Zorg rondom niet-aangeboren hersenletsel | 25 september 2019 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Jaarlijks lopen ongeveer 130.000 mensen een vorm van hersenletsel op. De gevolgen van dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn vaak ingrijpend, zowel voor de patiënt als voor de naasten. Wat kun je als zorgprofessional doen bij gevolgen die onzichtbaar zijn, zoals concentratie- en geheugenproblemen? Welke interventies zet je in bij agressief gedrag en verslavingsproblematiek? En hoe kun je je patiënt of cliënt helpen met het oppakken van zijn of haar leven?

  Tijdens dit congres krijg je van (ervarings)deskundigen antwoord op onder meer de volgende vragen

  – Hoe uiten onzichtbare gevolgen zich?
  – Wat kun je doen om patiënten weer grip te laten krijgen op hun leven?
  – Welke interventies zet je in bij verslavingsproblematiek?
  – Hoe kun je de-escalerend optreden bij agressie?
  – Hoe betrek je kinderen bij de begeleiding van een ouder met NAH?
  – Waarom is het belangrijk inzicht te hebben in hoe iemand met NAH beweegt?
  – Hoe begeleid je kinderen met een ouder met NAH?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  Een ervaringsdeskundige aan het woord. Milou Schrijver, vrijwilliger/ervaringsdeskundige/hulpverlener, Vesalius neuropsychatrie, Altrecht, Utrecht
  Niet-aangeboren hersenletsel bekeken vanuit het oogpunt van een cliënt. Hoe voelt het om plots te moeten leven met de onzichtbare gevolgen van NAH? Om je over te moeten geven aan de expertise van de hulpverlening, terwijl je worstelt en de grip terug wilt op je eigen leven?

  10.30 uur
  De onzichtbare gevolgen van NAH. 
  Jos Berends, gedragskundige, Zozijn, Wilp
  Mensen met hersenletsel en hun naasten ervaren dagelijks veranderingen in persoonlijkheid en karakter van de getroffene, vooral in denken en emoties. Hoe herken je deze zogeheten onzichtbare veranderingen en hoe leer je je cliënt en zijn of haar naasten ermee om te gaan?

  10.50 uur
  Ga toch weg! Arno Prinsen, psycholoog, schrijver en docent, Dendriet, Zwolle
  Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Dat betekent dat hun omgeving belemmeringen in hun functioneren ziet maar dat zij zelf geen problemen ervaren. Arno Prinsen ontwikkelde samen met Maastricht University het instrument SADL-3, waarmee je een inschatting kunt maken van de mate van ziekte-inzicht van een cliënt met hersenletsel.

  11.10 uur
  Pauze

  11.40 uur
  Verslavingsproblematiek. Lodewijk van der Wal, klinisch psycholoog, consulent CCE | Centrum voor Consultatie en Expertise, Gouda
  Mensen met NAH hebben meer kans om een verslaving (vooral aan alcohol en drugs) te ontwikkelen dan mensen zonder NAH. Hoe herken je een verslaving en welke stappen kun je ertegen ondernemen?

  12.00 uur
  De-escalerend optreden bij agressie. Hennie Snoeren, hsnoerentraining-coaching voor (zorg)professionals met GGZ vragen en &PIT-verpleegkundige, GGzBreburg en PersonaCura, Berkel-Enschot
  Wanneer spreekt men van agressie en wat is het eigenlijk? Wanneer kunnen we het als professionals linken aan onbegrepen gedrag of is het juist een ‘begrepen’ reactie?

  12.20 uur
  Hoe betrek je kinderen bij de begeleiding van een ouder met NAH? Brigitte de Kinderen en Sophie Westerhuis, Professionals in NAH, Lochem
  Tijdens deze lezing staan we stil bij wat jij als zorgverlener kunt doen als er kinderen betrokken zijn bij een cliënt/patiënt met NAH.

  12.40 uur
  Inzicht in bewegen met niet-aangeboren hersenletsel. Jan van de Rakt, fysiotherapeut/docent, Ewijk
  Door hersenletsel ontstaat er een disbalans tussen de twee ‘lichaam-delen’. Het lichaam bestaat echter niet uit twee helften, maar uit vier diagonalen. Bij iemand die stevig doorwandelt zie je de armen tegengesteld bewegen met de benen. De armzwaai is een onderdeel van ons looppatroon. Lopen zonder deze zwaai – en zeker stevig doorlopen – kost gewoon meer energie. Wat we bij patiënten zien bij wie door het hersenletsel dit systeem beschadigd is, is dat de armzwaai aan de betere kant ineens veel meer gaat doen om het mindere been aan de andere kant te helpen. Tijdens deze presentatie bekijken we dit aan de hand van filmpjes.

  13.00 uur
  Lunch

  14.00 uur
  Workshopronde 1

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Workshopronde 2

  16.30 uur
  Borrel

  In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops (let op niet elke workshop wordt tweemaal gegeven):

  Workshop 1. De onzichtbare gevolgen van NAH. Jos Berends, gedragskundige, Zozijn, Wilp (alleen ronde 1)
  Onzichtbare veranderingen in persoonlijkheid en karakter van iemand met hersenletsel beïnvloeden het dagelijks leven, zeker ook het leven met de naasten. Aan de basis staat het begrijpen van de veranderingen door het hersenletsel en inzicht te krijgen in ons ‘eigen’ handelen jegens degene met hersenletsel. Op zoek naar een ander perspectief.

  Workshop 2. Ga toch weg! Arno Prinsen, psycholoog, schrijver en docent, Dendriet, Zwolle
  Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. In het boek Heb ik een probleem dan? (2009) beschreef Arno Prinsen drie typen cliënten: de voorbijganger, de zoeker en de klant, ieder met een ander mate van ziekte-inzicht. Als je als hulpverlener hierbij aansluit dan heeft de behandeling of begeleiding meer effect. Maar hoe doe je dat? Zijn net gepubliceerde boek “Ga toch weg!” (2019) geeft antwoord op die vraag. Arno Prinsen ontwikkelde samen met Maastricht University het instrument SADL-3, waarmee je een inschatting kunt maken van de mate van ziekte-inzicht van een cliënt met hersenletsel. Tijdens deze workshop legt hij uit hoe je verschillende typen cliënten kunt benaderen zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit.

  Workshop 3. Verslavingsproblematiek. Lodewijk van der Wal, klinisch psycholoog, consulent CCE | Centrum voor Consultatie en Expertise, Gouda (alleen ronde 1)
  Het hebben van NAH is een groot probleem en wanneer daar verslaving bij komt, kan het probleem nog veel groter worden. Verslaving aan alcohol en drugs is een ziekte die de toch al beschadigde hersenen ernstige schade kan toebrengen. Het is veelal de omgeving die de verslaving als een probleem ervaart en niet de cliënt. Zorgprofessionals hebben vaak de neiging te ver voor hun patiënt uit te lopen en missen daardoor de aansluiting. In de workshop gaan we in op de fasen van gedragsverandering, want die bieden de zorgprofessional handvatten in de omgang met deze groep cliënten.

  Workshop 4. Inzicht in bewegen met niet-aangeboren hersenletsel. Jan van de Rakt, fysiotherapeut/docent, Ewijk (alleen ronde 2)
  Wat voor het lopen geldt, geldt voor alle bewegingen. Zelfs in rugligging een been optillen vraagt om een actie van het andere been. En niet alleen het been, het gaat helemaal door naar de andere kant tot en met de arm aan de andere kant. Bewegen met hersenletsel vraagt om inzicht in hoe de mindere kant geholpen kan worden door de sterkere zijde en ook in wat er gebeurt als het ‘sterkere’ been te dominant is, met de spanning in de mindere (aangedane) arm. In de workshop gaan we dit samen ervaren door bewegingen te maken en door te voelen waar allemaal activiteit moet zijn om te kunnen bewegen.

  Workshop 5. De-escalerend optreden bij agressie. Hennie Snoeren, hsnoerentraining-coaching voor (zorg)professionals met GGZ vragen en &PIT-verpleegkundige, GGzBreburg en PersonaCura, Berkel-Enschot
  Het gedrag van mensen wordt bepaald door een optelsom van hersenfuncties. Wanneer deze hersenfuncties zijn aangetast bv bij NAH kan dit leiden tot agressieregulatieproblemen. Vaak horen we: ‘het hoort er nu eenmaal bij’,  maar is dat zo? Wanneer spreekt men van agressie en wat is het eigenlijk? Wanneer kunnen we het als professionals linken aan onbegrepen gedrag of is het juist een ‘begrepen’ reactie? Tijdens deze dynamische workshop gaan we aan de slag met het effect van agressie op de werk sfeer en veiligheid, herkenning en signalering, grenzen aangeven en handelen en natuurlijk de do’s and don’ts.

  W6. Hoe betrek je kinderen bij de begeleiding van een ouder met NAH? Brigitte de Kinderen, Sophie Westerhuis en Anoek Bloemberg, Professionals in NAH, Lochem (alleen ronde 2)
  Hersenletsel heb je niet alleen, en als een ouder dit overkomt heeft dit direct gevolgen voor het gezin en met name voor een kind. Hoe leg je een kind uit wat de onzichtbare gevolgen zijn van NAH, hoe betrek je de omgeving bij het gezin, welke hulpmiddelen kun je inzetten? Tijdens deze workshop krijg je antwoord op deze vragen.

  ______________
  Ook aanwezig:

   

   

   

   

   

   

  ______________
  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 25 september 2019 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 165, – excl. btw (199,65 incl. btw) als je je aanmeldt vóór 21 augustus 2019. Op en na 21 augustus betaal je € 185,- excl. btw (223,85 incl. btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een e-learningcursus, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

   

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 18 september 2019. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 18 september is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier hebt ingevuld en verzonden ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet (check ook je spambox), neem dan even contact met ons op.

  • 25 september 2019
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met kortingToon details + €165.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €185.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  21 augustus 2019


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede