig Centrum, Rijswijk en Haga Ziekenhuis, Den Haag
  Tsja, daar sta je dan. Heb je net drie maanden geleden de muren van de badkamer opnieuw laten stuken, komt het pleisterwerk al weer naar beneden. Misschien nu toch maar eerst een loodgieter er bij halen om die lekkende leidingen te repareren in plaats van de muur weer opnieuw te laten stuken! Zie hier het belang van een goede diagnostiek. Er zal tijdens de presentatie ingegaan worden op de verschillende diagnostische mogelijkheden, de rol van de duplex en het belang van een goede, maar vooral snelle diagnostiek. Ook zal er aandacht zijn voor de doorverwijsproblematiek; wanneer verwijs je nu wel en wanneer niet? En wat mag je van een doorverwijzing voor aanvullende diagnostiek verwachten?

  16.15 uur
  Ulcus cruris: helaas pindakaas?
  Drs. Tim Wentel, dermatoloog-fleboloog, Pellegrinus Kliniek, Schiedam
  De laatste jaren is er veel veranderd in de ulcuszorg, met name op het gebied van techniek, maar ook in de manier hoe aan de zorg voor een patiënt met een ulcus vorm gegeven wordt. De voordracht gaat over de stand van zaken in de ulcuszorg, de dingen die we in de nabije toekomst gaan zien maar ook over oude basisprincipes van zorg en wondzorg, die zeker niet vergeten mogen worden.

  16.35 uur
  Afsluiting door de dagvoorzitter en borrel

  _______
  Ook aanwezig:

  Bij L&R staat de mens en de zorg voor diens gezondheid altijd centraal. Onze slogan 'People.Health.Care.' richt zich op drie afzonderlijke gebieden die in hun kern allemaal voor de visie en waarden van L&R staan.

  Varodem® richt zich bewust en volledig op de markt voor oedeem gerelateerde medische compressie. Dit doen wij doormiddel van een breed scala aan medische compressiehulpmiddelen zoals therapeutische elastische kousen en klittenbandzwachtels. VaroCare, de klittenbandzwachtels, zijn zeer geschikt voor compressie bij wondzorg.

   

   

  Ontdek het 3M™Coban™ 2 Lagen compressiesysteem voor een doeltreffende behandeling van Ulcus Cruris, Lymfoedeem en aanverwante aandoeningen. Deze volledig latexvrije zwachtel is gemakkelijk aan te brengen door de zorgprofessional en biedt meer comfort aan de patiënt. Vraag nu een gratis workshop aan via de website.

  Mölnlycke is wereldwijd een toonaangevende producent van medische producten en oplossingen die professionele zorgverleners helpt om de beste klinische, economische en patiëntresultaten te behalen.

   

  URGO Medical is een leverancier van geavanceerde wondverzorgingsproducten en compressiematerialen. In eigen huis zijn vele innovatieve wondverzorgingsproducten op de markt gebracht, die in de medische wereld van zich doen spreken door hun unieke werking. Onlangs werd nog een studie in “The Lancet” gepubliceerd.

  _______
  Praktische informatie

  Organisatie

  Dit symposium wordt georganiseerd door DeclaCare, www.declacare.nl. De logistieke organisatie is in handen van Congressen MetZorg, info@congressenmetzorg.nl

   

   

  Voor wie
  Het symposium is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden, huidtherapeuten, fysiotherapeuten, doktersassistentes en iedereen die zich beroepshalve bezighoudt met de behandeling van ulcus cruris.

  Wanneer en waar
  Het symposium vindt plaats op vrijdag 9 november 2018 van 9.30-16.30 uur in Figi te Zeist.

  Kosten
  De toegangsprijs bedraagt tot 9 oktober € 75,- excl btw, op en na 9 oktober betaal je € 100,- excl btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 2 november 2018. Bij annulering wordt € 15,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 2 november is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Nadat je het formulier hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging in je mailbox. Het toegangsbewijs wordt je uiterlijk vijf dagen voor het symposium per post toegestuurd.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten. De aanvraag bij de ADAP is nog in behandeling.

  Informatie
  Heb je vragen over het symposium of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 9 november 2018
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  ToegangsprijsToon details + €100.00 (EUR)  


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Locatie website:

  Adres
  Het Rond 2, Zeist, 3701 HS