Opvang en nazorg na traumatische ervaringen | 13 november 2020 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

  kunstenares: Karina Wijnen

  Zorgverleners hebben een verhoogde kans op het meemaken van een overweldigende gebeurtenis. De afgelopen maanden, tijdens de coronapandemie, was die kans nóg hoger. Hoe blijf je op de been na een traumatische ervaring? Wanneer heb je professionele hulp nodig? Hoe steun je je collega’s? Wat kan en moet je werkgever je bieden aan opvang en nazorg? Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat je goed voor jezelf en elkaar blijven zorgen in deze tijd?

  Tijdens dit congres laten we een ervaringsdeskundige aan het woord, horen we hoe het er aan toeging in brandhaard Bernhoven, gaan we in op hoe posttraumatische stress kan worden voorkomen, waarom de een wel en de ander geen klachten ondervindt, welke behoefte aan ondersteuning er is, wat een verstoorde verwerking is en of en hoe goede opvang het risico op verstoorde verwerking kan voorkomen. Maar bovenal ben je van harte welkom om je ervaringen te delen.

  Dit congres vindt coronaproof plaats conform de op dat moment geldende RIVM-maatregelen.

   

  Deelnemers ontvangen gratis het nieuwe boek van Huub Buijssen: Collegiale ondersteuning en peer support, een praktische gids voor professionals in zorg en welzijn.

  Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het KR V&V en het VSR. Wil je dat we bij andere organisaties accreditatie aanvragen, stuur dan even een mailtje. Bij meer aanvragen nemen we dat dan graag in overweging.


  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Een ervaringsdeskundige (verpleegkundige) aan het woord            

  10.30 uur
  Corona. De verhalen
  Mathilde Bos, psychiatrisch verpleegkundige, trainer en docent, Hoge School Utrecht
  Welke corona-gerelateerde situatie(s) hebben het meeste indruk op je gemaakt? Wat maakte je boos, blij of bang? Probeer daar een plaatje (foto in je hoofd) bij op te roepen, dat mogen er meerdere zijn, en dat wordt dan jouw corona-fotoboekje. In haar lezing vertelt Mathilde over de foto’s in haar corona-foto-album en nodigt ze jullie uit om je eigen plaatjes met elkaar te delen.

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Brandhaard Bernhoven
  Ans Willemsen, medisch psycholoog, Bernhoven, Uden
  In het voorjaar van 2020 vond in ziekenhuis Bernhoven een transitie plaats van streekziekenhuis naar corona-ziekenhuis, van perifeer naar acuut zorgcentrum. De medisch psychologen in het ziekenhuis, die normaal gesproken alleen patiënten zien, werden nu maximaal ingezet voor collegiale ondersteuning. We hebben hulp ingeroepen van verschillende instanties zoals Defensie en Artsen zonder Grenzen en een traumadeskundige van de GGZ. Van hen kregen we bijscholing over traumatische gebeurtenissen. Het ziekteverloop bij Covid-patiënten is onvoorspelbaar en kan heel heftig zijn en veel medewerkers, die uit hun normale werkomgeving waren gehaald, hadden hier geen ervaring mee. We verwachten dan ook dat er veel nazorg nodig zal zijn…

  12.25 uur
  Posttraumatische stressklachten in de zorg
  Marit Sijbrandij, universitair hoofddocent/Associate Professor, Vrije Universiteit, Amsterdam
  Marit gaat in op psychische klachten na schokkende ervaringen bij zorgmedewerkers, en de effectiviteit van strategieën om deze klachten te voorkomen. Veel zorgmedewerkers staan dagelijks bloot aan heftige gebeurtenissen, die soms langdurende posttraumatische stressreacties met zich meebrengen. Om die reden zijn er de afgelopen jaren verschillende vormen van ondersteuning ontwikkeld.

  13.00 uur
  Lunch

  13.45 uur
  Monitoren mentale gezondheid zorgmedewerkers
  Anne Bakker, Postdoc Psychotrauma & trainer/onderzoeker Peer Support, Amsterdam UMC en OLVG
  Verschillende gebeurtenissen op het werk kunnen een grote emotionele impact hebben op zorgmedewerkers, zo ook COVID-19. De meeste medewerkers zullen hier naar alle waarschijnlijkheid geen (langdurige) klachten van ondervinden. Maar sommige medewerkers wel. Wat is hierop van invloed? En welke behoefte aan ondersteuning hebben zorgmedewerkers in de verschillende fasen van de coronacrisis?

  14.20 uur
  Verstoorde verwerking
  Arno Prinsen, Gz-psycholoog, Dendriet, Zwolle
  Soms zijn gebeurtenissen in ons leven dusdanig overweldigend dat het tijd kost om daar overheen te komen. En soms lukt het verwerken van die gebeurtenissen niet goed. In deze lezing leer je wat verstoorde verwerking is en hoe je kunt omgaan met overweldigende gebeurtenissen.

  14.55 uur
  Pauze

  15.20 uur
  Collegiale ondersteuning of peer support
  Huub Buijssen, psycho-gerontoloog, gezondheidszorg- en klinisch psycholoog, Buijssen Training en Educatie, Tilburg
  Door wie kan een medewerker die met een overweldigende ervaring te maken kreeg het beste worden ondersteund? En waarom? Wat is de rol van leidinggevende in deze? Kan goede opvang of ondersteuning het risico op verstoorde verwerking voorkomen? Deze vragen staan centraal.

  15.55 uur
  Interactieve afsluiting

  16.30 uur
  Afsluiting en borrel


  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle zorgverleners.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op vrijdag 13 november 2020 van 9.30-16.30 uur in congrescentrum ReeHorst, EdeCongrescentrum ReeHorst is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, het ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 195, – excl. btw (€ 235,95 incl. btw) tot 9 oktober 2020, op en na 9 oktober betaal je € 215,- excl. btw (260,15 incl btw). Je ontvangt ongeveer een maand voor het congres een factuur per post. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een tegoedbon voor een cursus van onze kennispartner E-nursing.

   

  Inclusief het nieuwste boek van Huub Buijssen!


  Deelnemers ontvangen tevens het boek Collegiale ondersteuning en peer support. Een praktische gids voor professionals in zorg en welzijn. (Verkoopprijs € 29,95). Dit boek is een handzame gids voor professionals in de zorg en de welzijnssector die beroepsmatig te maken krijgen met emotioneel overweldigende gebeurtenissen. Het boek is behulpzaam bij het verwerken van hun ervaringen en reikt tips aan voor ondersteuning van een getroffen collega.

   

   

   

  (Annulerings)voorwaarden – ivm de onzekerheid mbt de coronamaatregelen doen we dit net even anders dan anders:
  Je kunt je aanmelden tot 7 november 2020. Annuleren is kosteloos totdat we de factuur versturen (en dat is ongeveer een maand voor het congres, als we ervan uit kunnen gaan dat het doorgaat). Bij annulering nadat we de factuur verstuurd hebben, wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk (per e-mail). Op en na 7 november is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan iemand anders.

  Aanmelden
  Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken en het formulier volledig in te vullen en te versturen. Je ontvangt direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op. Uiterlijk vijf dagen voor het congres ontvang je per post je toegangsbewijs.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en het VSR voor 5 punten.

  Informatie
  Congressen MetZorg, 030-7512487 / info@congressenmetzorg.nl.

  Let op!  Vink eerst het juiste bedrag aan. Op de volgende pagina zie je de bedragen inclusief btw. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je meteen een bevestiging van je inschrijving in je mailbox. Ontvang je deze niet, neem dan even contact met ons op.

  • 13 november 2020
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met korting tot 9 oktoberToon details + €195.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €215.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  9 oktober 2020


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede