Zorg rondom niet-aangeboren hersenletsel | 14 maart 2019 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

  Jaarlijks lopen ongeveer 130.000 mensen een vorm van hersenletsel op. De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn vaak ingrijpend, zowel voor de patiënt als voor de naasten. Wat kun je als zorgprofessional doen bij gevolgen die onzichtbaar zijn, zoals concentratie- en geheugenproblemen? Welke interventies zet je in bij agressief gedrag en verslavingsproblematiek? En hoe kun je je patiënt of cliënt helpen met het oppakken van zijn of haar leven?

  Tijdens dit congres krijg je van (ervarings)deskundigen antwoord op onder meer de volgende vragen

  – Hoe uiten onzichtbare gevolgen zich?
  – Wat kun je doen om patiënten weer grip te laten krijgen op hun leven?
  – Welke interventies zet je in bij verslavingsproblematiek?
  – Hoe kun je de-escalerend optreden bij agressie?
  – Hoe beleid je kinderen met een ouder met NAH?
  – Waarom is het belangrijk inzicht te hebben in hoe iemand met NAH beweegt?
  – Hoe begeleid je kinderen met een ouder met NAH?

  Programma (nog in ontwikkeling)

  09.30 uur
  Ontvangst

  10.00 uur
  Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur
  De onzichtbare gevolgen van NAH.

  10.30 uur
  Verder leven met hersenletsel. Marleen Kampert, ervaringsdeskundige, Reade NAH, Amsterdam en Arno Prinsen, psycholoog, schrijver en docent, Dendriet, Zwolle
  Het leven weer oppakken na hersenletsel is niet altijd even makkelijk. Wat kan daarbij helpend zijn? Hulpvaardige mensen? Humor? Huisdieren? Tijdens deze presentatie zullen Marleen en Arno ieder vanuit hun eigen expertise antwoord geven op de vraag hoe hulpverleners mensen met hersenletsel kunnen helpen bij het oppakken van hun leven.

  11.10 uur
  Pauze

  11.40 uur
  Verslavingsproblematiek.

  12.00 uur
  De-escalerend optreden bij agressie. Hennie Snoeren, hsnoerentraining-coaching voor (zorg)professionals met GGZ vragen en &PIT-verpleegkundige, GGzBreburg en PersonaCura, Berkel-Enschot
  Wanneer spreekt men van agressie en wat is het eigenlijk? Wanneer kunnen we het als professionals linken aan onbegrepen gedrag of is het juist een ‘begrepen’ reactie?

  12.20 uur
  Hoe begeleid je kinderen met een ouder met NAH?

  12.40 uur
  Inzicht in bewegen met niet-aangeboren hersenletsel. Jan van de Rakt, fysiotherapeut/docent, Ewijk
  Door hersenletsel ontstaat er een disbalans tussen de twee ‘lichaam-delen’. Het lichaam bestaat echter niet uit twee helften, maar uit vier diagonalen. Bij iemand die stevig doorwandelt zie je de armen tegengesteld bewegen met de benen. De armzwaai is een onderdeel van ons looppatroon. Lopen zonder deze zwaai – en zeker stevig doorlopen – kost gewoon meer energie. Wat we bij patiënten zien bij wie door het hersenletsel dit systeem beschadigd is, is dat de armzwaai aan de betere kant ineens veel meer gaat doen om het mindere been aan de andere kant te helpen. Tijdens deze presentatie bekijken we dit aan de hand van filmpjes.

  13.00 uur
  Lunch

  14.00 uur
  Workshopronde 1

  15.00 uur
  Pauze

  15.30 uur
  Workshopronde 2

  16.30 uur
  Borrel

  In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

  Workshop 1. De onzichtbare gevolgen van NAH.
  Spreker en omschrijving volgen

  Workshop 2. Verder leven met hersenletsel. Marleen Kampert, ervaringsdeskundige, Reade NAH, Amsterdam en Arno Prinsen, psycholoog, schrijver en docent, Dendriet, Zwolle
  Het leven weer oppakken na hersenletsel is niet altijd even makkelijk. Wat kan daarbij helpend zijn? Hulpvaardige mensen? Humor? Huisdieren? Tijdens deze workshop gaan Marleen en Arno ieder vanuit hun eigen expertise dieper in op de vraag hoe hulpverleners mensen met hersenletsel kunnen helpen bij het oppakken van hun leven.

  Workshop 3. Verslavingsproblematiek.
  Spreker en omschrijving volgen

  Workshop 4. Inzicht in bewegen met niet-aangeboren hersenletsel. Jan van de Rakt, fysiotherapeut/docent, Ewijk
  Wat voor het lopen geldt, geldt voor alle bewegingen. Zelfs in rugligging een been optillen vraagt om een actie van het andere been. En niet alleen het been, het gaat helemaal door naar de andere kant tot en met de arm aan de andere kant. Bewegen met hersenletsel vraagt om inzicht in hoe de mindere kant geholpen kan worden door de sterkere zijde en ook in wat er gebeurt als het ‘sterkere’ been te dominant is, met de spanning in de mindere (aangedane) arm. In de workshop gaan we dit samen ervaren door bewegingen te maken en door te voelen waar allemaal activiteit moet zijn om te kunnen bewegen.

  Workshop 5. De-escalerend optreden bij agressie. Hennie Snoeren, hsnoerentraining-coaching voor (zorg)professionals met GGZ vragen en &PIT-verpleegkundige, GGzBreburg en PersonaCura, Berkel-Enschot
  Het gedrag van mensen wordt bepaald door een optelsom van hersenfuncties. Wanneer deze hersenfuncties zijn aangetast bv bij NAH kan dit leiden tot agressieregulatieproblemen. Vaak horen we: ‘het hoort er nu eenmaal bij’,  maar is dat zo? Wanneer spreekt men van agressie en wat is het eigenlijk? Wanneer kunnen we het als professionals linken aan onbegrepen gedrag of is het juist een ‘begrepen’ reactie? Tijdens deze dynamische workshop gaan we aan de slag met het effect van agressie op de werk sfeer en veiligheid, herkenning en signalering, grenzen aangeven en handelen en natuurlijk de do’s and don’ts.

  W6. Hoe begeleid je kinderen met een ouder met NAH?
  Spreker en omschrijving volgen

  ______________
  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden en vindt plaats op donderdag 14 maart 2019 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 165, – excl. btw (199,65 incl. btw) als je je aanmeldt vóór 7 februari 2019. Op en na 7 februari betaal je € 185,- excl. btw (223,85 incl. btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een e-learningcursus, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

   

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 7 maart 2019. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 7 maart is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier hebt ingevuld en verzonden ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Ontvang je deze niet (check ook je spambox), neem dan even contact met ons op.

  • 14 maart 2019
   09:30 - 16:30
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met kortingToon details + €165.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €185.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  7 februari 2019


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede