Praten over de dood: vroegtijdige zorgplanning | 3 november 2020 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

  In een vroegtijdige zorgplanning leg je vast hoe een patiënt of cliënt de laatste fase van zijn of haar leven wil doorbrengen. Maar minstens zo belangrijk is het antwoord op de vraag wat iemand verwacht van het daadwerkelijke stervensproces en de dood. Ga jij daar het gesprek over aan? Hoe herken je of je patiënt met zingevingsvragen zit? Hoe stel je de juiste vragen zonder iemand te kwetsen en zonder dat je jezelf er ongemakkelijk bij voelt? En wat kun je doen als iemand niet wilsbekwaam is? Tijdens dit congres krijg je antwoord op deze en andere vragen en leer je:

  – Wat vroegtijdige zorgplanning precies inhoudt en hoe het werkt in de praktijk
  – Hoe je zingevingsvragen signaleert en verkent
  – Hoe je het gesprek aangaat over doodgaan
  – Welke manieren en middelen er zijn om te praten over de dood met mensen met dementie of een verstandelijke beperking
  – Hoe IMPACT helpt bij vroegtijdige zorgplanning voor kinderen, hun ouders en zorgverleners
  – Hoe je patiënten en naasten helpt vroegtijdig keuzes te maken ten behoeve van hun digitale nalatenschap

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Definitie Advance Care Planning
  Doris van der Smissen, junior researcher Department of Public Health, Erasmus MC, Rotterdam
  Vroegtijdige zorgplanning of Advance Care Planning (ACP) staat sterk in de belangstelling, maar een breed geaccepteerde definitie ontbrak nog. We bespreken de nieuwe, internationale definitie van ACP en aanbevelingen voor ACP in de praktijk. Dit kan richting geven aan de implementatie van ACP in de praktijk en in beleid en onderzoek.

  10.35 uur
  Signaleren en verkennen van zingevingsvragen bij je palliatieve patiënt
  Yvonne Engels, hoogleraar zingeving in de gezondheidszorg, Radboud UMC, Nijmegen
  Elke verpleegkundige of verzorgende die betrokken is bij de zorg voor palliatieve patiënten zou in staat moeten zijn te herkennen dat een patiënt met zingevingsvragen zit en deze moeten verkennen. Op welke signalen moet je letten en hoe interpreteer je ze?

  11.00 uur
  Praten over de dood: hoedoejedat?
  Rob Bruntink, hoofdredacteur Pallium, auteur en eigenaar van bureau MORBidee, Hengelo
  Vroegtijdige zorgplanning staat ten dienste van de zorg in de laatste levensfase. De dood is daarbij een niet te negeren onderwerp. Maar hoe snijd je dat aan, zonder de ander te kwetsen en zonder dat je jezelf daarbij ongemakkelijk voelt? In het boek ‘Ik weet niet dat ik zeggen moet’, dat binnenkort bij uitgeverij Ten Have verschijnt en geschreven is door Mariska Overman en Rob Bruntink, staan vele tientallen tips hiervoor. In de lezing presenteert Bruntink enkele highlights.

  11.25 uur
  Pauze

  11.55 uur
  Vroegtijdige zorgplanning in de praktijk
  Fabienne Warmerdam, internist oncoloog/palliatief consulent, Zuyderland MC, Sittard/Geleen
  Mirjam Willemsen, huisarts en palliatief patiënt, Heerlen
  In regio Zuyderland MC heeft een ACP-project geleid tot een gezamenlijke aanpak door ziekenhuis en huisartsen, zodat het gesprek over de dood daadwerkelijk aangegaan wordt. Deze presentatie laat zien hoe.

  12.20 uur
  Vroegtijdige zorgplanning in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke beperking
  Michael Echteld, lector Zorg Rond het Levenseinde, Expertisecentrum Caring Society/Avans Hogeschool, Breda
  Mensen met een verstandelijke beperking leven langer dan voorheen en overlijden vaker aan chronische aandoeningen. Het belang van palliatieve zorg voor deze groep neemt daarmee toe. Maar palliatieve zorg in overleg met de cliënt staat nog in de kinderschoenen en het signaleren van belastende symptomen is moeilijk. Het Project SamenSpraak probeert hier verandering in te brengen.

  12.45 uur
  Vooruitkijken als je leeft met dementie
  Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist, Laurens, Rotterdam
  Kun je wel over de dood praten met mensen met dementie? We gaan in Nederland vaak teveel uit van wat familieleden zeggen. Maar mensen met dementie kunnen zelf veel meer toevoegen aan hun verhaal dan we denken.

  13.10 uur
  Lunch

  14.00 uur
  Workshopronde 1

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Workshopronde 2

  16.30 uur
  Borrel

  In de middag kun je deelnemen aan twee van de volgende workshops: 

  W1. Signaleren en verkennen van zingevingsvragen bij je palliatieve patiënt
  Yvonne Engels, hoogleraar zingeving in de gezondheidszorg, Radboud UM, Nijmegen
  Hoewel het communicatieonderwijs aan de zorgopleidingen goed is, blijkt in de praktijk dat je niet goed ziet of een patiënt of cliënt met zingevingsvragen zit. Wat verstaan we onder zingeving, hoe signaleer je vragen op dit gebied en hoe schenk je hier aandacht aan? In deze workshop gaan we interactief aan de slag met deze vragen.

  W2. Vroegtijdige zorgplanning in de praktijk
  Fabienne Warmerdam, internist oncoloog/palliatief consulent, Zuyderland MC, Sittard/Geleen
  Mirjam Willemsen, huisarts en palliatief patiënt, Heerlen
  In regio Zuyderland MC werden ACP-projecten opgestart in de eerste- en tweede lijn. Het betrof een project met als doel om met alle ouderen in de huisartsenpraktijken een gesprek over wensen en grenzen aan te gaan en een transmuraal project genaamd ‘Gewenste Zorg in de Laatste Levensfase’. Het bleek echter dat vooral de medisch specialist niet gewend was aan de surprise question en het voor de huisartsen ook lastig was het gesprek aan te gaan zolang de specialist nog ‘doorbehandelde’. Vandaar nu een gezamenlijke aanpak waarbij ACP zowel vanuit de huisartsen breed wordt ingezet als in het ziekenhuis in de zorgpaden wordt ingebouwd. Wil je hier meer over weten, kom dan naar deze workshop!

  W3. Vroegtijdige zorgplanning in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke beperking
  Michael Echteld, lector Zorg Rond het Levenseinde, Expertisecentrum Caring Society/Avans Hogeschool, Breda
  Er is breed gedragen consensus dat mensen met een verstandelijke beperking betrokken moeten worden bij beslissingen over hun palliatieve zorg. Gezamenlijke besluitvorming is bij mensen met een verstandelijke beperking echter ingewikkeld, omdat zij niet altijd wilsbekwaam zijn voor de te nemen beslissingen en niet altijd in staat zijn om hun voorkeuren duidelijk te maken. Betrokkenheid van familie, andere wettelijk vertegenwoordigers of anderen die de persoon goed kennen is essentieel. Tijdens deze workshop wordt het Project SamenSpraak toegelicht, dat als doel heeft met behulp van PALLI, een recent ontwikkeld en gevalideerd instrument, de palliatieve fase tijdig te herkennen en gezamenlijke besluitvorming te stimuleren.

  W4. Vooruitkijken als je leeft met dementie
  Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist, Laurens, Rotterdam
  Voor veel mensen is het idee van leven met dementie een angstbeeld. Als je dementeert kan je blik op de wereld om je heen veranderen. Wat betekent dit voor de waarden die je hecht aan het leven? En met wiens ogen kijken we naar de toekomst? Een verkenning over betekenis.

  W5. Vroegtijdige zorgplanning in de kindergeneeskunde
  Marijke Kars, senior onderzoeker, UMC Utrecht
  In deze workshop maak je kennis met het concept Advance Care Planning in de kindergeneeskunde. Daarbij krijg je inzicht in de mogelijkheden en het gebruik van Implementing Pediatric Advance Care Planning Toolkit (IMPACT), die handreikingen biedt voor jongeren, ouders en professionals om te spreken over toekomstige zorg en behandeling.

   W6. Vroegtijdige zorgplanning: digitale nalatenschap
  Erica Witkamp, Lector Zorg om Naasten, Hogeschool Rotterdam
  Als iemand overlijdt blijven veel gegevens over hun ‘digitale ik’ achter op mediadragers (laptop, smartphone, etc.) of op het internet. Uit het beperkte onderzoek dat daarnaar gedaan is, blijkt dat veel mensen hiervoor niks geregeld hebben en ook dat zorgverleners daarover nog nauwelijks met hun patiënten of cliënten praten. Help jij patiënten en naasten om zich hier op voor te bereiden en zo ja, hoe? In deze workshop ga je aan de hand van verschillende (creatieve) werken hierover met elkaar in gesprek. Welke (morele) dilemma’s zijn er zoal en hoe kun je patiënten en naasten helpen vroegtijdig keuzes te maken in het voorbereiden van een digitale nalatenschap?

  _______________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overig geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op dinsdag 3 november 2020 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 175, – excl. btw (€ 211,75 incl. btw) tot 29 september 2020, op en na 29 september betaal je € 195,- excl. btw (235,95 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

   


  (Annulerings)voorwaarden  –
  ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
  Je kunt je aanmelden tot 27 oktober 2020. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer een maand voor het congres, als we zeker weten dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 27 oktober is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

  Aanmelden
  Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor vijf punten.

  Informatie
  Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

  Let op!  Vink eerst het juiste bedrag aan. Op de volgende pagina zie je de bedragen inclusief btw. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  • 3 november 2020
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met korting tot 29 septemberToon details + €175.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €195.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  29 september 2020


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso