Pijnbestrijding: nu en in de toekomst! 16 november 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige pijn zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder goed doorademen en minder goed slapen. Pijn kan leiden tot ernstige complicaties, zoals longontsteking of trombose, maar ook tot depressieve gevoelens, minder sociale contacten en stress.

   

   

  Als verpleegkundige of verpleegkundig specialist heb je een spilfunctie in de zorg bij pijn. Daarom heb je veel kennis en inzicht nodig over dit probleem. Tijdens dit jubileumcongres van E-nursing krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen:

  – Zijn de huidige inzichten over de werking van onze anatomie en de gevolgen voor pijn nog wel juist?
  – Waarom is het belangrijk pijnmetingen af te stemmen op de kwetsbare ouderen?
  – Welke middelen gebruik je nu wel en welke juist niet bij neuropathische pijn?
  – Hoe ga je om met een patiënt die verslaafd is aan pijnstillers?
  – Welke toegevoegde waarde heeft VR-therapie in jouw verpleegkundige praktijk?
  – Met welke complementaire zorginterventies valt de meeste winst te behalen?
  – Lachen leidt tot pijnreductie, dus hoe zet je humor effectief in?

  Tijdens de pauzes kun je op onze interactieve informatiemarkt onder andere kennismaken met VR, serious gaming en zelf de proef op de som nemen. Lets’s game, let’s RelieVR Pain!

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Pijn begrijpen – prof. dr. Gerbrand Groen, bijz. hoogleraar Pijngeneeskunde, Anesthesiologisch Pijncentrum UMC Groningen
  Gerbrand Groen neemt ons mee in de wondere wereld van het basale denken over pijn. Hoe ver kun je komen door gewoon goed na te denken en te observeren? Wat is de waarde van gezond verstand? Op fascinerende wijze legt hij verbanden tussen de werking van ons zenuwstelsel en de gevolgen voor de acute en chronische pijn. Inzichten die ons helpen om vervolgens de pijn beter te kunnen begrijpen en te kunnen behandelen. Zijn de huidige inzichten nog wel juist of zijn er juist nieuwe inzichten waar de patiënten met pijn hun voordeel van kunnen hebben? Back to the future?

  11.10 uur
  Koffie- en theepauze

  11.40 uur
  Pijn en kwetsbare ouderen – Juanita Cheuk-ALam MSc, verpleegkundig specialist anesthesiologie – pijngeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam
  Pijn komt veel voor bij kwetsbare ouderen door onder andere een verhoogde prevalentie van leeftijdgerelateerde aandoeningen. Neurologische en cognitieve veranderingen in combinatie met achteruitgang van fysieke condities spelen een rol in de manier waarop pijn wordt geuit, de pijnperceptie en het (pijn)gedrag. In deze lezing wordt het belang van pijnmetingen, observaties en behandeling, die zijn afgestemd op de kwetsbare ouderen, toegelicht.

  12.15 uur
  De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van neuropathische pijn – Jan Vranken
  Jan Vranken is een topspreker als het gaat over de behandeling van neuropathische pijn. De nieuwste inzichten en behandelingswijzen zullen tijdens deze presentatie de revue passeren. Als medeopsteller en beoordelaar van de diverse landelijke pijn behandelrichtlijnen krijg je inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied. Waar krijg je in de toekomst mee te maken? Welke middelen gebruik je nu wel en welke juist niet bij neuropathische pijn? Welke begeleiding kan je de patiënt geven die na jaren nog steeds tobt met neuropathische pijn? Veel ins en outs van behandelmogelijkheden én ook de onmogelijkheden komen aan de orde.

  12.50 uur
  Lunch

  13.50 uur
  Pijn en verslaving  Loes Hanck, verslavingsarts KNMG, Jellinek, Arkin, Amsterdam
  Tijdens deze presentatie staan we stil bij een gemeenschappelijk verklaringsmodel over pijn/verslaving. Daarnaast krijg je vooral praktische informatie over de diagnostiek en preventie van verslaving aan pijnstillers bij pijnpatiënten, hoe om te gaan met een patiënt met verslavingsgedrag, welke bijdrage farmacotherapie kan leveren en wat de verslavingszorg kan betekenen voor deze patiënten.

  14.25 uur
  Trainen met je pijnsysteem: een virtuele therapie voor de behandeling van chronische pijn – Louis Zantema, GZ-psycholoog, Medisch Centrum Leeuwarden
  Virtual reality-therapie wordt steeds vaker ingezet als instrument ter afleiding bij acute pijn, maar biedt grote potentie bij de behandeling van chronische pijn. Niet alleen als afleiding, maar vooral als middel om educatie te bieden en om patiënten strategieën te leren om hun beter beheersbaar te maken en zelf meer controle te ervaren. Samen met patiënten is in het Medisch Centrum Leeuwarden hiervoor de VR-therapie RelieVR ontwikkeld. Welke toegevoegde waarde heeft VR-therapie in jouw verpleegkundige praktijk?

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Niet-farmacologische interventies: complementaire zorg bij pijn – Marion Giesberts, coördinator opleidingen pijn, palliatieve zorg en complementaire zorg, HAN VDO, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  Pijn wordt nog vaak met alleen farmacologische of medische interventies bestreden. Lastig daarbij is dat deze ongewenste bijwerkingen kunnen hebben, die vooral voor kwetsbare groepen gevolgen geven op veiligheid of kwaliteit van leven. Het is daarom interessant om pijn ook te behandelen met niet-farmacologische interventies, zoals complementaire zorg. Daarnaast ontstaat pijn ook door meerdere factoren tegelijk en is het daarom effectiever om vanuit verschillende invalshoeken te behandelen. Complementaire zorg kan direct effect hebben op pijn, maar ook indirect door vermindering van angst, stress en verbetering van stemming. Tijdens deze presentatie wordt de werking van complementaire interventies bij de verschillende pijntypen verklaard en komen verschillende mogelijkheden aan de orde, zoals bijvoorbeeld aromatherapie, mindfulness, ontspanningsoefeningen en massage. Steeds komt daarbij de rol van de verpleegkundige aan bod: als adviseur, uitvoerder of doorverwijzer.

  16.05 uur
  Pijn en humor als verpleegkundige interventie – Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige en -cabaretier, medeauteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’
  Humor leidt aantoonbaar tot pijnreductie: een kwartier lang lachen verhoogt onze pijngrens al met tien procent, zo is gebleken uit onderzoek. Dat komt omdat door lachen endorfine vrijkomt, een pijnverdrijver die zorgt voor een prettig gevoel. Humor toepassen om je patiënt zich prettiger te laten voelen is dan ook een officiële verpleegkundige interventie. Maar hoe zet je haar effectief in?

  16.40 uur
  Afsluiting en borrel

  ____________
  Ook aanwezig:

  schwa-medico is producent en leverancier van elektrostimulatieapparatuur en marktleider op het gebied van TENS (=Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) en EMS (Electrical Muscle Stimulation). schwa-medico Nederland is onderdeel van een international en beschikt over een eigen wetenschappelijk centrum.

   

  Kercher Medical is een exclusieve leverancier van Bionic behandelstoelen voor onder andere de afdelingen Pijnbestrijding, Dagbehandeling, Oncologie Dagbehandeling, Infusietherapie en Dialyse. We organiseren vrijblijvende proefplaatsingen, verzorgen onderhoud en tevens trainingen voor technisch en medisch personeel voor verschillende toepassingen binnen ziekenhuizen. Takeda is een patiëntgericht en door innovatie gedreven wereldwijd farmaceutisch bedrijf dat voortbouwt op een eminente geschiedenis van ruim 235 jaar en dat zich inzet om een betere gezondheid en een betere toekomst voor mensen over de hele wereld te realiseren.

  Eurocept Pharmaceuticals houdt zich bezig met de ontwikkeling, registratie, farmacovigilantie, marketing en verkoop van geneesmiddelen. Door een unieke combinatie van medische thuiszorg, gekwalificeerde zorgprofessionals (Homecare), beschikbaarheid en kennis van geneesmiddelen (Pharmaceuticals) levert Eurocept een hoge kwaliteit zorg aan mensen thuis.

   

  Meer informatie: www.grunenthal.nl

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door E-nursing en Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners en vindt plaats op vrijdag 16 november van 9.30-16.45 uur in congrescentrum ReeHorst te Ede. ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

  Kosten
  Tot en met 12 oktober 2018 € 175, – excl. btw, op en na 12 oktober € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Als klap op de vuurpijl krijgen alle deelnemers aan dit jubileumcongres ook nog eens GRATIS de E-learningmodule ‘PIJN BIJ KWETSBARE OUDEREN’, geschreven door de Special Interest Group Pijn bij kwetsbare ouderen van V&VN i.s.m. E-nursing (t.w.v. €49,95). Hierin alle in- en outs rondom pijn bij ouderen die je als verpleegkundige en verzorgende moet weten. 

  Aanmelden en (annulerings)voorwaarden
  Je kunt je nog aanmelden! Als we je je toegangsbewijs niet meer per post kunnen toesturen, neem dan een uitdraai mee van de e-mail die je ter bevestiging ontvangt.
  Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 9 november is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. Meld je aan door op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Onze algemene voorwaarden en privacyverklaring vind je hier >>.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, de NVvPO en het VSR voor 5 punten en door de NVAM voor 7 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 16 november 2018
   09:30 - 16:45
  Details Bedrag Selecteer
  Normale prijsToon details + €195.00 (EUR)  


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede