Passiviteiten van het Dagelijks Leven: vasthouden en loslaten | 27 november 2020 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Dit congres vindt coronaproof plaats conform de op dat moment geldende RIVM-maatregelen.

  Passiviteiten van het Dagelijks Leven (PDL) is een zorgmethode die letterlijk aan het bed van de passieve patiënt is ontstaan. PDL richt zich op patiënten met een grote of volledige zorgafhankelijkheid. Ze gaat uit van de wensen en beleving van de patiënt en heeft tot doel het omgaan met beperkingen waarvoor geen herstel mogelijk is. PDL is inmiddels een begrip geworden en wordt met succes toegepast binnen de zorg voor mensen met dementie, mensen met een chronische somatische aandoening, mensen die palliatieve zorg nodig hebben of mensen met een ernstige verstandelijke beperking.

  Tijdens dit congres gaan we in op de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van PDL-handelingen, -maatregelen en -voorzieningen. Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

  – Waarom zijn PDL en complementaire zorg een perfecte match?
  – Wat kan het programma Huidhonger toevoegen aan PDL?
  – Welke typen cliënten met NAH kom je tegen en welke interventies passen bij hen?
  – Hoe kan PDL helpen bij paratonie?
  – Hoe bevorder je de sensorische informatieverwerking?
  – Hoe beperk je de gevolgen van incontinentie?
  – Hoe kan PDL bijdragen aan warme palliatieve zorg?
  – Wat is de kracht van herinneringen bij dementie?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Welkom. Sylvia Barten, voorzitter stichting PDL

  10.05 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.15 uur
  Complementaire zorg en PDL: perfecte match
  Martine Busch, directeur Van Praag instituut, Utrecht

  10.40 uur
  Huidhonger
  Margreet Melman, bedenker van het dans- en beweegproject Huidhonger, Melman producties, Utrecht
  Het dans- en beweegprogramma HuidHonger is een programma waarbij de thema’s van liefdevolle zorg, intimiteit en het belang van aanraking centraal staat. Huidcontact is onlosmakelijk verbonden met persoonsgerichte zorg. Het is van levensbelang.

  11.00 uur
  Mag ik gaan? Verhalen van mensen die leven met dementie
  Herman van Hoogdalem, beeldend kunstenaar en docent Educatie, Minerva

  11.30 uur
  Pauze
  12.00 uur
  Workshopronde 1
  13.00 uur
  Lunch
  14.00 uur
  Workshopronde 2
  15.00 uur
  Pauze
  15.30 uur
  Workshopronde 3
  16.30 uur
  Afsluiten en borrel

   Je kunt deelnemen aan drie van de volgende workshops:

  Workshop 1. PDL en complementaire zorg: een perfecte match
  Martine Busch, directeur Van Praag instituut, Utrecht
  Mensen die sterk zorgafhankelijk zijn, wil je het zo comfortabel mogelijk maken. Complementaire interventies als muziek, massage, aromazorg en therapeutic touch zijn daar bij uitstek geschikt voor. Ze zijn non-farmacologisch, niet-invasief en worden met volledige aandacht gegeven. Prettig om te ontvangen én prettig om te geven.

  Workshop 2. Huidhonger
  Margreet Melman, bedenker van het dans- en beweegproject Huidhonger, Melman producties, Utrecht
  Dit wordt een interactieve workshop rondom liefdevolle zorg, intimiteit en aanraking in de zorg, die een extra dimensie krijgt vanwege de persoonlijke en schrijnende ervaringen rondom de dood van Margreet Melmans moeder gedurende het coronaisolement met HuidHonger en eenzaamheid. Een uitnodiging om met elkaar op een positieve manier van gedachten te wisselen over eigen ervaringen!

  Workshop 3. Warme palliatieve zorg: ‘Laat maar los, wij houden je vast’
  Sylvia Meinders, adviseur Beleid en Kwaliteit, fysiotherapeut en PDL-docent, Liberein, Enschede
  Binnen palliatieve zorg en PDL is het doel niet meer om iemand te genezen. In beide gevallen is het doel om iemand zo lang mogelijk te laten genieten van wat nog wel kan, binnen de mogelijkheden die iemand nog wel heeft. En volgens zijn eigen keuzes. PDL kan daar een waardevolle bijdrage aan leveren. Samen accepteren wat niet meer kan, wat te veel energie vergt, hoe pijn te verminderen of voorkomen. En vooral: waar de energie die er nog is op de meest zinvolle en betekenisvolle manier aan besteed kan worden. Warme zorg waarbij je met een oprecht gevoel kunt zeggen: ‘Laat maar los, wij houden je vast!’

  Workshop 4. PDL en Paratonie
  Hans Hobbelen, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en lector Ageing and Allied Health Care, Hanzehogeschool, Groningen
  Paratonie is een van de motorische problemen die ontstaan bij mensen met dementie. Het is een verandering van de spierspanning (spiertonus) waarbij aanvankelijk de patiënt niet goed kan ontspannen en uiteindelijk er bij elke beweging een tegenspanning ontstaat. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar paratonie. In de workshop zullen de laatste wetenschappelijke evidentie en praktijkvragen de revue passeren.

  Workshop 5. Sensorische integratie
  Angela Rozema, Praktijk voor ergotherapie en opvoedondersteuning Oog voor ontwikkeling, Leeuwarden
  In deze workshop nemen we je mee in een kort overzicht rondom de meest recente inzichten rondom de sensorische informatieverwerking. Wat is het nu precies? En hoe pas je deze theorie toe binnen PDL? Welke zintuigsystemen kennen we en hoe herken je die bij deze doelgroep? Daarna maken we een vertaalslag naar de praktijk: je krijgt praktische korte tips rondom het bevorderen van de sensorische informatieverwerking. Je kunt deze direct toepassen in je beroepspraktijk.

  Workshop 6. Haptonomie
  Suze Hoogveld, voormalig verpleegkundige en leraar verpleegkunde GZ-Haptotherapeut, eigenaar Haptotherapie Hoogveld, Utrecht
  In de haptonomie wordt het lichaam vergeleken met een huis. Net als een huis hoort ook het lichaam een plek te zijn waar je je veilig voelt en waar ruimte is om anderen toe te laten. Doordat we elkaar aanraken en aangeraakt worden kunnen we onszelf voelen en verbinding maken met de mensen om ons heen. In deze workshop vertelt Suze Hoogveld over haptonomie in het dagelijkse leven en deelt zij verhalen uit haar praktijk voor haptonomie. Daarbij kun je als deelnemer zelf, in het kader van vasthouden en loslaten, ervaren wat haptonomie voor jezelf en de ander kan toevoegen in je dagelijkse leven en werk.

  Workshop 7. Incontinentie
  Paul van Houten, specialist Ouderengeneeskunde en manager Medische zaken, Zonnehuisgroep Amstelland, Amstelveen
  Als een normale toiletgang niet meer mogelijk is, ontstaat er incontinentie voor urine en vaak ook voor ontlasting. Toiletgang en verschoning van incontinentiemateriaal zijn belastend voor patiënten, maar ook voor verzorgenden en mantelzorgers. De workshop gaat in op de problemen die men kan verwachten als een normale toiletgang niet meer kan en de mogelijkheden om de gevolgen te beperken.

  Workshop 8. NAH? Heb ik een probleem dan?
  Arno Prinsen, Gz-psycholoog, Dendriet, Zwolle
  Maar al te vaak beseft een cliënt met NAH niet goed wat er aan de hand is. Deze cliënt heeft daardoor moeite om zijn hulpvraag goed te formuleren. Aan de hand van drie typen cliënten, voorbijgangers, zoekers en klanten, zullen in deze workshop passende interventies worden besproken om stap voor stap bij de hulpvraag uit te komen.

  Workshop 9. De kracht van herinneringen bij dementie
  Annemarie Bolder, eigenaar en trainer, Ergoworld, Amsterdam
  Mensen met dementie praten vaak graag over vroeger, omdat veelal deze herinneringen het langst bewaard blijven. Tijdens deze workshop krijg je praktische handvatten in het omgaan met dementie waarbij het gebruik maken van herinneringen van vroeger centraal staat. Geen tijdrovende en moeilijke interventies, maar leuke tips die eenvoudige en direct toe te passen zijn binnen je dagelijks werk.

  ______________

  Ook aanwezig:

  CRDL [Cradle] is een innovatief hulpmiddel dat een nieuwe vorm van (non-verbale) communicatie mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Het instrument helpt sociaal isolement te doorbreken voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie.

  _______________

  Praktische informatie

  Organisatie

  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met Stichting PDL, stichtingpdl.nl

   

   

   

  Wanneer, waar en voor wie
  Het congres vindt plaats op vrijdag 27 november 2020 van 9.30-16.30 uur in Congrescentrum ReeHorst te Ede en is bestemd voor verpleegkundigen, verzorgenden, ergo- en fysiotherapeuten, activiteiten- en persoonlijk begeleiders, sociaalpedagogisch hulpverleners en medewerkers en overige geïnteresseerden.

  Kosten
  Tot 23 oktober 2020 € 165, – excl. btw (€ 199,65 incl. btw), op en na 23 oktober € 185,- excl. btw (€ 223,85 incl. btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de link naar de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

   

   

  (Annulerings)voorwaarden – ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
  Je kunt je aanmelden tot 20 november 2020. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer een maand voor het congres, als we ervan uit kunnen gaan dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 20 november is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

  Aanmelden
  Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, het ADAP en de KNGF voor 5 punten.

  Informatie
  Bel voor informatie naar 030-7512487 of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op!  Vink eerst het juiste bedrag aan. Op de volgende pagina zie je de bedragen inclusief btw. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  • 27 november 2020
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met korting tot 23 oktoberToon details + €165.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €185.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  23 oktober 2020


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede