Pijn en pijnbestrijding | 6 november 2020 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

  Als verpleegkundige heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Tijdens dit congres wordt je geheugen opgefrist door Juf Danielle en krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen:

  – is er een relatie tussen postoperatieve pijn en complicaties?
  – kun je pijn bestrijden met muziek?
  – kun je je brein trainen en daarmee pijn verminderen?
  – hoe kun je (pijn)medicatiegebruik in de laatste levensfase optimaliseren?
  – kan traditionele Chinese geneeskunde een brug slaan tussen complementaire en reguliere zorg?
  – welke medicatie en behandelingen helpen bij neuropatische pijn als gevolg van chemotherapie?
  – welke actuele ontwikkelingen zijn er op het gebied van het kijken naar DNA-profielen bij pijnbestrijding?
  – pijn of jeuk, wat is erger?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.15 uur
  Nociceptieve en neuropathische pijn / anatomie en fysiologie van pijn
  Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
  Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

  10.20 uur
  Postoperatieve pijn en complicaties: onlosmakelijk verbonden!
  Rianne van Boekel, universitair docent, verpleegkundig expert, afdeling Anesthesiologie Pijn en Palliatieve Geneeskunde, Radboud UMC, Nijmegen
  Complicaties en pijn, het is altijd de vraag wat er het eerst was: een kip/ei-verhaal. Het bewijs van de relatie tussen pijn en complicaties wordt in deze presentatie uitgelegd aan de hand van de wetenschap. Tevens is er aandacht voor de toepassing in de praktijk van alledag.

  10.50 uur
  Pijnbestrijding met muziek, een evidenced basedbenadering
  Victor Fu, arts-onderzoeker (promovendus), Erasmus MC, Rotterdam
  De huidige chirurgische patiëntenzorg is gericht op het verminderen van de fysiologische stressreactie op een operatie. De protocollen hiervoor bestaan ​​voornamelijk uit niet-farmacologische interventies. Muziek kan stress verminderen en heeft gunstige effecten op postoperatieve pijn, de behoefte aan sedatie en opioïden.

  11.20 uur
  Koffie- en theepauze

  11.50 uur
  Chronische pijn
  Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
  Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

  11.55 uur
  Train het brein voor minder pijn
  Louis Zantema, GZ-Psycholoog en Co-Founder Reducept, Leeuwarden
  Wanneer maakt ons brein pijn? Hoe kan het dat bij chronische pijn er vaak geen oorzaak in het lichaam te vinden is? Ontdek hoe ons brein werkt en wanneer het besluit pijn aan te maken. Leer hoe je met deze kennis jouw behandeling kunt verbeteren, om zonder medicijnen toch pijnklachten te verminderen.

  12.25 uur
  Medicatie in de laatste levensfase
  Eric Geijteman, internist-oncoloog i.o. en klinisch farmacoloog, Erasmus MC, Rotterdam
  Patiënten in de laatste fase van het leven gebruiken vaak veel medicijnen. Dat kunnen medicijnen zijn die in een eerder stadium voor behandeling of preventie van (chronische) ziekten zijn gestart. In de laatste fase van het leven treden er veranderingen op waardoor de inzet van deze medicijnen moet worden heroverwogen. In de praktijk vindt dit onvoldoende plaats. In de lezing zal ik de huidige praktijk van medicijngebruik door patiënten in de laatste fase van het leven bespreken. Hierbij zal ik ook handvatten bieden om het medicijngebruik in deze fase te optimaliseren.

  12.55 uur
  Lunch

  14.00 uur
  PIJNzorg : Acupuntuur en moxa-therapie levert een bewezen effectieve bijdrage
  Ineke van den Berg, klinisch epidemioloog, acupuncturist, chinesekruidenkundige, pijnconsulente, coach, fysiotherapeute, Berkel & Rodenrijs
  Pijnbehandeling kan complex zijn. Pijn is heel persoonlijk. Sta stil bij wat er is en wat acupunctuur daarin kan betekenen. Pijnpatiënten verdienen het ‘beste van twee werelden’ als het gaat om hun gezondheidszorg. Het doel van deze lezing is om de sterke punten en beperkingen van acupunctuur en moxa therapie, zoals in traditionele Chinese geneeskunde toegepast, te identificeren en kort te evalueren hoe deze therapieën kunnen worden toegevoegd aan de moderne gezondheidszorg, vanuit het perspectief van patiënten, artsen, complementaire therapeuten, zorgverzekeraars en beleidsmakers.

  14.30 uur
  Chemotherapie geïnduceerde neuropathische pijn
  Corien Eeltink, verpleegkundig specialist, UMC Amsterdam
  Sommige soorten chemotherapie kunnen perifere neuropathie veroorzaken. Chemotherapie geïndiceerde neuropathische pijn is een brandende, schietende, stekende of krampende pijn. Afhankelijk van de chemotherapie gaat dit weer over, of blijft het, of wordt het zelfs erger. Neuropathische pijn reageert niet op de gewone pijnstillers maar hiervoor kunnen combinaties van antidepressiva en anti-epileptica en lokale behandelingen gebruikt worden. In deze presentatie komen ze allemaal langs.

  15.00 uur
  Pauze 

  15.30 uur
  Overwegingen in de medicamenteuze behandeling van pijn
  Danielle Wolzak, arts en eigenaar Juf Danielle Academie, Utrecht
  Een korte inleiding, om je geheugen op te frissen!

  15.35 uur
  Pijnbestrijding en DNA-profielen, kijken in de toekomst
  Ron van Schaik, hoogleraar Farmacogenetica, Erasmus MC, Rotterdam
  De behandeling van pijn kent uitdagingen. De keuze van medicatie en dosering zijn aspecten die problemen kunnen geven: soms werkt de medicatie onvoldoende, in andere gevallen ervaren patiënten ernstige bijwerkingen. En als de medicatie werkt, is er de zorg omtrent verslaving. DNA-analyse (farmacogenetica) kan in bovenstaande gevallen uitkomst bieden.

  16.05 uur
  Pijn of jeuk, wat is erger?
  Tim Wentel, dermatoloog-fleboloog, Pellegrinus Kliniek, Schiedam
  Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Zorgverleners hebben vaak de grootste moeite om de oorzaak te vinden (medicijngebruik, interne ziekte, huidaandoeningen, afwijkende laboratoriumuitslagen…). Wat hebben pijn en jeuk met elkaar te maken?

  16.35 uur
  Afsluiting en borrel

  _________________
  Ook aanwezig:

  schwa-medico is producent en leverancier van elektrostimulatieapparatuur en marktleider op het gebied van TENS (=Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) en EMS (Electrical Muscle Stimulation). schwa-medico Nederland is onderdeel van een international en beschikt over een eigen wetenschappelijk centrum. Mede door onze cursussen wordt TENS en professie.

  __________________
  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met E-nursing, www.e-nursing.nl

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, anesthesiemedewerkers en overige geïnteresseerden

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op vrijdag 6 november 2020 van 9.30-16.35 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 175, – excl. btw (€ 211,75 incl. btw) tot 2 oktober 2020, op en na 2 oktober betaal je € 195,- excl. btw (235,95 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.


  (Annulerings)voorwaarden –
  ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
  Je kunt je aanmelden tot 30 oktober 2020. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer een maand voor het congres, als we ervan uit kunnen gaan dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 30 oktober is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

  Aanmelden
  Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, het VSR en de NVAM voor 5 punten.

  Informatie
  Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

  Let op!  Vink eerst het juiste bedrag aan. Op de volgende pagina zie je de bedragen inclusief btw. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

   

  • 6 november 2020
   09:30 - 16:35
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs tot 2 oktoberToon details + €175.00 (EUR)  
  Prijs op en na 2 oktoberToon details + €195.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  2 oktober 2020


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede